Znalazłam fotkę mojego tortu na stronie cukierni w Stalowej Woli.
http://www.cukierniaalicja.pl/cukiernia-alicja-oferta.html
Umieszczono je galerii tortów dla dzieci
Zadzwoniłam z prośbą o jej usunęcie. W odpowiedzi usłyszałam, że tort jest przez nich wykonany i fotki nie usuną. Po za tym nie mam opatentowanego zdjęcia. Rozmowa była bardzo nieprzyjemna. Ostatecznie rozłączyłam się.
Zobaczcie na dole przy brodzie krem rozpuścił mi odrobinkę masę, gdyż zabrakło mi kremu bez spirytusu i dałam ten z jego dodatkiem. W cukierni jest dokładnie to samo.
Uwazam,ze powinnas walczyc o swoje prawa, bo w koncu to zlodziejstwo. Firma, ktora kradnie czyjes pomysly wlacznie z fotografiami uznajac je za swoje, to dla mnie jest nic nie warta. Masz dowody na to,ze wlasnie Ty to ciasto zrobilas,wiec powinnas spytac sie jakiegos prawnika jak w tej sytuacji postapic ( duzo jest porad darmowych, wystarczy poszukac w gazetach i zadzwonic).Poza tym, jesli zdjecie bylo z WZ to mialo znak firmowy a oni to przerobili na swoje potrzeby. Takich rzeczy nie powinno byc i oni jako firma cukiernicza nie sprawdzili sie w tej branzy....Bo co to za problem zrobic podobny tort i wstawic swoja fotke,albo jak juz chca wstawic Twoje zdjecie, to zapytac Cie o zgode. Walcz o swoje prawa, bo w przeciwnym razie bedzie jedno wielkie zlodziejstwo, ktos sie natrudzi a drugi sobie to ukradnie! Wstyd dla tej firmy! Pozdrawiam i trzymam za Ciebie kciuki
niestety nie umiem Ci pomoc ale...tort przecudowny a sytuacja nie do uwierzenia !;( bede trzymac kciuki,zebys wywalczyla swoje!
Zdjęcie sprytnie podretuszowane.. to zwyczajna kradzież.
Alll podsyłam Ci link
ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
poczytaj spokojnie.
Nie wiem, może się mylę, ale te zdjęcia nieco się różnią od siebie. Miś z cukierni ma wyżej brwi, bliżej grzywy. Oczy również się różnią, twoje są wkoło niebieskie a w cukierni białe i te białe kropki na oczach są inaczej rozstawione. Także pod nosem te kropeczki są w innych miejscach. Jest wiele takich różnic jak się dobrze przypatrzeć.
Moim zdaniem cukiernia zaczernęła twojego pomysłu, ale tort wykonała sama. I chyba faktycznie fotka jest ich.
Tak to zupełnie inny tort.
To sukces, ponieważ jak pisałam nie chciano ze mną rozmawiać.
Dzisiaj został taki tort został zrobiony i wklejono już inną fotkę, ale dzięki Wkn mam zrzut ekranu :)))))
Zmienili zdęcie, czyli nastraszyłaś ich nieźle:))
Pomysł zerżneli, ale wykonanie jest ich, te zdjęcia są podobne ale nie identyczne - pierwszą różnica jaka zauwazyłam jest odcień buźki lwa.
Jak Alll założyła ten wątek, to zajrzałam na link tej cukierni i zdjecie tortu było identyczne, teraz to już całkiem inny tort, musieli go po telefonie Alll, przerobić programem graficznym lub upiekli nowy.
Ale szybko im to poszlo. Rano patrzylam, to dokladnie byl tort Alll a teraz chcialam pokazac mezowi a tu tort zupelnie inny, bylam w szoku... Ale przeprosic to by mogli a nie tak po cichu zmienic zdjecie i uwazac,ze wszystko jest w porzadku...Dziwna firma
To prawda, co pisze Mama Różyczki, że zmienili tort. Wcześniej był identyczny, teraz nie jest. Dokonali przeróbek, widać, że mięli coś na sumieniu.
Ja na Twoim miejscu jeszcze raz bym zadzwoniała i zapytała dlaczego po Twojej interwencji została zmieniana fotka tego tortu jeżeli przypisują sobie autorstwo wykonania niech wiedzą ze się interesujesz tą sprawą
Myślę, że oni już wiedzą :)
Jeszcze raz dziękuję Wkn za pomoc :)
Wiele naszych potraw, własne pomysły i dekoracje pokroju All ( świetne) jest w internecie .Może czas dodać jakiś podpis automatyczny , pod naszymi przepisami o własności przepisu i zgodzie narozpowrzechnianie .
Czyli: to jest mój autorski przepis lub wręcz "znalazłam /znalazłem w internecie "
A podpis pod zdjęciem wtedy by brzmiał np : Pomysł All ze strony : WKN Wielkie żarcie :)
Tak by było uczciwie. Moze kiedyś się doczekamy...