Ponieważ sprzedawane w sklepach wędliny mają smak tektury w tym roku na święta wszystko piekę sama - będzie pasztet,boczek faszerowany,schab pieczony w mleku,kakówka. Chciałabym też zrobić taką szynkę,peklowaną wcześniej w soli i przyprawach,jak to się robi??
Ja szynkę szpikuje czosnkiem,nacieram przyprawami(moje chłopaki lubia z delikatem do mięs-ja wolę sama dobrac mieszankę), nie zapominam o majeranku w obydwu przypadkach i wkładam do miski lub naczynia, oczywiście pod przykryciem do lodówki na całą noc. Następnego dnia przekładam mięsko do rękawa foliowego i piekę w piekarniku(nakłuwając rękaw w kilku miejscach).
Ciekawa jestem jak robia inni-chętnie skorzystam:)
Zdradź proszę przepis na schab w mleku(słyszałm o tym sposobie ale nie wiem jak zrobic).
Pozdrawiam-Ewa:)
Bardzo proszę o informacje jak długo piec w zalezności od wagi szymki, w jakiej temperaturze, piekarnik góra dół?? Pozdrawiam Gosia :))
Kupuje szynkę w kulce, jak ma 1,5kg to pieke przez jakies 2 godziny, piekarnik góra i dół mam właczony, pozdrawiam:)
polecam tą szynkę, jest poprostu rewelacyjna http://wielkiezarcie.com/recipe27433.html
Robię często dwoma sposobami -właśnie z tego przepisu co wyżej,mięso jest w zalewie "na mokro" lub nacieram "na sucho" wg mojego przepisu,również polecam-http://wielkiezarcie.com/recipe40425.html
ja tez robie z tego przepisu jest poprostu rewelacyjna
Też robię szynkę według przepisu Kuleczki,jest wspaniała.
U mnie pierwszy raz w zyciu (wczesniej pamietam z domu rodzinnego i tym razem pod dykando mamy) bedzie szynka peklowana na sucho wedzona i pieczona. Od soboty pekluja sie juz 9 kawalkow szynki (3 kulki rozcielam na 3 kawalki), na kazdy kg. miesa dawalam 3 dag soli, pieprz i czosnek. Jutro lub w piatek bedzie wielkie wedzenie ( dodam, ze mieszkam w duzym miescie, ale kolo garazu jest takie zaciszne miejsce). przed wedzeniem ( pieczeniem) nalezy szynke umyc i zapakowac w siatke. Zamierzam 2 kawalki upiec (bo sie nie zmieszcza), posypie jeszcze dodatkowo ziolami (rozmaryn, szalwia, jakowiec...) wrzuce do rekawa i upieke.Chyba sie raczej pochwalilam, jak Ci doradzilam, pozdrawiam i dam znac, jak wyszla...
Witajcie ja nie pieke szynki na święta tylko sama marynuję no i oczywiście wędzę ,ja zawsze robię tą sama marynate tzn.10litrów wody 50dkg peklosoli ,50dkg zwykłej soli.2łyżki cukru.4 ząbki czosnku,liście laurowe i ziele angielskie (liscie i ziele zagotuje w 1litrze wody)potem zimne wlewam do reszty ,ale ja nie gotuję wody na marynate poprostu nalewam z kranu żeby sobie oddstała rozpuszczam w niej sól i peklosól oraz cukier dam czosnek i gotowe ,stoi sobie 5 do 7 dni potem ociekanie i wędzenie.Żeby szyneczka była soczysta to teraz jest taka specjalna folia do wedzenia szynek dla mnie ok jest naprawde lepsza.
Witajcie ja nie pieke szynki na święta tylko sama marynuję no i oczywiście
wędzę ,ja zawsze robię tą sama marynate tzn.10litrów wody 50dkg
peklosoli ,50dkg zwykłej soli.2łyżki cukru.4 ząbki czosnku,liście laurowe
i ziele angielskie (liscie i ziele zagotuje w 1litrze wody)potem zimne wlewam
do reszty ,ale ja nie gotuję wody na marynate poprostu nalewam z kranu żeby
sobie oddstała rozpuszczam w niej sól i peklosól oraz cukier
dam czosnek i gotowe ,stoi sobie 5 do 7 dni potem ociekanie i wędzenie.Żeby
szyneczka była soczysta to teraz jest taka specjalna folia do wedzenia szynek
dla mnie ok jest naprawde lepsza.
TUTUNIA taką folię można kupić w sklepie z dodatkami wedliniarskimi ona jest na metry ,a tak jak u nas to można ją kupić nawet w sklepie mięsnym .ja szynkę obwijam w tą folię i wkładam do siatki jest bardziej soczysta nie traci tak dużo tego soku swojego.i oczywiście ją tak w tej siatce i foli gotuje jak dla mnie jest super.Aco do tego czy szynka ma być świeża czy mrożona to niema żadnej różnicy ja już robiłam i taką i taką tylko przed marynowanie oczywiście rozmrożic .
Podepnę się pod twój wątek , jesli mogem :)
Mam przepis na szyneczke wg. jednego z moich idoli M.Kuronia i szynke trzeba peklowac
2 tyg. czy nada się szynka która była zamrożona ( oczywiście już rozmrożona )czy musi być "świeża"
http://wielkiezarcie.com/recipe52313.html
Zerkam w stronę tej szynki :) Mam nadzieję, że mięso może być rozmrożone?
Polecam szynke z mojego przepisu,peklowana jest na sucho,po upieczeniu bardzo aromatyczna,mozna ja spozywac po przygotowaniu na cieplo z chrzanem,lub pozniej na zimno krojac w cienkie plasterki http://wielkiezarcie.com/recipe16041.html
A ja robię szynki,boczki i karczek tak jak nauczył mnie masarz kiedy przychodził do teściów bić świnikaka.Wyroby jego były pyszne, od trzech lat sami już robimy.Właśnie zamarynowałam 10 szynek 15 boczków i 5 karczków ( dla całej rodzinki)
Marynata na 10 litrów wody: 80dkg pektosoli, 1/2 op. lubczyku, 1op kolędry ziarnistej, 1op majeranku, po 15 ziaren pieprzu,ziela angielskiego,liści laurowych, 2 pałki czosnku, 1 łyżeczka cukru.Szynki natrzeć dobrze pektosolą i zostawić do następnego dnia,w małej ilości wody zagotować przyprawy i wlać do reszty przegotowanej i ostudzonej wody dodać posiekany czosnek i resztę pektosoli która zostałą z nacierania do zimnej zalewy włożyć szynki obracać codziennie peklować 10 dni. Szyneczki wyjąć z marynaty włożyć do siatki i wędzić,zaraz po uwędzeniu parzę tyle ile szynka waży,po wyjęciu szynkę hartuję w zimnej wodzie przez pół godziny. Szyneczka wtedy jest soczysta, jeżeli mam dużą szynkę to wystudzoną kroję na pół i zamrażam.W lecie marynuję szynkę w lodówce i zmniejszam ilość wody i przypraw wkładam w siatkę i rękaw i piekę w piekarniku.Może wydać się że dużo jest pektosoli i będzie bardzo słona ale tak nie jest,natomiast fajnie się kroi i jest super kruchutka.Też nauczyłam się i robię kiełbaskę wiejską.
Ja chciałam polecić przepis, wprawdzie nie na szynkę peklowaną, ale też pyszna rzecz: http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html
Przyrządziłam w ten sposób świeże mięso z szynki i było super. Łopatka już taka nie była, ale kawałek był mniejszy i trochę eksperymentowałam z proporcjami.
Kasnik,będę robić schab w mleku z tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe50728.html jeszcze nie próbowałam,mam nadzieję,że wyjdzie.