Witam,
Przeszukałam zasoby WŻ w poszukiwaniu przepisów z mąką gryczaną i oprócz moich Blinów grycznych - przepisu, który przywiozłam z Rosji nie znalazłam praktycznie nic... Może ktoś się podzieli jakimś przepisem, bo trochę mąki mi jeszcze zostało. Myślałam o jakiś gofrach na słono, czy pierogach, ale przepisów brak. Pomóżcie, może gdzieś zachomikowliście jakiś dobry przepis z użyciem takiej mąki.
Makaron soba.Wejdz na Yotube, tam są filmiki jak go zrobić.nie jest to łatwe,, bo mąka gryczana nie posiada glutenu, czyli kiepsko się skleja(gluten to taki jakby klej w mące obrazowo mówiąc).Dlatego japończycy do makaronu soba dodają trochę mąki pszennej.często..Przyznam się jednak,że nie jest to łatwe , zrobienie tego makaronu, ja chyba z 2 razy popsułam zanim wyszedl mi pierwszy w miare do zjedzenia))Ale warto było, bo jest baaardzo smaczny.Ja mam uczulenie na gluten i zwyklych makaronów nie za bardzo mogę jesć))Pozdrawiam.
Znalazlam link do filmiku o robieniu makaronu "soba". Oto on-https://www.youtube.com/watch?v=fz2PYIaC8fU
Może w tych propozycjach znajdziesz jakieś natchnienie?
http://zdrowienawidelcu.pl/tag/maka-gryczana/
http://smakowitychleb.pl/chleb-gryczany/
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/strapaczki_gryczane2
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/kopytka_gryczane_i_duszone_zeberka
http://www.mojegotowanie.pl/nalesniki/nalesniki_gryczane_ze_szpinakiem
Ja ze swojej str proponuję naleśniki, bo są naprawdę pyszne takie brązowo złociste. Pasują chyba do każdego nadzienia, jakie sobie zamarzysz smakują tak ze szpinakiem, czy z mięsem i sosem, jak i z ciepłym dżemem jabłkowym:)
Magda,bardzo smkują nam "kluski kładzione" z mąki (lub z mąką) gryczaną,które mam w swoich przepisach.Możesz tez zrobić pierogi-mnie smakują z serem..mąkę gryczaną wymieszać z pszenną.Reszta,jak lubisz.
Znalazłem w internecie taki prościutki przepis:
„Gryczane kopytka z zielonym pesto
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez praskę. Ja ziemniaki gotuję dzień wcześniej - najczęściej po prostu wstawiam więcej do obiadu. Ziemniaki były solone, więc nie dodawałam więcej soli. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i szybko zagnieść ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów. Kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu). Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia. Kopytka delikatnie wymieszać z pesto i podawać. Jeśli będą zbyt suche można dodać odrobinę wody z gotowania kopytek.”
Oczywiście - jak sądzę - zamiast pesto można zrobić jakiś sos. Sam tego przepisu nie wypróbowałem, ale prawdę mówiąc - kopyta jak kopytka – co tu miałoby nie wyjść? Więc może się przyda. Pozdrawiam - M
Nie zdążyłam. Ale w tym tyg. wypróbuję i napiszę o rezultatach.
Witam, Przeszukałam zasoby WŻ w poszukiwaniu przepisów z mąką
gryczaną i oprócz moich Blinów grycznych - przepisu,
który przywiozłam z Rosji nie znalazłam praktycznie nic... Może
ktoś się podzieli jakimś przepisem, bo trochę mąki mi jeszcze zostało.
Myślałam o jakiś gofrach na słono, czy pierogach, ale przepisów
brak. Pomóżcie, może gdzieś zachomikowliście jakiś dobry przepis z
użyciem takiej mąki.
możesz zrobic z tego tortille i bedzie super razem z sałata łososiem wedzonym i pomidorami. Ja uzywałam takiej maki wyszła pyszna.
http://www.bdsklep.pl/melvit-1kg-maka-gryczana,id-38168