Witam w ten grudniowy czas ![]()
Czas pracowity i wyczerpujący, często stresujący a powinien być miły i radosny.
Jak ulżyć naszym rękom i głowom, znaleźć podpowiedzi i pomysły??
Można je wpisywać lub wklejać tutaj, by ktoś w pilnej potrzebie mógł wybrać coś dla siebie ![]()
Zacznę od tego, co mnie zwykle męczy i stresuje - ciasta pierogowego.
Wyczytane w sieci, wypróbuję przed Świętami by uniknąć wpadki wigilijnej ;D
Składniki:
1 szklanka ciepłego kefiru,
600 g mąki pszennej,
3 łyżki roztopionego masła,
⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli.
1. wymieszać kefir, masło, sól i sodę oczyszczoną w misce.
2. stopniowo dodawać przesianą mąkę, dokładnie łącząc wszystkie składniki.
3. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i zagniatać parę minut, aż przestanie kleić się do rąk.
4. Po tym czasie przykryć je i odstawić na 1/2 godziny, by odpoczęło.
źródło: ONET
**Jeśli ktoś ma czas i ochotę, proszę wklejać linki lub wklepać swoje idealne przepisy, pewniaki na Święta i po nich.
Dopisano 2025-12-13 11:22:50:
* moje uwagi do powyższego ciasta:
Wczoraj, tradycyjnie, przygotowałam przyprawę do piernika,
moją ulubioną, wg Rzymianki:
będzie też do kawy - b e z nasion kolendry ![]()
Przyprawa-do-piernika-Rzymianki
Moja wersja do ciast /różnych, nie tylko piernikowych/:
więcej ziaren kardamonu;
więcej kulek ziela angielskiego;
pieprz kolorowy i czarny z młynka - ucieram je potem w moździerzu na proszek
i skórka pomarańczowa kandyzowana /lubię aldikowe lub lidlowe/.
Ziarna i skórkę też ucieram sama, resztę tylko mieszam.
Polecam
i dziękuję Autorce ![]()
Dopisano 2025-12-9 13:43:48:
I mam kolejną porcję, z kolendrą i skórką pomar. lekko kandyzowaną, sklepową ;(
Cześć Wszystkim :))
Już jutro dowiozą opłatki i mam też pomysł, przepis na ciasto piernikowe - dziękuję bardzo za wsparcie ![]()
Potem już tylko przyjemne mieszanie bakalii, pieczenie i lukrowanie lub polewanie czekoladą, pakowanie i rozdawanie smakołyków - myślę o rodzince i znajomych.
Mam nadzieję, że sprostam wyzwaniu cukierniczemu.
Fajnego dnia, bez stresu - idą Święta a nie sanepid,
jak tłumaczył żarłokowy Humorysta bahus
Dodam też, że mam bigos, pieczony 3 dni w piekarniku.
Fajny wyszedł, na sosie śliwkowym z pieczonego schabu - czystym, przelanym przez sito. Mięsa i boczku sporo, wagowo tyle co kapusty ;D
Nie mam grzybów, dodałam sporo śliwek suszonych, żurawinę całą i eksperymentalnie sos sojowy - pasuje nam smakowo, zwłaszcza popijany czerwonym winem niezbyt wytrawnym ani słodkim.
Przepis bigosowy jest na WŻ, polecam ![]()
wino lub kompot we własnym zakresie
Witam porannie ![]()
Czas pomyśleć o śledziach i innych rybkach, może w tym roku śledziki adwentowe wg Wielkiego Nieobecnego - pwyso
/sprawdzę czy przepis jest nadal dostępny, jeśli nie widać go to przeklepię do wątku/. Chyba nikomu to nie przeszkadza. Jednak nie ma strony z przepisem, oto moje zasoby - ulubione:
bardzo lubię te śledzie, smakują pomału zbliżającymi się Świętami ...
2 opakowania śledzi w oleju a'la matias,
2-3 czerwone cebule,
2 jabłka,
kilka gałązek świeżego kopru,
3 łyżki gęstej śmietany,
1 łyżka majonezu,
pieprz do smaku,
--------
2 szklanki soku jabłkowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka cukru,
kilka goździków,
Sok jabłkowy wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem. Zagotować i ostudzić.
Śledzie wyjąc z oleju i zalać zalewą, odstawić na kilka godzin.
Wyciągnąć z zalewy i pokroić w poprzek w paski.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na sitku zalać wrzącą wodą, a po kilku minutach przelać zimną wodą i odsączyć.
Jabłko pokroić w kostkę.
Do śledzi dodać cebulę i jabłko oraz poszatkowany koper.
Majonez i śmietanę połączyć ze sobą i wymieszać delikatnie ze śledziami.
Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego ...
Link aktywny ale przepis usunięty ;((
adwentowe-śledzie
Dzięki ,że udostępniłaś te śledzie.Właśnie się zastanawiałam jakie zrobię w tym roku,oprócz tych od Tineczki,bo te robię zawsze. Te mogą być ciekawe i faktycznie po opisie iście adwentowe
Smacznego i na zdrowie ![]()
Ja chyba też je przygotuję, 'rewelka zawsze były albo w oleju od meganek", teraz czas na coś nowego.
Opis wykonania, wstęp są oryginalne, autorskie, nic nie dodałam bo nigdy ich nie jadłam. To moje smaki więc do dzieła
I kolejny pomysł na śledziki wg tego samego Autora:
"ryba w spodniach czyli śledź w porach
Składniki
1/2 kg filetów śledziowych w oleju,
1 duży por,
3 jajka ugotowane na twardo,
1 jabłko,
1 puszka groszku konserwowego (ok. szklanki)
3 łyżki śmietany,
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
sól do smaku, bo filety są dość słone,
Wykonanie
Pora pokroić w półtalarki. Na sitku zalać najpierw wrzącą, później zimną wodą i odsączyć. Śledzie wyciągnąć z zalewy i pokroić w słupki lub grubą kostkę. Jajka i jabłko pokroić w kostkę. Groszek odsączyć. Wymieszać składniki ze sobą, dodać śmietanę i majonez oraz pieprz i cukier. Delikatnie wymieszać.
Jeżeli trzeba posolić do smaku.
Smacznego śledzika ![]()
Cześć :)
Które to śledziki od Tineczki są Twoimi ulubionymi?
Jest ich tyle, że nie umiem odgadnąć, do tego te Jej torty rybne, fiu, fiuuu,
iście po szwedzku - królewsku ![]()
Jak znajdziesz chwilkę, proszę wklep tytuł, ja wkleję link do nich, może jeszcze komuś przypadną do smaku
To te?? :
Śledzie marynowane po szwedzku
Jak wyżej wspomniałam, pierniczki na opłatkach mam w planie BN 2025, wyczytałam że:
1*mogą w szczelnych puszkach leżakować do 1 miesiąca /jak dotrwają ?
?
2*opłatki powinny być większe - średnica 7cm a nawet 9, by ułatwić nakładanie ciasta łyżeczką /maczaną w zimnej wodzie/
ja oczywiście zamówiłam dużo 5 cm, większych troszkę też, ale czy ich starczy??, może skleję po 2wa - wyjdą owalne ósemki ![]()
3* orzechy włoskie mam od dobrych Sąsiadów, laskowe dokupię, migdały są - sama je zmielę z orzechami, skórka pomar. jest, cytrynowej kandyzowanej nie mam i chyba pominę ją na korzyść pomarańczki;
4*rum by rodzynki upić muszę dokupić;
5*czekoladową kuwerturę lub marcepan /tak mi pasuje smakowo/ też.
Już mi pachną te cudeńka ![]()
Dopisano 2025-12-12 9:51:19:
I zapeszyłam, paczka nie dotrze z winy ... nie szukam winnych, więc opłatków nie będzie. Poszukam w sklepach, ale chyba nie znajdę u nas.
Witajcie :)
Ciasto zagniecione, nie zachwyca smakiem ni plastycznością.
Dla kolorku dodałam kurkumę /wymieszałam z kefirem przed podgrzaniem/.
Nadal będę szukała ideału do pierogów i uszek.
Udanego wieczoru
Dobra sobotka ![]()
chociaż pracowita, dzisiaj w planie:
pierogi ruskie z ciasta kefirowo-sodowego c.d.
śledzie: adwentowe i rewelka.
Jak sił i ochoty starczy to wołowinę zamarynuję.
Udanego dnia ![]()
Link do śledzi rewelka:
śledzie-rewelka, serio rewelacyjne są