witam kupilam na tergu kabaczek i zastanawiam sie co z niego zrobic , slyszalam ze mozna leczo niestety nie posiadam przepisu, ja osobiscie przygotowuja kabaczek jak kotlety schabowe czyli plastry grubosci 1 cm przyprawiam sola pieprzem w jajku i bulke i na patelnie ale chcialabym teraz cos innego, prosze o pomoc:)
Kabaczka potrzeć jak ziemniaki, dodać jajko i sól, trochę mąki i smażyć placuszki.
Kabaczka przeciąć, wyjąć pestki napełnić mięsem mielonym przygotowanym jak na klopsy i zapiec w piekarniku.
Leczo/bigos z cukinii:
http://wielkiezarcie.com/recipe5603.html
A tu fajna wersja kotlecików:
http://wielkiezarcie.com/recipe50545.html
http://wielkiezarcie.com/recipe26821.html polecam, jeden z moich ulubionych sosów obiadowych w okresie letnim
http://wielkiezarcie.com/recipe18897.html i jeszcze zapiekanka, w której bakłażany można zastąpić kabaczkami...
hej ja robię placuszki z cukinii lub kabaczka oto przepisik :
1 cukinia lub kabaczek
3 średbie ziemniaki
2 cebule lub 1 duża
1 papryka
15 dag pieczarek
sól, pieprz, vegeta
1 jajao
mąka na oko
Wszystko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ja to wszystko wrzucam do malaksera ) dać mąkę , jajo i przyprawy.Ciasto ma być dość gęste.Smażyć placuszki , gotowe polać keczupem. Są pyszne !!!!!!!! pozdrawiam
Namaścić plastry olejem czosnkowym i na grilla albo na patelnię.
Pokroić na plastry grubości ok. 3 cm, nieco wydrążyć (zrobić z nich miseczki), namaścić ww. olejem, nafaszerować czymś (mięsem, pomidorami posiekanymi z czosnkiem) i zapiec.
Dokupić bakłażana / pomidorów / papryki / ogórków, pokroić i udusić z czosnkiem i ziołem prowansalskim.
Jak coś sobie jeszcze przypomnę, to dopiszę.
Ja teraz (w niedzielę dokładnie) jadłam kabaczka w cieście naleśnikowym - pycha ...
Kabaczek pokrojony w krążki,z całym dobrodziejstwem inwentarza (ze skórą i z pestkami), "opanierowany" gęstym, pikantnym ciastem nalesnikowym...
Ja mam zamiar zrobić ciasto piwne i do tego sos czosnkowy...już mam ochotę, może kupię dzisiaj...
Ekkore, dzięki za inspirację, właśnie wczoraj przytargałam z działki kabaczka i chętnie zrobię taką potrawę. Powiedz mi, czy to tylko przekąska czy może być jako danie obiadowe, miałabym na jutro jak znalazł.
Ja bardzo lubię takie danie z kabaczka /robi je mój mąż/:
kabaczka obrać, pokroić w krążki ok.1,5 cm, jak ma bardzo duże ziarna to je usunąć /ale jak są już naprawdę duże i twarde/, następnie obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju /wskazane usmażone krążki układać na papierowym ręczniku/;
na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki oraz marchew startą na grubych oczkach;
przełożyć wszystko do rondla, dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, podlać wodą i dusić do miękkości /kabaczek powinien w miarę możliwości nie rozpaść, ale nawet jak się tak stanie, nie wpływa to na smak potrawy/;
zajadać na ciepło lub na zimno - ja uwielbiam na zimno z chlebem.