Moje drogie! Czytam i czytam i nie znalazlam w przepisach na pierniki takiego (lub bardzo podobnego) jak piekla moja Mama! Nie chodzi tu o jakis wyszukany przepis. Mysle, ze byl to przepis bardzo prosty. Jedno pamietam - napewno karmelizowala cukier! Byl tez miod oraz przyprawa do piernika. Wiecej juz nie wiem. Pierniczek byl wyborny. Nie potrafie piec a chcialabym zrobic na Swieta wlasnie piernik. Pomozcie prosze!
dzisiaj dalam przepis na takie ciasteczka ale na blaszcze tak samo idzie upiec,zobacz sobie moze to ten przepis ciastka miodowo -karmelowe
Dziekuje Natka64, przepis calkiem prosty, czegos takiego szukalam. Mam tylko pytanie - ciasto wyrabiam recznie czy mixerem?
Jesli konsystencja ciasta, jak sama wspomnialas, bedzie troszke za luzna nie bede dodawala maki, poniewaz bede piekla w blaszce.
Czy tak jest ok? Pozdrawiam
Mam taki przepis, bardzo stary, ale pamiętam, że ciasto było wyśmienite. Zaraz go odnajdę w swoim zeszycie i zamieszczę.
No znalazłam, ale jakiś taki ...niekompletny mi się wydaje. Nie pamiętam czy robiłam kiedyś z tego przepisu ale pamiętam jak smakował - poczęstowała mnie kuzynka i był tak dobry, że wzięłam przepis, ale teraz, kiedy mam już trochę większe pojęcie o pieczeniu niż wówczas, widzę, że coś w nim brakuje. Nie ma bowiem ile cukru trzeba skarmelizować, tylko już że ma go być 1 szklanka /chodzi o ilość po dodaniu już wody/. Nie będę go zatem zamieszczać, aby nie narobić zamieszania.
Może ktoś się odezwie kto ma przepis jakiego szukasz. Pozdrawiam.
Alman! Bardzo bym jednak chciala ten stary przepis! Jesli mozesz przeslij mi go na maila! Z cukrem zrobie poprostu na wyczucie, nie ma problemu. Bardzo mozliwe, ze to wlasnie ten przepis mojej Mamy bo pamietam jak na stole w kuchni chlodzil sie w szklance skarmelizowany cukier a nadmiar moglam zjesc. To byla uczta! Jesli pierniczek sie uda podam ci proporcje cukru i bedziesz mogla wstawic go w swoje przepisy. Zrobie probe generalna jeszcze w tym tygodniu. Pozdrawiam
Proszę bardzo, oto przepis:
1 szklanka cukru skarmelizowanego /rozpuszczonego/
1 szklanka cukru /zwykły/
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki stopionej margaryny
5 szklanek mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 całe jajka
przyprawa do piernika
Jajka ubić z cukrem /tym zwykłym/, dodać stopioną, ostudzoną margarynę i pozostałe składniki, wymieszać i upiec.
Myślę, że trzeba dać 3 łyżki cukru do zbrązowienia a potem szklankę wody i to zagotować. Ale to tam intuicyjnie mi się wydaje, bo w innym przepisie mam na 1 łyżkę cukru - 1/3 szklanki wody.
Piernik był upieczony w normalnej blaszce, to pamiętam, może mniej więcej 25x40 cm, pamiętam, że był wysoki i pięknie pachniał.
To było jakieś 30 lat temu, a że pamiętam takie szczegóły to jedynie świadczy o czym?.....o rany, o mojej straszliwej sklerozie, bo wtedy pamięta się bardzo dobrze co było ....dziesiąt lat temu a nie pamięta co było wczoraj.
No to do dzieła! napisz jak spróbujesz zrobić. Pozdrawiam.
Alman! ! Wiec pierniczek wedlug Twojego przepisu upieczony! Jest pyszny! W przepisie stoi - 1 szklanka cukru skarmelizowanego. I tyle tez dodalam. A zrobilam go tak. Wsypalam na patelnie 1 szklanke cukru zwyklego i po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zalalam 1 szklanka zimnej wody. Nastepnie, ciagle mieszajac kilka minut, odparowalam wode. Skarmelizowany cukier wlalam do szklanki w celu ostudzenia. Wyszla mi dokladnie pelna szklanka jak zaleca sie w przepisie. Jesli chodzi o druga szklanke cukru to zastapilam ja nie pelna szklanka miodu prawdziwego. Poniewaz konsystencja miodu byla stala, wiec podgrzalam go leciutko na tej samej patelni, w ktorej karmelizowalam cukier. W ten sposob uzyskalam miod plynny, naturalny. Trzecia zmiana bylo dodanie tylko trzech szklanek maki. Gdybym wsypala piec szklanek, ciasto byloby bardzo geste. Bylby duzy problem z mieszaniem tak gestej masy. Reszta bez zmian. Efekt super! Pierniczek pyszny, wilgotny, lekko wyczuwalny smak miodu. Alman! Dodaj ten przepis do Twoich przepisow biorac pod uwage, ze szklanka cukru skarmelizowanego to w rzeczywistosci szklanka cukru zwyklego i szklanka wody. Dziekuje za wspanialy przepis i pozdrawiam!
Ok, dodam po świętach. I tak myślę, że skoro dałaś 1 szklankę cukru do skarmelizowania, to może tej wody trzeba dodać aby rozpuścić jedynie /bez odparowywania/ i wtedy cała mąka by mogła być zużyta?
Spróbuję po świętach popróbować i wtedy wstawię przepis. Pozdrawiam!
Tak jule zrob luzne ciasto ,robilam recznie ale mysle ze mixerem nie zaszkodzi
jule wyjelas mi to z ust :P Mialam sie pytac czy ktos nie zna takiego przepisu .Sama go mialam dawno temu i gdzies sie zawieruszyl :(pamietam ze cukier sie karmelizowalo byly 3 jajka iles tam smalcu tak ,tak smalcu i wiecej nic nie pamietam niestety :( Wiem ze byl latwy do wykonania i tani co w dawniejszych czasach bylo wazne .Poza tym byl bardzo smaczny .Alman sprobuje Twoj przepis moze to ten .ach ta scleroza
Ja jak co roku zrobię swój nieco udawany, najłatwiejszy pierniczek. Moja rodzina go uwielbia. Polecam,
Canella! Twoj przepisik dodalam do ulubionych. To bedzie moj nastepny pernik. Przy okazji znalazlam przepis na paste z avocado. W takiej wersji jeszcze nie jadlam avocado wiec wyladowal w ulubionych. Dziekuje i pozdrawiam.
No to oprócz Wesołych Świąt życzę jeszcze smacznego:)