Jesteś tutaj: Strona główna/ Forum / Kuchenne porady / Klarowanie rosołu.

Forum

Klarowanie rosołu.

Autor: rs1107
Data: 2013-04-11 12:10:15

Wyczytałam właśnie, że "rosół można klarować zimną wodą". Możecie mi powiedzieć na czym to polega?

Autor: jolka60
Data: 2013-04-11 12:45:49

Teoretycznie wiem,ale nigdy nie klarowałam rosołu.Wkładam mięso do zimnej wody,zagotowuje,z warzywami,a pózniej zmniejszam grzanie jak tylko można,żeby tylko "pykał".Szumowin nie znieram,same opadaja.

Wracając do Twojego pytania,po ugotowaniu rosołu dolewa się do niego trochę zimnej,najlepiej wprost lodowatej wody i wyłacza gaz czy prąd.Podobno szumowiny natychmiast opadają na dno.Moze i coś w tym jest,bo czytałam kiedyś o podobnej metodzie na opadanie fusów z kawy "po turecku".

Autor: jolka60
Data: 2013-04-11 13:01:52

Teoretycznie wiem,ale nigdy nie klarowałam rosołu.Wkładam mięso do zimnej
wody,zagotowuje,z warzywami,a pózniej zmniejszam grzanie jak tylko
można,żeby tylko "pykał".Szumowin nie znieram,same opadaja. Wracając do
Twojego pytania,po ugotowaniu rosołu dolewa się do niego trochę
zimnej,najlepiej wprost lodowatej wody i wyłacza gaz czy prąd.Podobno
szumowiny natychmiast opadają na dno.Moze i coś w tym jest,bo czytałam
kiedyś o podobnej metodzie na opadanie fusów z kawy "po turecku".

He,he,teraz wyczytałam,że szumowiny wypływaja,a nie opadają.Trzeba po dolaniu wody pilnować,aż się rosół zacznie gotować i natychmiast wyłączyć.Tak to własnie jest,jak teoretyk doradza.

Czyli-metoda moze i dobra,a czy wypłyną,czy opadną,to już sprawa drugorzędna.

Autor: rs1107
Data: 2013-04-11 13:29:25

I wiesz co - taką kawę robi moja teściowa tylko na wielkanoc i jak to mówi "straszy ją". Kawa to mieszkanka zbozowej i naturalnej a jak se pootuje to wlewa pół szkalki lodowatej wody i faktycznie fusa są na dnie!!!! Ale tak zrobić w rosole?

Autor: jolka60
Data: 2013-04-11 13:34:03

Właśnie tak,jak napisałam.Dolej bardzo zimnej wody (niektórzy dodają i kostki lodu),poczekaj,aż zacznie się gotować czy zbliży się do zagotowania i wyłącz.Musisz sama wypróbować.Napisz,jak się udało.

Autor: rs1107
Data: 2013-04-11 13:51:20

Dzieki, napiszę...

Autor: smakosia
Data: 2013-04-11 13:14:04

Ja nie lubie rosołu i przyznam, że średnio się interesowałam jego klarowaniem, ale...natrafiłam na takie porady: "... obdarlam cebule z łuski i powrzucałam je do rosolu, wlaczylam malusienki plomien gazu i po 15 minutach mam klarowny rosol!!" (cytat z pewnych forumowych komentarzy). Czy to "działa"? Nie wiem.

Autor: rs1107
Data: 2013-04-11 13:30:23

Mi to do rosołu niekoniecznie jest potrzebna, ale taka zasadę ponoć stosuje sie tez do galatu wieprzowego aby był klarowny.

 

Autor: jolka60
Data: 2013-04-11 13:35:57

Hm...tu może lepiej klarować białkiem?Przyznam sie ,że i galarety nie klaruję.

Autor: myszamycha
Data: 2013-04-11 13:52:22

U mnie dziala.Jak widze ze rosol zaczyna metniec wrzucam luski z cebuli.

Autor: smakosia
Data: 2013-04-11 13:51:51

A Tu odpowiedź kucharza na innym (przypadkowo znalezionym forum):

"...  jestem kucharzem i rosol gotuje nieraz dlugo a nieraz godzine i metoda jest jedna trzeba rosól z klarowac gdy zbierze sie szumy dodac warzywa pieczona cebule przyprawy i na koniec gdy znowu zacznie sie gotowac dac 1 szklanke zimnej wody z kranu i to powtarzamy po 20 min - rosól jest krysztal polecam i smacznego metoda jest sprawdzona przez restauracje w kturej pracuje".

Autor: myszamycha
Data: 2013-04-11 13:55:58

Jest tez jeszcze jedna metoda najpierw przegotowujesz chwile mieso,wylewasz wode,dokladnie pluczesz,zalewasz swieza,dodajesz warzywa,przyprawy,pieczona cebule.

Autor: smakosia
Data: 2013-04-11 14:17:25

O o ooooo, coś takiego też czytałam 

Data: 2013-04-11 16:54:25

A mnie tą metodą wychodzi zawsze mętny:(   To mój sprawdzony przepis, nie ma bata żeby nie wyszedł http://www.wielkiezarcie.com/recipe87660.html. Jak rosół jest mętny to już nic mu nie pomoże, chyba, że pod wywar pod zup.

Autor: aggusia35
Data: 2013-04-11 21:54:13

Robię rosół tak jak Ty. Tylko nie daję kostek i listka laurowego.  Nigdy mi nie zmętniał, a szumowiny zbieram. Na koniec daję spaloną na ogniu cebulę.

Autor: megi65
Data: 2013-04-11 20:17:34

Qurcze .. nie myśłam ,ze to '' metoda '' .. tylko mój sposób na kryształowy rosół ..Kiedyś zaczął mętnieć , teściowa w drodze , wypieki na twarzy , łapki trzęsawka i sruuuuu miąsko z wodą do zlewu , dokładnie umyłam pod bieżącą wodą . Do gara wlałam wodę mineralną niegazowaną  i .... rosół klarowny jak marzenie . Od tego '' wypadku '' zawsze tak robię , biorąc pod uwagę , że moja kranówka nie najlepszego gatunku . ))

Autor: trylobicik
Data: 2013-04-12 10:53:46

"rosol gotuje nieraz dlugo a nieraz godzine" - ja zawsze rosół gotuję co najmniej dwie godziny na malusieńskim ogniu. Godzina to żaden rosół.

Autor: marzena89gb
Data: 2013-04-11 19:40:33

Zawsze gotując rosół zalewam mięso zimną wodą gdy się zagotuje zbieram szumowiny dodaje warzywa i gotuję na bardzo małym ogniu i zawsze jest klarowny z tym dolewaniem wody to nie chciałabym takiego rosołu moja tesciowa zawsze powtarzała że jak się gotuje rosół to trzeba wlać tyle wody żeby już nie dolewać bo rosół traci smak i tego się trzymam

Data: 2013-04-11 21:08:53

Otóż to:)

Autor: megi65
Data: 2013-04-11 21:39:18

Jedank bardzo często jest tak , że zanim zetnie się białko ( szumowiny ) rosół robi się mleczny . Chodzi mi o ten moment kiedy woda nabiera temperatury .  Oczywiście wszystko gotowane na tyciu - tyciu ogniu .

Autor: mggi63
Data: 2013-04-12 08:41:18

Nie klaruję rosołu...zawsze mi wychodzi super smaczny i przejrzysty:))Myślę,że to od wody zależy,bo moja mama twierdzi,że jej nigdy taki się nie udaje

Autor: majolika
Data: 2013-04-12 20:06:30

Rosół to jakby wyciąg z mięsa i jarzyn.Jego smaku i walorów nie powinno się rozrzedzać.Żeby był esencjonalny i wartościowy dodaje sie po prostu dużo mięsa i warzyw. Szumowiny to po prostu uwolnione białko.Nie wpływa na smak, ale tylko na walory estetyczne.Ja zauważyłam,że trzeba wkladać dobrze umyte i  w dużych kawalkach mięso.Wtedy tego uwalnianego białka jest mniej.I oczywiście warunek "sine qua non"-pyrkamy na najmniejszym "ogniu" i długo.

Autor: megi65
Data: 2013-04-12 20:52:41

Moja Droga ! Mój rosół gar trójmięsa + tona warzyw . Mięso dokładnie wymyte (wołowina , skrzydło indyka , udka , garść żoładków i wątróbek )  ba .. wymoczone ( tak babcia kurę wiejską moczyła parę godz . ) a i tak gotowany na wolnym ogniu , tradycyjną , ogólnie przyjęta metodą robi się mleczny .. Białko  już opadnie na dno ale przejrzystego koloru już nie ma .. (((  Dlatego sprawdzona metoda to taka  jak wyżej napisałam ..)

Autor: majolika
Data: 2013-04-12 23:50:41

To czemu mnie się zawsze udaje?I to taką prostą metodą?

Autor: megi65
Data: 2013-04-13 08:31:04

Rosół  to przede wszystkim ... woda.  A moja ogólnodostępna jest oczywiście w normach ale jakość jak na mój jezyk osoby wychowanej na wodzie głębinowej zostawia dużo do życzenia ..

Tylko mogę Tobie zazdrościć , ze tak prostym sposobem stworzysz gar rosołu .. . Moja mama , babcia tak samo robiły .. :)) Pozdrwiam wiosennie

Autor: majolika
Data: 2013-04-13 11:00:23

Fakt, w moim mieście kranówkę można pić nieprzegotowaną i jest lepsze od tych butelkowanych. nie jest uzdatniana,tytlko napowietrzana, pobierana z z ujęć oligoceńskich.Niechlorowana .Sam szef SANEPiDu wielokrotnie w TV ręczył za jej jakosc.

Autor: Gluba666
Data: 2013-04-13 10:53:37

 Ja nastawiam na najmniejszy ogień w sobotę około godziny 16 i zapominam o nim do jakiejś 21, wyłączam gaz i zostawiam na noc do wystygnięcia. Rano przelewam przez durszlak i do lodówy, jak tłuszcz się zetnie odgarniam go na bok i odlewam sobie z litr na bazę do sosów lub na drugą zupę, a reszta jest na niedzielny rosół. Nigdy nie wyszedł mętny.

Data: 2013-04-13 21:19:22

A tak wygląda mój rosołek http://www.garnek.pl/mamusia/24868527/tradycyjny-niedzielny-rosolek

http://www.garnek.pl/mamusia/24878909/tradycyjny-niedzielny-rosolek 

Wyjec

2016-02-08 16:13:08
rolnik
mggi63 jestem przekonana że na pewno nie musisz brać tego świnstwa
2016-02-08 16:13:30
mggi63
borowina jest ok... super rozgrzewa
2016-02-08 16:13:59
rolnik
ekkore- lek nazywa sie rutyna?
2016-02-08 16:17:14
mggi63
och rolnik a to sobie bądź :-) ja nie wiem chyba odstawie wsio i będę czekała na zgon :-D bo pewnie innych tez nie muszę wcale brac :-)
2016-02-08 16:38:28
reniutka1
Witam
2016-02-08 16:39:47
reniutka1
ekkore możesz napisać jak się nazywają te tabletki które bierzesz żeby krew z nosa nie leciała?
2016-02-08 16:40:18
reniutka1
mojemu synowi bardzo często leci krew z nosa
2016-02-08 17:30:51
mggi63
reniutka a przyczyna jaka ? Bo tak bez powodu nie leci ...
2016-02-08 17:39:55
Bahati
Czesc. Leci bez powodu, jak naczynia slabe...oj leci i to jak!!!
2016-02-08 17:40:29
Bahati
Sama tak mialam, teraz ma Tuska, zwlaszcza zima, gdy ogrzewanie wszedzie
2016-02-08 17:41:53
Bahati
Ma soecjalna masc do nisa, by zatrzymac krwawienie, jakies krople doustne i tyle. Trzeba przetrwac
2016-02-08 17:44:08
reniutka1
mojemu mężowi zaraz po ślubie bardzo często krew leciała z nosa i chyba syn odziedziczył
2016-02-08 17:45:03
reniutka1
mggi63 nie mam pojęcia jaka przyczyna, myślę że słabe naczynka
2016-02-08 17:48:15
as
Witam Mojemu synowi też łatwo z nosa krew leci. dostał od laryngologa maść Emofix. Dostał też tabletki CYCLONAMINE Nie stosowałam tego razem.
2016-02-08 17:50:04
as
mój syn ma to z powodu alergii chyba. Mamy powtórzyć testy. Kiedyś wykazały różne alergeny i lekarz zalecił powtórzyć
2016-02-08 17:50:32
as
syn ma obrzęk w nosie i słabe naczynka
2016-02-08 17:50:38
reniutka1
ok as zapiszę sobie i poczytam co to za specyfiki
2016-02-08 17:52:17
as
poczytaj. może się przyda ale nie wiem czy bez recepty kupi
2016-02-08 17:53:00
as
maść pewnie tak ale tabletki wątpię
2016-02-08 17:53:28
as
witamina c podobno też pomaga
2016-02-08 18:16:33
ekkore
w stanach nazywa się rutin. Przynajmniej o to pytam w sklepie z witaminami. na opakowaniu jest rutin 500 mg, sprawdziłam na ich stronie
2016-02-08 18:21:18
ekkore
u mnie krew leci z powodu sekundowego skoku ciśnienia. Pęka naczynko i dopóki się nie zasklepi leci. wyniki badań mam dobre, laryngolog powiedział, że muszę przyjść zaraz po, bo na normalnie to on nie widzi zmian
2016-02-08 18:22:23
ekkore
a mnie nigdy nie leci jak mogłabym pójść.
2016-02-08 18:22:57
ekkore
odkąd biorę tabletki, leci dużo rzadziej
2016-02-08 18:26:20
rolnik
prawdopodobnie na krew z nosa- kalina
2016-02-08 18:26:29
ekkore
nie wiem czy w Polsce nie używa się częściej nazwy rutozyd.
2016-02-08 18:27:28
rolnik
mggi63-nie martw sie, medycyna poszła do przodu
2016-02-08 18:29:08
mggi63
tez jestem zapisana do laryngologa ale przepisałam wizytę bo jutro miałam :-/
2016-02-08 18:31:09
mggi63
i tez z takim problemem tylko ja mam śluzówkę przesuszoną no ale mądrzejsza od lekarza nie jestem ;-) niech on się wypowie
2016-02-08 18:31:42
Bahati
Jako dzieciak mialam zabieg na naczynka w nosie i w sumie od tamtej pory masywnych krwotokow mialam kilka. Pamietam, ze sie okropnie i niepotrzebnie balam. :D
2016-02-08 18:31:52
ekkore
jak się ma cerę naczynkowa to krwawienie z nosa prawdopodobne, żylaki też. ja nie mam pekajacych naczynek, może gdzieś minimalnie na nogach. i tylko w tej jednej dziurce takie słabe.
2016-02-08 18:32:14
mggi63
rolnik wiem :-) bo inaczej by mnie tu nie było :-)
2016-02-08 18:33:48
ekkore
ja mojego nie nazwałbym krwotokiem. po prostu leci przez 2-3 minuty. jak się zasklepi to koniec. może ze trzy chusteczki zuzyje. zrobiło mi się tak kilka lat temu
2016-02-08 18:34:00
mggi63
jako nastolatka miałam krwawienia zjednej dziurki ale... jak się okazało ciśnienie
2016-02-08 18:34:51
Bahati
Kurcze, trzy tygodnie bez chlopa w domu...
2016-02-08 18:35:04
ekkore
wcześniej nigdy mi krew z nosa nie poleciała, chyba, że walnelam w słup
2016-02-08 18:35:18
mggi63
ale nic nie dzieje się bez przyczyny i dlatego należy wyjaśnic
2016-02-08 18:35:44
Bahati
U mnie jak krwotok, to sie miske podstawia, mi paznokcie robia sie sino-czarne i dzwoni po pogotowie...
2016-02-08 18:36:05
as
Bahati to kto Ci naczynia umyje przez ten czas? kiedyś pisałaś, że ci mąż myje
2016-02-08 18:36:11
mggi63
Bahati a chłop na roboty wyjechał ? :-)
2016-02-08 18:36:26
Bahati
No wlasnie nie mam pojecia, juz mam herbate w ostatnim czystym kubku...
2016-02-08 18:36:43
mggi63
zmywarka :-D
2016-02-08 18:37:02
ekkore
popatrz, a mój nigdzie nie jedzie. w firmie ograniczyli im wyjazdy, bo trzeba oszczędzać. mogą se telekonferencje zrobić
2016-02-08 18:37:08
Bahati
Verone zwiedza, zastapil szefa ekipa, bo nie dawal sobie rady z pracownikami. Moj M.wiekszy :D
2016-02-08 18:37:16
as
idę kolacje jeść bo już i tak za późno jest
2016-02-08 18:37:42
Bahati
Eko, przez telekonferencje leroya z merlinem sie nie postawi :D
2016-02-08 18:37:43
mggi63
Baiati o takie masz krwotoki ???
2016-02-08 18:38:08
Bahati
Noooo, az takie. Juz kilka lat nie mialam, na szczescie.
2016-02-08 18:38:34
mggi63
as to nie jedz :-)
2016-02-08 18:38:55
Bahati
My juz po kiolacji, mlodziez racuchy z jablkami, pies wczorajszy obiad, a ja warzywa curry.
2016-02-08 18:39:35
ekkore
u Ślubnego też wiele rzeczy konstrukcyjnych lepiej wyjaśnić na macanego. ale specjaliści po MBA mają inne zdanie, im słupki lepiej wyglądają wtedy
2016-02-08 18:40:13
mggi63
a ja jeszcze nic...ja tam jadam jak jestem głodna to i o 22 tez :-)
2016-02-08 18:40:59
mggi63
albo pozniej lub wcale
2016-02-08 18:41:49
Bahati
Kazda branza ma swoje obyczaje. :)
2016-02-08 18:46:06
Bahati
M.nie dowodzil ekipa przygotowujaca MTv EMA, bo byl akurat na Sycylii i pozniej ogladalismy w tv, jak polowa rzeczy nie dzialala:D
2016-02-08 18:47:34
Bahati
I to wlasnie tego " szefa" teraz zastepuje, chyba gościu ma juz zamiar poszukac innej roboty.
2016-02-08 18:50:18
ekkore
domyslam się, że u Ciebie działania konstrukcyjne w terenie. Ślubny to konstruktor nowości. Kiedyś jeździli na targi, uzgadniali z klientami co im potrzeba. Z roku na rok zmniejszali im wyjazdy. teraz sobie mają radzić przez telefon. telekonferencje...no chyba, że się gdzieś coś wali, to wtedy trzeba znaleźć winnego
2016-02-08 18:52:15
Bahati
Moj przygotowuje wlasnie takie targi :) od projektu po realizacje firma dziala, pokazy, koncerty, sklepy, standy, konferencje itp.
2016-02-08 22:33:45
as
ale mocno u mnie wieje wiatr
2016-02-08 22:40:23
as
dobranoc
2016-02-09 06:32:07
agusia040675
Dzień dobry
2016-02-09 07:22:32
mggi63
dzień dobry :)
2016-02-09 07:28:30
Dżanina Fonda
Witam cieplutko :)
2016-02-09 08:00:35
Bahati
Czesc. :) 2 pelne makijaze plus fryzury Z Ever Afrer High juz zrobione, czas na kawe :)
2016-02-09 08:01:45
Bahati
U nas dzis Tlusty Wtorek.
2016-02-09 08:38:59
rolnik
witam
2016-02-09 08:47:53
dorotaibasia
dzień dobry:)
2016-02-09 08:48:40
dorotaibasia
u nas dzis zgodnie z kujawską tradycją koza chodzi....basia wpada w czarną rozpacz bo na popołudnie do szkoły idzie i nie zobaczy
2016-02-09 08:53:15
iwett
Witam! Dorota......jaka koza? Co za tradycja? Myślałam, że dzisiaj śledzik........
2016-02-09 08:56:41
dorotaibasia
śledzik też:) a koza to parada przebierańców
2016-02-09 08:58:10
dorotaibasia
https://pl.wikipedia.org/wiki/Koza_%28obrz%C4%99d%29
2016-02-09 09:00:18
iwett
no to ciekawe czy u mnie na wsi też będzie :)?
2016-02-09 09:00:57
dorotaibasia
do teraz tradycja chyba tylko w Inie przetrwała....
2016-02-09 09:03:34
iwett
wygląda, że pn. Kujawy..........W Lubrańcu byłam i w Topólce......to na pn. ode mnie.......
2016-02-09 09:03:45
iwett
fajne.........
2016-02-09 09:04:25
iwett
zostaje mi śledź :))
2016-02-09 09:06:24
dorotaibasia
zawsze można do inowrocławia przyjechać :)
2016-02-09 09:06:56
dorotaibasia
chociaz to atrakcja raczej dla dzieci....
2016-02-09 09:25:34
Bahati
U nas dzis karnawalowe zabawy na glownych placach, tance, s
2016-02-09 09:26:52
Bahati
Nie cierpie takich imprez, wiec mam nadzieje, ze R.nie bedzie chciala isc.
2016-02-09 09:30:18
Dżanina Fonda
a owszem, bedzie... nie bądź naiwna :D
2016-02-09 09:30:38
Dżanina Fonda
to u mnie też dzisiaj Tłusty Wtorek - z gniazdkami :)
2016-02-09 09:35:50
Bahati
Przekupie ja czyms...od kasy po gre na konsoli, cokolwiek!!! :D
2016-02-09 09:39:21
iwett
Dżani z jakiego przepisu robisz gniazda?
2016-02-09 09:42:31
Bahati
Pewnie z klasycznego ciasta parzonego
2016-02-09 09:42:38
megi65
dzień dobry ...
2016-02-09 09:48:38
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-02-09 09:50:55
Dżanina Fonda
z Kwestii Smaku, jeszcze nie robiłam, zobaczymy co wyjdzie
2016-02-09 09:51:05
Dżanina Fonda
zaraz na pierwszej stronie jest
2016-02-09 10:08:44
Bahati
Mam zamrozone kruche ciasto, moze zrobie Mlodym szarlotke...bo mi jablka zalegaja w ilosci hurtowej wrecz. :)
2016-02-09 10:09:15
Bahati
Chociaz mam tez zamrozone ciasto na faworki, bo mi sie walkowanie w sobote znudzilo po 2/3 ciasta.
2016-02-09 10:29:03
Bahati
W kolejce do przetestowania na pierwszym miejscu stoi 15-minutowe ciasto francuskie. Moze jutro
2016-02-09 10:29:06
iwett
aaaaa
2016-02-09 10:29:25
iwett
nie wiem co jakiś czas mam problem z Wyjcem
2016-02-09 10:29:50
iwett
piszę, piszę i ....nic nie wskakuje......U Was też tak?
2016-02-09 10:30:11
iwett
może to wina mojej przeglądarki.........
2016-02-09 10:30:37
iwett
Z KS robiłam pączki i faworki. Pączki nie bardzo mi szły.......
2016-02-09 10:31:26
iwett
Za to faworki cudeńko. Chyba dodatek masła sprawił, że ciasto jest mięciutkie, fajnie się wałkuję i można sobie podsypywać mąką.
2016-02-09 10:31:37
iwett
Swietny przepis.
2016-02-09 10:35:42
mggi63
iwett jak napiszesz to odśwież
2016-02-09 10:36:39
mggi63
Bahati a komu 2 makijaże i fryzurki strzeliłaś ? :-)
2016-02-09 10:38:58
Bahati
Mlodym na impreze w szkole, w tym roku bez przebran, za to mozna bylo zostawic fartuch w domu. :)
2016-02-09 10:40:36
iwett
mggi i odświeżam i klikam enter i wrzaśnij.......teraz zamknęłam stronę i odnowa otworzyłam ale czasami i to nie pomaga.
2016-02-09 10:41:21
iwett
Mggi jak się czujesz.......antybiotyk coś pomógł.....no choć to jeszcze za wcześnie........
2016-02-09 10:58:06
mggi63
Bahati to jak modelki wygłlądają :-) woow !
2016-02-09 10:59:40
mggi63
iwett , dziękuję chyba lepiej bo zwlekłam się i trochę snuję się po domu ;-)
2016-02-09 11:00:31
mggi63
a jak Twoj teśc po zawale doszedł trochę do siebie ?
2016-02-09 11:01:36
mggi63
czasami mam wrazenie,ze ta stróa cos wariuje i stąd takie rzeczy się dzieją
2016-02-09 11:41:22
iwett
a tak doszedł.........jeszcze kostucha nie stukała :)) Chyba go wypisza w tym tygodniu......
2016-02-09 11:43:59
iwett
a niech żyje 100 lat albo i więcej..........daleko od nas :))
2016-02-09 11:49:08
iwett
mggi 82 lata ..........to juz coś znaczy.......ja to chyba nie dożyję tylu.
2016-02-09 11:50:31
iwett
ale u mojego męża taka rodzina długowieczna. Babcia jego zyła 99 lat. Ciocia co w obozie siedziała już ma 92. Wujek zmarł 2 lata temu miał 86......itp.
2016-02-09 12:03:03
Lea2
Witam :)
2016-02-09 12:04:25
Lea2
A u mnie kolejna partia ciasteczek "Słodkich usteczek"...:)
2016-02-09 12:14:35
mggi63
jejku to faktycznie wiekowy człowiek :-) ale kto ma życ to będzie :-)
2016-02-09 12:15:16
mggi63
Lea słodkościami kusi :-)
2016-02-09 12:26:52
Lea2
Tak mgii zebrało mi się na pieczenie takich słodkości, choć ostatnio rzadko jadam takie łakocie...:)
2016-02-09 14:02:04
ekkore
cześć
2016-02-09 14:03:20
ekkore
no i mnie dopadło przeziębienie, za dużo chorych w najbliższym otoczeniu. nic przyszło, pójdzie, tylko ja się czuję do d....
2016-02-09 14:48:53
mggi63
witaj w klubie chorowitków :-)
2016-02-10 06:26:37
agusia040675
Dzień dobry
2016-02-10 08:18:36
Dżanina Fonda
Heloł, człowieki.
2016-02-10 08:25:17
rolnik
witam,
2016-02-10 08:45:16
Dżanina Fonda
powiem tak: jesli komuś chce się pobawić i lubi gniazdka to polecam przepis z KS, są rewelacyjne...
2016-02-10 08:45:41
Dżanina Fonda
jak nie jadam słodyczy, to wczoraj zachowałam się wprost nieprzyzwoicie i nie mogłam sie oderwać :)
2016-02-10 09:07:01
mggi63
dzień dobry ;-)
2016-02-10 09:08:01
mggi63
Dżani ja Ciebie rozumiem i bardzo dobrze zrobiłaś :-)
2016-02-10 09:08:48
mggi63
ale jak wówczas smakuje taka słodycz ! :-D
2016-02-10 09:33:38
iwett
Dzień dobry! Jak tam śledzik? Dobrze pływał? :))
2016-02-10 09:34:39
iwett
Dżani z KS robiłam faworki.......świetne. Zresztą co tu dużo mówic kobita ma fajne przepisy........zna się na rzeczy...:))
2016-02-10 09:57:52
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-02-10 10:43:54
iwciaG
doberek:))
2016-02-10 10:44:14
iwciaG
...po feriowym wybyciu:))
2016-02-10 11:01:07
Dżanina Fonda
iwett, który? bo ma chyba trzy a ja się przymierzałam
2016-02-10 11:01:25
Dżanina Fonda
warto wiedzieć, od którego zacząć
2016-02-10 12:27:21
iwett
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/faworki/przepis.html
2016-02-10 12:28:40
iwett
tylko Dżani daj mąkę tortową i smietane 18% bo ja dałam 12 i czułam kwasotke (no może nie od tego).
2016-02-10 12:29:23
iwett
A i zarobiłam sobie ciasto w środę wieczorem a smażyłam w czwartek ........tak z lenistwa :))
2016-02-10 12:30:02
iwett
możesz smiało maką podsypywać........ciasto jest miekkie jak na pierogi.......:)
2016-02-10 12:30:47
iwett
tylko nie zapomnij dobrze walić wałkiem :) Ja waliłam w czwartek przed wałkowaniem.........
2016-02-10 12:31:31
iwett
a ja w sobote machne te gniazdka jak tak zachwalasz..........:))
2016-02-10 12:34:21
iwett
doszłam do wniosku, że ciasta parzone fajnie sie wyrabia w maszynie do chleba :) Włączasz i to Ci samo kręci i kręci.......bo jaja muszą być bardzo dobrze ukręcone......
2016-02-10 12:56:21
Bahati
Czesc :) ale zmoklam wracajac z zakupow!!!
2016-02-10 12:56:56
Bahati
Akurat jak wysiadlam z samochodu pod domem lunelo wsciekle...
2016-02-10 12:59:25
Bahati
Ale przynajmniej kupilam przyjaciol e drobny upominek, bo tak ogladala i szkoda jej bylo kasy, a ze zawsze moga na nia liczyc wiec kupilam za nia, choc sie wzbraniala uparcie :)
2016-02-10 15:34:48
mggi63
piękny gest :-)
2016-02-10 16:09:19
Bahati
Teraz kombinuje, jaki serni zrobic. :)
2016-02-10 17:34:07
megi65
doberek ..a raczej dobry wieczorem ....
2016-02-10 17:34:33
megi65
dotarałam po całodziennym szwędaniu się ... '
2016-02-10 19:17:51
mggi63
megi, już u w domeczku ?
    Bahati: Ale przynajmniej kupilam przyjaciol e drobny upominek, bo tak ogladala i szkoda jej bylo kasy, a ze zawsze moga na nia liczyc wiec kupilam za nia, choc sie wzbraniala uparcie :)
    mggi63: piękny gest :-)
    Bahati: Teraz kombinuje, jaki serni zrobic. :)
    megi65: doberek ..a raczej dobry wieczorem ....
    megi65: dotarałam po całodziennym szwędaniu się ... '
    mggi63: megi, już u w domeczku ?

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

64186 przepisów
1243 artykułów
265237 opinii
545426 wypowiedzi na forum
149454 zdjęć
71449 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij