Już jest taki wątek. Doczytaj (klik) i wszystko będziesz wiedziała
Użytkownik Krystyna911 napisał w wiadomości:
> Już jest taki wątek. Doczytaj (klik) i wszystko będziesz wiedziała
Krysiu czytałam ale nie wynika z tego zbyt wiele . bardziej chodzi mi o opinie posiadanych i uzytkowanych juz modeli przez garnkowiczów i opinie na ich temat , czy są zadowoleni itp . Opis działania takiego expresu jest mi znany . ale co do marki i modeli mam wątpliwości dlatego chcialabym zasiegnąć rady u posiadaczy tego sprzętu .
Cytowany wątek jest dosyć wiekowy. Ale jak wpiszesz w wyszukiwarkę - wyskoczą kolejne, w tym roku też była dyskusja.
Najpierw określ poziom cenowy - ile chciałabyś przeznaczyć na ustrojstwo oraz czego oczekujesz od ekspresu (stopień zautomatyzowania)- wtedy uzyskasz odpowiedź z konkretnego zakresu.
Bo co Ci da odpowiedź - że ekspres wart 4000 zł jest super - tylko nie tańczy - skoro Ty mozesz przeznaczyć na ten cel mniej niż połowę kasy.
Ja mam Krupsa "dwukawowego" - tzn z ekspesem ciśnieniowym i przelewowym w jednej obudowie. Jestem bardzo zadowolona z kawy (jednej i drugiej). Mam zastrzeżenia do spieniania -ale cena była przyjazna, więc mu to wybaczam - crema z kawy jest tak puszysta, że nie potrzebuję spieniać mleka.
Mąż, który w pracy ma ekspres z tych co tylko nie tańczą -ale same po sobie sprzątają ( mają koleżankę, która nie moze patrzeć, jak panowie profanują ustrojstwo - i sprzątania technicznego raz w tygodniu dokonuje tylko ona) - nie chce go (naszego domowego) obsługiwać (w wersji ciśnieniowej) - bo on się nie będzie bawił z ładowaniem, ubijaniem i sprzątaniem po kawie. Ale chętnie się napije...
Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
> Cytowany wątek jest dosyć wiekowy. Ale jak wpiszesz w wyszukiwarkę -
> wyskoczą kolejne, w tym roku też była dyskusja.
Zgadza się, że wiekowy ;) Chciałam tylko delikatnie zasugerować, że wyszukiwarka nie gryzie. Jeżeli jest już kilka takich wątków, to po co tworzyć kolejny i zaśmiecać serwer ?
> Użytkownik ekkore napisał w wiadomości: > Cytowany wątek jest dosyć
> wiekowy. Ale jak wpiszesz w wyszukiwarkę - > wyskoczą kolejne, w tym roku
> też była dyskusja.Zgadza się, że wiekowy ;) Chciałam tylko delikatnie
> zasugerować, że wyszukiwarka nie gryzie. Jeżeli jest już kilka takich
> wątków, to po co tworzyć kolejny i zaśmiecać serwer ?
jeśli zaśmiecam to przepraszam ,uznaj że nie ma tematu . myślałam że forum jest właśnie od takich spraw .
Mela, nie zaśmiecasz serwera, forum jest po to aby rozmawiać i zadawać pytania. Fakt, warto korzystać z wyszukiwarki, ale jestem zdania że lepiej założyc nowy wątek niż odgrzebywać stare:)
Użytkownik mela71 napisał w wiadomości:
> myślałam że forum jest
> właśnie od takich spraw .
no, właśnie jest od takich spraw. Tylko temat ekspresu był już kilkakrotnie omawiany. I może jak poczytasz tamte tematy to od razu znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie
> Użytkownik mela71 napisał w wiadomości: > myślałam że forum
> jest > właśnie od takich spraw .no, właśnie jest od takich spraw. Tylko
> temat ekspresu był już kilkakrotnie omawiany. I może jak poczytasz tamte
> tematy to od razu znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie
Już w pierwszej wiadomosci napisałam ze czytałam i nic z tego nie wynikło dlatego wstawiłam swoją prośbę . ale jak widzę wynikł z tego problem dla Ciebie .
Nie rozumiem tego , jeśli nie masz nic do powiedzenia w tym temacie i tak bardzo przeszkadza Ci moje pytanie na ten temat to poprostu omijaj je z daleka .
Przepraszam nie chce nikogo urazic .
Dziekuję za pomoc .
Użytkownik mela71 napisał w wiadomości:
>Już w pierwszej
> wiadomosci napisałam ze czytałam i nic z tego nie wynikło dlatego
> wstawiłam swoją prośbę . ale jak widzę wynikł z tego problem dla
> Ciebie . Nie rozumiem tego , jeśli nie masz nic do powiedzenia w tym temacie
> i tak bardzo przeszkadza Ci moje pytanie na ten temat to poprostu omijaj
> je z daleka . Przepraszam nie chce nikogo urazic .
nie, tymi słowami na pewno nikogo nie obrazisz
> Użytkownik mela71 napisał w wiadomości: >Już w pierwszej >
> wiadomosci napisałam ze czytałam i nic z tego nie wynikło dlatego >
> wstawiłam swoją prośbę . ale jak widzę wynikł z tego problem dla
> > Ciebie . Nie rozumiem tego , jeśli nie masz nic do powiedzenia w tym
> temacie > i tak bardzo przeszkadza Ci moje pytanie na ten temat to poprostu
> omijaj > je z daleka . Przepraszam nie chce nikogo urazic
> . nie, tymi słowami na pewno nikogo nie obrazisz
nie mam zamiaru obrażać i nie chcę juz dyskutować czy śmiecę czy nie . przepraszam Krysiu ale jeśli jest coś nie tak to zgłoś do usunięcia moją prośbę .
Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
> Cytowany wątek jest dosyć wiekowy. Ale jak wpiszesz w wyszukiwarkę -
> wyskoczą kolejne, w tym roku też była dyskusja.Najpierw określ poziom
> cenowy - ile chciałabyś przeznaczyć na ustrojstwo oraz czego oczekujesz od
> ekspresu (stopień zautomatyzowania)- wtedy uzyskasz odpowiedź z konkretnego
> zakresu.Bo co Ci da odpowiedź - że ekspres wart 4000 zł jest super - tylko
> nie tańczy - skoro Ty mozesz przeznaczyć na ten cel mniej niż połowę
> kasy.Ja mam Krupsa "dwukawowego" - tzn z ekspesem ciśnieniowym i przelewowym
> w jednej obudowie. Jestem bardzo zadowolona z kawy (jednej i drugiej). Mam
> zastrzeżenia do spieniania -ale cena była przyjazna, więc mu to
> wybaczam - crema z kawy jest tak puszysta, że nie potrzebuję spieniać
> mleka.Mąż, który w pracy ma ekspres z tych co tylko nie
> tańczą -ale same po sobie sprzątają ( mają koleżankę,
> która nie moze patrzeć, jak panowie profanują ustrojstwo - i
> sprzątania technicznego raz w tygodniu dokonuje tylko ona) - nie chce go
> (naszego domowego) obsługiwać (w wersji ciśnieniowej) - bo on się nie
> będzie bawił z ładowaniem, ubijaniem i sprzątaniem po kawie. Ale chętnie
> się napije...
masz rację , mogłam zaznaczyć że chcę wydać na to ok 1500 zł .
jeśli możesz to podaj symbol tego modelu który posiadasz .zerknę na internecie .
Ja mam coś takiego http://allegro.pl/ekspres-cisnieniowo-przelewowy-krups-xp-2000-i1329840068.html
I naprawde jestem bardzo zadowolona. Jak potrzeba mi dużo kawy - nie muszę stać nasypywać, czyscić, nasypywać, czyscić - nastawiam przelewowy.
Ciśnieniowy jakby nie było to max dwie filiżanki.
Wada - słabe spienianie mleka.
Niby fajnie byłoby mieć taki z młynkiem - ale z drugiej strony...Jak zepsuje się któryś moduł - to kupować kolejny z pełnym wyposażeniem - czy mieć dwa graty sporych rozmiarów na blacie.
Młynek do kawy mam osobno- żarnowy - i też Krupsa.
dziękuję za link :) fajny :)
a jeszcze mi powiedz czy długi jest czas zaparzania kawki z cisnieniowego ?
czytajac różne wypowiedzi często ludziska piszą że filizanki skaczą ,jest głośny itp. czy Ty też masz takie odczucie co do swojego modelu ? :)
To jest urok ekspresu do kawy - prychająca i warcząca machina, plująca, wodą i parą oraz podskakujące filiżanki, gdy stawia się dwie dotykajace się (jak masz mini filiżaneczki - na typowe espresso- one stoją stabilniej). Znak, że robi sie kawa.
Jak robisz kawę na jedno naczynie nic sie nie przesuwa.
Ale zapach i smak potem - wart tych niedogodności (szczerze mówiąc dla mnie to nei są niedogodności, to coś co towarzyszy kawie, magiczny rytuał.
Przy zakupie urządzenia zwróć uwagę na wysokosć swoich filiżanek i odstęp mocowania sitka od podstawy - abyś potem nei była zdziwiona.
W moim poprzednim ekspresie wchodziły tylko niskie filiżanki - jak chciałam wyższe podstawiałam sosjerkę - i dopiero potem rozlewałam kawę - było troche kombinowania.
dzięki że zwróciłas mi uwagę na wysokość filiżanek , to ważne w czym chce sie pić i w jakich ilościach :)
martwi mnie trochę fakt że słabo spienia mleko , może tylko w tych drozszych modelach jest ok a może jesteś az tak wymagajaca :)
Miałam poprzednio ekspres, który rewelacyjnie spieniał mleko. Ale do crema była do kitu.
Ten owszem spienia - ale piana nie jest sztywna, bardzo szybko opada - mając porównanie z poprzednim ekspresem -widzę różnicę. Zważywszy na to, że nie lubię za bardzo kawy z mlekiem (sporadycznie mam ochotę na latte czy capuccino) nie odczuwam tego jako problemu czy braku.
Jak potrzebuję mocno spienione mleko (do latte np) robię do w garnku na gazie -podgrzewam i miksuję normalnym mikserem. Nie wolno zagotować mleka!
Jakby ewentualnie Ci sie spodobał - nei daj sie zwieść niską ceną.
Generalnie wyznacznikiem nowości urządzenia będzie gwarancja - na ten ekspres jest 2 lata gwarancji
Ja mam ekspres cisnieniowy Ufesa Espresso. Mieści dwa kubki o pojemności 200ml. Mleko spienia bardzo dobrze, crema wychodzi raczej słabiutko. Myślę teraz, że taki ekspres jak ma ekkore, to dobry nabytek. Ja również nie lubię ubijać...itd.
No ale zapach roznoszący się po całym domu z ekspresu - fenomenalny :)
Jak na razie mam go dwa lata i jest okey.
Fajnym rozwiązaniem u ekkore jest to że ma 2w1 jak potrzebuje więcej kawy w krótkim czasie to robi przelewowo .
Do tej pory miałam tylko przelewowe w domu ,wiem że z ciśnieniowego lepiej smakuje więc czas na zmiany :)
Zastanawiam się czy to nei jest do wyboru albo crema, albo spienianie mleka - w klasie ekonomicznej (może ekspresy z wyższej półki mają inaczej).
A wiec od 2 lat jesteśmy posiadaczami Krupsa 8005!
Jesteśmy zadowoleni ...
Pod uwage brałam markę (włoskie jakoś mnie nie przekonały )
z wyjątkiem Juura ...ale cena nie do zaakceptowania była ... :)
Weż pod uwagę twardośc wody ..
Ze wzgledu na osad kupujemy wode zródlaną no i dobór caffy
Ach cena wówczas wynosiła 1700 zł zakupiony na allegro ..
Powodzenia i ..... pyszniutkiej caffy !!
A wiec od 2 lat jesteśmy posiadaczami Krupsa 8005!Jesteśmy zadowoleni ...Pod
uwage brałam markę (włoskie jakoś mnie nie przekonały )z wyjątkiem Juura
...ale cena nie do zaakceptowania była ... :)Weż pod uwagę twardośc wody
..Ze wzgledu na osad kupujemy wode zródlaną no i dobór caffy
Ach cena wówczas wynosiła 1700 zł zakupiony na allegro ..Powodzenia i
..... pyszniutkiej caffy !!
Mam automat AEG z mlynkiem do kawy ok.6-7 lat http://www.yopi.de/image/prod_pics/112/e/112277.jpg, kosztowal wtedy ok.400€. W tym czasie byl juz 2 razy zepsuty.Mimo tego jestem z niego bardzo zadowolona, a wlasciwie od niego uzalezniona:). Wsypuje kawe, naleje wody i kiedy chce naciskam guzik i mam swieza kawe. Mleko tez spienia fajnie, ale tej funkcji zadko uzywamy (nie lubie duzo mleka w kawie).
Automat ma tez minusy. Jest to stary model (nowe sa ulepszone) i mlynek jest glosny, nie mozna regulowac ilosci kawy do mielenia i na wiekasza ilosc osob (od 6 w zwyz) trwa troche za dlugo zanim wszyscy kawe dostana. Za jednym zamachem robi 2 kawy, ale przez to, ze sam mieli troche to trwa.
Jest program do odkalkowania, czyszczenia i mozna rowniez zaparzac kawe juz zmielona. Mozna rowniez zaparzac herbate.
Polecam:)
Oczywiscie ma Kochana ...
Poluj na switączne promocje .. w razie czego dołoże kasy ( Jesteś tego warta ) ![]()
... a póki co siadaj ze mną do caffusi mam akurat latte ....
Mówie ci .... zaapch cudny tchibo milde .... !
a jeszcze nie dopisałam braliśmy pod uwagę rozmiar ...
nie chcielismy wielkiego klamota i .. to był najzgrabniejszy model .. hihihihi
(tak ocenniło moje męzowate )
Oczywiscie ma Kochana ...Poluj na switączne promocje .. w razie czego
dołoże kasy ( Jesteś tego warta ) ... a póki co siadaj ze mną do
caffusi mam akurat latte ....Mówie ci .... zaapch cudny tchibo milde
.... !a jeszcze nie dopisałam braliśmy pod uwagę rozmiar ...nie chcielismy
wielkiego klamota i .. to był najzgrabniejszy model .. hihihihi(tak ocenniło
moje męzowate )
Super ten ekspres który ma Megi. My mamy Saeco z młynkiem do kawy i tego uzywamy. Wczesniej mielismy taki, gdzie ubijało sie kawe mielona w takim pojemniczku i to zakładało na ekspres ( nie wiem jak sie taki nazywa
) i własciwie go nie uzywalismy, bo nikomu sie nie chciało go za kazdym razem czyscic.
Przegladałam na allegro, taki z młynkiem, dobrej firmy za ok. 1500 spokojnie powinnas znalezc, chociaz nie wiem czy w Twoim przypadku w ogóle wchodzi w grę coś takiego?
Super ten ekspres który ma Megi. My mamy Saeco z młynkiem do kawy i
tego uzywamy. Wczesniej mielismy taki, gdzie ubijało sie kawe mielona w takim
pojemniczku i to zakładało na ekspres ( nie wiem jak sie taki nazywa ) i
własciwie go nie uzywalismy, bo nikomu sie nie chciało go za kazdym razem
czyscic.Przegladałam na allegro, taki z młynkiem, dobrej firmy za ok. 1500
spokojnie powinnas znalezc, chociaz nie wiem czy w Twoim przypadku w
ogóle wchodzi w grę coś takiego?
Jak masz wątpliwosci zacznij od tańszego modelu. Bo za 1500 zł automatu samoczyszczącego nei kupisz
Przekonasz się czy jesteś gotowa na zabawę - bo jakby nie było jest jej trochę.
Po okresie próbnym bedziesz wiedziała czy Ci pasuje i czy warto inwestować w zaawansowana technologię.
Bo za zaawansowanym ekspresem idzie kawa w ziarnach. U nas jest niemiłosiernie droga.
Z Francji czy Luksemburga przywoziłam za 6-8 Euro kilogram już dobrej kawy, arabiki, niby przeznaczonej do ekspresu ciśnieniowego. Jak sie trafi na promocję - można kupić taniej
U nas za ta cene to kupisz tylko kawę w ziarnach w Lidlu (jest to arabika) no i najtańszą w Kauflandzie - coś za 19 zł kilo (jest to arabika, jak dla mnie za mocno palona, wypić sie da -ale to nie to).
Albo pół kilograma...
Witaj, a ja ci polecę ekspresy szwajcarskiej firmy NIVONA. Osobiście posiadam model Nivona 620 Cafe Romantica. Jak możesz dołożyć troszkę kasy to szczerze ci polecam. Długo szukaliśmy przed zakupem i nasz wybór padł akurat na ten ekspres. Jest w pełni automatyczny, ma wbudowany młynek oraz system do spieniania mleka Spumatore (pobiera mleko bezpośrednio z kartonika i do filiżanki leci nam ubita pianka). Doskonałe espresso, cappuccino, caffe latte. Serdecznie pozdrawiam.
Dokładnie za podobną kwotę 2 miesiące temu kupiłam swoj już 2 ekspres De Longhi caffe corso - jest rewelacyjny! Ma młynek , super spienia mleko i jest łatwy w obsłudze. Kawę kupuję specjalną do ekspresu ciśnieniowego w saloniku tchibo - w pierwsze piątki miesiąca jest super promocja kupujesz kilogram a 1/2 kg gratis. Cena kg to chyba 54 zł
Cena kg to chyba 54 zł
Podejrzanie tania ta kawa - co wyczytałaś w składzie?Typowa kawa tchibo caffe crema do ekspresu cisnieniowego czysta arabika- mnie bardzo smakuje.Mąż preferuje espresso gusto orginal i jest to mieszanka robusty i arabiki cena podobna.Od ponad 10 lat mamy ekspresy ciśnieniowe z młynkiem i trochę tych kaw juz spiłam ;) Nie każda kawa w ziarnach nadaje się do ekspresu np tchibo afrika , którą ktoś nam podarował i nie zapytał można po tradycyjnym zmieleniu parzyc po turecku.A moja rada to w sklepach dobrze czytac napisy na opakowaniu.
Tak przy okazji zapytam - mieszanka 50% arabiki i 50% robusty to dobra kawa?
Będzie to kawa mocna i z lekko kwaśną nutą. Też bardzo dobra
Dziękuję. Pytałam bo mam możliwość kupienia Lavazzy ziarnistej o takim składzie za 40 zł/ kg i zastanawiałam się jaka ona może być w smaku. A jeśli mówisz ze dobra, to się chyba skuszę :)
W smaku to ona może być dobra, tylko że osoby z wrażliwymi żołądkami często reagują na robustę koniecznością szybkiego udania się na kibelek. Obyś nie należała do grupy tych szczęśliwców :}
Osobiście posiadam Boscha TCA 5401 pracuje nieprzerwanie od trzech lat /prezent gwiazdkowy/ sprawdzałam teraz w ceneo kosztuje 1791zł więc nieznacznie przekracza twój limit ,ale mój brat ma model TCA 5201 /1103zł -dane z ceneo/ i też jest ok. Różnica polega na tym ,że mój przystosowany jest do kawy ziarnistej i mielonej a brata tylko do ziarnistej. Gdybyś chciała o coś zapytać odnośnie tych ekspresów to służę informacją.