Nie wiem jakim cudem ale w moich danych znalazły sie komentarze wystawione do przepisów , a zakładałam nowe konto
Może jest nadzieja ze jakoś to wróci wszystko do normy .....oby
...Bierki ............sałatka kurczakowa.......................................... http://wielkiezarcie.com/przepis17988.html
..Jednostki .......wiosenna sałatka z nowalijek .......................... http://wielkiezarcie.com/przepis17121.html
..Maleny ..........kotlety mielone w ziemniaczanej kołderce ......... http://wielkiezarcie.com/przepis17702.html
..Wkn...............szybkie faworki................................................ http://wielkiezarcie.com/przepis180.html
Ekkore............przepyszne racuchy........................................ http://wielkiezarcie.com/przepis8069.html,
Posiadam jeszcze kilka przepisów wydrukowanych ......musze przejrzeć i zobaczyć jakie to ......aby bez sensu nie wklepywać tych samych przepisów kilka razy .....może juz są przez kogoś innego podane.
póki co pozdrawiam serdecznie
Krystyna
może ktoś mi podpopwie jak skopiować link aby był na niebiesko wrrrrrrrrrrrrrr.....................nie moge sobie z tym poradzić
oooooooooo
czary mary heheheheh nawet nie wiem jak i kiedy????????????
Spaghetti con Pesto na 4 lub 5 osób |
Składniki | Przepis |
pół szklanki oliwy z oliwek, 1 pierś z kurczaka pokrojona w cienkie paski sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 szklanka orzeszków pistacjowych – bez łupinek 10 liści świeżej szałwi 1-2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki sera „Parmigiano” – najlepiej świeżo utartego 1 opakowanie makaronu "Spaghetti". | Podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać kurczaka i sól z pieprzem do smaku. Smażyć przez 5-8 minut i odstawić na bok. Pozostałą oliwę z oliwek, orzeszki pistacjowe, szałwię, czosnek i ser włożyć do „blendera” i utrzeć na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i odstawić na bok. Wstawić makaron. Pod koniec gotowania makaronu niewielką część wody odlać do sosu aby go rozrzedzić – ilość w zależności od pożądanej konsystencji sosu (wg mnie powinien być konsystencji budyniu). Odcedzić makaron, odlać wodę z makaronu do naczynia na wypadek gdyby sos potrzebował dodatkowego rozrzedzenia i włożyć makaron z powrotem do garnka. Dodać kurczaka i sos. Wymieszać i podawać. |
GOLONKA W SOSIE PIWNYM
Składniki Przepis Składniki: *2 średnie golonki *2 marchewki *2 pietruszki *1 seler *0.5 l piwa jasnego *1 kostka rosołowa *4 ząbki czosnku *przyprawy:majeranek, tymianek, pieprz, sól, papryka słodka i ostra
Przygotowanie: Golonki dokładnie umyć. Natrzeć obficie solą i pieprzem, następnie przyprawami. Ząbki czosnku obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Powtykać w golonki. Zalać piwem i odstawić na najalepiej 2h. Następnie golonki wraz z wywarem, w którym się moczyły przełożyć do garnka. Golonki powinny być przykryte prawie w całości, jeśli piwa jest za mało dodać wody.Gotować na wolniutkim ogniu przez około 2h, pod koniec dodać pokrojone w słupki warzywka. Pod koniec wyciągnąć mięsko i podsmażyć na patelni, aby miały chrupiącą skórkę. Pozostały wywar gotować na większym ogniu aby wyparował i zgęstniał. Jeśli będzie za rzadki radzę zabielić go odrobiną mąki i ewentualnie śmietaną. Golonki wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z ziemniaczkami puree. Pyszne!!! UWAGA!!! Golonki naprawdę trzeba gotować 2h, inaczej mięsko ni! e będzie mięciutkie i trzeba pamiętać, aby gotowały sie na wolnym ogniu!! Nie polecam podsmazania golonek na początku przed gotowaniem, ponieważ skóra kurczy się wtedy i całość nie wygląda apetycznie.
List ten został wysłany ze strony Wielkie Żarcie ( wielkiezarcie.com). Nadawcą jest: krysia64 ( pracownia.styl@wp.pl)
Golonka po hajducku
Składniki Przepis 4 golonki (ok. 1 kg), 25 dag pieczarek, 3 czerwone papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 2 łyżki smalcu, 1 lyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Golonki oczyścić, opalić, umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami. Odstawić na 1 godz. Oprószyć mąką. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody. Dusić do miękkości (w miarę potrzeby podlewając wodą) przez ok. 1-2 godz. Pod sam koniec duszenia gdy mięso prawie miękkie dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Nadal dusić. Gdy golonki będą miękkie wyjąć i ułożyć na półmisku. Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Polać nim golonki. Zapraszamy na strony Wielkiego Żarcia ( wielkiezarcie.com)
List ten został wysłany ze strony Wielkie Żarcie ( wielkiezarcie.com). Nadawcą jest: krysia64 ( pracownia.styl@wp.pl)
Ciasto pijana śliwka
Składniki Przepis Biszkopt: - 5 jajek - ¾ szklanki cukru - ¾ szklanki mąki pszennej - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej - kopiata łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 łyżki oleju - 2 łyżki soku z cytryny Masa: - 25 dag masła - ½ l mleka - ¾ szklanki cukru - 3 żółtka - 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - cukier waniliowy Polewa: - 2 gorzkie czekolady (lub deserowe) - 10 dag masła (1/2 kostki) - 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki oraz: - 40 dag śliwek suszonych dobrej jakości (np. kalifornijskich) - &fra! c12; - 1 szklanki wódki (może być też rum) - ¾ szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki (czynność tę wykonujemy na co najmniej 12 godz. przed wykonaniem ciasta aby śliwki wchłonęły alkohol). Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić. W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12 godz.) Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier, potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki np..25x40 i upiec w temp.160-170oC piekarnika elektrycznego przez 30-40 min. 1i1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie! mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem). Gdy ostygnie wkręcić do masła. Biszkopt naponczować lekko syropem z gotowania śliwek (dolać troszkę wody i soku z cytryny), na to dać masę budyniową, a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki. Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać i polać śliwki, schłodzić. Najlepiej kroić ciasto schłodzone ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie. Smacznego. Zapraszamy na strony Wielkiego Żarcia ( wielkiezarcie.com)
Krysiu, myślę, że za kryterium zamieszczania przepisów w tym dziale należy przyjąć czas, w którym danym przepis został na WZ zamieszczony czyli chyba po 8.listopada 2006.
Te, które były zamieszczone wcześniej nadal są dostępne na WZ...