Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Kuchenne porady / Klarowanie rosołu.

Forum

Klarowanie rosołu.

Autor: rs1107
Data: 2013-04-11 12:10:15

Wyczytałam właśnie, że "rosół można klarować zimną wodą". Możecie mi powiedzieć na czym to polega?

Autor: jolka60
Data: 2013-04-11 12:45:49

Teoretycznie wiem,ale nigdy nie klarowałam rosołu.Wkładam mięso do zimnej wody,zagotowuje,z warzywami,a pózniej zmniejszam grzanie jak tylko można,żeby tylko "pykał".Szumowin nie znieram,same opadaja.

Wracając do Twojego pytania,po ugotowaniu rosołu dolewa się do niego trochę zimnej,najlepiej wprost lodowatej wody i wyłacza gaz czy prąd.Podobno szumowiny natychmiast opadają na dno.Moze i coś w tym jest,bo czytałam kiedyś o podobnej metodzie na opadanie fusów z kawy "po turecku".

Autor: jolka60
Data: 2013-04-11 13:01:52

Teoretycznie wiem,ale nigdy nie klarowałam rosołu.Wkładam mięso do zimnej
wody,zagotowuje,z warzywami,a pózniej zmniejszam grzanie jak tylko
można,żeby tylko "pykał".Szumowin nie znieram,same opadaja. Wracając do
Twojego pytania,po ugotowaniu rosołu dolewa się do niego trochę
zimnej,najlepiej wprost lodowatej wody i wyłacza gaz czy prąd.Podobno
szumowiny natychmiast opadają na dno.Moze i coś w tym jest,bo czytałam
kiedyś o podobnej metodzie na opadanie fusów z kawy "po turecku".

He,he,teraz wyczytałam,że szumowiny wypływaja,a nie opadają.Trzeba po dolaniu wody pilnować,aż się rosół zacznie gotować i natychmiast wyłączyć.Tak to własnie jest,jak teoretyk doradza.

Czyli-metoda moze i dobra,a czy wypłyną,czy opadną,to już sprawa drugorzędna.

Autor: rs1107
Data: 2013-04-11 13:29:25

I wiesz co - taką kawę robi moja teściowa tylko na wielkanoc i jak to mówi "straszy ją". Kawa to mieszkanka zbozowej i naturalnej a jak se pootuje to wlewa pół szkalki lodowatej wody i faktycznie fusa są na dnie!!!! Ale tak zrobić w rosole?

Autor: jolka60
Data: 2013-04-11 13:34:03

Właśnie tak,jak napisałam.Dolej bardzo zimnej wody (niektórzy dodają i kostki lodu),poczekaj,aż zacznie się gotować czy zbliży się do zagotowania i wyłącz.Musisz sama wypróbować.Napisz,jak się udało.

Autor: rs1107
Data: 2013-04-11 13:51:20

Dzieki, napiszę...

Autor: smakosia
Data: 2013-04-11 13:14:04

Ja nie lubie rosołu i przyznam, że średnio się interesowałam jego klarowaniem, ale...natrafiłam na takie porady: "... obdarlam cebule z łuski i powrzucałam je do rosolu, wlaczylam malusienki plomien gazu i po 15 minutach mam klarowny rosol!!" (cytat z pewnych forumowych komentarzy). Czy to "działa"? Nie wiem.

Autor: rs1107
Data: 2013-04-11 13:30:23

Mi to do rosołu niekoniecznie jest potrzebna, ale taka zasadę ponoć stosuje sie tez do galatu wieprzowego aby był klarowny.

 

Autor: jolka60
Data: 2013-04-11 13:35:57

Hm...tu może lepiej klarować białkiem?Przyznam sie ,że i galarety nie klaruję.

Autor: myszamycha
Data: 2013-04-11 13:52:22

U mnie dziala.Jak widze ze rosol zaczyna metniec wrzucam luski z cebuli.

Autor: smakosia
Data: 2013-04-11 13:51:51

A Tu odpowiedź kucharza na innym (przypadkowo znalezionym forum):

"...  jestem kucharzem i rosol gotuje nieraz dlugo a nieraz godzine i metoda jest jedna trzeba rosól z klarowac gdy zbierze sie szumy dodac warzywa pieczona cebule przyprawy i na koniec gdy znowu zacznie sie gotowac dac 1 szklanke zimnej wody z kranu i to powtarzamy po 20 min - rosól jest krysztal polecam i smacznego metoda jest sprawdzona przez restauracje w kturej pracuje".

Autor: myszamycha
Data: 2013-04-11 13:55:58

Jest tez jeszcze jedna metoda najpierw przegotowujesz chwile mieso,wylewasz wode,dokladnie pluczesz,zalewasz swieza,dodajesz warzywa,przyprawy,pieczona cebule.

Autor: smakosia
Data: 2013-04-11 14:17:25

O o ooooo, coś takiego też czytałam 

Data: 2013-04-11 16:54:25

A mnie tą metodą wychodzi zawsze mętny:(   To mój sprawdzony przepis, nie ma bata żeby nie wyszedł http://www.wielkiezarcie.com/recipe87660.html. Jak rosół jest mętny to już nic mu nie pomoże, chyba, że pod wywar pod zup.

Autor: aggusia35
Data: 2013-04-11 21:54:13

Robię rosół tak jak Ty. Tylko nie daję kostek i listka laurowego.  Nigdy mi nie zmętniał, a szumowiny zbieram. Na koniec daję spaloną na ogniu cebulę.

Autor: megi65
Data: 2013-04-11 20:17:34

Qurcze .. nie myśłam ,ze to '' metoda '' .. tylko mój sposób na kryształowy rosół ..Kiedyś zaczął mętnieć , teściowa w drodze , wypieki na twarzy , łapki trzęsawka i sruuuuu miąsko z wodą do zlewu , dokładnie umyłam pod bieżącą wodą . Do gara wlałam wodę mineralną niegazowaną  i .... rosół klarowny jak marzenie . Od tego '' wypadku '' zawsze tak robię , biorąc pod uwagę , że moja kranówka nie najlepszego gatunku . ))

Autor: trylobicik
Data: 2013-04-12 10:53:46

"rosol gotuje nieraz dlugo a nieraz godzine" - ja zawsze rosół gotuję co najmniej dwie godziny na malusieńskim ogniu. Godzina to żaden rosół.

Autor: marzena89gb
Data: 2013-04-11 19:40:33

Zawsze gotując rosół zalewam mięso zimną wodą gdy się zagotuje zbieram szumowiny dodaje warzywa i gotuję na bardzo małym ogniu i zawsze jest klarowny z tym dolewaniem wody to nie chciałabym takiego rosołu moja tesciowa zawsze powtarzała że jak się gotuje rosół to trzeba wlać tyle wody żeby już nie dolewać bo rosół traci smak i tego się trzymam

Data: 2013-04-11 21:08:53

Otóż to:)

Autor: megi65
Data: 2013-04-11 21:39:18

Jedank bardzo często jest tak , że zanim zetnie się białko ( szumowiny ) rosół robi się mleczny . Chodzi mi o ten moment kiedy woda nabiera temperatury .  Oczywiście wszystko gotowane na tyciu - tyciu ogniu .

Autor: mggi63
Data: 2013-04-12 08:41:18

Nie klaruję rosołu...zawsze mi wychodzi super smaczny i przejrzysty:))Myślę,że to od wody zależy,bo moja mama twierdzi,że jej nigdy taki się nie udaje

Autor: majolika
Data: 2013-04-12 20:06:30

Rosół to jakby wyciąg z mięsa i jarzyn.Jego smaku i walorów nie powinno się rozrzedzać.Żeby był esencjonalny i wartościowy dodaje sie po prostu dużo mięsa i warzyw. Szumowiny to po prostu uwolnione białko.Nie wpływa na smak, ale tylko na walory estetyczne.Ja zauważyłam,że trzeba wkladać dobrze umyte i  w dużych kawalkach mięso.Wtedy tego uwalnianego białka jest mniej.I oczywiście warunek "sine qua non"-pyrkamy na najmniejszym "ogniu" i długo.

Autor: megi65
Data: 2013-04-12 20:52:41

Moja Droga ! Mój rosół gar trójmięsa + tona warzyw . Mięso dokładnie wymyte (wołowina , skrzydło indyka , udka , garść żoładków i wątróbek )  ba .. wymoczone ( tak babcia kurę wiejską moczyła parę godz . ) a i tak gotowany na wolnym ogniu , tradycyjną , ogólnie przyjęta metodą robi się mleczny .. Białko  już opadnie na dno ale przejrzystego koloru już nie ma .. (((  Dlatego sprawdzona metoda to taka  jak wyżej napisałam ..)

Autor: majolika
Data: 2013-04-12 23:50:41

To czemu mnie się zawsze udaje?I to taką prostą metodą?

Autor: megi65
Data: 2013-04-13 08:31:04

Rosół  to przede wszystkim ... woda.  A moja ogólnodostępna jest oczywiście w normach ale jakość jak na mój jezyk osoby wychowanej na wodzie głębinowej zostawia dużo do życzenia ..

Tylko mogę Tobie zazdrościć , ze tak prostym sposobem stworzysz gar rosołu .. . Moja mama , babcia tak samo robiły .. :)) Pozdrwiam wiosennie

Autor: majolika
Data: 2013-04-13 11:00:23

Fakt, w moim mieście kranówkę można pić nieprzegotowaną i jest lepsze od tych butelkowanych. nie jest uzdatniana,tytlko napowietrzana, pobierana z z ujęć oligoceńskich.Niechlorowana .Sam szef SANEPiDu wielokrotnie w TV ręczył za jej jakosc.

Autor: Gluba666
Data: 2013-04-13 10:53:37

 Ja nastawiam na najmniejszy ogień w sobotę około godziny 16 i zapominam o nim do jakiejś 21, wyłączam gaz i zostawiam na noc do wystygnięcia. Rano przelewam przez durszlak i do lodówy, jak tłuszcz się zetnie odgarniam go na bok i odlewam sobie z litr na bazę do sosów lub na drugą zupę, a reszta jest na niedzielny rosół. Nigdy nie wyszedł mętny.

Data: 2013-04-13 21:19:22

A tak wygląda mój rosołek http://www.garnek.pl/mamusia/24868527/tradycyjny-niedzielny-rosolek

http://www.garnek.pl/mamusia/24878909/tradycyjny-niedzielny-rosolek 

Wyjec

2015-08-04 22:24:36
as
zrobiłam dla Ciebie wyjątek. Zaobserwowałam jeden wątek. Potem dałam nie obserwuj i nie obserwuje. U mnie opcja działa poprawnie
2015-08-04 22:54:48
as
dobranoc
2015-08-05 05:53:41
megi65
Witam że ścianą mgły w tle
2015-08-05 05:55:21
megi65
Sezon ogorkowy w pełni , tylko 1 duszyczka zalogowana do Was pisząca☺
2015-08-05 05:55:49
megi65
Miłego dnia
2015-08-05 06:00:26
Dżanina Fonda
Witam słonecznie :)
2015-08-05 06:00:41
Dżanina Fonda
to forum zdycha - mówię to po raz kolejny
2015-08-05 06:01:00
Dżanina Fonda
od wczoraj nie mogę dodać odpowiedzi w wątku
2015-08-05 06:01:06
Dżanina Fonda
ciekawe, czy tylko ja?
2015-08-05 06:01:18
Dżanina Fonda
odechciewa się tu usiłować coś robić
2015-08-05 06:01:31
Dżanina Fonda
jeszcze tylko wyjec jako-tako
2015-08-05 07:00:54
kasiachodziez
dzien dobry
2015-08-05 07:01:21
kasiachodziez
zgadzam sie toba dzanina to forum umiera
2015-08-05 07:15:53
megi65
Macie 100% rację ....marazm totalny ,ozywi się trochę przed dniami pospolitego zarcia...
2015-08-05 07:16:27
megi65
A tak to kichc na max ,,,
2015-08-05 07:16:54
megi65
Kasiu czekam na elaborat
2015-08-05 07:18:01
megi65
Czasem tylko podań jakiś przepis ...moja aktywność zamiera śmiercią naturalną
2015-08-05 07:20:02
megi65
Dobra ....pionizuje się
2015-08-05 07:24:17
mggi63
dzień dobry :)
2015-08-05 07:24:51
mggi63
megi miałas dać przepis na jakoweś pulpety z kapustką cz jak to tam ...i coooo?
2015-08-05 07:37:00
mggi63
nie mogę dodać równierz komentarza do postu....z boku wyswietla sie po lewej stronie ''zapisz'' i ''anuluj'' mysle,że tam coś dłubane było przez Pampasa tylko cos nie wyszło....
2015-08-05 07:56:37
Dżanina Fonda
chyba trzeba ograniczyć sie do wyjca i ew. przegladania nowych przepisów...
2015-08-05 07:56:47
Dżanina Fonda
chociaż te na kolana nie rzucają
2015-08-05 07:57:07
Dżanina Fonda
dobrze chociaż, że skończyła się era wpychania na siłę wszystkiego z serem Dziugas
2015-08-05 07:57:28
Dżanina Fonda
... na słono, słodko, kwaśno, nijako.... żenada!
2015-08-05 07:59:23
mggi63
tak...ale poczekaj na pewno beda nowe inspiracje :D
2015-08-05 08:06:16
mggi63
agonia.....
2015-08-05 08:06:33
mggi63
w polecanych tez tylko świta się poleca....
2015-08-05 08:23:24
Dżanina Fonda
no i niech tam... i tak te polecane to o dupę potłuc
2015-08-05 08:23:35
Dżanina Fonda
nie to dobre, co dobre, tylko co komu smakuje
2015-08-05 08:23:43
Dżanina Fonda
w ogóle nie rozumiem idei polecanych
2015-08-05 08:24:10
Dżanina Fonda
to tak jak musiałoby mi i innym smakować to samo, co makusi (np.)
2015-08-05 08:36:29
Bahati
Czesc :) pamietam dawny WZ, dzialo sie na nienajwyzszym poziomie ale sie dzialo cokolwiek
2015-08-05 08:37:32
Bahati
Co do przepisow...nie korzystam, nie udostepniam, zagladam tylko na forum i jest mimprzykro, ze tylko o zarciu mozna juz tu pogadac.
2015-08-05 08:37:56
Bahati
Aha pozdrowienia z bazy w salonie. ;)
2015-08-05 08:50:33
megi65
Małgoś .. podam przepis ale jak samodzielnie w mojej kuchni zrobię ...
2015-08-05 08:50:48
megi65
na polskiej kapuscie .. i biaym winie ..
2015-08-05 08:51:04
Beata500
megi, dryndaj
2015-08-05 08:51:15
Beata500
Cześć wszystkim
2015-08-05 08:51:26
megi65
Bahati .. przyjmuje pozdrowienia ...
2015-08-05 08:52:14
Beata500
doczytałam PW , ok
2015-08-05 09:02:17
mggi63
dobrze,ze przynajmniej wyjec jako tako funkcjonuje :D
2015-08-05 09:05:47
Dżanina Fonda
Bahati, jak mi brakuje czwartkowych popijaw.... :)))))
2015-08-05 09:06:02
Dżanina Fonda
człowiek się przynajmniej usmiał i wyluzował
2015-08-05 09:06:29
Dżanina Fonda
tiaaaa..... a teraz tylko o tym, co do geby można włożyć albo sie włożyło
2015-08-05 09:06:39
Dżanina Fonda
ale jak widać, większości już sie znudziło
2015-08-05 09:27:29
iwciaG
doberek:))
2015-08-05 09:28:34
iwciaG
Całkowicie się z Wami zgadzam co tam pisujecie od samego rana....
2015-08-05 09:29:45
iwciaG
Mi tysz Czwartków w naszym wydaniu brakuje, bo się inne Ważne Tematy Życiowe nie żarciowe poruszało.....
2015-08-05 09:31:11
iwciaG
i wczoraj wieczorkiem chciałam do lotu się wpisać i nieudało się.....error kilkakrotny mnie spotkał.......tragedia.....:(
2015-08-05 10:50:06
mggi63
przynajmniej by ktos przeprosił za awarię systemu...w końcu ludxmi jesteśmy a nie marionetkami
2015-08-05 10:50:19
mggi63
troche to nie tak...
2015-08-05 11:06:14
as
Witam. nie wiem czego narzekacie na nowe WZ. Ja się przyzwyczaiłam i mi odpowiada.
2015-08-05 11:08:25
as
widzę, że błą na forum jest ale Pampas pewnie naprawi
2015-08-05 11:09:52
as
to lenka wszytko popsuła. Jako ostatnia dodała komentarz na forum i potem wszystko wysiadło
2015-08-05 11:11:34
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-05 11:12:19
as
Witam ciebie dobry człowieku
2015-08-05 11:13:41
as
już mam 29 stopni. okna pozamykane i pozasuwane by się nie nagrzewało w domu
2015-08-05 11:14:04
as
w domu 24 stopnie
2015-08-05 11:14:29
Gluba666
a u mnie w pracy aktualnie 28
2015-08-05 11:15:06
as
na niedzielę i poniedziałek zapowiadają u mnie 39 stopni
2015-08-05 11:15:27
as
takiej prognozy jeszcze nie widziałam
2015-08-05 11:22:35
megi65
Tiaa AS każdy coś innego lubi ...moim zdaniem dretwota z martwicą opanowała stronę
2015-08-05 11:22:58
Beata500
wiesz as, jakieś wiadomości od " góry" to by się przydały. Skoro wiemy , że może być opcja drukuj , to wypadałoby chociaż napisać - nie , nie mamy tego w planie . Wiem, że można inaczej drukować i tak robię, ale sporo osób wyraźnie tego oczekuje, to wypadałoby cos napisać
2015-08-05 11:23:47
megi65
Ją mam obiecane wsobnote +40 C ..a w niedzielę komory z nieba ...
2015-08-05 11:24:08
megi65
Ale dom otwarty z
2015-08-05 11:24:42
Beata500
jakieś kilka zdań , jesteśmy ,żyjemy , byliśmy na urlopie , co mamy w planie zrobić ze stroną, albo napisać, że to już ostateczny wygląd strony
2015-08-05 11:24:42
megi65
Z kolegami zew. zauwami basta ...
2015-08-05 11:25:24
megi65
Wieczorem zimne pifko czy wino z lodem i wioo do przodu
2015-08-05 11:28:33
as
O aktualnych problemach nie napisze bo są problemy. musiał by na PW lub wyjcu
2015-08-05 11:32:12
Beata500
nie bardzo as rozumiem co napisałaś
2015-08-05 11:35:32
as
ludzie narzekają, że na forum jest problem, a Pampas nie przeprosi że jest problem. Jak ma przeprosic skoro jest problem? musiał by napisac na wyjcu ale za chwile ta informacja by znikła. Mugł by też napisac na PW lub maila bo na forum się nie da
2015-08-05 11:37:06
Beata500
wiesz, teraz na wyjcu , to znika po kilku dniach
2015-08-05 11:38:12
Dżanina Fonda
a co? wyjec niedostępny dla Pampasa i Wkn? :(
2015-08-05 11:38:37
Dżanina Fonda
ja do tej pory nie narzekałam.... ale naprawdę znudziło mi się
2015-08-05 11:38:48
Beata500
a moderatorzy to nie mają kontaktu telefonicznego z administracją WŻ ?
2015-08-05 11:39:00
Dżanina Fonda
parę fajnych osób zniknęło.... tak, tak, Bahati!
2015-08-05 11:39:13
Dżanina Fonda
na wyjcu tylko "dyżurni"...
2015-08-05 11:39:23
Beata500
wiesz dobrze, że dziewczyny piszą, że na odpowiedź na PW czekają od 2013 roku
2015-08-05 11:39:27
Dżanina Fonda
a wątki????? NO! Zajefajne!
2015-08-05 11:40:19
Dżanina Fonda
urodziny/imieniny/ rocznica slubu/obiad/ niektórych ratuje kawiarenka
2015-08-05 11:40:29
Beata500
i nie chodzi o to , żeby przepraszać, tylko o to , żeby reagować , czyli naprawiać
2015-08-05 11:41:21
Dżanina Fonda
i cały czas wylogowuje!!!!
2015-08-05 11:42:01
Dżanina Fonda
z komórki nic się nie da wstawić, trzeba sobie dupę zawracać i kopiować do kompa..... to sorry, po co wersja mobilna??????
2015-08-05 11:42:17
Dżanina Fonda
ale nie kwestionuje, as, tobie sie może podobac, mnie nie
2015-08-05 11:42:37
Dżanina Fonda
szkoda psuć oczy
2015-08-05 11:48:41
iwciaG
Też tak myślę....mogliby ,,szefy" na wyjcu cosik skrobnąć dla informacji......ale cóż.....
2015-08-05 12:04:11
mggi63
as....Tobie jak widac do szczęścia niewiele potrzeba bo wejdziesz na WŻ raz na jakiś czas i jestes zadowolona bo nie masz specjalnych wymagań by było ogólnie lepiej jak widać monitor i klawiarura starczy....
2015-08-05 12:05:03
mggi63
śmieszne....Lenka popsuła bo ostatnia komentarz dodała ! :D
2015-08-05 12:05:28
mggi63
no jasne bo po co dodawała?
2015-08-05 12:05:33
mggi63
wystarczy
2015-08-05 12:05:39
mggi63
,że popatrzy....
2015-08-05 12:05:58
Bahati
Mi tam szata WZ nie przeszkadza, mi przeszkadza jeczenie, marazm i duchota, zero absolutne polotu na tym portalu. Rozumiem, ze o zarciu strona, ale z garstka uzytkownikow jest o czym porozmawiac, reszta nie ma zdanie albo ma zdanie jakby rodem ze sredniowiecza.
2015-08-05 12:07:36
mggi63
as....ja nie wymagam by na PW specjalnie ktos z zarzadzajacych pisał do mnie ale wystarczy jesynie info...na wyjcu....na stronie głównej gdzie kolwiek....
2015-08-05 12:07:50
mggi63
takie są zwyczaje....kultura....
2015-08-05 12:08:03
Bahati
I gdyby nie ta garstka to juz daaawno bym tu przestala zagladac. :) bo w sumie ani przepis na ogorkowa ani ogorkowa z serem mnie nie interesuje. Chociaz przyznam, ze jest to jedyna strona polsko jezyczna jaka odwiedzam
2015-08-05 12:08:12
mggi63
jest to mozliwe....
2015-08-05 12:09:25
mggi63
Bahati,bo to portal ludzi w róznym wieku....z róznych środowisk
2015-08-05 12:09:35
mggi63
kazdy jest inny....
2015-08-05 12:10:34
mggi63
zaraz sie okaze,że serwer padł.....:D
2015-08-05 12:11:16
Bahati
Dzis jambalaya na obiad, na deser banana cream pie i sicilian gelato. Sama jestem ciekawa, czy lody beda takie, jak byc powinny. Tylko jeszcze musze sie przejsc pod drzewko i orzechow nazbierac laskowych. :)
2015-08-05 12:12:03
mggi63
no i dobrze jedyna pociecha w dobrym jedzonku....
2015-08-05 12:15:39
iwciaG
było żywiej i luźniej.....nie było czuć tego parcia na zaspokajanie reklamodawców....już od jakiegoś czasu widać, że jak pojawił się ,,zwykły przepis, zwykłego użytkownika" to zaraz jest spychany na dalszy plan przez ,,bezpłciowy" często SEROWY przepis by widniał w ikonce najnowsze i cieszył ,,dziugasów"
2015-08-05 12:16:19
Bahati
Juz wiem, ze na swieta BN Mikolaj przyniesie nowa czesc Just Dance, wlasnie obejrzalam reklame i tradycja 4 raz sie powtorzy. Jedyna gra, w ktora cala rodzina gra razem z wielka radoscia.
2015-08-05 12:19:56
makusia
zglosiłąm problem Pampasowi
2015-08-05 12:20:04
makusia
czekamy :)
2015-08-05 12:20:50
Bahati
Wczoraj kupilam 8 roznych gatunkow sera, 24 miesieczny parmezan raczej z kazdym Dziugasem wygrywa, ze o pieczonej z cytryna ricottcie czy provolone ewentualnie gorgonzoli nie wspomne. :) a ze wszystko w swietnych cenach to w bazie z dodatkiem wina i ciemnych winogron, 3 dobrymi filmami i kocykiem spedilismy swietny wieczor.
2015-08-05 12:24:09
makusia
jak nie odpisze na maila, to zadzwonię , ale wybaczcie, nikt nie siedzi na wż 24 na dobę :) sporo osób ma ze mną inny kontakt niż przez wż , np. FB, można mnie zaczepić czy Wkn i zgłosić problem :)
2015-08-05 12:27:35
mggi63
ja nie mam gdzie zaczepić bo bym to chętnie zrobiła :)
2015-08-05 12:27:51
mggi63
a Ci co maja to strugaja wariata....
2015-08-05 12:28:04
mggi63
czekamy :)
2015-08-05 12:29:07
makusia
:)
2015-08-05 12:29:21
mggi63
dla zainteresowanych to nadciagaja burze...gwałtowne....ale u nas spoko Dżani...:)
2015-08-05 12:29:37
mggi63
chociaż deszcz by sie przydał....
2015-08-05 12:33:42
Bahati
W Wenecji zginal,w czasie ulewy polski turysta, znalezli juz cialo
2015-08-05 12:39:42
mggi63
;((
2015-08-05 12:48:14
Bahati
U mnie we wsi gwalt i proba morderstwa, pierd...emigranci.
2015-08-05 12:48:37
Bahati
Juz Mlode bez opieki na zajecia nie pobiegna ani do kolezanki
2015-08-05 12:49:47
as
mggi63 z lenka to żartowałam, a ty od razu na mnie naskoczyłaś
2015-08-05 12:50:13
mggi63
wszędzie zło sie panoszy....
2015-08-05 12:51:54
Bahati
mamy 3 hotele pelne tego cholerstwa... Czas sie wyprowadzic
2015-08-05 12:52:23
Bahati
Jedyny plus tej wsi byl taki, ze bylo spokojnie
2015-08-05 12:53:46
as
po zmianie WZ mi tez sie nie podobało ale odnalazłam sie i jest dobrze
2015-08-05 12:57:26
Bahati
Takie zmiany Wz to w sumie tylko kwestai estetyki, jakis kosmicznych rewolucji nie bylo, za to zycie umarlo tu dlugo przed zmianami
2015-08-05 13:02:00
mggi63
mnie nie przeszkadza szata graficzna...ceraty w kratke nie ma to mi wystarczy :)
2015-08-05 13:02:55
as
życie umarło bo nie można mieć swojego zdania. Jak ktoś ma inne zdanie to jest atakowany, wyśmiewany, poniżany przez innych. Po co to komu? Lepiej się nie odzywać. Kłótni w życiu realnym ludzie maja dość wiec tu oczekują spokoju i odpoczynku.
2015-08-05 13:03:09
mggi63
ja jestem taki człek,że przystosuję sie do wszystkiego ale niestety niektóre zachowania mnie denerwują
2015-08-05 13:03:50
as
ktoś napisał cos na forum wiec chyba juz działa ale nie sprawdzałam
2015-08-05 13:04:52
as
mggi63 co konkretnie Ci przeszkadza na WZ?
2015-08-05 13:07:06
mggi63
ja piszę ciagle co mi nie pasuje...nie ukrywam tego....
2015-08-05 13:07:36
as
tzn co?
2015-08-05 13:08:03
as
pytam poważnie? Nie jakieś czepianie się
2015-08-05 13:08:50
as
mi tez kilka rzeczy sie nie podoba
2015-08-05 13:18:41
Bahati
Mi sie wiecznie za poglady i postawe zyciowa obrywa ale mam to generalnie gleboko w nosie
2015-08-05 13:28:17
mggi63
as...np.nikt nie panuje nad bałaganem w przepisach...bo przepisy powinny byc pogrupowane a jest totalna rozpierducha...następna sprawa to polecane przepisy....wcześniej nie wiem na jakich zasadach bo też przepisy,które forma i teścią odbiegały od jakichkolwiek ideałó to nie dośc,że non stop te same osoby to jeszcze w ogóle przepisy nie przedstawiały żadnej wartości kulinarnejW tej chwili równiez polecane są tylko nie wiadomo z jakich powodów i non stop Ci sami czyli wiadomo kto....wszelkie probl
2015-08-05 13:28:47
mggi63
literówka sorry....
2015-08-05 13:29:18
iwciaG
a tam zaraz w nosie....przecie się domyślamy gdzie naprawdę...hi hi ;)
2015-08-05 13:29:34
mggi63
wspominana juz funkcja drukowania...to nie wielkie mecyje dla informatyka ale....problem widac wielki....
2015-08-05 13:29:53
Bahati
Mam za ladna zeby tam opinie tego typu wsadzac ;)
2015-08-05 13:30:05
Gluba666
:D
2015-08-05 13:30:24
mggi63
wiadomo nikt nie siedzi non stop w kompie ale przecież jak sie czegoś podejmuje to nalezy sie wywiazywać tak?
2015-08-05 13:30:31
iwciaG
:D
2015-08-05 13:30:41
Bahati
Mi na przyklad przepisy zupelnie nie przeszkadzaja, omijam szerokim lukiem.
2015-08-05 13:30:51
mggi63
mnie jako uzytkownika g....interesi ,że nie ma czasu itp.
2015-08-05 13:32:21
mggi63
nie wiem czy wrzucanie fot dalej jest niepoprawione...czy juz ok....
2015-08-05 13:32:51
mggi63
no mnie akurat trafia jak widzę bałagan w ulubionych...
2015-08-05 13:34:16
mggi63
a Tobie as co przeszkadza? Bo ja na razie odmóżdżenia dostałam:)
2015-08-05 13:38:28
mggi63
as zwiała :D
2015-08-05 14:02:57
gromki-on
witam jest tu ktoś?
2015-08-05 14:03:27
Gluba666
jest :)
    mggi63: nie wiem czy wrzucanie fot dalej jest niepoprawione...czy juz ok....
    mggi63: no mnie akurat trafia jak widzę bałagan w ulubionych...
    mggi63: a Tobie as co przeszkadza? Bo ja na razie odmóżdżenia dostałam:)
    mggi63: as zwiała :D
    gromki-on: witam jest tu ktoś?
    Gluba666: jest :)

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63940 przepisów
1213 artykułów
262163 opinii
538547 wypowiedzi na forum
144916 zdjęć
70572 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij