Zupa - tradycyjnie rosół z makaronem.
Drugie danie;
Szwajcar (z serem żółtym i papryką) ,ziemniaki , sałata lodowa z serem feta i papryką + sos włoski.
Taki wątek był ostatnio zamknięty ( liczę na zamknięcie ), no zjadłam rosół z makaronem , ziemniaczki tłuczone oraz duszone uda z indyka z kminkiem no i buraczki
Taki wątek był ostatnio zamknięty ( liczę na zamknięcie ), no
zjadłam rosół z makaronem , ziemniaczki tłuczone oraz duszone
uda z indyka z kminkiem no i buraczki
nie rozumiem , jednym mozna taki watek zamykac,a inni maja jakies uprawnienia i moga kontynuowac,sadze,ze jesli ma byc solidarnosc to albo zamykamy wszystkich watki bez wyjatku,albo nikogo
Twoje wystąpienie to nic innego jak próba zakłócenia pewnych "obyczajów" panujących na tej stronie. Przed laty na samym początku wymyśliłem ten wątek i cały czas go prowadzę. Zamykany zostaje tylko z powodów technicznych i otwierany kontynujący. Jaki miałaś cel otwierając drugi taki sam wątek? Po co dublować skoro poprzedni identyczny znajduje się obok? Oprócz "praw" każdego użytkownika, o których piszesz, istnieje również pewna etyka. Takie kopiowanie wątków, mimo że ktoś pierwszy już to zrobił ( i nadal go kontynuje) jest niczym innym niż "plagiatem"
Włascicielka strony obiecała otworzyc Twój wątek, napisz do niej :)
Pozdrawiam :)
Włascicielka strony obiecała otworzyc Twój wątek, napisz do niej
:)Pozdrawiam :)
proszę nie stosowac wycieczek osobistych odnośnie mojej osoby.
proszę nie stosowac wycieczek osobistych odnośnie mojej osoby.
To proszę nie zaśmiecać wątka. Koniec na ten temat w tym wątku.
Reniu, to nie tak.
Każdy moze zakładać watki jakie chce, tylko troszkę wyczucia też trzeba.
To nawet nie jest kwestia etyki, tylko takiego właśnie wyczucia.
Masz prawo o tym nie wiedzieć i nic się strasznego nie stało.
Ja wiem, że każdemu jest przyjemnie, jak dostaje indywidulaną wypowiedź w założonym przez siebie temacie. ale wyobraź sobie, ze każdy z aktywnie piszących osób zakłada wątek o watpliwościach co do obiadu. A to jest ogromny serwis kulinarny i kazdy prawie codziennie gotuje obiad. I teraz wyobraź sobie 20 tematów jednego dnia, w którym są te same odpowiedzi tych samych użytkowników, którzy chcą pisać o swoim obiedzie. Ani dla autora tematu, ani dla osób piszących, ani dla czytających to nie jest przyjemne, ani tez ciekawe.
Dlatego przyjmuje się, że na ten sam temat pisze się w jednym wątku. Dlatego warto przejrzeć tematy, któe są "na górze" zanim się założy nowy, bo po co potem ma być przykro, że mało kto odpowiada.
Nie piszę tego, zeby Cię zrazić, albo, zeby Ci dokuczyć, tylko wydaje mi się, że tego po prostu nie wiesz.
Pozdrawiam serdecznie.
Dopisano 11-03-20 21:09:16:
Chciałam jeszcze dodać, że takie wątki, które wymagaja "poczekania" na autora, to watek w dziale "rozmowy wolne i frywolne"- taki kawiarenkowy watek, do którego mozesz wpaść z kawą, opowiedzieć, jak Ci minął dzień, albo co zamierzasz robić. Watek ma w tytule lot i kolejny numer. Zaczyna go przeważnie Lajan- wierszykiem. Tylko kiedy Lajan nie może, lub sygnalizuje, ze nie otworzy kolejnego, inna osoba zakłada wątek.Bahusku jak zwykle trzymasz rękę na pulsie.... ale mniamniuśna ta rybka, aż ślinka cieknie.
U mnie sałatka lodowa, z pomidorami i grillowanym kurczakiem.
W naszy domu, od pewnego czasu "panuje" dieta, jemy skromnie, ale smacznie. Dzisiaj warzywa na parze i parowana pierś z kurczaka.
u mnie dziś brak obiadu z powodu mojego złego samopoczucia.... mąż na obiad usmażył sobie makaron z jajkiem i cebulką a ja mam wstręt dziś do jedzenia więc nic
Nigdy nie zasmażałem buraczków z boczkiem...muszę spróbować.
Krupniczek z zieleniną, tarta z grzybami + sałata z czosnowym winegretem,deser: sorbet z kiwi
Rosół z makaronem
u mnie dzisiaj rosol z makaronem a jutro krokiety z mieska z roslolu i barszczyk bialy do popicia :)
Schab pieczony podgrzybkami, ziemniaki, surówka z białej kapusty z marchewką
Do bahusa.
Zdradzisz swój przepis na krem z pieczarek, zrobiłabym jutro mężulkowi mojemu?
Rosół z makaronem, skrzydełka w keczupie wg M&Ł, schabowe czosneczkowe z piersi kurczaka, ziemniaki, brokuły pod beszamelem eNki, surówka z pekinki (do wyboru). :)
U mnie wczoraj karkówka w pieczarkach i cebuli z ziemniakami i surówką z pora, a dziś dla męża reszta wczorajszej karkówki, dla mnie i dzieciaków naleśniki z serem lub dżemem jagodowym ze swoich przetworów.
zielona fasolka szparagowa, pierść z indyka w sosie musztardowo chrzanowym i 500 mln kefiru. Wszystko z parowaru
wczoraj rizotto z kurczkiem,dzisiaj pierogi ruskie zrobilam 82 sztuki
pierogi z kapusta i ziemnakami, polane skwarkami
pzdr
Biały barszcz z białą kiełbasą i jajkiem na twardo, pyry :)
Losos w marynacie, ziemniaczki oraz salata, rowniez kilka pierogow dla dzieciakow. Salatka owocowa oraz ptysie
Biały barszcz z białą kiełbasą i jajkiem na twardo, pyry :)
A jajko pewnie bez żółtka...jak na biało to na białoDzis będzie zalewajka z kiełbasą i jajkiem, do tego chlebek bo tak właśnie lubi moja rodzina
Chłopakom zrobię, mortadelę panierowaną, ziemniaki i buraczki tarte, dla mnie, warzywa i rybka na parze.
Może i ja moim zrobie taką mortadelę z ziemniaczkami i surówką? Musze coś na szybko wymyśleć bo planuję po pracy wyjście z dzieciakami i psem nad rzekę na spacer.
Pomidorówka z makaronem,a na drugie kurczaczkowe nóżki pieczone z frytkami i surówką
zupa wielowarzywna czyli brokul kalafior ziemniaki marchewka por seler
Zupa pomidorowa ze świderkami, jajka w sosie chrzanowo-koperkowym+ziemniaki+buraczki :)
U mnie dziś sama pomidorowa z falbankami :)
Wczoraj zupa pomidorowa z kółkami, na drugie golonka z zasmazana kapusta i chlebem.
Dzisiaj duszaki i zurek do popicia.
Zajrzyj do przepisów piszczałki albo do moich, duszaki, prażonki... to taki rodzaj ziemniaczanej zapiekanki. Polecem oczywiście:)
Dziekuje Renatko za odpowiedz i rowniez polecam :)))
Zapiekanka z makaronu, wołowiny, pomidorów, sera, czosnku i ziół polana sosem śmietanowo-jajecznym.
morszczuk i kalafior z parowaru + 0,5 l kefiru :P
Gulasz z indyka, ziemniaki i pewnie kiszony ogórek.
Na dziś upiekłam karczek na słodko i będzie ryż i surówka z pekinki
Dziś dalej karkówka na słodko (pycha) do tego ziemniaczki i kiszone ogórki
piersi kurczaka duszone w winie do tego dodalam 2 suszone pomidory kawalek czerwonej papryki cebule szalotke i zabek czosnku wyszlo bardzo dobre do tego surowka z pora marchwi i jablka z jogurtem naturalnym
aleee pyszota! Tez musze sobie zrobic taki obiadek mniam :)))
ja uwielbiam żeberka - niestety w Norwegii są strasznie drogie(ok 120 zł za kg) więc muszę poczekać aż do czerwca bo będę w Polsce i wtedy sobie pojem.... ale smaczka mi narobiłeś....
Krupnik na skrzydełkach, na drugie spagetti.
Bardzo szybki oboad kluski z serem polane stopionym maslem+sol
Żurek z jajkiem,ziemniaki osobno.Następny to już chyba poczeka do świąt,"coby"się nie przejadl.
Zero weny u mnie dziś..... chyba będzie makaron z kiełbasą duszoną z cebulką i serem żółtym. Potem może jakies warzywa na patelni
zupa jarzynowa,udka w sosie śliwkowym z ziemniaczkami
Dzisiaj-powtórka z żurku,jutro ozorki w sosie musztardowym,surówka z kapusty pekińskiej.
Frytki i rybka pieczona, sos czosnkowy i kiszone ogórki
Zurek z jajkiem i ziemniakami, na drugie sola w panierce, surowka z kapusty kiszonej i ziemniaki.
Dziś filety z kurczaka panierowanie w bułce tartej, ziemniaki i surówka z czerwonej kapusty.
makaron farfalle z sosem smietanowo paprykowym
Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, kapusta kiszona zasmazana i ziemniaki z koperkiem.
Schab ponoć po cygańsku z ogromną ilością marchewki i cebuli... może jeszcze dodam pieczarki. Podane oczywiście z ziemniakami
Zupa wiśniowa z kluskami, kotlety mielone, ziemniaki i mizeria .
A ja dzis strajkuje i nie gotuje w zasadzie nic. Wyjelam bigos z zamrazarki i zjemy go z chlebem:)
schabowe z pieczarkami , surówka z kiszonej kapusty i pyry
Lane kluski na wczorajszym rosołku i łazanki.
Ryż zapiekany z jabłkami, i zupa pomidorowa z makaronem.
ziemniaczki tłuczone, karkówka w sosie w/g niebieskiej - różyczki http://wielkiezarcie.com/recipe55452.html
surówka z czerwonej kapustki
Zupa ogórkowa z ziemniakami, na drugie kopytka z gulaszem i sałata w smietanie.
zapiekanka ziemniaczano ryzowa z kielbasa i sorowka z pora i marchwi z jogurtem naturalnym
Wczoraj na szybko pesto z makaronem, a dziś będą kotlety z wędzonej makreli z ziemniakami i marchewka z groszkiem.
dziś u nas taka obiado - kolacja w postaci tarty z pieczarkami i serem w/g satiny http://wielkiezarcie.com/recipe63419.html
z sosem jogurtowo - czosnkowym
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym, bagietka i surówka jabłkowo- marchwiowa.
Gyros z karczku podany z ryżem i jakąś surówką (nie wiem co zastane w sklepie) :)
Bigos, a dokładnie to przerabiam na bigos ostatnią porcję kapusty wigilijnej z grochem i grzybami Mam już recepturę. Tylko mój tata twierdzi, że to profanacja.
zupka pomidorowa z makaronem,ziwmniaczki z sosem koperkowym i jajko sadzone
surowa biala kielbasa duszona w bialym winie zielona salata i pomidor z winegretem
Gołąbki-tradycyjne-z ryżem i mięsem,do tego ziemniaki i sos pomidorowy.
Krupnik na skrzydełkach, na drugie bigos z chlebem, a dla dzieci nalesniki z nutella.
Zupa pomidorowa z makaronem kokardki. Do zupy wrzuciłam sporo żeberek więc będzie co poogryzać :)
Mięso z indyka z rosołu i brokuł, chłopcy bitki w sosie, ziemniaki i czerwona kapusta.
http://wielkiezarcie.com/recipe67037.html + ziemniaki tłuczone+kiszona kapusta z marchewką+kompot truskawkowy.
Wczoraj Kartoflanka biedotka z przepisu niebieskiej-różyczki na wołówce, a dziś racuszki na kefirze z tartymi jabłkami polane musem z truskawek.
dziś racuszki na kefirze z tartymi jabłkami polane musem
z truskawek.
Szczerze mówiąc robiłam je tak "na oko". Wzięłam butelkę kefiru 400 ml, 1 szklankę wody gazowanej, 2 jajka, proszku do pieczenia tak niecałą łyżeczkę i mąki tak żeby była konsystencja śmietany. 3 jabłka obrałam i starłam na jarzynowej tarce i wymieszałam z ciastem. Dodawałam też trochę cukru ale to chyba nie jest konieczne. Smażyłam małe placuszki i na talerzu polewane były zmiksowanymi truskawkami, ostatnie pudełko z zamrażarki. Ale naprawdę były pyszne, moim dzieciakom smakowało. Polecam.
Dzieki, sprobuje i dam znac czy mi wyszly :)
udka z kurczaka z rękawa, ziemniaki i buraczki
Dopisano 11-04-01 16:17:42:
zamiast buraczków zrobiłam surówkę z kiszonej kapustkipomidorowo-rybny kotlet z parowaru + pomidor z oliwa z oliwek i czosnkiem
Papryki zapiekane z mięsno-warzywnym farszem według mojego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe67365.html
Zupa pomidorowa z muszelkami, na drugie tilapia w panierce, ziemniaki z koperkiem i surowka z kiszonej.
krokiety z kapusta kiszona i pieczarkami,barszcz czerwony czysty
Rosół z mięsem i jarzynami z niego, chłopaki rosół z makaronem i marchewką.
sałatka z kalafiora w/g mojego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe60781.html
a do tego po kotlecie mielonym wykonanym przez mojego tatusia :)
U mnie dziś kęski z kurczaka w panierce, frytki, sos czosnkowy i surówka z białek kapusty, druga marchewka z sosem chrzanowym. Jutro tradycyjnie rosół wołowo-drobiowy, na drugie ziemniaczki z mięsem i wołówka z rosołu i surówka z kapusty kiszonej.
schabowy z serem do tego marchewka z groszkiem i purre ziemniaczane
Pierogi z mięsem i czysty czerwony barszcz do popicia.
Krupnik z kurczakiem i duza iloscia ziol, medaliony wieprzowe w sosie cebulowo-grzybowym z kasza i ogorkiem kiszonym.
oraz krokiety ala pierogi ruskie i nalesniki z serem bialym na slodko to pozostalosc z dnia wczorajszego.
ziemniaki z surówką z białej kapusty i ryba panga
Dzisiaj tradycyjnie niedziela czyli rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki i surowka z kiszonej a dla mnie kapusta biala duszona (znalazlam pojemniczek w zamrazalce wiec chetnie sama zjem ;) Na deser - koktajl truskawkowy.
ziemniaczki, kotlet schabowy i surówka z kiszonej kapusty z majonezem (z naszej stronki) - robię ją pierwszy raz i jestem bardzo ciekawa smaku
Czyżby ta kapustka z majonezem była z mojego przepisu? Jeśli tak, to czekam na komentarz jak wrażenia smakowe. :)
pulpety w sosie pomidorowym ziemniaki i sałatka szwedzka
U mnie dziś udko pieczone bez skóry w rękawie + spora porcja tartej marchwi z jabłkiem. Dla chłopaków dodatowo ziemniaczki, papryka, cukinia i pomidorek.
ziemniaki z wody z koperkiem, karczek panierowany , surówka z sałaty lodowej z sosem aromatyczno - ogrodowym
schabowy duszony kalafior na parze i mizeria z jogurtem naturalnym
makaron swiderki z sesem bolognese i kiszona kapusta bez dodatkow
Wczorajszy rosol z makaronem i mieskiem z indyka, na drugie kluski slaskie z masłem i cukrem.
Udko pieczone w rękawie bez skóry + brazowy ryż i pomidorowa czysta do popicia.
Pierś z kurczaka w sosie serowym z dodatkiem ziół prowansalskich, ryż na sypko, zielony groszek. Do tego zupa kalafiorowa.
ale teraz połechtałaś moje podniebienie... normalnie ślinka cieknie mi po klawiaturce........
Dziś będą ziemniaki tłuczone, wątróbka drobiowa i surówka z kiszonych ogórków
królik duszony w sosie śmietanowym z ziemniaczkami i biała kapustką
Zupa szczawiowa (z wlasnych przecierow) z ryzem i jajkiem, na drugie gulasz z łopatki, ziemniaki i korniszonki.
Ostatnio jedliśmy- kotlet rybny z ziemniakami,kiszona kapusta,marchewka z jabłkiem;
był grill -kiełbaski i sałatki różne...
wczoraj- zupa jarzynowa i domowe hamburgery;
dzisiaj resztę zupy jarzynowej,bigos z chlebem.
Jutro żeberka w śmietanie,kasza gryczana,ogórek kiszony.
u mnie dziś grillowane kiełbaski i ziemniaki z grilla plus sałata skropiona cytryną
o właśnie ziemniaki z grilla,brakowało mi ich,dopiero jak się rozłożyliśmy z grillem(nad jeziorem) to przypomniałam sobie o ziemniaczkach...ale,to pierwszy grill dopiero...
Do takich ziemniaków z grilla lubię sos jogurtowo-czosnkowy..
Zupa pomidorowa z mieskiem i makaronem oraz wegetarianskie klopsy w sosie grzybowo pomidorowym.
Rosół z warzywami, na drugie pulchne kotleciki, ziemniaki z koperkiem i surówka z por i kukurydza. Deser - kokatjl truskawkowy.
kwaśnica na żeberkach żeberkach z ziemniaczkami,a dziewczyny rosołek z lanymi kluseczkami
Wczoraj zapiekanki z pieczarkami i żółtym serem, dziś będzie zupa brokułowa wg nutelli.
Dziś dorsz pieczony w folii z koperkiem, czosnkiem, ziołami i masłem, ziemniaki z wody z koperkiem i sałatka z pomidora, ogórka, czerwonej cebuli, papryki, rzodkiewki i kukurydzy z oliwą z oliwek.
Dziś obiad "eksperymantalny" :) z powodu braku czasu i pieniędzy. Odmroziłam 2 upieczone udka z kurczaka, obałam mięsko i podsmażyłam razem z pieczarkami i cebulą, dodałam trochę przypraw i całość zjemy z ugotowanym grubym makaronem.
biala kielbasa smazona,zielona fasolka szparagowa na parze i zielona salata z pomidorem i winegretem
Zurek z jajkiem i wegetarianskie klopsy z sosem pomidorowo-grzybowym.
Zupa pomidorowa z muszelkami, na drugie ziemniaki w skorupkach z piekarnika, ryba sola wg przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe52942.html i sałatka szwedzka.
Zupa ogórkowa z ryzem a na drugie nalesniki z nutella
czerwony barszczyk i ryba na parze z ziemnieczkami
Wczoraj zupa jarzynowa,omlet kawalerski(ilki76) z dużą ilością warzyw, a dla dzieci makaron literki z sosem truskawkowym;
Dzisiaj zupa ogórkowa z nowymi dodatkami-zielony groszek i kasza jaglana,która fajnie zagęściła zupę, placki cukiniowo-ziemniaczane,a dla dzieci naleśniki drożdżowe z nadzieniem budyniowym wg przepisu; kompot truskawkowy.
Krupnik z pulpetami wg Niebieskiej Różyczki. Jak zwykle - pyszny i pożywny. W sam raz na tę wichurę, która u nas szaleje.
Łosoś grillowany, sałata zielona z winegret, dla męża dodatkowo frytki.
Rosol z makaronem na drugie kurczak w cescie francuskim i salata z pomidorem i papryka czerwona z winegretem.Mam gosci wiec obiad z 2 dan
U nas dziś gar pożywnej zupy grochowej na wędzonych kostkach schabu
Dopisano 11-04-09 18:43:00:
Po przeczytaniu sąsiedniego wątku... u mnie również PRL-owski obiadekDziś uczta z parowaru: Roladki schabowe nadziewane pieczarką, młode ziemniaczki, marchewka, brokuł, fasolka szparagowa i surówka z marchewki i pora z jogurtem.
No że też zapomniałam o takich rarytasach! Jutro będzie!!
U nas dziś gulasz wołowy z dodatkiem pasty z suszonych pomidorów, makaron i mizeria. Jutro obiadek u mamy...
Kurczak pieczony z miodem wg przepisu natalka1 do tego ziemniaczki i mizeria ze śmietaną
u mnie wczoraj i dziś to samo zrazy z karkówki z pieczarkami wg mojego przepisu do tego buraczki ogórek kiszony i ziemniaczki na deser kostka malaga wg adama sowy i kawusia
Zupka jarzynowa dla dzieciakow oraz kotleciki szpinakowe owoce morza i winko
Dziś pierś z kurczaka pieczona w folii, ryż brązowy z musem pieczarkowo-cebulowym i mizeria z ogórka i kapusty pekińskiej.
Chłopcy- placki ziemniaczane z gulaszem i zsiadłe mleko, ja (z racji diety po ostrej trzustce) zupka pomidorowa za chudej wołowinie z drobnym makaronem (kurcze, nic mi nie wolno.)
U nas bezobiedzie dzisiaj:) Młode pożarły suche wafle w kształcie kociej głowy popijając wodą mineralną. :D Dietetycznie...
Kurczak z rożna, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, mizeria z jogurtem i szypiorkiem.
Na dwa dni fasolka po bretońsku,ziemniaki,sok jabłkowy.
wczoraj rizotto z kurczakiem warzywami+salata ,dzisiaj jajko sadzone kalafiar na parze soczewica z puszki i filet z tunczykaze sloika
rosoł z makaronem,kluseczki z ziemniaków gotowanych i surowych z gulaszem i surówką
Dla mnie : http://wielkiezarcie.com/recipe66595.html, a dla reszty pomidorowa z ryżem.
nie chce mi się nic robić..... chyba tylko zupa jarzynowa albo naleśniki
Dziś kopytka z gulaszem, surówka z marchewki i pora lub buraczki do wyboru.
Nowy wątek obiadowy rozpoczęty, zapraszamy http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=414623&post=414623. Ten więc zamykam:)