Jesteś tutaj: / / / Wesołych Świąt

Forum

Wesołych Świąt

Autor: Rzymianka
Data: 2017-04-13 16:01:09
Autor: mggi63
Data: 2017-04-13 16:13:07
Autor: aggusia35
Data: 2017-04-13 16:42:13
Autor: alman
Data: 2017-04-13 17:31:05
Autor: makusia
Data: 2017-04-13 19:10:22
Autor: anrubi
Data: 2017-04-13 20:35:49
Autor: iwciaG
Data: 2017-04-13 20:44:08
Autor: patrycja1
Data: 2017-04-13 20:51:22
Autor: Smosia
Data: 2017-04-13 22:00:45
Autor: rdzina
Data: 2017-04-13 22:02:09
Autor: tingra
Data: 2017-04-13 22:17:16
Autor: agusia040675
Data: 2017-04-14 06:25:59
Data: 2017-04-14 08:38:12
Autor: Basialis
Data: 2017-04-14 11:06:41
Autor: Agapis
Data: 2017-04-14 12:51:02
Autor: Beata500
Data: 2017-04-14 14:01:10
Autor: Laugasel1
Data: 2017-04-14 15:47:17
Autor: iwett
Data: 2017-04-14 16:34:28
Autor: goplana2
Data: 2017-04-14 16:39:16
Autor: Alll
Data: 2017-04-16 12:00:52
Autor: Izma73
Data: 2017-04-17 10:52:09

Wyjec

2017-04-23 17:59:24
olena
risotto tez robie, dzisiaj jadlam polane klarowanym maslem i posypane parmezanem bo sos nie stety nie wyszedl
2017-04-23 18:25:55
iwett
Pisze po raz 3 ......pewnie znowu nie przejdzie
2017-04-23 18:26:47
iwett
ooo cud wskoczyło.........jak Mój stary jutro netu nie naprawi to talerze bedą latały i gary :)
2017-04-23 18:28:21
iwett
nnooo to ja dzisiaj szparagizrobiłam tak, że najpierw gotowanie.......głowki ponad oczywiście. Potem wrzuciłam na olej kokosowy ....zaprażyłam mąką kokosowa i posypałam ziarenkami sezamu. Dobre było :)
2017-04-23 18:30:59
iwett
A sos holenderski no właśnie .........zrobiłabym ale jak by goście byli albo co bo tak sie pobawić....e tam. Ale jak zaczełam robić krem angielski to nie taki diabeł straszny :))
2017-04-23 18:37:14
iwett
Dziewczyny a która ogląda " Bell Epoque.".........serial z Małaszynskim ?
2017-04-23 18:37:56
matani
Robię zielone szparagi tak jak Dzanina. Ostatnio robiłam zapiekane pod serem pleśniowym i risotto z łososiem i szparagami. Następna wiązka czeka :)
2017-04-23 18:40:57
iwett
A wiecie głupio bo nie wiedziałam, że ze szparagów wykwita asparagus taki do ozdoby kwiatów :) He człowiek sie uczy całe życie
2017-04-23 18:42:10
iwett
no i pod moimi oknami sypialni właśnie siedzą takie szparagi.............ale te kupiłam w B. A te to zobacze ......chyba wiatr je przywiał skądnikąd
2017-04-23 19:43:41
Dżanina Fonda
Iwett, nie jestem pewna na 100% ale to chyba nie ten sam szparag. :)
2017-04-23 19:45:06
Dżanina Fonda
Mąż chciał kupić ale miałam totalnie inne plany żywieniowe na weekend - królik, cannelloni.... szparagi mi nie pasowały
2017-04-23 19:46:40
Dżanina Fonda
Iwett, co z kozami? Będą?
2017-04-23 19:47:33
Dżanina Fonda
Kiedyś miałam ochotę na miniaturkę ale mąż stwierdził, że jeszcze tylko po kozie gów**n nie sprzątał. :D
2017-04-23 19:47:37
Dżanina Fonda
I nie ma!
2017-04-23 19:52:20
Dżanina Fonda
No to dobranoc :D
2017-04-23 20:30:44
mggi63
A no dobranoc :-D
2017-04-23 21:13:00
iwciaG
dobrej nocki;))
2017-04-24 01:34:35
ekkore
No to w domu. Z pożegnalnym drinkiem. I kanapkami z mielonką z puszki (amerykański spam)- bo Ślubnemu zachciało się czegoś podrzędnego
2017-04-24 01:35:02
ekkore
Od jutra dieta. Trzeba ubrania porozszywać
2017-04-24 05:46:07
Dżanina Fonda
Witam cieplutko :)
2017-04-24 06:06:05
Dżanina Fonda
Dziewczyny, pierwszy raz kupiłam takie jednorazowe foremki-keksówki. Czy to ustrojstwo trzeba posmarować, bo chcę piec drożdżowe? czy może są takie sprytne, że nie trzeba?
2017-04-24 07:27:12
mggi63
Dzien dobry :-)
2017-04-24 07:28:08
mggi63
Ja smarowalam bo tak mi serce podpowiadalo ale pieklam babkowe :-)
2017-04-24 07:40:07
Dżanina Fonda
Czyli chyba posmaruję. :) Dzięki. Wiesz, rozwydrzyłam się przez formy silikonowe. Chciałabym wsio bez smarowania.
2017-04-24 07:40:44
Dżanina Fonda
Dostałam od mamy porcelanową tortownicę - też ja posmarowałam do drożdżowego - na wszelki wypadek.
2017-04-24 08:02:50
anrubi
Dzień dobry :)
2017-04-24 08:03:45
anrubi
Też smaruję minimalnie i sypnę bułką lub kaszą manną, taki odruch :)
2017-04-24 08:07:41
iwciaG
doberek:)
2017-04-24 08:30:43
Dżanina Fonda
An, nigdy nie sypałam kaszą, zawsze bułką. Kasza nie trzeszczy potem w zębach?
2017-04-24 08:45:20
iwett
Cześć! W koncu sie troche wypogodziło :)
2017-04-24 08:46:08
iwett
Dżani z tymi kozami to cyrk.....Mój już tu jedzie to tamto a rano mu sie odwidziało. A to taka fajna mała parka.
2017-04-24 08:46:40
Bahati
Czesc :)
2017-04-24 08:47:06
iwett
A w sobote w lesie spotkaliśmy gościa z dużym wiadrem. Mój sie smieje........na grzyby?.....A gościu starszy taki mówi, że na pokrzywy .
2017-04-24 08:48:10
iwett
I sie okazało, że wieś obok gościu (ale inny) hoduje kury ale takie nie zwykłe tylko ma zielononózki i inne zapomniałam jak nazwał.
2017-04-24 08:49:17
iwett
I ma też przepiórki . A ten gościu od niego kupił te kury i gdy był u lekarza to mu powiedział po badaniach, że ma 2 x więcej dobrego cholesterolu.
2017-04-24 08:50:29
iwett
No i teraz tak nie da rady jak chce zwierzyne to psom musi zrobić ogrodzenie bo inaczej nic żywego sie nie ostanie. Będzie jak z kotkiem ........jedno za łape a drugie z drugiej strony za noge......brrrr
2017-04-24 09:18:34
mggi63
Dzani, nic Ci nie trzeszczy bo kasza w takiej temperaturze pecznieje i upiecze sie
2017-04-24 09:19:22
mggi63
Masz racje te silikonki to nas rozbestwiaja :-D
2017-04-24 09:19:38
mggi63
Zimnica daleji wieje....
2017-04-24 09:20:02
mggi63
Czlowiek odwykl od takiej wiosny
2017-04-24 09:20:30
mggi63
Ale chociaz nie pada to juz dobrze
2017-04-24 09:30:42
iwett
He he tak patrze na te zdjęcia ekkore i se myśle, że jak moja córka zjedzie w lipcu to ogromie zdjęć bedzie troche co pooglądać. A nie same knajpy i balety hihiii :D
2017-04-24 10:13:11
Beata500
Dzień dobry.
2017-04-24 10:13:38
Beata500
Jest słneczko, ale takie mamiące, bo ziąb okrutny.
2017-04-24 11:04:54
Gluba666
Dzień dobry :)
2017-04-24 11:19:18
jolka60
dZien dobty.u mnie tez slonce i zimnica
2017-04-24 11:21:08
jolka60
Ekkore,ja tez robie \\ polowania\\ na pokrzywy i inne zielska,ale nie na wszystkie.Tylko rozplenil mi sie podagrycznik,a to jest,za przeproszeniam,straszne cholestwo.NIszczy wszystko wokol.Jak nie bedzie wyjscia,potraktuje podworko randupem,ale to tez nie najlepsze wyjscie
2017-04-24 11:22:03
jolka60
Jeszcze troche,a moze i ja bede zasuwac do lasu,he,he.
2017-04-24 12:03:42
iwett
Zielsko przepikowałam.........ciekawe ile m tego wyjdzie ? Ależ to chusteczka malutkie.......nerwicy można dostać.
2017-04-24 12:05:36
iwett
Flaki se gotuje......:)
2017-04-24 12:07:19
ekkore
witam porannie
2017-04-24 12:07:34
ekkore
wczoraj zimny dzień był, im bliżej domu tym zimniej
2017-04-24 12:08:15
ekkore
koty nas powitały miauczeniem tak głośnym, że myśleliśmy, że któraś zwiała koleżance między nogami i jest na zewnątrz
2017-04-24 12:08:39
ekkore
ale nie - siedziały na górze w oknie i miauczały
2017-04-24 12:09:10
ekkore
Iwett - młodzi mają inne preferencje. Ja nie lubię zdjęć z knajp, picia i jedzenia
2017-04-24 12:09:21
ekkore
może jedno, kontrolne
2017-04-24 12:10:47
ekkore
w Nassau - Młoda zamówiła sobie drinka - wybieraliśmy szklanki. Ona wybrała pucharek - na obrazku wyglądał na mały, okazało się, że to 45 oz
2017-04-24 12:11:07
ekkore
czyli 1,3 alkoholu
2017-04-24 12:11:32
ekkore
to był jej jedyny drink alkoholowy- bo na statku można dopiero od 21
2017-04-24 12:11:47
ekkore
piliśmy potem w trójkę
2017-04-24 12:12:37
ekkore
1,3 litra
2017-04-24 12:22:38
iwett
Hahaa niezły drink ........na cały dzień by starczył :)
2017-04-24 12:26:53
ekkore
ona musiała wypić przed wejściem na statek
2017-04-24 12:27:01
ekkore
bo tylko poza mogła pić
2017-04-24 12:35:10
iwett
ekkore bo tam na forum sie Ciebie pytałam.....na jednym ze zdjęć są na plaży takie wielkie szałasy. Co to jest?
2017-04-24 18:23:06
ekkore
To są oryginalne karaibskie domostwa, nie wiem czy umiejscowione oryginalnie czy przywiezione z innego miejsca
2017-04-24 18:42:28
iwett
No ale coś tam w środku było ? Ktoś mieszkał czy do zwiedzania?
2017-04-24 18:44:00
ekkore
Nie, myśmy to widzieli tylko ze statku. Na wyspie nikt nie mieszka, to prywatna własność przewoźnika
2017-04-24 18:51:01
iwett
Fajnie....kiedyś oglądałam program jak gościu z USA dawno temu kupił za nieduże pieniądze wyspe właśnie gdzieś tam obok Usa i do tej pory przerobił w azyl dla bogatych
2017-04-24 18:51:28
iwett
Wykupują pobyt i nikogo więcej nie ma.
2017-04-24 22:43:25
anrubi
I dobranoc, miałam urzędowe sprawy do załatwienia i wszystko pozytywnie się udało, biurokracja nie jest taka zła :)
2017-04-25 05:33:06
Dżanina Fonda
Witam cieplutko :)
2017-04-25 06:50:03
mggi63
Dzien dobry :-)
2017-04-25 06:50:30
mggi63
Anrubi, oraktyka czyni mistrza :-)
2017-04-25 06:51:10
mggi63
Ja nie narzekam bo u mnie wsio idzie jak po masle :-D
2017-04-25 06:51:52
mggi63
Dzisiaj ma byc 17 stopni ale nastepnie dni juz niefajne....
2017-04-25 07:05:42
iwciaG
doberek:)
2017-04-25 08:19:44
iwciaG
moje zakwasy super pachnieją.....mmmmm;)
2017-04-25 08:20:31
iwciaG
Nastawiłam dwa słoiki zakwasu na żur, bo na sobotę chcę znowu zrobić tylko z domowego zakwasu już
2017-04-25 08:21:37
iwciaG
w jednym ze słoików wylądowały nie jeden, a dwa ząby czosnku i rozpołowiona cebula.... ten pachnie naprawdę zawodowo;)
2017-04-25 08:21:57
iwciaG
zobaczymy za dwa dni czy faktycznie wsio się uda ;))
2017-04-25 08:22:07
mggi63
U mnie nie robi sie zuru ino bialy barszcz ale bez zakwasu :-)
2017-04-25 08:22:53
mggi63
Chyba nie jadlam zuru nigdy a przynajmniej nie kojarze
2017-04-25 08:23:22
iwciaG
a ja myślaam, że biały tysz zakwasem zarabiany jest.....hmm?
2017-04-25 08:43:11
Bahati
Czesc :) bialy barszcz na zakwasie pszennym, zur na zytnim.
2017-04-25 08:44:41
iwciaG
anooo.....ale jakiś zakwas powinien być, tak mi świtało ;))
2017-04-25 08:45:22
iwciaG
Meguś....ukłoniki ;)))
2017-04-25 08:46:24
iwciaG
jak ja nie lubię zakupów.....ani kręcenia się po galerii....buuu Ale niestety trzeba jechać :/
2017-04-25 09:34:37
Beata500
Dzień dobry.
2017-04-25 09:34:54
Beata500
ladnu dzień sie zapowiada po rannym przymrozku.
2017-04-25 09:35:45
Beata500
Jutro musze niespodziewanie jechac w lubuskie , pies zostanie po raz pierwszy z moją mamą , az się boje
2017-04-25 10:28:26
mggi63
Ja nie zarabiam na zadnym zakwasie i jest git :-)
2017-04-25 10:29:00
mggi63
Beatko, mama sobie poradzi z Borysem nic sie nie martw :-)
2017-04-25 10:29:34
mggi63
Ja dzis juz ostatni madazyk zaliczywszy i jestem piekna :-D
2017-04-25 10:29:44
mggi63
Masazyk *
2017-04-25 10:48:40
jolka60
cZesc
2017-04-25 10:51:24
jolka60
Mggi,czy zal to zur,czy bialy barszcz,to na zakwasie.To jak tY robisz..
2017-04-25 11:26:00
Gluba666
Dzień dobry :)
2017-04-25 11:36:54
mggi63
Tak xur Jola :-)
2017-04-25 11:37:16
mggi63
Zur!*
2017-04-25 11:38:22
mggi63
Barszcz bialy doprawiam cytrynka lub kwaskiem
2017-04-25 11:39:48
mggi63
Gotuje na bialej kielbasce ÷ wedzonka i wloszczyzna ,ziele,listek,czosnek
2017-04-25 11:40:43
mggi63
Na koniec majeranek oczywiscie i smietana
2017-04-25 11:40:56
mggi63
A i jajco :-)
2017-04-25 11:41:04
Dżanina Fonda
O widzisz, mggi, ja tyż. Taka nasza tradycja lubelska? :D
2017-04-25 11:41:40
mggi63
Dosmaczam wg potrzeb
2017-04-25 11:41:51
Dżanina Fonda
Kupowanie zakwasu dla mnie mija się z celem.... a bawić się i samej robić to ja nie mam chęci ani czasu. :)
2017-04-25 11:42:06
mggi63
W
2017-04-25 12:19:53
ekkore
hej
2017-04-25 12:20:12
ekkore
od wzoraj leje bez przerwy, tylko kwestia natężenia
2017-04-25 12:20:53
ekkore
przed piatą pobudka - alarm powodziowy na telefon. Strasznie głośno wyje
2017-04-25 12:25:36
jolka60
U mnie w domu chyba nie robilo sie zuru,chyba ze i to,i yo moze miec te sama nazwe.ZAwsze bialy barszcz.O ile dobrze pamietam,na maslance,serwatce,moz ei na mleku podkwaszonym,Bie powiem na pewno,bo opuscilam dom w wieku 11 lat i nie gotowalam.No i byl podprawiany smietana.To kuz inny temat,ale zupe owocowa na ...wodzie po gotowaniu makaronu,oczywiscie swojskiego.Proste i yszne
2017-04-25 12:27:39
jolka60
Dzanina,kwas zrobic to pestka,ale to Twoja sprawa.Najbardziej u mni chwalony okazal sie na mace zytniej razowej,gdzie do kiszenia dodawalo sie juz przyprawy.POmysk z wZ,zle nie pamietam autorki.
2017-04-25 12:29:43
ekkore
U mnie w domu nie jadło się żuru czy barszczu białego
2017-04-25 12:29:54
ekkore
Pierwszy raz jadłam po ślubie
2017-04-25 12:30:03
ekkore
i wcale mi nie smakowało
2017-04-25 12:30:50
ekkore
ale Ślubny nie odpuścił żurku na święta - i tak powoli się nauczyłam jeść i nawet zasmakował mi
2017-04-25 12:31:09
ekkore
o własnie - w weekend nastawię zakwas, to za tydzień będziemy mieli wielkanoc
2017-04-25 12:31:47
ekkore
kupiliśmy sobie karaibskie cisto rumowe
2017-04-25 12:32:17
ekkore
małe, drogie - ale jakie dobre. Babka mocno nasączona rumem (lub olejkiem rumowym) w polewie rumowej
2017-04-25 12:33:36
ekkore
teraz muszę znaleźć przepis - choć na oryginał będzie ciężko, bo to strzeżona receptura
2017-04-25 12:33:48
ekkore
gotowe można kupić na amazonie
2017-04-25 12:33:56
jolka60
U mnie wszyscy lubia,a ja nie do przesady,ale dosc czesto robie,,na bialej kielbasie,z dodatkiem wedzonej czy wedzonki,tak naprzemiennie czy razem,poza tym grzybki,chrzan.Robilam tez serwatczanke,bez zabielania,jedynioe nine probowalam zalewajki.Jadlam,owszem,tez rozne.W centralnej Polsce bardzo popularna,,na grzybach lub na wodzie po grzybach,z roanymi dodatkami,ale raczej poste..ziemniaki,czasem kapusta.tez z dodatkiem zuru czy soku z kapusty.Co okolica,to inaczej,ale smacznie.
2017-04-25 12:34:54
Dżanina Fonda
Jola, pestka do pestki a potem nie ma czasu się w d++ę podrapać. I jeszcze trzeba ten kwas schować przed bezzebubami czyli kotami. A po co? Smakuje mi taki, jak robię (i mggi). :D
2017-04-25 12:35:28
Dżanina Fonda
Chleba na zakwasie też nie robię, bo nie lubię. Nie moje smaki.
2017-04-25 12:56:55
jolka60
NO,skads to znam.Tez nierz wpadalam w taki zapal,ze...ogrodek,jeszcze sobie dzialke,potrojna wzielam,a w pracy tez sie narobilam.A to sloiki wsszelkiego rodzaju,hodowla boczniakow,niby tylko dla siebie i pozniej ,,.padalam.Bo i obiadki,dla nas i zwierzyny,teraz sstaram sie stoowac
2017-04-25 12:58:07
jolka60
Ja nnie jestem specjalstka od chlebow.kilka razy probowalam i nnie bylo rewelacji.tYle,ze dla mnnie jeden na tydzievn too za duzo,a moj je kupny,zreszta niezly.
2017-04-25 12:59:08
jolka60
aj,ile lierowek,ale to z pospiehu.zbliza sie 13,trzeba pranie nastawic.dopiero jedno rozwiesilam,a ty..chmury
2017-04-25 13:14:59
tingra
Dzien dobry:)
2017-04-25 13:30:19
Dżanina Fonda
Heloł, tingra.
2017-04-25 13:30:38
Dżanina Fonda
Ja też teraz chleb to od wielkiego dzwonu. Ale jesli - to od ekkore. :)
2017-04-25 13:30:44
Dżanina Fonda
Dla nas najlepszy
2017-04-25 13:52:24
mggi63
A no pestka ale nam tez taki smakuje barszczyk :-)
2017-04-25 13:53:10
mggi63
Ale gusta sie zmieniaja i kto wie :-D
2017-04-25 13:54:08
mggi63
A chleba nie pieklam juz dlugo ale jak bede niedlugo czasowa to sie zajme :-)
2017-04-25 13:55:13
mggi63
Ekkore,mam w ulubionych i czeka grzecznie...musze druknac by nie przepadl w czelusciach :-)
2017-04-25 13:57:24
mggi63
Moja kolezanka na Wielkanoc to robii barszcz czerwony bo w jej stronach tak sie jada...nasze wojewodztwo ale juz inaczej
2017-04-25 13:57:54
tingra
Hallo Dzani:)
2017-04-25 13:57:57
mggi63
Natomiast jej tescie bialy barszcz ale taki gesty,ze lycha staje :-D
2017-04-25 13:58:37
tingra
Milego dnia ! Ide odsniezac :))))
2017-04-25 14:03:15
iwett
Cześć słonecznie i cieplutko.......już 16 stopni.
2017-04-25 14:04:13
iwett
29 marca wysialam do skrzynek koperek i natki pietruszki..........3 skrzynki. Do tej pory nie wzeszło nic. :(
2017-04-25 14:05:12
iwett
Chleb w maszynie ciągle pieke....właśnie świeżutki i ciepły jem do flaczków. Tym razem z mąką z amarantusa i płatkami orkiszowymi.
2017-04-25 14:05:38
iwett
2 zakwasy pszenny i żytni grzecznie czekają na swoją kolejke w lodówce :)
2017-04-25 14:44:13
mggi63
Iwett, jak na dworzr trzymalas skrzynki to moze za zimno mialy? Nie znam sie ale tak pomyslalam
2017-04-25 17:00:03
Dżanina Fonda
Mnie jeszcze rzezucha sprzed swiat nie zeszla. W domu. Cbyba wywale :/
2017-04-25 17:00:50
Dżanina Fonda
Iwett, wlasnie mi przypomjialas.... ide flaki skonczyc robic. Wczoraj zaczelam :)
2017-04-25 17:43:30
iwett
Dżani rzeżucha już w połowie zjedzona ale też jakieś słabe nasiona były. Mój to wiecznie leje tam wody,że a z ona pływa.
2017-04-25 17:44:39
iwett
Kupiłam sobie też nasiona mix łagodnych kiełków i ciągle zapominam wysiac :) Czasami nasiona które kupisz w tym roku za rok już sie nie nadają choć niby termin wazności jest.
2017-04-25 17:45:34
iwett
Ja to flaki jak gotuje to od razu musze gulaszową no i 2 gary trza mieszac. Mój nie cierpi flaków ja uwielbiam.
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej" „<% gt "Polityce Cookies” %>".
Zamknij