Kochane żarłoczki chciałabym poznać Wasze zdanie na temat cukru. Chodzi mi konkretnie o to czym słodzicie kawę? W około tyle diet, zdrowych porad a co za tym idzie rodzai cukru, słodzików...
Wiem że najlepiej jest nie słodzić wcale, zwłaszcza jak pijamy kawę z mlekiem, ale nie każdy potrafi wypić gorzką. Więc szukam porady...
Co lepsze? zdrowsze? zwykły cukier? trzcinowy? słodzik?
Od bardzo wielu lat herbate i kawe pije gorzką, ewentualnie do kawy dodaję odrobinę mleka 0%. Z tego co słyszałam, to najbardziej szkodliwy jest słodzik. Koleżanka herbatę słodzi miodem, ale kawy z miodem sobie nie bardzo wyobrażam. Chyba nie ma aż takiej rożnicy między cukrem zwyklym a trzcinowym, poza smakiem oczywiście. Chyba te 2 łyzeczki cukru do kawy czy herbaty aż tak bardzo nikomu nie szkodzą
Kawa z miodem jest bardzo smaczna. Czasami taką pijam, szczególnie zimą. Normalnie niczym nie słodzę ani kawy ani herbaty. Cukier po prostu zabija ich smak.
Aby odzwyczaić się od słodzenia należy po prostu stopniowo zmniejszać ilość sypanego cukru, aż dojdzie się do 0. Metoda sprawdzona, od ponad 20 lat nie słodzę, a wywodzę się z bardzo "słodkiego" domu :)
PS. 2 łyżeczki x ileś tam szklanek w ciągu dnia...
Tez bardzo lubię kawę z miodem,ale raczej nie z gryczanymJest smaczny,ale gorzkawy.Jeśli piję z miodem,nie dodaję śmietanki.
Gryczanego nigdy jeszcze nie miałam, wolę jasne miody. Faktycznie do miodowej kawki już mleczko nie pasuje, śmietanki nie używam.
nie słodzę. Po tyg. niepicia słodzonej kawy można się przyzwyczaić. Słodzona już mi nie smakuje. Zimą czasem do herbaty używam miodu i prądu :)
nie słodzę. Po tyg. niepicia słodzonej kawy można się przyzwyczaić.
Słodzona już mi nie smakuje. Zimą czasem do herbaty używam miodu i prądu
:)
odzwyczajanie od słodzenia trwa ok. 2 tygodni, potem już słodkie nie smakuje :)
a najzdrowsze są chyba miód (ale nie do gorącej) i ksylitol..
Ja piję tylko gorzką herbatę z cytryną:)
Ja piję tylko gorzką herbatę z cytryną:)
Herbata z cytryną jest szkodliwa. Lepiej pić wodę z cztryną lub sam sok. Jest pyszny i wbrew tamu co się wydaje po wypiciu w ustach jest słodko a nie kwaśno.
Nie pij gorzkiej... Tylko zmniejsz ilość o połowę.
Pojechałam do mojej mamy- wiecznie na diecie- na trzy tygodnie wakacji i nie miała w domu zwykłego cukru tylko taki słodzik w proszku-puszku... Słodząc jak zwykle dwie łyżeczki, tak naprawdę nie było takie słodkie jak lubiłam, ale ten okropny smak nie pozwalał na więcej!!! Po powrocie smakowała mi kawka i herbatka już z jedną łyżeczką i tak do dziś, a to już 10lat.
ja słodzę stewią, w kawie nie czuć jej smaku.
probowalam mam nawet w domu,ale nie podchodzi mi,ja akurat ja czuje.
Kochane żarłoczki chciałabym poznać Wasze zdanie na temat cukru. Chodzi mi
konkretnie o to czym słodzicie kawę? W około tyle diet, zdrowych porad a co
za tym idzie rodzai cukru, słodzików... Wiem że najlepiej jest nie
słodzić wcale, zwłaszcza jak pijamy kawę z mlekiem, ale nie każdy potrafi
wypić gorzką. Więc szukam porady... Co lepsze? zdrowsze? zwykły cukier?
trzcinowy? słodzik?
Rowniez mam ten problem lubie kawe z mlekiem i cukrem.Jednak cukru nie jest nic w stanie zastapic.Probowalam slodzikiem,ale smak potem na dlugo w ustach zostaje nie smakuje mi,probowalam brazowym cukrem,tez jakos mi nie podchodzi,no i stewia naturalny produkt do kupienia w tabletkach jak slodzik,ale tez w innych postaciach,ale rowniez nie za bardzo mi smakuje.Zmniejszylam ilosc cukru ale calkiem nie zrezygnowalam z niego.
Nie słodzę kawy ale do innych rzeczy używam Stewii.Polecam
Super naturalny i przede wszystkim zdrowy cukier
Dorota,to właściwie nie jest calkowicie cukier.Niby jedyna odkryta do tej pory słodka roślina nie zwierająca cukru.
Zaciekawiła mnie ta Stewia.... troche poczytałam, zastanawiam sie gdzie to można kupić?
Nasiona i sadzonki możesz kupić bez problemu,tyle,że wysiewa sie łatwo,ale z sadzonek nie ocaleje zbyt wiele roślin.
Przetworzoną stewie,nie wiem,jak u nas,ale już w NIemczech,w większości sklepów spożywczych.Ostatnio kupiłam w Normie.
w sklepach ze zdrową żywnoscią, być moze w sklepach zilekarskich, w dużych hipermaketach, w sklepach które oferuję produkty dla diabetyków, na allegro...stewia staje się coraz bardziej znana, myslę że nie ma większego problemu z kupieniem jej
Od wielu lat piję kawę rozpuszczalną z mlekiem skondensowanym , niesłodzonym gostyń ( to nie reklama ale rzeczywistość ) teraz w wersji light .Kawa taka nie smakuje mi już z cukrem ,używam słodzika .
Natomiast herbata hmmm lubię herbaty mocne bez cukru ,słodzika itd Nie lubię herbat aromatyzowanych z domieszką ( wyjątek herbata cytrusowa )Nie lubię herbaty z cytryną ( chyba ,że w zimę z miodem -obowiązkowa )
Słodzić nie słodzić oto jest pytanie ? kawę ,herbatę ? W/g mnie Kawę zawsze herbatę niekoniecznie :)
Wiittamm
Ja używam cukru z brzozy inaczej ksylitiol. Jego cena nie jest najniższa, ale jest naprawdę dobry. Poza obniżeniem wagi działa na stany zapalne jamy ustnej, problemy z żołądkiem jak i próchnice, ale również zapaleniu ucha środkowego i zapalenie płuc. Jego cena za pół kg to około 30-35 zł , ale naprawdę warto zainwestować w ten cukier. Innym rodzajem cukru jest cukier z agawy, polecam go do ciasta czy deserów ponieważ jest płynny konsystencji miodu. Smak zbliżony do mniej słodkiego miodu. Słyszałam również o słodziku stevia jak równiez liściach stevi, ale nie mogę się wypowiedzieć na ich temat ponieważ sama ich nie stosuje. Zostało polecone mi to przez dietetyka, dlatego jest wpłeni bezpieczne i zdrowę.
Nie pije nie pale to chociaz kawe musze wypic z dwoma łyzeczkami cukru i mlekiem 3,2% inaczej sobie nie wyobrazam :)))
Herbate słodze mała łyzeczka curkru a dzieciom miodem
Słodziki sa dla mnie mało słodkie, zreszta czy one sa zdrowe? jaki jest skład tego?
Tak samo cukier trzcinowy jest mniej słodszy od zwyklego, moze dlatego zdrowszy?
Tu jest na ten temat informacja: http://zdrowy-tryb-zycia-abc-rodziny.pl/news-czym-slodzic-by-bylo-zdrowo-osiem-naturalnych-zamiennikow-cu,nId,953533
Kupiłan na próbę Stewię. Ma lekko wyczuwalną goryczkę (?). W moim odczuciu trochę zmienia smak kawy i herbaty. Minimalnie, ale jednak. Mam ją w postaci maleńkich pastylek. Po rozpuszczeniu dodaję np. do ciasta naleśnikowego. Jest z pewnością zdrowa w przeciwieństwie do słodzików.