Witam w ten grudniowy czas ![]()
Czas pracowity i wyczerpujący, często stresujący a powinien być miły i radosny.
Jak ulżyć naszym rękom i głowom, znaleźć podpowiedzi i pomysły??
Można je wpisywać lub wklejać tutaj, by ktoś w pilnej potrzebie mógł wybrać coś dla siebie ![]()
Zacznę od tego, co mnie zwykle męczy i stresuje - ciasta pierogowego.
Wyczytane w sieci, wypróbuję przed Świętami by uniknąć wpadki wigilijnej ;D
Składniki:
1 szklanka ciepłego kefiru,
600 g mąki pszennej,
3 łyżki roztopionego masła,
⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli.
1. wymieszać kefir, masło, sól i sodę oczyszczoną w misce.
2. stopniowo dodawać przesianą mąkę, dokładnie łącząc wszystkie składniki.
3. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i zagniatać parę minut, aż przestanie kleić się do rąk.
4. Po tym czasie przykryć je i odstawić na 1/2 godziny, by odpoczęło.
źródło: ONET
**Jeśli ktoś ma czas i ochotę, proszę wklejać linki lub wklepać swoje idealne przepisy, pewniaki na Święta i po nich.
Dopisano 2025-12-13 11:22:50:
* moje uwagi do powyższego ciasta:
Wczoraj, tradycyjnie, przygotowałam przyprawę do piernika,
moją ulubioną, wg Rzymianki:
będzie też do kawy - b e z nasion kolendry ![]()
Przyprawa-do-piernika-Rzymianki
Moja wersja do ciast /różnych, nie tylko piernikowych/:
więcej ziaren kardamonu;
więcej kulek ziela angielskiego;
pieprz kolorowy i czarny z młynka - ucieram je potem w moździerzu na proszek
i skórka pomarańczowa kandyzowana /lubię aldikowe lub lidlowe/.
Ziarna i skórkę też ucieram sama, resztę tylko mieszam.
Polecam
i dziękuję Autorce ![]()
Dopisano 2025-12-9 13:43:48:
I mam kolejną porcję, z kolendrą i skórką pomar. lekko kandyzowaną, sklepową ;(
Cześć Wszystkim :))
Już jutro dowiozą opłatki i mam też pomysł, przepis na ciasto piernikowe - dziękuję bardzo za wsparcie ![]()
Potem już tylko przyjemne mieszanie bakalii, pieczenie i lukrowanie lub polewanie czekoladą, pakowanie i rozdawanie smakołyków - myślę o rodzince i znajomych.
Mam nadzieję, że sprostam wyzwaniu cukierniczemu.
Fajnego dnia, bez stresu - idą Święta a nie sanepid,
jak tłumaczył żarłokowy Humorysta bahus
Dodam też, że mam bigos, pieczony 3 dni w piekarniku.
Fajny wyszedł, na sosie śliwkowym z pieczonego schabu - czystym, przelanym przez sito. Mięsa i boczku sporo, wagowo tyle co kapusty ;D
Nie mam grzybów, dodałam sporo śliwek suszonych, żurawinę całą i eksperymentalnie sos sojowy - pasuje nam smakowo, zwłaszcza popijany czerwonym winem niezbyt wytrawnym ani słodkim.
Przepis bigosowy jest na WŻ, polecam ![]()
wino lub kompot we własnym zakresie
Witam porannie ![]()
Czas pomyśleć o śledziach i innych rybkach, może w tym roku śledziki adwentowe wg Wielkiego Nieobecnego - pwyso
/sprawdzę czy przepis jest nadal dostępny, jeśli nie widać go to przeklepię do wątku/. Chyba nikomu to nie przeszkadza. Jednak nie ma strony z przepisem, oto moje zasoby - ulubione:
bardzo lubię te śledzie, smakują pomału zbliżającymi się Świętami ...
2 opakowania śledzi w oleju a'la matias,
2-3 czerwone cebule,
2 jabłka,
kilka gałązek świeżego kopru,
3 łyżki gęstej śmietany,
1 łyżka majonezu,
pieprz do smaku,
--------
2 szklanki soku jabłkowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka cukru,
kilka goździków,
Sok jabłkowy wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem. Zagotować i ostudzić.
Śledzie wyjąc z oleju i zalać zalewą, odstawić na kilka godzin.
Wyciągnąć z zalewy i pokroić w poprzek w paski.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na sitku zalać wrzącą wodą, a po kilku minutach przelać zimną wodą i odsączyć.
Jabłko pokroić w kostkę.
Do śledzi dodać cebulę i jabłko oraz poszatkowany koper.
Majonez i śmietanę połączyć ze sobą i wymieszać delikatnie ze śledziami.
Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego ...
Link aktywny ale przepis usunięty ;((
adwentowe-śledzie
Dzięki ,że udostępniłaś te śledzie.Właśnie się zastanawiałam jakie zrobię w tym roku,oprócz tych od Tineczki,bo te robię zawsze. Te mogą być ciekawe i faktycznie po opisie iście adwentowe
Smacznego i na zdrowie ![]()
Ja chyba też je przygotuję, 'rewelka zawsze były albo w oleju od meganek", teraz czas na coś nowego.
Opis wykonania, wstęp są oryginalne, autorskie, nic nie dodałam bo nigdy ich nie jadłam. To moje smaki więc do dzieła
I kolejny pomysł na śledziki wg tego samego Autora:
"ryba w spodniach czyli śledź w porach
Składniki
1/2 kg filetów śledziowych w oleju,
1 duży por,
3 jajka ugotowane na twardo,
1 jabłko,
1 puszka groszku konserwowego (ok. szklanki)
3 łyżki śmietany,
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
sól do smaku, bo filety są dość słone,
Wykonanie
Pora pokroić w półtalarki. Na sitku zalać najpierw wrzącą, później zimną wodą i odsączyć. Śledzie wyciągnąć z zalewy i pokroić w słupki lub grubą kostkę. Jajka i jabłko pokroić w kostkę. Groszek odsączyć. Wymieszać składniki ze sobą, dodać śmietanę i majonez oraz pieprz i cukier. Delikatnie wymieszać.
Jeżeli trzeba posolić do smaku.
Smacznego śledzika ![]()
Cześć :)
Które to śledziki od Tineczki są Twoimi ulubionymi?
Jest ich tyle, że nie umiem odgadnąć, do tego te Jej torty rybne, fiu, fiuuu,
iście po szwedzku - królewsku ![]()
Jak znajdziesz chwilkę, proszę wklep tytuł, ja wkleję link do nich, może jeszcze komuś przypadną do smaku
To te?? :
Śledzie marynowane po szwedzku
A może te będą lepsze?:
Śledzie-marynowane-po-szwedzku-z-pieprzami-i-cebulami
Jak wyżej wspomniałam, pierniczki na opłatkach mam w planie BN 2025, wyczytałam że:
1*mogą w szczelnych puszkach leżakować do 1 miesiąca /jak dotrwają ?
?
2*opłatki powinny być większe - średnica 7cm a nawet 9, by ułatwić nakładanie ciasta łyżeczką /maczaną w zimnej wodzie/
ja oczywiście zamówiłam dużo 5 cm, większych troszkę też, ale czy ich starczy??, może skleję po 2wa - wyjdą owalne ósemki ![]()
3* orzechy włoskie mam od dobrych Sąsiadów, laskowe dokupię, migdały są - sama je zmielę z orzechami, skórka pomar. jest, cytrynowej kandyzowanej nie mam i chyba pominę ją na korzyść pomarańczki;
4*rum by rodzynki upić muszę dokupić;
5*czekoladową kuwerturę lub marcepan /tak mi pasuje smakowo/ też.
Już mi pachną te cudeńka ![]()
Dopisano 2025-12-12 9:51:19:
I zapeszyłam, paczka nie dotrze z winy ... nie szukam winnych, więc opłatków nie będzie. Poszukam w sklepach, ale chyba nie znajdę u nas.
Witajcie :)
Ciasto zagniecione, nie zachwyca smakiem ni plastycznością.
Dla kolorku dodałam kurkumę /wymieszałam z kefirem przed podgrzaniem/.
Nadal będę szukała ideału do pierogów i uszek.
Udanego wieczoru
Dobra sobotka ![]()
chociaż pracowita, dzisiaj w planie:
pierogi ruskie z ciasta kefirowo-sodowego c.d.
śledzie: adwentowe i rewelka.
Jak sił i ochoty starczy to wołowinę zamarynuję.
Udanego dnia ![]()
Link do śledzi rewelka:
śledzie-rewelka, serio rewelacyjne są
Śpicie ![]()
pewnie tak, ja wymyślam ciasta, nie sama - wybieram z Ulubionych.
Chyba znowu upiekę ten super makowiec wg niezapomnianej, kochanej Makusi:
Puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850g lub 2 x 200g mak mielony
5 jajek
10 dag masła
80 dag jabłek
8 łyżek grysiku ( kasza manna)
Łyżeczka pr. do pieczenia
20 dag cukru
20 sztuk herbatników
Ew. polewa czekoladowa
Grubo mielone migdały lub marcepan
Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksuję dosypując grysik i cukier.
Jabłka myję , obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. Utarte dodaję do ciasta, mieszam.
Białka ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.
Blaszkę (33x24)wykładam papierem do pieczenia, i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę.
Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , i piekę około 50 minut.
Po ostudzeniu można polać polewą i udekorować migdałami.
* dopisałam tylko mak mielony, reszta oryginalna /jak go przygotować każdy wie albo znajdzie w internecie/
Witam wczesnym rankiem :)
Szperam w moich i nie moich przepisach, sprawdzonych lub upatrzonych,
czas wybrać barszczyk wigilijny, chyba znowu ten z cebulą, do niego uszka Różyczkowe:
farsz-do-uszek-wg-Mamy Różyczki
barszcz-wigilijny' cebulowy"
Warto wiedzieć - pierogowe ABC:
źródło - internet, dziennik.pl
Jak długo można przechowywać pierogi w zamrażarce?
Blanszowane czyli podgotowane w osolonej wodzie z olejem, a nie ugotowane, trwa to ok. 30 sekund, najlepiej zużyć w ciągu 4–6 tygodni, szczególnie te z kapustą i grzybami.
Surowe pierogi mogą leżeć nieco dłużej, nawet do 3 miesięcy, ale ryzyko pogorszenia konsystencji ciasta jest duże.
Ugotowane pierogi po zamrożeniu warto zjeść szybciej , maksymalnie w ciągu 2–3 tygodni.
Zamrożonych pierogów nie trzeba rozmrażać przed gotowaniem. Wystarczy wrzucić je bezpośrednio do wrzątku i gotować do momentu, aż będą miękkie i wypłyną. Można je także delikatnie podgrzać na parze albo podsmażyć na maśle po ugotowaniu, szczególnie jeśli mają być podane na kolację wigilijną.
Pomocne? dla mnie jak najbardziej ![]()
Witam ;)
I coś na słodko, polewa do sernika i innych ciast
2 czekolady gorzkie lub deserowe
1 galaretka pomarańczowa/ wiśniowa/ inna pasująca smakiem
1 i ½ szklanki (wyjdzie gęsta) do ½ litra (będzie mniej gęsta;) mleka* lub wody
*Tak, mleko też pasuje do galaretki, może zastąpić wodę, co kto woli ![]()
Wykonanie
Wodę zagotować,dodać pokruszoną czekoladę,rozpuścić,nie gotować już.
Wsypać galaretkę,dokładnie wymieszać.
Ostudzoną i już prawie tężejącą polewę wylać na ciasto.
Tej polewy często używam do sernika - ładnie się kroi,nie ciągnie się za nożem,pięknie się błyszczy i ma super wiśniowo lub pomarańczowo-czekoladowy smak:)
*Przepis znalazłam tutaj, nie mogę znaleźć oryginału ale odtworzyłam z zapisków i dodałam uwagi z komentarzy.
Smacznego ![]()
Dopisano 2025-12-16 7:13:9:
Moja ulubiona polewa do sernika, tortów i makowców to czekowiśnia:
Chyba ten sernik upiekę znowu, z 1kg sera:
sernik-z-delicjami mniammm
Witajcie Żarłoki oraz Gapie ![]()
Mam ciekawy pomysł na śledzie, prawie jak greckie, podobne do "rewelka.
Proste wykonanie, można wykorzystać marchew z bulionu warzywnego, reszta składników zawsze jest w kuchni.
Polecam i smacznego:
Śledzie w sosie niby greckim
½ kg śledzi solonych lub w oleju
½ kg cebuli
½ kg marchwi
rodzynki ok. 100g
przecier pomidorowy –2 łyżki lub sok pomidorowy –100ml, lub keczup do smaku
olej rzepakowy 4 łyżki
50 ml octu owocowego lub 30 ml spirytusowego
pieprz cytrynowy/ kolorowy/czarny, miód lub cukier, papryka słodka/ostra (może być wędzona), liść laurowy, ziele angielskie
* Śledzie solone wymoczyć/odsolić w zimnej wodzie, parę razy zmienić wodę.
* Marchew ugotować na półtwardo, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
* Cebulę pokroić w piórka, dusić do miękkości na oleju, na małym ogniu przez ok. 10 minut.
* Dodać listki, ziele i ocet, doprawić pieprzem, miodem lub cukrem, papryką.
* Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odsączyć, dodać z marchewką i przecierem do cebuli.
Całość dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
* Odstawić sos do ostygnięcia.
* Śledzie pokroić w paski szerokości 2 – 3 cm, wymieszać z przestudzonym sosem warzywnym.
** Lub układać warstwami w słoiku: sos, śledzie, sos.
Śledzie wstawić do lodówki, najlepiej na 2 – 3 dni.
Dopisano 2025-12-19 7:42:9:
Podpowiedź Ewy:zagotować wodę z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać ocet spirytusowy lub smakowy, wg uznania;
taką miksturą zalać śledzie na kilka dni.![]()
Dopisano 2025-12-19 8:18:47:
Witam :))
Nadszedł ten czas, dzisiaj będę siekać, mielić i nasączać rumem rodzynki, skórkę i zmielone orzechy. Przepisy mam różne, miksuję je, jak zwykle i podaję dalej. Podam podstawowy, z sieci, dla chętnych do zabawy
w pierniczenie
Składniki na 28 pierniczków norymberskich (średnicy 7 cm) wg internetu ;))
* * 150 g brązowego cukru – może być też zwykły
50 g miodu
3 średnie – M białka
200 g zmielonych migdałów
50 g posiekanych orzechów włoskich
20 g mąki pszennej
20 g przyprawy do pierników
10 g proszku do pieczenia
50 g masy marcepanowej
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
28 okrągłych opłatków do pierników do suchych wafli
ok. 100 g migdałów – blanszowanych lub ze skórką
Białka wlej do miski i dodaj kolejno cukier, miód, orzechy, mąkę, proszek, przyprawę, startą na tarce masę marcepanową oraz skórkę pomarańczową. Całość wymieszaj trzepaczką do uzyskania gęstej masy o konsystencji pasty.
Na blasze do pieczenia rozłóż opłatki lub wafle wykrojone na kształt koła o średnicy 7 cm. Na każdy z nich nakładaj łyżkę przygotowanej masy w taki sposób, aby nie pokryła ona całego wafla lub opłatka. Pierniczki podczas pieczenia urosną i pokryją całą powierzchnię. W każdy pierniczek wbij po 3 lub 2 migdały. Tak przygotowane pierniczki zostaw na ok. 24 godziny do obeschnięcia. Niczym ich nie przykrywaj.
Po tym czasie rozgrzej piernik do 180 stopni i piecz pierniczki przez ok. 10-12 minut. mają się upiec, ale nie przypiec. W czasie pieczenia kilka razy otwórz piekarnik, aby wypuścić parę wodną. Po upieczenia zostaw pierniczki do lekkiego stwardnienia. Po wystudzeniu pierniczki norymberskie udekoruj je lukrem.
Powodzenia
Smacznego ![]()
Witam piątkowo ![]()
Jeszcze jeden przepis na pierniczki, bardziej oryginalny i bez suszenia - od razu do upieczenia, źródło internetowe, z poprawkami, *ilość początkowa, gdyby masa wyszła zbyt rzadka to dosypać resztę orzechów lub dolać płyn:
200 g zmielonych migdałów
105*-120 g zmielonych orzechów laskowych
105*-120 g zmielonych orzechów włoskich
75 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
75 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki cytrynowej
25 g drobno posiekanych rodzynków lub fig suszonych
60-65 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tj. ok. 6 g
20 g przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
4 jajka M
100 g cukru
50 g płynnego miodu
1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka rumu
3 krople olejku migdałowego
drobna szczypta soli
ok. 40 opłatków/oblatów o średnicy 70 mm lub większej
Lukier
100g cukru pudru
3*– 4 łyżki łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Polewa czekoladowa
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
Wykonanie masy pierniczkowej
wszystkie orzechy bardzo drobno zmielić
drobno zmielić skórki pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki lub figi
skórki powinny być świeże i wilgotne, bo dzięki temu będą miękkie. Jeśli skórki są twardawe i suche to można je umieścić w miseczce i zalać 1/2 do 1 łyżki wrzątku i odstawić do wchłonięcia - to je zmiękczy
zmielone bakalie i orzechy wymieszać razem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, przyprawę piernikową, cynamon i kakao i wszystko dokładnie wymieszać
do jajek dodać cukier i ubijać przez kilka minut na jasną, bardzo puszystą masę
następnie do masy jajecznej dodać miód, ekstrakt waniliowy, rum, olejek migdałowy i szczyptę soli i ponownie zmiksować, aż do połączenia
do masy jajecznej wsypać suche składniki i zmiksować krótko na wolnych obrotach tylko do połączenia, można to zrobić łyżką
Nakładanie masyprzygotować miseczkę z wodą i małą łyżeczkę
łyżeczkę maczać w wodzie i nabierać kopiastą porcję i kłaść ją na opłatku. Ponownie lekko zwilżyć wodą wypukłą część łyżeczki – za jej pomocą rozprowadzić masę na opłatku kształtując lekką górkę * zostawić wolny margines ok. 1mm od brzegu podkładki/oblatu
pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 – 180 ºC, piec przez około 15 – 20 minut **uważać by ich nie przypiec zbyt mocno
przygotować glazurę do lukrowania: wymieszać i utrzeć dokładnie cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, aż do otrzymania dość rzadkiego lukru
pędzlem smarować część pierników, najlepiej na kratce
przygotować polewę czekoladową: w kąpieli wodnej roztopić czekolady z masłem i zamieszać do jednolitej masy
pędzelkiem smarować resztę pierników
zostawić wszystkie pierniki do stężenia lukru i czekolady
pierniki schować do szczelnych puszek, można je przechowywać do miesiąca
Witajcie ![]()
Smaczne, delikatne i niezawodne ciasto na pierogi lub uszka wybrać czas.
Może tym razem to?:
Pierogi-przepis-na-ciasto-podstawowe
Dopisano 2025-12-20 10:12:9:
Albo to:4 szklanki mąki pszennej (np. Poznańska typ 500);
5 łyżek dobrego masła;
1 ½ do 2 szkl. ciepłej wody lub wody z mlekiem w proporcji 1:1 ;
sól wg uznania, ja pomijam;
mąka krupczatka typ 450, drobna do podsypywania.
Przesiać mąkę, wsypać sól.
Podgrzać wodę lub wodę z mlekiem, rozpuścić w niej masło.
Zrobić wgłębienie w mące – stopniowo wlewać mieszankę z masłem, zagarniając mąkę.
Zarabiać aż do połączenia składników /powstanie kluchowata zacierka’/.
Zagniatać na stolnicy/ macie aż powstanie jednolite, jedwabiste – gładkie ciasto.
Przykryć ciasto /np. odwróconą miską/ i odstawić na ½ godziny.
Odrywać / odkroić po kawałku ciasto, cienko wałkować, wycinać kółka i nadziewać.
Można leciutko podsypywać mąką krupczatką, gdyby ciasto przywierało do stolnicy/ maty
– w czasie wyrabiania lub wałkowania.