Nie wiem czy firma o tej nazwie ma korzystne ceny za energię. Nie będę miała okazji się przekonać, już nie... Choć występuje jako "rzetelna firma".
Natomiast metody jakimi zdobywa nowych klientów to oszustwo. I przed nim ostrzegam.
Przedstawicielka do samego końca twierdziła, że jest przedstawicielką mojego obecnego operatora energetycznego, że umowa będzie z tą samą firmą - tylko jako operatora ogólnopolskiego - a nie lokalnego.
Pani zażyczyła sobie dowodu osobistego - po czym wyciągnęła nowy blankiet umowy. Po co ze swoim operatorem mam podpisywać umowę?
Sprawdziłam u mojego operatora. Firma konkurencyjna. Nie planują zmian w najbliższym czasie. Nie będą podpisywać nowych umów.
Niestety z tego typu osobami jest tak, że potrafią omotać bardzo i człowiek traci zdolność racjonalnego myślenia. Podobnie jest z pracownikami infolini, są specjalnie szkoleni. Warto pamiętać, że przy umowie zawartej poza lokalem można odstąpić od umowy w 10 dni - trzeba jednak wysłać pismo o takim odstąpieniu.
JEśłi chodzi o energie elektryczną to zmiana w przypadku gospodarstwa domowego nie przyniesie specjalnych oszczędności - jest to kwota ok 50 zł dla rodziny 4-osobowej.
Może się okazać, że koszty poboczne przy przejściu będą przewyższały sumę oszczędności.
Pokażę wam moją symulację uwzględniającą zmianę stawki czynnej jaką mi zaproponowano w obrębie jednego operatora. Musicie zwrócić uwagę, że faktura za energię składą się z kilku pozycji (u mnie z 6). Osoba z infolini dzwoni i cudownie namawia do obniżki cen energi - a tak naprawdę tylko jednego składnika.
Poniżej pokaże wam moje tabele. Założenie jest takie, że rodzina 4-osobowa zużywa przeciętnie ok 2000 kWh (sprawdzałąm i tak rzeczywiście u mnie było).
| Cena | Ilość | Suma | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| energia elektryczna czynna | 0,2844 | 2000 | 568,8 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| opłata przejściowa | 3,87 | 12 | 46,44 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| opłata jakościowa | 0,0065 | 2000 | 13 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| opłata dystrybucyjna zmienna | 0,202 | 2000 | 404 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| opłata dystrybucyjna stała | 3,4 | 12 | 40,8 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| opłata abonamentowa (OSD) | 0,81 | 12 | 9,72 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 1082,76 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| VAT | 23% | 249,0348 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 1 331,79 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
po obniżce stawki energii czynnej (różowy kolor komórki):
Wydaje mi się, że trochę rostrzeliło. Jak się komuś chciało czytać -gratuluję przejścia do samego końca. |
|
Pani wczoraj cały czas mówiła o obniżeniu stawki za prąd.
Ale nie mówiła nic o opłatach przesyłowych - tylko, że będą na osobnej fakturze. Więc zapewne za prąd nie byłoby taniej.
Do tego miałam podpisać gwarancję na stałą cenę energii na najbliższe 3 lata (pani chciała zweryfikować dane) - czyli nową umowę (chciała spisać dane z dowodu), na której nie było słowa (a w zasadzie cyferki) gwarantowanej sumy napisanej na kartce.
Podepnę się pod twój wątek i powiem, że mnie miło zaskoczyła gazownia - a my gazu zużywamy dużo, bo i kuchenka i piecyk gazowy. Obniżyli na cenę - ostatni rachunek miałam "pusty" a następne, prognozowane są duuużo niższe od dotychczasowych. Miłe zaskoczenie, że coś "poszło w dół".
A nie płacisz tzw. "opłaty stałej"? U nas ta pozycja jest praktycznie równa cenie zużytego gazu. Nie ma faktur pustych :( Mamy gaz z PGNiG.
Też z PGNiG i pierwszy raz w życiu mi się to zdarzyło.
Stałą płacę ale teraz chyba nadpłaty z prognozowanych przewyższyły wsio i stąd ta pusta faktura. I dostałam pismo o obniżeniu ceny za gaz.
Niestety prawda jest taka, że "obniżki" opłat u takich molochów jak Tauron czy PGNiG są tylko kosmetyczne. Często wiąże się to np z przejściem na fakturę mailową. 50 zł, które zaoszczędziłam na obniżce za prąd to cena znaczka, papieru, toneru do drukarki i obsługi faktury papierowej.
Jeśłi chodzi o PGNiG zachęcam was do przejścia na abonament z własnym odczytem comiesięcznym. Nie jest to aż tak uciążliwe jakby się mogło wydawać, ale ma się kontrolę na swoimi rachunkami. Płaci się co miesiąc za faktyczne zużycie a nie za jakieś dziwaczne prognozy.