Jako zjadaczka sernika i fanka jego zdeklarowana zakładam wątek, w którym proszę o wszelkie informacje na temat mojego ulubionego ciasta; jakieś nowinki, najlepsze kawałki, które jedliście, albo najgorsze. Patenty na pieczenie, chwalenie się wypiekami jak najbardziej mile widziane!
pozdrawiam
Preferujesz sernik sernik czy typu styropian , jogurtowy i bez pieczenia też ?
Mój ulubiony to "Złota rosa", a nie przepadam za takimi suchymi. Uwielbiam też na zimno z galaretką
i truskawkami.
A moja teściowa piecze taki kruchy sernik, i nie jest suchy... i bardzo mi smakuje, chętnie pośledzę wątek, może znjadę patent na taką kruchosć w serniku... moze trzeba dawac mniej tłuszczu... hmmm, może ktoś coś wymyśli :)
No właśnie, bo ja myślę, że upieczenie pysznego, delikatnego sernika to wyższa szkoła jazdy :-)
Więc ja pozostawiam to ekspertom- mamie i siostrze, a ja piękę inne ciacha :-)
O, bo każda gospodyni ma swoje sposoby, których albo nei chce zdradzić, albo po prostu nie zdaje sobie sprawy, że to akurat działa w taki a nie inny spoósb...i myśli, że wszyscy tak robią... a tu długość ucierania choćby ma wpływ, rodzaj sera... moze cały sekret w tym, że teściowa używa serka od swojej krowy? Bo jak pytam teściową jak robi taki sernik, odpowiada "Normalnie, mieszam to z tym..." Zwyczajnie. Przepis tez zwyczajny... a mimo to sernik jest bossski...!
Moja pani Gaździna w Bukowinie też robi nam taki sernik z domowego twarogu, smak absolutnie królewski, nie do podrobienia, chociaż sernik żaden wymyślny, zwykły wiedeński, ale to właśnie twaróg nadaje mu słodyczy, miękkości i sprawia, że cudownie rozpływa się w ustach. Mniam.
Jeszcze 3 tygodnie do mojego urlopu...
Mam cicho nadzieję , że nie bedziesz taka monagamiczna .. ser , sernik ...serniczki ..o matko przecież można przez Ciebie serniki '' znielubić ''
Mój stosunek do sernika jest '' zdrowy '' tak jak do każdego innego ciasta czy dobrego dania ... Jeżeli jest dobrze dosmacznoczony i wykonany jest prima .. Gniotów nie lubię , Nie smakują mi typu '' styropian '' taka gliniasta mamałyga , aczkolwiek 90 % czytelników lub wiecej jest tym ciastem zachwycone ...ja nie !!.
Moje typy .. to sernik mojej tesciowej pieczony na kawaśnej śmietanie bez dodatku innego tłuszczu w serze , sernik na 15 białkach alidab i wszystkie serniki Krysi 911 . Latem sernik na zimno na bazie homeczków + trochę ubitej kremówki ze świeżymi owocami jagodowymi .. :)
Ot .. i temat sera w serniku wyczerpany .... !! -:)
chyba się załamię - przeze mnie sernik znielubić? Mam zamiar pisać też o innych ciastach, daniach, chciałam się pisarsko wyżyć w ulubionym temacie. Myślę, że dobrze jest mieć jakąś dziedzinę, na której się człowiek dobrze zna. Tak samo dobrze, jak mieć zainteresowania wszechstronne.
sernik na zimno lubię najmniej, za galaretką i owocami nie przepadam. Może jadłyście swego czasu w KFC deser cheesamisu - masa serowa na pokruszonych ciastkach z syropem owocowym. Dobre, choć trudno to było sernikiem nazwać.
Kusi mnie żeby wypróbować serniki z torebek kilku znanych marek, ot tak, żeby mieć opinię ;)
Prosze Cię ... przejdż do innego ciacha .. lub danka .. :)
Hmm .. szkoda kasy na .. '' torebkowe cuda '' reklamy i obrazki fakt cudne ale nie ma jak to same umieszamy w makturze : ser , jajka ... itp ... Prwada ?
Kiedyś z Delecty jakiś sernik na zimno wcinałam , fakt byłam głodna . Dla mnie to erzac , namaistka do sernika to ma bardzo daleeeko ... ::))).
Proszkowych żadnych ciast nie praktykuje ... wybieram pajde chleba przaśnego z miodem niż .. proszkowe obietnice z reklamy ... !
A ja cię chyba rozszyfrowałam i chyba wiem po co się tutaj zarejestrowałaś coś mi się zdaje że chcesz reklamować serniczki chemiczne w torebkach typu Delekta i inne diabły, chyba że się myle:)
Bo jak narazie zachwycają cię serniki z torebki, a ja wolę własnego wyrobu, z różnymi dodatkami, no muszę ci przyznać że na początku ci uwierzyłam że jesteś smakoszką serników, szkoda że torebkowych :))
w życiu nie jadłam żadnego sernika z proszku, sama piekę i znajomym smakuje :) chciałam popróbować, powstrzymuje mnie obawa, że będzie kiepskie (np. sztuczne w smaku) i co wtedy zrobię z całą blachą?
Uwielbiam sernik, a najbardziej ten pieczony przez moją teściową na kruchym cieście z dodatkiem dużej ilości białek i z brzoskwiniami:)Gdy tylko się pojawia na stole to po nim pozostają same okruchy na talerzu.
A w lato lubię lekkie serniczki z serków homo na biszkoptach z dodatkiem sezonowych owoców:)
Mój mężu jest miłośnikiem serników, więc piekę przy każdej prawie okazji. Najbardziej ostatnio przemawiają do nas kremowe serniki pieczone w kąpieli wodnej, no w moim wykonaniu prawie w kąpieli bo na niższą półkę stawiam naczynie żaroodporne z wodą. Sernik pyszny, wilgotny, wymaga tylko wymieszania składników, nie opada.
poproszę o przepis
a czy robił ktoś kiedyś sernik z ziemniakami??
Robiłam kilka razy, ziemniaki to niewielki dodatek na kg sera to bodajże 25dag ugotowanych. ?Jest miękki i wigotny, ziemniaków nie czuć w smaku. Poszukam przepisu i udostępnie .
A to mój sernik -polecam
http://wielkiezarcie.com/recipe73504.html
Jak zwykle link mi nie działa .
Przepisy na ostatnie moje serniki pochodzą ze strony www.mojewypieki.blox.pl ulubiony to sernik chałwowy, sernik z dulce de leche też pieczony w kąpieli wodnej chociaż w przepisie jest normalnie, sernik londyński czy nowojorski.
Kiedyś piekłam zawsze sernik bez spodu z ziemniakami - jest w moich przepisach.
Dodałam ten z którego ja korzystam.
Też jestem zagorzałą smakoszką sernika. To moje ulubione ciasto. Uwielbiam różne rodzaje tego znakomitego przysmaku. Chociaż najsmaczniejszy dla mnie jest taki typowy sernik domowy i seromakowiec. Smaczny jest również sernik gotowany, który jest w moich przepisach. Natomiast niezbyt dobre są serniki sprzedawane w sklepach typu: markety i innych takich sieciówkach.
seromakowca nigdy nie robiłam, ale jestem chyba gotowa spróbować :)
a dziś wyszły mi doskonałe rogale świętomarcińskie, więc nie tylko sernik jak widać... :D
Czas to zmienić i spróbować seromakowca. Jak dla mnie, to jest pyszny i lubię też wszelkie ciacha z dodatkiem sera, np. tort z masą serową, jaki kiedyś robiła moja mama. Mam w swoich przepisach marmurek z kruszonką, też fajny. Jest to ser z masą makową, ale trochę smakiem przypomina seromakowiec. Chociaż seromakowiec, to ma dwie warstwy, jedna warstwa jest serowa, a druga pod nią makowa. A rogale świętomarcińskie są przepyszne, aż ślinka mi cieknie na smą myśl. Jak możesz, to podaj mi swój przepis na te rogale. Chętnie wypróbuję.:)
no właśnie z marketami jest różnie, mogę z czystym sercem polecić sernik z piekarni Auchan, niedrogi a smaczny
A po co kupować ? jak można sobie samemu upiec:)
Dario, niejednokrotnie musiałam kupić jakieś ciasto w sklepie, nie zawsze mamy możliwość upieczenia go samemu, mamy sprawdzoną cukiernię, a w Auchan kupuję pączki dla męża, bardzo mu smakują;)
moja bratowa pracuje w Auchan, coprawda na innym dziale niż cukierniczy, ale z racji bywania u nich regularnie na imprezach (są również rodzicami mojego chrześniaka) wiem, że maja doskonały tort z bitą śmietaną i to w śmiesznie niskiej cenie - przyznam, że poza domowym to lepszego nigdzie nie jadłam
dzięki za informacje :) ja nigdy nic poza sernikiem w tej cukierni nie kupiłam. A testowałam serniki w wielu piekarniach, cukierniach. Jeśli chodzi o mój wypiek to furrorę robi sernik bez spodu
W mojej okolicy nie ma Auchanu, więc jeśli mam ochotę na serniczek, to mogę go kupić tylko w tutejszych prywatnych piekarniach. Jednak wolę taki swojski, a najlepiej pieczony z prawdziwego wiejskiego twarogu, bo taki jest najlepszy.
od dawna marzę o takim z wiejskiego twarogu... tylko nie mam jak go zdobyć. Raz jadłam taki sernik i był niezapomniany
Ja do sernika kupuje twaróg tłusty,z dobrej firmy,samodzielnie go mielę.
Wiejski twaróg jest najpyszniejszy. Ja kupuję od gospodarza na wsi lub na rynku, gdzie rolnicy przywożą i sprzedają nie tylko sery, ale i śmietanę, jajka, drób.
Serniki moje Mamy - najlepsze. Chyba ma rękę do serników: mokry, wysoki, pyszny, "wmogznikający".
A te, które mi wyszły i zadowoliły podniebienia wszystkich konsumujących to:
Sernik marmur mani23 (tu niedostępny już. Mam go w swoim zeszycie)
Sernik chałwowy z blogu Moje Wypieki
Te na zimno lubię najmniej. Ale lubię. Zresztą ja lubię prawie wszystko, co zawiera cukier :)
z bezą, czy bez bezy?
kupiłam sobie ostatnio kawałek na wagę w maleńkiej piekarni. Za bezą nieprzepadam, ale tak mnie jakoś naszło... I muszę powiedzieć, że było to unikatowe doświadczenie. Zwarta, spójna konsystencja sernika + kruchość i delikatność bezy. Dobre! Jedliście coś takiego, smakowało? Macie sprawdzone przepisy?