Bezmięsne (8571) Ciasta (17667) Ciasteczka (4396) Desery (3853) Diety (1292) Dla dzieci (3974) Domowe słodycze (677) Jajka w roli głównej (585) Kuchnie narodów (10662) Makarony w roli głównej (2346) Mięso (10629) Na parze i z parowaru (125) Napoje (1934) Owoce morza (362) Pieczywo (849) Potrawy mączne (2827) Potrawy z grzybów (1169) Przekąski (7223) Przepisy dla leniwych (8266) Przetwory (2538) Ryby (2853) Ryże i kasze (584) Sałatki i surówki (7824) Sosy, dipy i pasty (2814) Święta Bożego Narodzenia (4674) Warzywa (4270) Wielkanoc (2991) Z grilla (832) Z szybkowaru (113) Zapiekanki (2657) Zupy (3268)
Forum
Są życzliwi ludzie na tym świecie-:)))
Tydzień temu zgubiłam dokumenty;prawo jazdy i dowód osobisty. Zorientowałam się nastepnego dnia,pojechałam w miejsca gdzie mogłam je zgubić - szukałam , pytałam - nic ! Zastrzegłam w moim banku dane - bo tak ponoć nalezy zrobić ( rozsyłają do innych by nikt się dokumentami nie posłuzył), ale liczyłam ,ze może... ktoś znalazł... nie złożyłam wniosków o nowe. I dziś przyszedł list (polecony !) z dokumentami i wyjasnieniem, że pracownik firmy turystycznej znalazł ,ze odsyłają pozdrawiają itp Ileż mi ci mili ludzie zaoszczędzili kłopotu !- pomijając koszty to nerwy - bo na pewno jeździłabym bez prawa jazdy ze względu na pracę.Firma ma siedzibę w innej miejscowości więc nie polecę z kwiatami , ale wyślę oczywiście podziekowania i pudło czekoladek-;). A, i to nie pierwsza moja taka sytuacja - zgubiony ( drogi ) telefon komórkowy jeden pan znalazł , odnalazł mnie i oczywiście nie chciał żadnej rekompensaty!
CUMA faktycznie są.
Niesety takich ludzi jest coraz mniej, nas opuściła jedna z takich osób dwa dni przez Bożym Narodzeniem :(.
Nigdy nikomu nie życzyłam źle, ale czasami się zastanawiam że różne "typy" pedofile, złodzieje, mordercy, chodzą po tym świecie i nic im się nie stanie, a są dobrzy...... bardzo dobrzy ludzie, którzy nas opuszczają zbyt wcześnie, za wcześnie!
Ajjj... zboczyłam z tematu, ale mam z tym ogromny problem i potrzebowałam się odrobinę choć wygadać komuś innemu niż moi bliscy...
A wracając do tematu wielkie pudło czekoladek należy się jak nic za zwróconą zgubę!
Są życzliwi ludzie i też miałam przyjemność przekonać się o tym dokładnie w taki sam sposób jak ty.
Wczoraj w innym wątku opisywałam jak mnie okradziono w tamtym roku.
Od razu jak się zorientowałam co się stało-pojechałam na policję zgłosić kradzież i do banku,żeby zablokować kartę i dowód osobisty.
Pojechałam do domu zbierać potrzebne papiery do wyrobienia nowych dokumentów.Kiedy wychodziłam,pod mój dom podjechało jakieś auto.Wysiadło młode małżeństwo.Okazało się,że złodziej wyjął mi portfel z torebki ,zabrał pieniądze a portfel wyrzucił na chodnik i oni go znaleźli :-)))). Pojechali na komisariat zgłosić znalezienie dokumentów ale pan policjant podpowiedział im,że dużo szybciej odzyskam dokumenty jeśli oni sami przywiozą je do mnie.Popłakałam się ze szczęścia,wyściskałam oboje a do kieszeni wsunęłam znaleźne chociaż też nie chcieli przyjąć.
mój mąż jakieś trzy cztery miesiące temu znalazł dokumenty itd poszedł oddać , ponieważ należały do kogoś z naszej miejscowości , tego Pana akurat w domu nie było , odebrała matka ( znająca mojego męża) niestety nie usłyszał od właściciela dokumentów nawet słowa dziękuję -dlatego myślę , że super zrobisz ztymi podziękowaniami:)
Ja też wierzę w ludzkie bezintersowne dobro. Czasami staram się sama pomagac, ale muszę przyznac ,że i mi los zsyła dobrych ludzi na mej drodze. Kiedyś jechałam swoim poczciwym maluchem i nie wiedziałam,że żarówka wskazująca o braku paliwa się przepaliła i stanełam sierota na drodze. Podjechał taksówkarz, zaholował do stacji , za swoje pieniądze napełnił mi bak. Wieczorem podjechałam z mężęm i oddałam mu pieniądze. A on mi na to " Ale poczciwy ze mnie człowiek nie? " Tym mnie rozbroił do końca. Dałam mu buzi w policzek i uścisnełam dłoń.
Mnie dawno temu ukradli portwel z doumentami i się nie znalazł, a mojemu małżonkowi "Uczciwy" złodziej odesłał ale bez pieniążków. Szczęście, że tylko 20 złotych miał:) a dokumenty ważniejsze bo prawo jazdy (wszystkie kategorie) ,świadectwo kwalifikacji i inne
Przepraszam miało być "portfel"
Może sam złodziej odesłał , choć wątpię , raczej ktoś znalazł i był życzliwy - grunt że odzyskane-!-:)))
Dawno temu mój tato wrócił z Niemiec,był tam moze ze dwa miechy,nie pamietam dokladnie,przywiózł marki niemieckie.Pojechał do kantoru,wymienił,wrócił do domu a portfela nie ma.Znalazl sie w sklepie spozywczym do którego tato wskoczyl po drodze do domu.Zostalismy pozniej wlascicielami wspaniałego bordowego Poloneza Caro
Odnośnie powrotu z Niemiec. Pewien Polak ciężko pracował tam ,by kupic swój samochód. Przyjechał , zaparkował przed blokiem szczęśliwy przywitał się z rodziną. A w tym czasie samochód mu ukradli. To było ponad 20 lat temu i samochód zachodni był w tym czasie towarem luksusowym.
No jasne ,że są i mają się całkiem dobrze ..
Dwa dni temu mąż zostawił przy ulicy przed domem na noc nowe auto z .... kluczykami w drzwiach od strony kierowcy a rano .... już nie musiał szukać po kieszaniach bo nadal dyndały w drzwiach ...
Wygląda mi to raczej na brak złodziei :)
Nowe autko, gratuluję :) Jak się rozpędzisz to może zatrzymasz się pod Białymstokiem :)
Ach, Cuma, aż chce się żyć, prawda? Zwrot z pozdrowieniami, ależ to miłe :)
Koniecznie więcej uśmiechajmy się do innych :))
Dokładnie, takie zdarzenie uskrzydla ! Ja mimo różnych , często przykrych doświadczeń zyciowych, wierzę (może naiwnie) , że ludzie są z gruntu dobrzy i najczęściej na takich trafiam!-:)
To naprawde bardzo uczciwy człowiek.DUŻY SZACUN DLA TAKICH OSÓB!!!!! Mój szwagier nie miał tyle szczęścia,gdyż zgubił dowód osobisty a osoba która go znalazła to nabrała na niego telefony komórkowe,komputery.Tak że szwagier musiał sie sporo tłumaczyc na policji,że to nie on brał itd,no ale wszystko szczęśliwie sie skończyło.
Ja trafiłam na pół uczciwego znalazcę, odesłał mi przez pocztę dokumenty, ale portfela i kasy już nie:(
Kiedys sama znnalazłamm portfel,siedział sobie nna schodkach przy drzwiach sklepu w którym wówczas pracowałam.Aż się bałamm wziąc go do ręki,ale wziełam i zajrzałam do srodka w poszukiwaniu danych własciciela.Jak się okazało był to portfel dziewczyny rozwożącej pizze w pobliskiej pizzerni;)Bardzo się ucieszyla bo miała też tam i trochę gotówki.I mimo że juz tam ta dziewczyna nie pracuje to ja ciągle jak jestem w PL i wpadam do nich na pizze to mam ze sporą znniżką;)))
Ludzi życzliwich i uczciwych jest bardzo dużo. To nieuczciwi i nieżyczliwi stanowią małą grupkę, tylko że ich zauważamy, bo z reguły przez nich ponosimy szkodę. A tych uczciwych po prostu nie widzimy. A szkoda. Zwróćcie też uwagę, że najlepiej w mediach sprzedają się złe rzeczy, a nie te dobre. Może jakbyśmy nie kupowali gazet z "krwawymi" tytułami i takowych tekstów w Internecie nie czytali, to coś by się zmieniło. Chociaż patrząc na historię ludzkości i ich ulubione rozrywki w postaci egzekucji, to trochę wątpię. Ale nie do końca :D
jednak coś się zmienia na dobre w tym kraju...... ludzie :-)
miałam podobne 2 sytuacje..... również uczciwy znalazca odesłała wszystko...włącznie z pieniędzmi :-)
BRAWO dla takich postaw :-)