witam mam prośbę czy zna ktoś dobry przepis na rybę w pomidorach ,z góry dziękuję
dziękuję za ciekawe przepisy napewno któryś wykorzystam
To zależy jak mocno ma być w pomidorach
Bardzo dużo i często ćwiczę w rybach, mam dostęp do świeżej morskiej ryby ostatnio wymyśliłem sobie właśnie dorsza w pomidorach nic wyszukanego ale smacznie , może dlatego że ryba jest świeża to nie wiele dla niej potrzeba nie wiem jak to będzie z rybą mrożoną w strasznych ilościach wody ,może wystarczy ją dobrze wysuszyć papierowymi ręcznikami , no dobra dosyć tego wstępu ,do rzeczy
1/2 kg w moim przypadku świeżego dorsza le może też być inna morska ryba
2 łyżka masła
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki estragonu
1/2 cytryny + pieprz grubo zmielony
rybę skropić cytryną i posypać pieprzem odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę,
masło rozsmarować po rybie i obficie przyprawić estragonem.
keksówkę wyłożyć folią aluminiową, świecącą stroną na wierzch i ułożyć sprawioną rybę na koniec wyłożyć pomidory z puszki na rybę i piec 30 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 170 st.C
Nie wystarczy suszyć - nie ma to jak świeża. Mięso dorsza kupionego tuż po złowieniu jest delikatne i nie "zalatuje" rybą. Czasem warto rozejrzeć się za dobrymi produktami, aby z prostych składników przyrządzić smaczny obiad.
Choć muszę przyznać, że Twój przepis wykorzystywałabym raczej jesienią i ciepłą zimą, poza sezonem ochronnym na dorsza :)
Nie wiem co to znaczy okres ochronny na dorsza u mnie taki okres nie występuje , dorszy świeży cały rok
przedwczoraj był halibut wczoraj dorsz i duży czerniak, wieczorem znowu wybieram się i może zasadzę się na molwę.
Nie wiem, czy na całym Bałtyku, ale polskich rybaków od końca czerwca do końca letnich wakacji obowiązuje zakaz połowów dorsza ze względu na tarło tych ryb. Jeśli w tym okresie ktoś ze sprzedawców twierdzi, że sprzedaje świeżego dorsza to oznacza, że albo należy do nielicznego grona mającego pozwolenie na limitowane połowy przybrzeżne, albo kłamie i usiłuje nam wcisnąć odmrażaną rybę.
A oto mój przepis:
- filety z ryby
- pomidory świeże ew.z puszki
-cebula
-papryka
-jabłko /nie za dużo/
-ketchup
-sól, pieprz, ziele ang,liść laurowy, vegeta
Ryby smażymy na oliwie,odkładamy. W rondlu na oliwie dusimy pomidory.Na patelni smażymy cebule ,dodajemy do pomidorów.Chwilke razem dusimy i sam koniec dodajemy pokrojoną w paseczki lub kostkę paprykę oraz starte na dużych oczkach jabłko.Razem wszystko jeszcze chwilkę dusimy.Na sam koniec dodajemy przyprawy.Ilości zależne od upodobań smakowych. Tak przygotowaną mieszanką przekładamy rybę warstwowo i zostawiamy do przegryzienia.Zapewniam bardzo smaczna!
Ja robię rybkę w pomidorkach i innych warzywkach.Wychodzi mi taki a la ratatouille.
ok. 1 kg filetow rybnych
cukinia
bakłażan,
cebula
marchew
pomidory w puszce
białe wytrawne wino
ziola prowansalskie
sól
cukier (wg uznania)
Na odrobinie oliwy lub oleju podsmażamy cebulkę, jak się zeszkli dodajemy marchew (ja kroję w słupki lub julienne), po chwili pozostałe warzywka.Chwilkę podsmażamy.Dodajemy pomidory, winko i przyprawy.Jak warzywka zmiękną trochę dodajemy rybkę.Dusimy wszystko aż rybka "dojdzie".Nie podałam proporcji bo zawsze daję na oko, lub to co akurat mam w lodówce. Przepis jest naprawdę super!A z baklażana można zrezygnować.