Kochani, wybieram się z rodziną (dzieciaczki 4l. i 9l.) na dwudniową wycieczkę do Torunia i Ciechocinka i mam do Was małą prośbę. Jeśli ktoś z Was mieszka w tych okolicach, doradźcie mi proszę, gdzie można:
1. tanio i w miarę przyzwoitych warunkach przenocować się (może być agroturystyka)
2. tanio i dobrze zjeść
3. gdzie najlepiej parkować
oraz najważniejsze
4. co powinnismy koniecznie zobaczyć (zwiedzić), a co możemy ewentualnie pominąć.
Będę wdzięczna za każdą wypowiedź.
Pozdrawiam wszystkich uzytkowników WŻ :)
Własnie tu jestem :)
W Toruniu to do oglądania jest dużo_ przepiękna gotycka Starówka, z jeden dzień zejdzie, ponoć najstarsza oberża " Pod Niebieskim Fartuszkiem", krzywa wieża.
Ciechocinek- tylko szybki wypad na teżnie.
W Solcu Kujawskim ( między Toruniem a Bydgoszczą)- Jura Park- dzieci się na pewno będą cieszyć.
W samym Toruniu nocowałam w motelu na ulicy Kujawskiej ( niestety, nazwa wyleciała mi z głowy)- bardzo przyjemny motel, blisko centrum, oferujący pokoje tanie ( w granicach 80 zł za dwójkę, ale pokoik bez łazienki), bardzo przyjemny pokój z podwyższonym standardem ( i śniadaniem w cenie)- 120 zł. Jeśli chodzi o cenę za pokój prawie w centrum miasta, to bardzo przyzwoita cena)
Agroturystyki mozesz poszukaćna stronie:http://www.eholiday.pl/noclegi-torun-44511.html
Linku niestety nie umiem dziś uaktywnić
I dopisuję: właśnie jestem na agroturystyce w Wąbrzeźnie- to ok 30 km od Torunia ( do Ciechocinka dalej, bo po drugiej stronie Wisły)
Polecam z całego serca. Nie wiem, ile gwiazdek musiałby mieć hotel, zeby zapewnić takie warunki: łazienka w każdym pokoju, kuchnia do dyspozycji gości ( wyposażona), pralka, internet, piękny ogród z ptakami w wolierach, i dzis przybyła zagroda dla króliczków- dzieciaki mają radochę :) Cena: 35 zł od osoby. Linku pewnie nie da się aktywnego wkleić, ale jak coś, to mogę Ci wysłac adres i telefon na PW.
Oprócz atrakcji, które zaplanowaliście, to z tej "bazy wypadowej" mozęcie zobaczyć jeszcze: Zamek w Golubiu- Dobrzyniu ( ok 20 km stąd), piękną przepiękną, gotycką starówkę z wielona zabytkami w Chemnie ( byłam w sobotę, naprawdę robi wrażenie)- ok 30 km stąd. Starówkę Grudziadza- też ok 30 km.n, Gniew, Malbork.
Jezli macie chęć na dlasze wyprawy- to czeka cały szlak zamków krzyżackich: Kwidzyn, Gniew, Malbork
Opróćz tego- jeziorka na każdym kroku, lasy zasobne w kurki i jagody.
Co do jedzenia: mam bardzo złę doświadczenia. Bardzo złe! Dlatego wolę agroturystykę, gdzie mogę sobie choćby ugotowac warzywa z mrozonki. Ale moze ktoś inny będzie wiedział, gdzie dobrze zjeść.
Jesli chodzi o parkingi- w Toruniu jest to bardzo przejrzyste. łatwo znaleźć miejsce do parkowania, sa doskonale opisane, blisko obiektów godnych zwiedzania. Toruń jest zreszą dość dokładnie opisanym miastem- z każdej strony witają Cię strzałki i odnośniki do miejsc, któe warto zobaczyć, oraz informacja, gdzie zostawić auto. Straż miejska aktywna :)
Pozdrawiam i życze przyjemnego wypoczynku :)
Nie bylam ale słyszałam, że tu jest dobre jedzenie http://www.pierogarnie.com/torun/
Bywam często ... Duży wybór róznistych pierogów szczególnie dobre pieczone i samemu tworzysz własne menu pierogowe na talerzu ...
Polecam .. !
Ja zwracam się do Agik czy możesz dać bliższe namiary na agroturystykę w Wąbrzeźnie?
witam
piękna okolica na wycieczkę:)
w Toruniu, właściwie to co najważniejsze jest skupione w ścisłym centrum miasta, tak więc ze zwiedzaniem nie powinno być problemów..
co do tanich noclegów, to myślę że w okresie wakacyjnym jest możliwość w akademikach, może warto zadzwonić i dopytać o szczegóły, niestety chyba nie potrafię wkleić aktywnego linku:(
http://infotorun.pl/informator_torunski/akademiki_umk.html
a co do kuchni to polecam knajpkę Metropolis-restauracja, pizza i grill bar w jednym, ceny przystępne, porcje konkretne, można się najeść, byłam naprawdę kilkadziesiąt razy i polecam z czystym sumieniem, również w centrum, aczkolwiek w bocznej uliczce-Podmurna 28, również z opcją dowozu na telefon 56 663 40 00
co do parkowania-to tylko na wyznaczonych parkingach-straż miejska dosłownie wyrasta spod ziemi-ale uwaga również na niestrzeżone płatne miejsca postojowe
Ciechocinek to teżnie i również ścisłe "centrum", chociaż jeśli chodzi o tężnie to ładniejsze są w Inowrocławiu (35km od Torunia) do tego przepiękny park zdrojowy (Solanki) i kościól w stylu romańskim
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_Imienia_Naj%C5%9Bwi%C4%99tszej_Maryi_Panny_w_Inowroc%C5%82awiuDopisano 11-07-06 22:44:48:
jeśli zdecydujecie się zawitać do Inowrocławia obiecuję sklecić bardziej konkretny plan "zwiedzania"-wszak to moje miasto;)
Torun
- nalesnikarnia manekin, mysle ze kazdy znajdzie tam cos dla siebie..
- starowka, zamek krzyzacki, planetarium i spacer nad wisla
....no i nie zapomnijcie o piernikach ![]()
W Toruniu polecam nocleg na forcie -warunki noclegowe rózne - od sal zbiorowych z wojskowymi pryczami (jako smaczek), które w przypadku rodzin lub grup znajomych są przeznaczane dla tylu osób ile akurat przyjechało. To najtańsza forma .
Sa też pokoje 2 - 3 osobwe z łazienkami (standard naprawdę przyjemny), w razie potrzeby trójki maja szansę na zamianę na 4. te są najdroższę i nie ma ich za wiele - jakby nie było to obiekt zabytkowy i przebudowa jest bardzo trudna.
Nocleg w stylowych wnętrzach, może trochę o mniejszym standardzie -ale wrażenia...
Spałam tam niejednoktrotnie -i prywatnie i służbowo. Dzieciaki (wycieczki szkolne) początkowo nastawione negatywnie - jakby nie było "urok" koszar, potem zawsze kombinowały co zrobić, aby zostać. Nawet te skoszarowane na pryczach.
Jak jest ze śniadaniem nei wiem - w przypadku grup zorganizowanych zawsze był bufet - całkiem suty zresztą. Ale jak to jest latem i w przypadku indywidualnych turystów - nie mam pojęcia.
Miejsca dla dzieciaków multum - maja się gdzie wybiegać (dwa majdany plus forteczne korytarze)
Fort IV ŻÓłkiewski - ul. Chrobrego 86
Parking gratis - a spod fortu jeździ autobus miejski - w centrum nie jest kompletnie potrzebny samochód.
Parkingów na starówce nie brakuje, wszystkie płatne - ja zawsze wjeżdżałam na ten przy zamku. Bezpłatnie można chyba zaparkować na Bulwarze filadelfijskim - są zatoczki - ale nei wiem czy to legalny parking czy tylko zaanektowany przez autokary.
Oczywiście jest płatny strzeżony nad sama Wisłą - pod mostem
Zwiedzania:
Oczywiście fort - naprawdę warto przejść się po podziemiach, poternach, zobaczyć oryginalną kopułę, która się obraca.
polecam też Muzeum piernika żywego - wspaniała zabawa - historia połączona z wypiekiem ciasta (do zabrania do domu). tyle, że nei wiem jak z dostępnością - bo w sezonie wycieczkowym terminy trzeba rezerwować z wyprzedzeniem
Dla dzieciaków Solec Kujawski - Jura park. Nie cierpię tego (a ten sezon miaął wyjątkowo solcowy) - ale dzieciaki są zachwycone. Byle nie zawieźć tam 6-klasisty - bo już za duży i troche sie nudzi. No chyba, że tylko na karuzelę.
Obiad można zjeść w Solcu, w Juraparku - całkiem niezły - jest bar szybkiej obsługi oraz restauracja z obsługą...
Na tą chwilę poza standardem staromiejskim - niewiele przychodzi mi do głowy.
A - jest jeszcze muzeum papiernictwa - gdzie wyrabia się papier
No i rejs statkiem - najwspanialszy widok na Toruń jest właśnie od strony Wisły
Witam jako rodowita torunianka to co noclegu nie pomoge , ale moge doradzic co mozna zwiedzic wiec polecam , planetarium ,oczywiscie starowke, dwor artusa , dom pod gwiazda , trzy zabytki klasy 0 kosciol NMP, sw ,Jana , sw Jakuba jak i ruiny zamku krzyzackiego , przejazdzke , katarynka , po wisle , a jesli domowe jedzenie , jak u mamy , to chyba bar , malgoska, a teraz jest mnostwo pierogarni itd , ale , malgoske , polecam,wiem , ze w takim terminie mozna wynajac pokoje w domach studenckich , ktore sa blisko centrum wiec mozna tam popytac ,pozdrawiam ,daj znac na pw to postaram sie o jakies konkretne miejsca zakwaterowania jezeli bedziesz zainteresowana
Aha i jeszcze skansen jest superowo !
Bar '' Małgośka '' na Szczytnej , zdecydowanie kiepskie jedzenie , ceny jak na bar wygórowane !
Za takie same pieniądze można zjeść porządne danie lunchowe przecznice dalej w '' Gęsiej szyji '' na Podmurnej .!
Kiedyś w czasach moich wycieczek szkolnych bar '' Małgosia '' był super smaczny .... teraz tylko wspomnienie .. ech .. !!
W Toruniu polecam naleśnikarnię Manekin http://manekin.pl/index.html, całą starówkę oczywiście, zamek krzyżacki i planetarium.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, napewno z nich skorzystam.
Pozdrawiam wszystkich, którzy wypowiedzieli się w tym wątku.![]()
![]()
![]()
Życzę miłego pobytu w tym urokliwym mieście
Nie tak daleko od Torunia są tzw Pałuki czyli Pojezierze Pałuckie. Dla dzieci to raj! Kilka lat temu nocowalismy w Żninie w takim tanim hoteliku przy rynku.Nazwy niestety nie pamiętam.. W promieniu kilku kilometrów są: Biskupin, Wenecja(muzeum kolejki wąskotorowej i trasa wycieczkowa tą kolejką- w sam raz dla dzieci, zamek-stąd tzw Diabeł Wenecki) i sam Żnin z jeziorem. Jest tam fajny kamping z domkami.