Witam,jak zwykle proszę o pomoc.Rodzinie znów się odmieniło i zamiast manualnych szczoteczek do zębów chcą wrócić do elektrycznej.Mieliśmy kiedyś Brauna chyba Professional Care(nie pamiętam konkretnego modelu,ale wiem że miała dosyć wysokie obroty i ich wszystkie rodzaje).Teraz tak jak wspomniałam chcę kupić znów elektryczną i tu mam problem. Jedni mówią,że wystarczy zwykła ,,mało wypasiona,, typu Braun Oral-B Vitality 3D White D12.013
inni radzą jako bardzo dobrą
Co myślicie na ten temat?Czy ktoś zna ten drugi model,czy naprawdę jest taki super? Muszę dodać,że niedługo córka będzie miała zakładany aparat ortodontyczny,wiec tym bardziej zależy mi na skuteczności szczoteczki do zębów.
Przepraszam za rozbiegane pismo,ale czcionka płata mi figla,jeśli chcę coś napisać po wklejeniu linku,automatycznie dalej pisze pogrubiona czcionka,więc muszę pisać poniżej
Ja od lat używam oral B - który model nie mam pojęcia, nie zastanawiałam się nad tym co potrafi - ale jak jest wyposażona do użytkowania dla całej rodziny. Mam pewnie tą droższą - z zamocowanym przy podstawce baterii pojemnikiem na 4 końcówki. Tyle, że bez wyświetlacza elektronicznego - bo to chyba nie te czasy były.
Aparatu ortodontycznego nie możesz czyścic normalną końcówką - ale można kupić taką miękką. I do tego powinno się czyścić na zwolnionych obrotach - tak radził ortodonta. Syn wolał zdecydowanie normalną szczoteczkę.
Przy zakupie końcówek - już w trakcie użytkowania nie daj się zwieść niską ceną na allegro - zazwyczaj do szajs, mimo, że w oryginalnym opakowaniu, rozpadający się po kilku myciach, także jest tylko złudzenie taniości - bo szybciej się zużywa.
I jeszcze pamiętaj o tym - aby szczoteczka nie była cały czas podłączona do prądu, tylko na czas ładowania. Bo to zmniejsza pojemność baterii. Pierwsza szczoteczka wytrwała mi 2 lata z kawałkiem - a potem padł akumulator - ale jej nigdy nie odłączałam. Ta druga ma już drugie tyle lat - po naładowaniu nadal starcza na około tygodnia przy stałym użytkowaniu przez dwie osoby plus okazyjne drugie dwie (dzieciakom nie bardzo przypadła do gustu i tylko od czasu do czasu korzystają).
ja miałam też oral B ale potwierdzam słowa o zwodniczo tanim allegro. Ja kupiłam tam szczoteczkę, która normalnie w skepie była ponad 50 zł droższa i... już szczoteczki nie mam :(
Też warto zapytać ortodonty o to który model wybrać - on powinien wiedzieć najlepiej
Ja swoje szczoteczki (obie) kupowałam też na allegro. Ale mam upatrzonego jednego sprzedającego - i sprzęty agd drobne kupuję u niego
To co napiszę wielu osobom się nie spodoba. Mam zwykłe szczoteczki. Jestem przeciwnikiem elektrycznych. By rozwiać swoje wątpliwości zapytałam młodego, znajomego dentysty co sadzi o szczoteczkach elektrycznych. Był przeciwny. Powiedział, ze zostały one stworzone dla osób upośledzonych, które maja problem z prawidłowym czyszczeniem zębów zwykłą szczoteczka.
O to jestem upośledzona, ponieważ źle układam rękę i źle czyszczę górną prawą szóstkę. Dobrze, że mój starszy (pojęcie względne ok 40-tki) dentysta polecił elektryczną oralB. No, ale mi polecał dentysta a nie jego znajomy... ;)
To co napiszę wielu osobom się nie spodoba. Mam zwykłe szczoteczki. Jestem
przeciwnikiem elektrycznych. By rozwiać swoje wątpliwości zapytałam
młodego, znajomego dentysty co sadzi o szczoteczkach elektrycznych. Był
przeciwny. Powiedział, ze zostały one stworzone dla osób
upośledzonych, które maja problem z prawidłowym czyszczeniem
zębów zwykłą szczoteczka.
To znajomy dentysty takie mądrości głosi. :)
A mnie pewien znajomy urolog (aby rozwiać moje wątpliwości) uświadomił, że szpitalne "kaczki" wymyślił znany psychiatra aby jego podopieczni (z pewnego domu) myśleli, że siusiając karmią kaczuszki...W tym kontekście o basen to wolałem już nie pytać...
I tym oto sposobem dołączyłam do klubu osób upośledzonych!!
Jak Boga kocham większych bzdur nie słyszałam, As zmień dentystę!
Kasiu mi te mądrości bardzo humor poprawiły :)
Wydaje mi się,że liczba obrotów mówi o skuteczność.Porównując ręczną,którą można wykonać około 600 ruchów na minutę( i trzeba niezle się namachać) i tą pierwszą w wątku,którą ma 7600 ... wyraznie widać,że ręczna przegrywa.