Zdarzenie prawdziwe:
Podczas "grillowania" Ingrid się potknęła i upadła.
Zaproponowano jej wezwanie karetki pogotowia, jednak ona zapewniała wszystkich, że wszystko jest OK, a potknęła się o kamień tylko z powodu
nowych butów.
Ponieważ wydała się ona trochę blada i drżąca, osoby wokół niej pomogły jej się oczyścić i przyniesiono jej nowy talerz.
Ingrid spędziła zatem resztę wieczoru pogodnie i wesoło.
Małżonek Ingrid zadzwonił później z domu i zawiadomił wszystkich, że jego żona została zabrana do szpitala. O 23,00 Ingrid zmarła.
W czasie "grilowania" doznała ona udaru mózgu.
Gdyby jej przyjaciele wiedzieli, jak można rozpoznać oznaki wskazujące na udar, Ingrid żyłaby nadal.
Niektórzy ludzie nie umierają natychmiast. Często żyją długo w sytuacji beznadziejnej i są zdani na pomoc innych ludzi.
To potrwa tylko minutę, aby przeczytać poniższy tekst...
Jeden z neurologów powiedział, że jeżeli on dotrze w przeciągu 3 godzin do ofiary udaru mózgu, to może cofnąć.. skutki udaru mózgu.
Powiedział, że cały szkopuł w tym, aby trafnie rozpoznać udar mózgu, zdiagnozować i leczyć pacjenta w ciągu tych 3 godzin, co jednakże nie jest
łatwe.
Rozpoznanie udaru mózgu: istnieją 4 kroki, którymi należy się kierować, aby rozpoznać, czy chodzi tu o udar mózgu.
Lekarze twierdzą, że osoby towarzyszące mogą się zorientować czy chodzi tu o udar mózgu, jeżeli danej osobie postawią 4 proste pytania:
1. poprosić osobę, aby się uśmiechnęła (nie będzie w stanie się uśmiechnąć).
2. poprosić osobę, aby powiedziała proste zdanie (na przykład: " ładna dziś pogoda").
3. poprosić osobę, aby uniosła ramiona (nie będzie potrafiła lub uniesie tylko częściowo).
4. poprosić osobę, aby pokazała język (kiedy język jest zakrzywiony i wije się z lewa do prawa i na odwrót, to jest to również znak udaru mózgu).
Gdyby osoba miała problemy z wykonaniem choć jednej z tych czynności, to należy bezzwłocznie zawołać lekarza pogotowia ratunkowego i opisać ww.
oznaki osobie przy telefonie.
Wysyłamy codziennie tak dużo różnych "bzdetów" w świat - to może warto wysłać też coś SENSOWNEGO, nieprawdaż?
Poprosic o:
Uściśnięcie jednocześnie obydwu rąk- jedna ręka uściska słabiej
Wyszczerzyć zęby - będzie krzywo
Zagwizdać - nie da się
Dotknąć palcem wskazującym lewej ręki czubka nosa i palcem prawej ręki to samo - uda się tylko po jednej stronie.
Wyszczerzyć zęby - będzie krzywo
... ja i bez udaru mam krzywo ...
Dziękuję za informację. Nie wiedziałam o tym. Może kiedyś się to przyda i będę mogła komuś pomóc.
bardzo przydatne o ile rzeczywiście są to oznaki udaru - osobiście się nie znam
Moja kolezanka miała udar i dopiero teraz po kilku latach niektore fakty kojarze. Uczyła sie mowic
Tę wiadomosc dostałam od innej kolezanki -osoba wiarygodna
Udar mózgu występuje na skutek niedokrwienia jednej półkuli mózgu, lub jego części, na skutek np.skrzepu. Dlatego objawy dotyczą jednej połowy ciała. Jesli udar wystąpił w prawej półkuli, porażenia występuje po lewej stronie ciała i ta strona jest słabsza lub niewładna. Udar lewej półkuli powoduje niedowład prawej strony ciała i u ludzi praworęcznych afazję czyli niemożność mówienia, chory chce mówić, ale potrafi tylko bełkotać.
Wszystkie objawy są podane w powyższych postach prawidłowo i dobrze jest je zapamiętać. Po 4 godzinach niedotlenienia komórki mózgowe umierają, dlatego tak ważny jest czas.
Ewuniu czy mozna miec cichy udar
np. niedowład jednej strony czy to musi byc problem z kregoslupem
Oby ta wiedza nigdy się nie przydała