Witam :)
Niedługo mój synek ma urodziny, kończy 5 lat. W jego nowym przedszkolu jest tradycja, że na urodzinki dziecko przynosi torcik. Czy macie pomysł na taki, który będzie z chęcią zjedzony zarówno przez cztero- jak i sześciolatki?
Z góry dziękuję za pomoc :)
Powinnaś zrobić taki tort, który będzie się podobał i smakował Twojemu synowi. Rok temu miałam dokładnie ten sam problem. chciałam by tort był ładny. Zamówiłam w cukierni. Trochę to kosztowało. Był z ozdobami z masy cukrowej. Dzieci zjadły. Za jakiś czas jedna mama zrobiła zwykły tort sama:biszkopt, ptasie mleczko, brzoskwinie i galaretka. Mój syn powiedział, że to najlepszy tort jaki kiedykolwiek w życiu jadł. Teraz marudzi mi by na następne urodziny zrobić mu tort taki jak tej koleżanki. Czyli najważniejsze jest by Twój syn był z tortu zadowolony. Chyba wiesz co mu najlepiej smakuje. Ewentualnie przy dekoracji możesz troszkę zaszaleć. Tylko moi synowie nie chodzą już z tymi dziećmi do przedszkola i tortu z nimi nie zjedzą w tym roku.
No właśnie o to mi chodzi, by był po prostu smaczny a nie super ładny. Chodzi mi tylko o taki dobór smaków, żeby był w miarę uniwersalny, cos takiego, co lubia prawie wszystkie dzieci.
Każde dziecko jest inne. Moje 2 dzieci nie lubią tortów i rzadko zjadają cały kawałek. Jeden syn przepada za słodkim. Najbardziej smakują mu słodycze z galaretką.
Zapytaj się swojego dziecka co lubi i jaki tort zrobić.... Będzie miało frajde, że pytasz się go o zdanie i z większym smakiem zje tort. Najlepiej zrobić tort śmietanowo-waniliowy. Jest lekki i najbardziej neutralny. Do środka możesz wsadzić np delicje. Możesz też pokombinować z kremem na bazie serka homogenizowanego (coś w rodzaju sernika na zimno tylko, że przekładany). A co do wyglądu to uważam, że też się liczy. Z dzieciecymi tortami można poszaleć i wymyślić coś fajnego:)
Ja przed zrobieniem torcika zapytalabym czy nie ma w grupie jakiegos alergika, he.. a moze to juz zrobilas
, aby potem nie bylo niespodzianki.
Z dziećmi jest tak, że w większej grupie ciężko wszystkim dogodzić. Jedne nie lubią smaku czekolady inne go uwielbiają, są takie, które nie lubią owoców czy rodzynek. Jeden z kolegów syna nie lubi lodów ( a mój Szymek jest lipcowy ) więc jemu zawsze szykuję coś innego.Myślę, że to dobry pomysł aby zapytać syna o zdanie.Fajnie wyglądający torcik zachęca do jedzenia - moje ostatnio chorują na taki ze świnką Pepą - w cukierni trudno im oderwać oczy.
Rafałek nie lubi dźemu ani galaretki. Myślę że fajnym pomysłem byłby np ciemny biszkopt i tak mnie kusi ten krem z serka homogenizowanego. Jakieś przepisy?... Czy jest to po prostu serek z żelatyną czy może jeszcze z dodatkiem bitej śmietany?
Co do ozdoby to coś wymyślę - na ostatnie urodzinki w domu robiłam mu na wierzch lokomotywę Tomka na torach i na trawce z potartej białej czekolady, pofarbowanej na zielono barwnikami spożywczymi
http://wielkiezarcie.com/recipe65248.html
U mnie dzieci lubia ten :):) i jeszcze ten http://wielkiezarcie.com/recipe54900.html