Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Gawędy o jedzeniu / Oszukany miód

Forum

Oszukany miód

Autor: Agnelina
Data: 2010-11-19 21:01:33

Witajcie
Kupiłam dziś miód leśny który miał barwę jagodową i jagodowo jerzynowo pachniał. Pan sprzedawca zapewniał, że jak pachnie tak też (miód oczywiście) wyśmienicie smakuje. Skusiłam się. W domu posmakowałam i okazało się że miód nie smakuje miodem a skarmelizowanym cukrem Odniosłam miodek Panu czym prędzej i poprosiłam o zwrot pieniędzy, a kosztował nie mało bo 40zł za 1litr. Czy ktoś z Was może zna sposoby jak odróżnić miód prawdziwy od podróbki? Pozdrawiam

Autor: Rzymianka
Data: 2010-11-19 21:15:03

Miód prawdziwy pachnie miodem, a nie owocami. Ja kupuję miód ze sprawdzonej pasieki  / już chyba od ćwierć wieku /, w tym roku płaciłam za słoik 0,9 l 30 zł.
Miód leśny nie może pachnieć jagodami, bo pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, a nie sok z owoców. Są miody aromatyzowane sokami, ale to już inny produkt, a nie miód prawdziwy. Pozdrawiam !

Autor: makusia
Data: 2010-11-19 22:03:21

Miód sztuczny, lub mieszany nigdy się nie scukrza, o tej porze roku prawdziwy miód już taki powinien być, scukrzony. Nie kupuje nigdy pięknego płynnego miodu, wolę ten gęsty, kremowy, wiem ze jest prawdziwy.

Znalazłam takie rady
"Miód w kuchni

-Właściwości miodu-Miód jest smaczny ,a poza tym ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
Ze względu na rodzaj nektaru rozróżniamy następujące odmiany miodu:lipowy,akacjowy,rzepakowy ,gryczany .Każdy miód ulega krystalizacji-szybciej ,gdy w jego skład wchodzi glukoza,wolniej gdy zawiera więcej fruktozy i ciał koloidalnych.Upłynnia się go przez podgrzanie w temperaturze ok 55 stopni C w wodnej kąpieli ,aby nie zniszczyć enzymów.

Pamiętaj miód cukrzy się ,gdy stoi w ciepłym miejscu.

Miód niedojrzały lub zafałszowany nie ma enzymów,traci na wartości ,a poza tym brak mu ważnego składnika bakteriobójczego-inhibiny,pochodzącej z organizmu pszczoły.

Jak rozpoznać miód sfałszowany
- Gotujemy odrobinę miodu z wodą przez pięć minut i do ostudzonej mieszaniny dodajemy kroplę jodyny-miód prawdziwy nie zmieni barwy,a sfałszowany ,np.skrobią czy mąką ,stanie się czarny lub niebieski.
- Miód spalony w tygiełku ,jeśli jest prawdziwy,nie zostawi prawie wcale popiołu.
- Kropla prawdziwego miodu powinna przylgnąć do gładkiej powierzchni i nie toczyć się.

Kolor miodu i jego przeznaczenie
-Miód jasny ma smak łagodny i pochodzi z nektarów kwiatów drzew i krzewów owocowych,a także roślin łąkowych.Ten miód najlepszy jest do bezpośredniego spożycia.
-Miód ciemny ma smak ostrzejszy ,jest to miód leśny,wrzosowy lub gryczany.Używa się go częściej do przerobu na miód pitny oraz wypieków i wyrobów cukierniczych.


Jeżeli gdzieś zobaczycie miód lawendowy [ w Polsce bardzo rzadki] -kupcie a napewno nie będziecie żałowali"


*źródło /www.forum.suwalki.pl/zdrowie-i-uroda/porady-babskie/

Autor: Haijle
Data: 2010-11-19 23:00:04

To nie prawda ze prawdziwy miód o tej porze roku powinien być scukrzony. Ja mam prawdziwy, bo z pasieki mojego taty i wcale taki nie jest. Może się scukrzyć, ale nie musi.

Autor: makusia
Data: 2010-11-19 23:16:32

Nie musi byc cały scukrzony, ale początki są widoczne, na dnie słoika;)

Autor: kasia146
Data: 2010-11-20 10:14:29

mi ktos powiedzial ze jak miod stoi w chlodnym, ciemnym miejscu to wtedy zaczyna sie scukrzac, a jak stoi w cieplym miejscu to jest plynny. Ile w tym prawdy? Tego sama niewiem

Autor: makusia
Data: 2010-11-20 11:39:53

U mnie stoi w szafce, temp. pokojowa.

Autor: anulka1
Data: 2010-11-20 14:52:14

jak najbardziej zgadzam się z twoją wypowiedzią,

bo ta różnica w jakim czasie miód się krystalizuje wynika z dojrzałości miodu
doświadczeni pszczelarze wiedzą,kiedy "pociągnąć"miód,kiedy jest dojrzały
ale może być tak,że miód zebrany za wcześnie po prostu skiśnie
a na marginesie dodam,że miód przechowywany w stałej temperaturze 14stopni Celsjusza nie popsuje się przez lata

Autor: ewka63
Data: 2010-11-20 11:16:25
Autor: Agnelina
Data: 2010-11-21 20:37:29

Dzięki wielkie za porady. Pozdrawiam

Wyjec

2015-08-22 22:42:27
mggi63
dzięki kobietki :))
2015-08-22 22:42:33
mggi63
dobranoc :)
2015-08-22 22:43:04
mggi63
jutro sie odezwę....:)
2015-08-22 22:43:25
mggi63
musze szybko spać bi rniutko wyjazd :)
2015-08-23 05:33:54
mggi63
dzień dobry :-)
2015-08-23 06:51:02
megi65
Dzień doberek
2015-08-23 06:51:49
megi65
Malgos ...szerokości
2015-08-23 08:03:46
Lea2
Witaski :)
2015-08-23 08:12:37
megi65
Sylka jak się czujesz? Odpoczywają?
2015-08-23 10:39:37
Dżanina Fonda
Hello!
2015-08-23 10:57:40
Lea2
meguś, dziękuję, czuję sië dobrze...
2015-08-23 11:00:46
Lea2
troszeczkę odpoczywam w ogródku, a nawięcej w kuchni, ale mam zamiar dzisiaj pojechać i pomoczyć nóżki brodząc przy morskim brzegu... :)
2015-08-23 11:09:51
Lea2
Hejka Dżaninko :)
2015-08-23 13:44:41
Dżanina Fonda
jedź, jedź, ja właśnie wróciłam z wymoczonymi (ale nie w morzu) i zapodalam rodzinie rosolek, który się sam w tym czasie ugotować :))))
2015-08-23 13:45:01
Dżanina Fonda
*ugotował
2015-08-23 14:28:34
iwciaG
doberek urlopowo:)
2015-08-23 16:31:41
mggi63
macham do Was :-D
2015-08-23 16:32:01
mggi63
pogoda cuuudo ;-)
2015-08-23 19:42:12
megi65
Malgos tak trzymaj
2015-08-24 06:05:51
Dżanina Fonda
Śpioszki, zrobiłam wam na dzień dobry herbatkę. :)
2015-08-24 06:29:13
megi65
A podziękować ....witam jeszcze z łóżka⏰
2015-08-24 06:32:00
megi65
Wybieram wodę z cytryną na początek dnia ...
2015-08-24 06:37:15
Lea2
Witam porannie i zmykam do pracy, do miłego spotkania wieczornego :)
2015-08-24 09:02:34
mggi63
Hejka ! :-D
2015-08-24 10:46:40
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-25 06:18:04
Lea2
Witam wczesnym rankiem :)
2015-08-25 06:27:28
Lea2
Dżaninko, a jakim to sposobem w tak błyskawicznie gotujesz rosołek ? Uchyl rąbka tajemnicy... :)
2015-08-25 06:35:23
Lea2
A czy mogłabyś mi podać namiary na priv do tego sklepu internetowego w którym zakupiłaś sporo fajnych przypraw, bardzo proszę... :)
2015-08-25 06:39:56
Lea2
Jak wrócę z pracy, to odczytam, chyba, że zdąże jeszcze zanim wyjdę do pracy...
2015-08-25 06:56:14
megi65
Dzień dobry w deszczowy poranek
2015-08-25 09:00:36
dorotaibasia
dzień dobry:)
2015-08-25 10:57:36
Wkn
dzień dobry, wcale nie dobry, bo mi lampa fotograficzna padła :( chlip
2015-08-25 11:14:15
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-25 11:15:12
Gluba666
znam ten ból Wkn :( mi body padło jakiś czas temu :(
2015-08-25 11:21:17
Dżanina Fonda
Witam wszystkich :)
2015-08-25 11:21:50
Dżanina Fonda
Lea - nie tak znowu szybko, ja moczyć się z psami jadę na pare godzin a jeszcze dochodzi spacer po lesie
2015-08-25 11:22:42
Dżanina Fonda
generalnie - nastawiam rano, pilnuję, żeby zaczął pykać i wybywam z domu
2015-08-25 11:23:22
Dżanina Fonda
piekę też w taki sposób drugie dania (na jakieś 150 stopni)... wracam i mam obiad prawie gotowy :)
2015-08-25 11:27:14
Wkn
ja się na tym gadziostwie zupełnie nie znam i nawet nie wiem, czy da się naprawić, czy trzeba się rozejrzeć za nową
2015-08-25 11:27:33
Dżanina Fonda
PW poszło, Lea
2015-08-25 21:56:21
Alll
Witam, nadal nie mogę pisać na WŻ, usuwanie plików cookie nie pomogło. Trudno... było mi miło. Trochę się przyzwyczaiłam.
2015-08-25 22:01:50
Basialis
Niestety, "Towarzystwo" sie wykrusza...............smutne ! A taka super stronka byla (osobiscie nie mam problemu) sa jednak osoby ktorym to nie pasi.
2015-08-25 22:04:23
Basialis
Witam, przede wszystkim..................Madzia liczysz juz dni do powrotu?
2015-08-25 22:11:24
mggi63
dobry wieczór :-)
2015-08-25 22:12:57
mggi63
podczytuje Was w locie ale na pisanie nie mam czasu ;-)
2015-08-25 22:14:53
mggi63
Dżani, zostawiasz na kuchence gotującą się potrawę i wybywasz ? Czy ja nie kumam?
2015-08-26 00:25:31
Lea2
Dżaninko, wielkie dzięki... :)
2015-08-26 00:28:29
Lea2
Tak myślałam, że pewnie wstawiasz żeby powoli sie gotowało wtedy kiedy jesteś na spacerze ze swoim zwierzyńcem...:)
2015-08-26 00:30:29
Lea2
Tak trzeba sobie ułatwiać życie, bo wiadomo, że z czasem różnie to bywa...
2015-08-26 00:37:00
Lea2
Dobranoc :)
2015-08-26 05:43:04
megi65
Dzień dobry
2015-08-26 05:44:14
megi65
Basiu ,trafnie ujelas..
2015-08-26 05:45:03
megi65
No cóż reformy nie zawsze wychodzą ....
2015-08-26 05:46:23
megi65
Basiu ...czas tak szybko płynie ,na liczenie nie mam czasu
2015-08-26 05:47:22
megi65
Tylko rano pijąc kawę zerkne na kalendarz i zapamietm dzisiejsza datę
2015-08-26 05:48:14
megi65
A już aż chwilę kolejny,ranek ,data i ....kubek świeżej jako ...
2015-08-26 05:48:50
megi65
Nie znam słowa nuda ani ....tęsknota...
2015-08-26 05:49:34
megi65
Tylko muszę stwierdzić coraz szybciej zmm
2015-08-26 05:50:54
megi65
Zmykam że stronie ,bo tu wakacyjna pustka
2015-08-26 05:51:47
megi65
Prwdaz ,czy tak już zostanie ?
2015-08-26 06:57:32
mggi63
dobry dzień :-)
2015-08-26 06:58:14
mggi63
sądzę,że zostanie... :-/
2015-08-26 06:59:18
mggi63
zaparzyłam świeżynkę herbatkę czy ktoś chętny?
2015-08-26 07:00:02
mggi63
jakby co mam każdy rodzaj ;-)
2015-08-26 07:49:25
Dżanina Fonda
Witam cieplutko i podeszczowo! :)
2015-08-26 07:49:36
Dżanina Fonda
Mggi - ja z miłą chęcią się napiję.
2015-08-26 07:49:59
Dżanina Fonda
Dobrze zrozumiałaś, że zostawiam gar na gazie i wybywam. Wiem, wiem, trochę to mało rozsądnie. :)
2015-08-26 07:50:41
Dżanina Fonda
Ale tylko z rosołem to robię. Gar ma 11 litrów a palnik ten najmniejszy, więc nie ma prawa wykipieć i zalać gaz.
2015-08-26 07:51:12
Dżanina Fonda
Raz zostawiłam powidła dla leniwych, ale mąż został w domu i miał przykane doglądać i nie mieszać. :)
2015-08-26 07:51:17
Dżanina Fonda
*przykazane
2015-08-26 07:51:46
Dżanina Fonda
już powideł nie zostawiam, od kiedy zamiast w 3 godziny, zrobiły sie godzine i zaczęły przypalać
2015-08-26 07:53:04
28stefan28
:)
2015-08-26 08:35:38
Dżanina Fonda
Ooooo! Siadł w kącie i się z nas śmieje. I się nie odzywa. :)
2015-08-26 10:54:19
megi65
Heloo Beacia ...
2015-08-26 10:54:24
megi65
dom czy praca ?
2015-08-26 10:57:51
Beata500
witam
2015-08-26 10:57:55
Beata500
dom
2015-08-26 10:58:10
Beata500
ale w zasadzie między domem , a pracą
2015-08-26 10:59:26
Beata500
koło 16.00 bedę miała luz
2015-08-26 11:02:49
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-26 14:10:35
ekkore
hejka. z upalnego Południa. W temacie pogody nic się nie zmieniło. poproszę herbatę z kopru włoskiego z imbirem i cytryną. Tutaj nie znalazłam kopru, przywiozę zapas z Polski. a najlepiej z Niemiec, bo oni się w tym lubuja.
2015-08-26 18:13:50
iwciaG
doberek urlopowo:))
2015-08-26 18:35:03
ekkore
co dobrego dziś gotowalas?
2015-08-26 19:00:42
iwciaG
Hejka Ekkore, dziś mój M smażył rybki -Bary, a do tego na pierwsze danie z wczorajszego mojego debiutu...Zupa Rybna z Rybką i krewetkami....i jeszcze Tielles z Owocami Morza polane moim Sosem Chili :))
2015-08-26 19:53:28
ekkore
zazdraszczam Ci tego rybnego życia. Choć nie powiem przez ten ostatni rok zjadłam więcej gatunków ryb niż przez całe życie. jeszcze w tym tygodniu będzie mahi, mahi.
2015-08-26 21:24:42
iwciaG
:D
2015-08-26 21:29:53
iwciaG
Misiu!!! Jesteś tu??? Mam biznesik.....:)
2015-08-26 21:32:11
megi65
łoooo ale zycie towarzyskie wrze ... DDD
2015-08-26 21:32:32
megi65
akto widział lub słyszał ostatno as ..... zachorowała czy co ??
2015-08-26 21:32:43
megi65
Jasiu .. pozdrwaim pięknie ..
2015-08-26 21:34:01
megi65
aaa Małgoś .. uzywaj morza ile mozesz i na różne sposoby ...
2015-08-26 21:34:18
megi65
dobrej nocy Wam ..
2015-08-26 21:44:13
janeczka669
dobry wieczór :)
2015-08-26 21:45:08
janeczka669
megi... za mocno wrzało i odparowało :)
2015-08-26 21:50:30
iwciaG
ciekawe czy się ,,nawróci" pourlopowo, czy nadal lidwie bydzie zipać
2015-08-26 22:03:08
janeczka669
czas pokaże :)
2015-08-27 06:00:16
megi65
Witam porannie
2015-08-27 06:18:52
agusia040675
Dzień dobry
2015-08-27 06:51:52
mggi63
dzien dobry :-)
2015-08-27 06:54:59
mggi63
megus pogoda super,żarełko też... full wypas :-D nie przejadamy, do morza 50 m, duzo sie ruszamy, ja czuję się świetnie jak zawsze nad morzem :-)
2015-08-27 06:55:41
mggi63
chyba zmienie miejsce zamieszkania ;-)
2015-08-27 06:56:15
mggi63
po prostu sielanka :-D
2015-08-27 06:58:39
mggi63
iwciu, jeźeli to o moim zipaniu mowa :-D to myślę, źe po powrocie jak bedzie juź chlodniej to i ja bede w miare ;-)
2015-08-27 06:59:13
mggi63
a Ty we Francji jeszcze?
2015-08-27 07:00:42
mggi63
zjadlo mi posta :-/
2015-08-27 07:01:12
mggi63
dzien dobry zatem :-)
2015-08-27 07:03:53
mggi63
megus pogoda super, żarcie tez, full wypas, do morza 50 m, duzo łazimy, jest cudnie, czuje sie swietnie bo to moje klimaty i zawsze tak jest :-)
2015-08-27 07:08:21
mggi63
o widzę, ze mi cos swiruje z tymi postami na wyjcu :-o
2015-08-27 08:21:20
Dżanina Fonda
Dzień dobry, człowieki. Jak miło was widzieć z rana. :)
2015-08-27 08:31:33
matani
Witajcie w kolejny słoneczny dzień :)
2015-08-27 08:32:04
matani
Megi wysyłam Ci coś :)
2015-08-27 08:38:58
Lea2
Witaski :)
2015-08-27 09:16:08
megi65
matani ... jestes Wielka .... Maleńka ...
2015-08-27 09:16:22
megi65
kłaniam sie pas ..... dziękując ... ))
2015-08-27 09:16:36
megi65
aa Basiu ... mojego chłopa nie poznaje .....
2015-08-27 09:17:02
megi65
jak tylko wspomniałam od zaraz bez oprów zgodził się .... hihihihi
2015-08-27 09:17:23
megi65
a tak to zawsze musze go ''namolać '' ...
2015-08-27 09:17:42
megi65
aaa i suuper focia ... :))
2015-08-27 09:18:06
megi65
czyli e-meil .. :))
2015-08-27 09:18:25
megi65
zmykam .. poszwędać się po dochotorach .... ale służbowo ...
2015-08-27 10:34:00
Basialis
Dzien dobry Wszystkim.Madziu to w takim razie do zobaczenia.Juz sie ciesze!!!
2015-08-27 11:11:47
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-27 12:32:00
bahus
Makusia ma dzisiaj urodziny....biegnijcie składać życzenia :)
2015-08-27 12:36:51
mggi63
a co stawia ? :-P
2015-08-27 13:03:10
makusia
mggi, wszystko co ma :)
2015-08-27 13:30:35
Gluba666
:)
2015-08-27 16:17:41
megi65
mam pytanie durne bo durne ale przeca forum nie bedę zaśmiecać ...
2015-08-27 16:18:21
megi65
jeśli dodam do masacropne ubitą śmietanę kremówke to już chyba nie muszę usztywniać ?
2015-08-27 16:18:51
megi65
czy lepiej trochę '' popiołu'' dosypać ? nadmieniam żelatyny nie mam .. :))
2015-08-27 16:19:36
megi65
dekracja to bedzie czapusia Pavlowej a ciacho na fest .. ma niedzielę ma być 30 C ...
2015-08-27 16:19:54
megi65
więc .... chyba sama sobie odpowiedziałam .. :DDD
2015-08-27 16:23:17
makusia
Madziu, ja dodaję mascarpone do ubitej śmietany i to wystarczy.
2015-08-27 16:23:33
makusia
i troszkę cukru pudru :)
2015-08-27 16:25:15
megi65
witaski ... Madziu ..
2015-08-27 16:25:31
megi65
ale czy nie spłynie czapa ... na stół ?
2015-08-27 16:25:53
megi65
to byłaby moja ''miedzynaarodowa kopmpromitacja'' ...
2015-08-27 16:26:22
megi65
min.Sikorski to nic , ja to moge skuchę zaliczyć .. :)))
2015-08-27 16:26:50
megi65
sorki kompromitacja .. ..
2015-08-27 16:53:03
mggi63
ja bym troszkę sztywności dodała ;-)
2015-08-27 18:49:55
megi65
Malgos na cię to zawsze można liczyć
2015-08-27 18:50:07
megi65
Jak Bałtyk?
2015-08-27 18:50:28
megi65
U mnie ceberkowo....czyli leje
2015-08-27 19:57:20
dorotaibasia
witojcie:)
2015-08-27 19:58:08
dorotaibasia
Megus, z mascarpone nie trza usztywniac dodatkowo....ale skoro upały to ida to bierz sie za bezę bo w skwar nie wyjdzie
2015-08-27 19:58:46
dorotaibasia
a 2-3 dni zawinięta i zostawiona w pokojowej temperaturze spokojnie dotrwa
2015-08-27 20:47:21
mggi63
meguś, Bałtyk mokry :-D
2015-08-27 21:14:15
megi65
Dorcia .... beze zrobie od reki ...
2015-08-27 21:14:34
megi65
małgoś ..a browar i fladra ... smakuje ?
2015-08-27 21:14:47
megi65
dobrej nocy Wam ... ide na pogaduchy ..
2015-08-27 21:15:10
megi65
aaa i mam pytanie .. co zrobiliscie z as ? :DD
    dorotaibasia: a 2-3 dni zawinięta i zostawiona w pokojowej temperaturze spokojnie dotrwa
    mggi63: meguś, Bałtyk mokry :-D
    megi65: Dorcia .... beze zrobie od reki ...
    megi65: małgoś ..a browar i fladra ... smakuje ?
    megi65: dobrej nocy Wam ... ide na pogaduchy ..
    megi65: aaa i mam pytanie .. co zrobiliscie z as ? :DD

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63993 przepisów
1217 artykułów
262473 opinii
539594 wypowiedzi na forum
145527 zdjęć
70645 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij