Pomóżcie.Jutro planuję kupić pralkę - jaką radzicie kupić?
Do tej pory używałam whirlpoola i nie narzekałam ,czy kupić taką samą?
taką samą to nie ale popatrz jakie miala wady i kup taką która ich nie ma oczywiście whirpoola 5 lat gwarancji to coś :)
Skoro miałas wczesniej pralke tej marki i byłas z niej zadowolona to uwazam,ze powinnas kupić następna tej samej firmy.Przynajmniej ja bym tak zrobiła.
Jeśli mam stary sprzęt i potrzebuję go wymienić, to kupuję tej samej marki co miałam ( oczywiście jeśli byłam z niego zadowolona ) a jeśli nie to wchodzę na www.rtveuroagd.pl i zaznaczam po trzy produkty do porównania, czytam opisy techniczne , funkcje itp. Raczej kieruję się własnym zdaniem, bo jeśli poczytać opinie o danym produkcie- to zawsze ma i zwolenników i przeciwników. Powodzenia w trafnym wyborze!
Ja mam whirlpoola i nie bardzo jestem zadowolona, już 3 razy się psuła i coś czuje ,że znowu się coś stanie bo dziwnie chodzi( albo już jestem przewrażliwiona). Pan, który naprawiał powiedział, że jak kupować nową to bosha i żeby miała jak najmniej bajerów.
ja miałam whirpoola ładowanego od góry,i jak się zepsuła po raz kolejny,to nigdy nie bylam bardziej zadowolona...kupiłam bosha clasixxx 6 ze specjalnym programem do jeansów,i dwoma krótkimi programami jeden 30 min a drugi 40 min,idealny na letnie przepierki
Tylko ni Boscha, ja zamienilam Whirp.... na Bosc.... i to byla pomylka, owszem moj bosch dobrze pierze ale bardzo slabo idzie mu plukanie, nawet na najdluzszym programie (bo jest super oszczedny :), znam kilka osbob ktore maja takie same problemy z tego typu pralka, poza tym przez slabe wyplukiwanie zaczyna smerdziec srodek stechlizna, i trzeba kupowac srodki do czyszczenia (nie tanie!) srodka pralki, i jeszcze, potrafi wpasc w wibracje ze malo nie wyleci w kosmos (opinie moje i moich znajomych-6 rodzin). Zas co do Whirp... to bardzo sie psuja :) ale cos trzeba miec do prania ? Polecam Whirpo... suszarke gazowa "heavy duty" w ktorej mozna suszyc koldry i itd. super, bardzo tanio wychodzi suszenie, rozne temperatury-to POLECAM!
Dziękuję za podpowiedzi.Posłucham waszych rad i kupię tej samej firmy .Wielkie dzięki!!!!!
Sprzęty tupu pralka,zmywarka....tylko bosch,ew.electrolux,polecam:)
Polecam Whirpool. Mam pralkę, zmywarkę z tej firmy, rodzice pralkę, lodówkę, zmywarkę.
Ja polecam Boscha, mam ją 13 lat i nigdy nic się nie zepsuło, nic nie było wymieniane.
Mnie kiedyś sprzedawca powiedział że sprzęty Whirlpool są sprzętami do szybkiej wymiany na nowe bo są awaryjne.Jeśli komuś zależy żeby działało dłużej to bosch,siemens...Mam zmywarkę i pralkę boscha działają już 5 lat bez zarzutu,eksploatowane niemal każdego dnia.Zgadzam się z wypowiedzią że im mniej funkcji tym lepiej.. i tak później korzysta się z kilku programów a nie kilkunastu.
Ja kupuję sprzęt to tylko Bosch albo Simens, ale pokusiło mnie kiedyś na zmywarkę Hotpoint Ariston, bo sprzedawczyni w sklepie zachwalała no i teraz po dwóch latach użytkowania szlag mnie trafia, że nie dopłaciłam i nie wzięłam Boscha
Od Aristona mają strasznie duże prowizje,dlatego tak wciskają,to strasznie słaba firma,tylko wizualizacja super...
Ja mam cały sprzet Aristona 10 lat, jestem bardzo zadowolona.
W pralce jak do tej pory wymienialismy tylko pompe wody - koszt ok. 100 zł
Ja kupiłam lodówkę tej firmy, ze wszystkimi bajeram. Jak na lodówkę tej klasy dali bardzo kiepski plastyk, który sam pęka. To nie najlepiej świadczy o firmie. A wirpool ma wizualnie porządne sprzęty, ale zdarzają się im potknięcia. Kupiłam pralkę z , której nie do końca jestem zadowolona. Ale lodówka i mikrofalówka tej firmy , które mam w domu są w porządku.
Mamy Bosh Max for kids i jestem bardszo zadowolona. Zwłaszcza, że poprzedniego Indesita musiałam wyrzucić zanim spłaciliśmy raty bo pordzewiał i nie nadawał się do użytku.
Dlatego u mnie tylko bosch i siemens nawet jak ostatnio kupowałam krajalnicę to też siemensa.Póki co nie stać mnie na częste wymienianie sprzętu więc wolę wyłożyć więcej i mieć na dłużej.
Też kupiłam krajalnicę srebrną Siemensa:)a zmywarkę Boscha z ekopremią(150 maja mi zwrócić),jednak pralko-suszarkę mam Electroluxa,zobaczymy jak się będzie spisywała...
A czemu wymieniasz pralkę opatrzyła ci się czy się zepsuła?
Ja mam MASTERCOOK ELEGANCE PLUS i jestem bardzo zadowolona. Pralka pracuje juz 10 lat. Jak obie córki były małe to chodziła 2 -3 razy dziennie. Niestety miały uczulenie na wszystkie pampersy i ciagle prałam pieluchy tetrowe.
Trochę zaczyna już wariowac, więc chętnie poczytam co polecacie.
Ma pralkę Siemens juz 14 lat i nie chce się zepsuć. Nie wygląda na swój wiek.
Poprzednią miałam whirpoola ponad 10 lat i teraz pierze w niej koleżanka dopuki nie kupi nowej, a w zeszłym roku kupilam LG i nie narzekam- zwłaszcza odwirowuje super.
Mój mąż przez ostatni rok pracował w sklepie rtv-agd i też mówił,że gdyby teraz miał kupić pralkę to właśnie LG.
Chociaż pranie mi nie kisi się w pralce jak zapomne, że wstawiłam bo na koniec gra melodyjke. Dobra pralka dla sklerotyków.
W mojej pralce whirlpool popsół się programator więc doszliśmy z mężem do
wniosku ,że lepiej kupić nową pralkę niż wydać kupę kasy na naprawę .Moja pralka miąła jakieś
6-7 lat i nie narzekałam na nią .Dziękuję za podpowiedzi i zrobię tak jak piszecie kupię Bosha![]()
Mam nadzieję ,że nie będę żałowała.
Co kupilas?
Mialam dorzucic swoje trzy grosze,ale czas mi nie pozwolil.U mnie w rodzinie Whirlpool jest sprawdzony.Mam druga pralke z tej firmy,stryj i corka maja tez ta marke.Pierwsza sluzyla mi 9 lat, bez awarii,a wyprala tyle,co niejedna przez 20.Tyle,ze pierwsza byla skladana za granica,juz nie pamietam,Italia czy Hiszpania,a druga w Polsce,we Wroclawiu.Jaka bedzie roznica,nie wiem.Teraz jest taka kooperacja,ze tak dokladnie nie wiemy dokladnie,ktore czesci gdzie byly produkowane.
Tyle,ze teraz ceny sprzetu spadly,relatywnie do zarobkow,ale wzrosly czesci zamiennych.Po prostu po to,aby naprawa przestala sie oplacac.No i produkcja nadal idzie
.
ja mam ardo kupiłam ją 10 lat temu i dopiero w ubiegłym roku miała drobną awarię mąż usterkę usunął i śmiga dalej jestem bardzo z niej zadowolona
Ja też mam Ardo ponad 11 lat i jeszcze się dobrze trzyma. Wogóle chodzi do chwili obecnej bez awarii. Jedynie co się stało po tak długim czasie jej użytkowania, to jest to, że zaczęła farba odchodzić na dolnych brzegach przedniej części pralki.
Przede wszytskim nie sugeruj się opiniami z ceneo czy innych porównywarek-wszystkie opinie są napisane przez pracowników firm wiem bo sama się z tym spotkałam(pracuje w sklepie z AGd i trochę na ten temata słyszałam) -przeczytajcie artykuł http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,11277293,Jak_firmy_kupuja_przychylne_recenzje_w_internecie_.html ponieważ trochę się znam na sprzęcie AGd (pracuje dobrych parę lat) osobiście wileu z was zdziwie ale polecam prlaki Mastercooka-produkowane we Wrocławiu produkt polski a nie jak większości chiński czy Turecki, przystępna cena, bardzo dobra jakość, solidne wykonanie mnóstwo różnych bajerów w tym krótkich programów prania, programów które np pokazują nam ile mamy użyć proszku czy płyny-bo iwadomo, że zwykle dajemy za dużo niż trzeba, do tego pralki są ciche i nie ekonomiczne. poza tym każdy pracownik aGd o tym wie, ze Mastercooka robi tez m.in u siebie w fabryce pralki dla Boscha, electroluxa.....zdziwieni co? prawda na 100%
Przede wszytskim nie sugeruj się opiniami z ceneo czy innych porównywarek-wszystkie opinie są napisane przez pracowników firm wiem bo sama się z tym spotkałam(pracuje w sklepie z AGd i trochę na ten temat słyszałam) -przeczytajcie artykuł http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,11277293,Jak_firmy_kupuja_przychylne_recenzje_w_internecie_.html ponieważ trochę się znam na sprzęcie AGd (pracuje dobrych parę lat) osobiście wileu z was zdziwie ale polecam prlaki Mastercooka-produkowane we Wrocławiu produkt polski a nie jak większości chiński czy Turecki, przystępna cena, bardzo dobra jakość, solidne wykonanie mnóstwo różnych bajerów w tym krótkich programów prania, programów które np pokazują nam ile mamy użyć proszku czy płyny-bo iwadomo, ADG że zwykle dajemy za dużo niż trzeba, do tego pralki są ciche i ekonomiczne. poza tym każdy pracownik o tym wie, ze Mastercooka robi tez m.in u siebie w fabryce pralki dla Boscha, electroluxa.....zdziwieni co? prawda na 100%
Sugeruje Mastercooka - polskie bardzo dobre pralki w przystępnej cenie-nie chińskie czy tureckie, a jakość bardzo dobra bo Mastercook robi dla Boscha pralki
Sugeruje Mastercooka - polskie bardzo dobre pralki w przystępnej cenie-nie
chińskie czy tureckie, a jakość bardzo dobra bo Mastercook robi dla Boscha
Ja przymierzam się do pralki. Moja dostała ciągły okres i przecieka...Po kazdym praniu musze ścierać wodę (nie jest to filtr). Tylko nie mam czasu udać się do sklepu pooglądać realnie (bo z obrazka już wybrałam)
ma być bosch w klasie A++, bez wyświetlacza elektronicznego, z załadunkiem 7 kg.
A dlaczego bez wyświetlacza elektronicznego, czy coś z nimi nie tak?Pytam, bo też jestem zainteresowana tego typu pralką i raczej większość ma wlaśnie takie wyświetlacze.
Ekkore, tylko pamietaj,że dzisiejszy Bosch, to nie ten co kiedyć .Moja pralka ma ponad 10 lat i chodzi idealnie,Córka ma dopiero Boscha czwarty rok i już szwankuje.Pan wezwany do naprawy , powiedział,że owszem Bosch, ale w środku mastercook.
no to ja sobie sprawdzilam: pralke i zmymarkę mam made in Germany,płytę made in China a piekarnik made in Poland... a wszystko Boscha i na dodatek w jednym sklepie kupione
No widzisz , jeszcze jak byś sprawdziła z jakich części sie składa, to wszystko byłoby jasne.Córce wysiadła pompa wodna , dlatego teraz wie , że napis Bosch , to nie wszystko.
Ja mam tego świadomość, że to nie to samo. Bo jak inaczej zarabialiby producenci - skoro co rok wymaga się wzrostu produkcji, wyższego od poprzedniego.
Ale to życzenie mojego męża - z siemensa zmywarki (to to samo co bosch) jesteśmy bardzo zadowoleni. A ma tylko 4 programy - i tak korzystam tylko z jednego.
Cena porównywalna do innych modeli - i w klasie energetycznej A++.
Bez wyświetlacza elektronicznego w formie programatora (bo maleńki wyświetlacz to ona ma)- bo to najłatwiej uszkodzić i najczęściej się psuje. Pokrętło mechaniczne jest najlepsze i już.
W lodówce elektronika kosztowała mnie koło 500 zł. Miała niecały rok. Owszem moja wina - ale na starym polarze kwiatek stał zawsze (ponad 15 lat), nie raz był przelany - woda kapała i nic. Tutaj - nawet nie był przelany - ale gdzieś musiała woda chlapnać i dostać się do sterownika. Gwarancja uszkodzeń mechanicznych nie obejmuje...
naprawiacz opowiadał jak pani uszkodziła sobie wyświetlacz - w lodówce za 5000 - wycierajac go mokrą ścierką, woda dostaął się do środka
Ekkore, ja mam dwie zmywarki, bosch pojechał nad jezioro , simens w domu.Obie chodzą rewelacyjnie, choć staruszek Bosch ma chyba 15 lat i zwykłe pokrętło.Naprawiany był raz, ale w zasadzie to pan mechanik zabrał zmywarkę do warsztatu w celu porządnego odkamienienia.W środku zrobiła się nówka. Mechanik powiedział,że teraz jak sprzęt ma 8 lat, to trzeba dać na mszę.
Ja daję urządzeniu z dużego AGD 5 lat życia. Reszta to bonus.
Mój obecny, przeciekajacy Indesit służył nam ponad 10 lat. No, ale wykorzystywaliśmy tylko połowę urządzenia - mam pralko-suszarkę i w suszarce suszyłam może 2-3 razy - heheee. Nigdy nie mogłam się do niej przekonać - ale wtedy pralka z tym ustrojstwem była tańsza niż bez - więc rachunek był prosty...
A pralki kosztowały podobnie cenowo co dzisiaj - też ponad 1000 zł (no i był mniejszy wybór)
poszłam dzisiaj pooglądać.
Mojego modelu nie ma w sklepie.
Ale był electrolux. I nawet mi sie podobał.
Cena zbliżona do innych modeli. A jako bonus wycieczka do Szwecji dla jednej osoby plus druga za 50 % (czyli wyjazd wart 600 zł za 150).
Trzeba pomyślec...
ekkore ja tez byłam przeciwna elektronicznym wyświetlaczą. Teraz nie żałuję że jednak poszłam z duchem techniki. Na wyświetlaczu mam wyświetlony czas jaki pozostał do końca prania co robi pralka w danum momencie, ile czasu trwa dany program itd.
Nawet nie wiesz jak mnie to wkurza...Ten czas do końca..Jak ma prać to niech pierze - i tak musi skończyć