Zrobiłam przegląd w mrożonkach i znalazłam sporą ilosć mięsa drobiowego porosołowego... tu woreczek, tam woreczek. Myślę z części zrobić farsz do pierogów (Młoda lubi mięsne), ale waham się czy napewno z samego drobiowego to wyjdzie.
Dodam, że nigdy nie robiłam pierogów z mięsem, a wiem, że moja mama robi je z mięsa z łopatki, i takie też Młoda lubi... Czy z drobiowego też będą dobre... czy raczej sobie odpuscić ten eksperyment? Moze ktoś już próbował i coś poradzi....?
u nas zawsze były z drobiowego - porosołowego.
do tego mięsa można dać kawałek obgotowanej wątróbki jak lubicie,
podsmażona cebulę w kosteczke.
I kilka łyżek masła.
Zalezy ile farszu, ile mięsa.
Wyjdą .Dodaj przyprawy tak jak lubicie, możesz tez zrobić pyzy lub zapiekanki.
Ja z takiego miesa robie farsz do uszek ale z czesci zawsze robie pierogi, taki farsz wykorzystuje rowniez do robienia pasztecikow- przepis w moich przepisach :)
moja mama pracuje w firmie która robi pierogi domowe i jednym z ich rodzajów pierogów są pierogi z mięsem drobiowym :) więc śmiało rób.
Nożesz jak najbardziej,z wątróbką czy bez (ja wolę te pierwsze),z cebulą,mozna z dodatkiem podsmażonej słoninki lub boczku.Równie dobrze możesz zrobić knedle lub pyzy-do tych nie daję wątróbki.Jeszcze mniej pracy,niż przy pierogach
Dziękuję za rady ! :) Zawsze na Was można liczyć :)
Zrobiłam takie pierożki na kolację, wyszły bardzo dobre... jak dla mnie to chyba nawet lepsze niż z mięsem wieprzowym, takie delikatne i ten mięsny zapach nie był taki intensywny, ostry. A Młoda, pomimo że zjadła obiad w przedszkolu, to i tak zmiotła kilka sporych sztuk i pochwaliła, ze pyszne :)
Dodałam do farszu usmażoną na złoto cebulkę (sporo jej było, część zmieliłam razem z mięsem....), doprawiłam solą, pieprzem i sosem sojowym. Zastanawiałam się nad majerankiem, ale ostatecznie zrezygnowałam z jego dodania.
Takie pierogi to dobry sposób na mięso z rosołu, bo pasztet już się nam troszkę przejadł. Fajnie, że mięsko się nie zmarnuje :)
Dziękuję raz jeszcze, pozdrawiam serdecznie !
Ja akurat dziś będę robiła te pierogi. Więc dokładnie obieram mięsko z kostek , cebulę z pieczarkami smażę na patelni z oliwą. Potem wszsytko mielę i doprawiam solą i pieprzem.
Fajne takie z pieczarkami... odmiana by była.... Laugasel, jeśli tu jeszcze zajrzysz napisz ile dajesz mniej więcej tych pieczarek w stosunku do mięsa :)
Przepraszam dopiero co zajrzałam. Ja używam mrożonych pieczarek pół paczki. Ile byś nie dała będzie dobrze, bo farsz dzięki nim bardziej dellikatny i aromatyczny.
Ja też często robie z drobiowego mięso po obraniu miele podsmażam cebulke , mieszam z mięsem dodaje ogórek kiszony pokrojony bardzo drobno .Pycha :)
Też ciekawy pomysł... Mały uwielbia kiszone ogórki, dla niego będzie super :)