Jesteś tutaj: / / / pasteryzowanie bigosu

Forum

pasteryzowanie bigosu

Autor: kasik:)
Data: 2011-08-29 10:23:57

Witam! prosze poradzcie mi, ugotowalam wczoraj wielki gar bgosu i chcialabym go zapasteryzowac, a jakos wczesniej nie pasteryzowałam bigosu, i nie wiem czy go w sloiki wkladac goracy? czy zimny? i ile czasu pasteryzowac? boje sie ze sie mi kapusta rozgotuje calkiem..

Autor: promyczek71
Data: 2011-08-29 10:28:08

jak jest miejsce w zamrażarce to nalepiej zamrozić :) Wkłada sie w jakieś pojemniczki i nie ma tyle pracy co przy pasteryzacji ...

Autor: kasik:)
Data: 2011-08-29 10:30:17

no własnie ze miejsca za bardzo nie mam... moze by cos sie znalazlo, ale wsumie wolalabym je wykorzystac na cos innego

Autor: Wkn
Data: 2011-08-29 10:29:22

To zależy, ile czasu zamierzasz go przechowywać. Jeśli tylko około miesiąca, nie pasteryzuj, tylko gorący bigos (natychmiast po skończeniu jego gotowania, gdy jeszcze bulgocze) przełóż do słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Tak pozostaw do wystudzenia. Potem przechowuj w lodówce. Własnie przedwczoraj tak zrobiłam z 2/3 porcji mojego bigosu, bo nie miałam miejsca w zamrażalniku - będzie jak znalazł na zabiegane, zapracowane dni najbliższego miesiąca :)

Autor: emilka155
Data: 2011-08-29 10:29:32

Bigos wkładam gorący do słoików ,zakręcami juz nie pasteryzuje. Wkładam do spizarki i tak sobie stoja nawet 2 miesiące.

Autor: renataz36
Data: 2011-08-29 11:11:08

Robię dokładnie jak napisała Wkn, gorący do słoików, zakręcam i po wystudzeniu do lodówki, stoi na półce do miesiąca... dłużej nie wiem bo.... zwykle zjemy wczesniej.

Nigdy nie mrożę bigosu ani żadnych potraw z kapusty bo niecierpię smaku rozmrożonej kapuchy

Autor: kasik:)
Data: 2011-08-29 11:15:34

ok dzieki ! tak wlasnie zrobie

Autor: anqe
Data: 2011-08-29 17:59:17

ja nie pasteryzuje, tylko pakuję w pudełka po lodach i do zamrażarki

Data: 2011-08-29 19:26:35

http://wielkiezarcie.com/recipe47754.html

Tak samo robimy z bigosem z kiszonej kapusty.:)

Mrożony bigos nie ma takiego smaku , jak ze słoików, polecam.

Autor: kina60
Data: 2011-08-29 20:45:52

Bigos, jeżeli ma dłużej postać, musi być zapasteryzowany. Nie trzeba go wtedy trzymac w słoikach w lodówce. Ja zawsze robię więcej bigosu i część wkładam do słoików ( nie przepadam za mrożonym).  Słoiki (0,9 l) pasteryzuję 30 min i mogą wtedy stać długo nawet w ciepłej piwnicy. 

Autor: as
Data: 2011-08-29 21:52:55

Mąż wyjeżdżał kilka lat temu za granicę. Chciał bym zrobiła mu bigos do słoików. Bigos ugotowałam. Nie pamiętam jaką miał temperaturę i wsadziłam do słoików. Zapasteryzowałam w wodzie słoiki kilka minut. Jak mąż otworzył słoik na miejscu to wszystko było zepsute. Nie wiem dlaczego. Podróż była końcem kwietnia 1400 km.

Autor: kina60
Data: 2011-08-29 22:32:20

Za krótko pasteryzowałaś. Jak robiłam synowi do akademika, to zawsze dla pewności gotowałam dwa razy. Nigdy mu sie nie zepsuł, a w pokoju mial naprawdę gorąco.

Autor: jolka60
Data: 2011-08-30 05:04:47

Magda zamiescila jakis czas temu tabelke z podanym czasem pasteryzacji roznych produktow.Co do bigosu,innych konserw miesnych czy roslin straczkowych,trzeba je pasteryzowac i to najlepiej dwu-trzykrotnie.

Autor: kina60
Data: 2011-08-30 07:44:07

Zasady dwukrotnego pasteryzowania niektórych potraw, wyniesionej z domu rodzinnego,  trzymam się od lat.

Autor: jolka60
Data: 2011-08-30 07:57:15

To sa dobre zasady.

Autor: kasik:)
Data: 2011-08-30 08:40:23

kurcze troche mnie wystraszylyscie - bo w koncu wlozylam goracy do sloikow i zapasteryzowalam ale tak nie cale 10 min.. siedzi sobie w lodowce... mam nadzieje ze sie nie zepsuje, szkoda by mi bylo tyle jedzienia

Data: 2011-08-30 14:12:11

Nasza sąsiadka wzieła od nas przepis na bigos.Ma małą lodówkę więc ustawia słoiki w kuchni na terakocie i bez pasteryzacji, jeszcze jej się nie zepsuł żaden słoik.Jak otwiera to nakrętki pykają jak sklepowe przetwory.Nasz bigosik przy otwarciu też zawsze pyka, ale dla pewności stoi w lodówce.Trzeba przy nakładaniu zwrócić uwagę na nakrętki żeby nie były przekręcone, najlepiej używać nowych.Nie ma prawa się nic zepsuć:)

Autor: jolka60
Data: 2011-08-30 16:05:23

Kasik,jeśli to na niezbyt długie przechowanie,a w dodatku trzymasz go w lodówce,nie bój się.Podane zasady są ogólne,z tzw "wentylem bezpieczeństwa",ale warto się do nich stosować,bo to przecież o nasze zdrowie chodzi.

Wyjec

2016-05-25 17:28:09
ekkore
muszę zapytać Jarka czy wie. Czy tylko ja nie pamiętam, czy może teściowa nie powiedziała. oni tam trochę posprzeczali się w rodzinie, jakoś im się rozlazlo po śmierci starszego pokolenia. mówię o naszym pokoleniu. Wiem, że Tomek nie gadał z Krzyskiem
2016-05-25 17:28:19
Beata500
tak , ciotka Krystyna nie żyje, a wujek Waldek ma inną kobietę , co ponoć jest dla niego dobre, bo nie jest sam
2016-05-25 17:30:01
ekkore
to na pewno. oni naprawdę nie są rodziną. bo siostrami były Krystyna i żona wujka Ślubnego. ale jakoś tak się utarło kuzyn
2016-05-25 17:30:11
Beata500
córka Grażyny pamiętasz , mowiłam Wam , chodziła z moją Kasią do gimnazjum i wtedy na wywiadówkach spotykałam Tomka z Grażyną, bo oni zawsze byli we dwoje na tych wywiadówkach
2016-05-25 17:31:08
ekkore
siostra Tomka jest pielęgniarką, mieszkała blisko Wyczolkiwskiego, tam był hotel robotniczy
2016-05-25 17:32:16
Beata500
a pracuje w Miłkowie , tam jest chyba jakiś zakład opiekunczy prowadzony przez zakonnice
2016-05-25 17:32:26
ekkore
o ile mnie pamięć nie myli
2016-05-25 17:33:07
ekkore
tomek rewolucje w rodzinie zrobił, zeniac się z rozwodka z dzieckiem
2016-05-25 17:33:29
Beata500
mówiła, że zastanawiała się nad powrotem do zakonu, bo po odejściu nie mogła się odnaleźć w normalnym życiu. Ale wyszła za mąż , ma dzieci i jest ok.
2016-05-25 17:33:57
ekkore
zobacz jaki ten świat mały
2016-05-25 17:35:07
Beata500
za krótko czekałyśmy w kolejce do neurologa , albo tak się zagadałyśmy, że czas szybko zleciał
2016-05-25 17:35:48
ekkore
mojej siostry najlepsza koleżanka ze szkoły okazała się częścią rodziny, coś jak Jarek i Tomek. mąż siostry mamy to był brat któregoś z rodziców jej koleżanki
2016-05-25 17:35:51
Beata500
własnie się zastanawiałam ,bo dawno nie widziałam Jarka wujka, a okazuje się ,że on już nie mieszka koło mojej mamy
2016-05-25 17:36:50
ekkore
mówisz o Waldku?
2016-05-25 17:36:57
Beata500
no widzisz , nawet nie wie się kogo można w zyciu spotkać
2016-05-25 17:38:03
Beata500
tak o Waldku, on mieszka z jakąś kobieta
2016-05-25 17:38:50
ekkore
on zostawił mieszkanie Tomkowi, sami wprowadzili się w Cieplicach. Ale chyba nie bardzo dogadali się z rodzinami żon i teraz dom po Krystynie i Geni wynajmują
2016-05-25 17:39:09
ekkore
to jego legalna żona
2016-05-25 17:40:16
ekkore
poznałam ją. bardzo sympatyczna, ciepła. ..
2016-05-25 17:40:23
Beata500
czyli jak Waldek owdowiał , to się ożenił drugi raz?
2016-05-25 17:41:20
ekkore
Waldek był obcy w rodzinie, a tym bardziej nowa żona. nie czuła się tam dobrze
2016-05-25 17:41:38
ekkore
tak
2016-05-25 17:42:19
Beata500
siostra Tomka ( Ty wiesz ,że ja nie pamietam jej imienia) , mówiła tak , jakby żyli bez ślubu, bo mówiła Wadka kobieta
2016-05-25 17:44:18
ekkore
nie wiem. mi się wydaje, że w rodzinie było jak żona. może tylko została zaakceptowana? bo to nie było zaraz po śmierci Krystyny, tylko kilka kat
2016-05-25 17:46:36
Beata500
mnie najbardziej zdziwiła emerytura Tomka, przecież jescze " młodzi jesteśmy"
2016-05-25 17:48:28
ekkore
tam się kijowo w tym ośrodku robiło. Jolka, żona kuzyna, pracowali razem, od dawna na emeryturze
2016-05-25 17:49:32
Beata500
to po ilu latach pracy im przysługuje ? Chyba po 25 ?
2016-05-25 17:50:05
ekkore
z tego co opowiadali ta praca daje w dekiel, wykańcza psychicznie. a jeszcze jak miejsce zagrożone i pieniądze liche, ludzie uciekają
2016-05-25 17:51:05
Beata500
no , taka praca do łatwych na pewno nie należy
2016-05-25 17:51:27
ekkore
ona jakoś krótko po 50 przeszła, pracuje sobie na część etatu, nawet nie pamiętam gdzue
2016-05-25 17:52:10
Beata500
Tomek ponoć też pracuje gdzieś
2016-05-25 17:52:15
ekkore
i wiem, że była szczęśliwa, że skończyła pracę w ośrodku
2016-05-25 17:54:04
ekkore
jej mąż, kuzyn tomka długo nie wytrzymał, sam się zwolnił lata temu
2016-05-25 18:00:20
Beata500
oni tak cała rodziną byli związani z taką trudną pracą
2016-05-25 18:03:03
ekkore
tak
2016-05-25 18:04:04
ekkore
ale Krzysiek szybko dał sobie spokój. szybko to też umowne, bo jednak wiele lat przepracował
2016-05-25 18:13:31
ekkore
a siostra Tomka nie miała Renata na imię? ja chyba tylko raz ją widziałam, na ulicy, cześć, cześć i to wszystko
2016-05-25 18:14:06
ekkore
jakoś tak mi się wydaje, że oni wszyscy Renia, Renia mówili
2016-05-25 18:14:37
ekkore
ale oczywiście może mi się wydawać
2016-05-25 18:18:42
Beata500
tak, masz rację , Renia na pewno
2016-05-25 18:20:27
Beata500
ona zawsze była taka ciuchutka, nigdy nie wychodziła na podwórko po szkole . Szkoła i spotkania oazyjne to był jej świat . zawsze ze spuszczoną głową
2016-05-25 18:22:17
Beata500
byłam tak zdziwiona , że jest bardzo otwarta , taka wręcz żywiołowa w rozmowie . Byłam z Mirkiem , a ona gadała, gadała , nie ta sama osoba
2016-05-25 18:25:04
Beata500
mam bezę w piekarniku i taka jestem mądra ,że nie sprawdzilam, czy mam kremówkę w lodówce
2016-05-25 18:25:48
Beata500
i muszę jeszcze podjechać do jakiegos sklepu , bo jutro nigdzie nie kupię
2016-05-25 18:48:28
ekkore
ja się zagadalam z siostrą na viberze
2016-05-25 18:49:10
ekkore
a Ty pewnie już pojechalas i wrocilas hehehe
2016-05-25 18:49:17
iwett
Dziewczyny wybaczcie ale normalnie ........Moda na sukces........:))
2016-05-25 18:50:38
ekkore
a bo w Polsce Boże Ciało. Tu obchodzone jest w niedzielę, bez procesji, normalnie. Tylko wspomnienie w kazaniu i na początku Mszy
2016-05-25 18:51:56
ekkore
była okazja pogadać. znamy się z Wz. spotkaliśmy realnie i okazało się, że mamy wiele wspólnego
2016-05-25 18:52:29
ekkore
a nikt nigdy by tego nie podejrzewał
2016-05-25 18:53:22
ekkore
iwett, to tylko mały wycinek, behehe
2016-05-25 18:55:10
mggi63
:-)
2016-05-25 18:56:36
mggi63
dopieka mi się ciacho a zapach ojejku :-)
2016-05-25 19:04:23
iwett
fajnie, też tak bym chciała. Można gadać i gadać godzinami i nikt nie jest skrepowany :))
2016-05-25 19:05:20
iwett
mggi co pieczesz?
2016-05-25 20:05:35
mggi63
powinno byc maślankowe ale ja zrobiłam jogurtowe z jabcami i kruszonką cynamonową :-)
2016-05-25 20:06:46
mggi63
dla mamy m.in bo ona takowe może i zażyczyła sobie
2016-05-25 20:08:03
mggi63
duża blacha wyszła będzie czym dzielic :-)
2016-05-25 20:40:59
megi65
iwett ... jak sernik ... udany ...
2016-05-25 22:04:33
Wkn
masz jakiś dobry przepis na jogurtowe mggi?
2016-05-25 22:05:31
Wkn
uwielbiam takie pulchne, żółciutkie, z owocami i kruszonką - kiedyś udało mi się takie cudo kupić, myśląc, że drożdżówka, a to jogurtowe było! Oczywiście przepisu za chiny ludowe nie zdołałam wciąż odtworzyć :/
2016-05-25 22:35:36
tingra
http://smacznapyza.blogspot.se/2014/08/ciasto-z-owocami-placek-drozdzowy-na.html Hej Wkn, moze to zadowoli :) Zawsze uzywam jogurt zamiast mleka w ciastach drozdzowych:)
2016-05-26 05:53:04
Lea2
Dzień doberek :)
2016-05-26 06:52:55
agusia040675
Dzień dobry
2016-05-26 07:07:52
megi65
Dzień dobry
2016-05-26 07:21:08
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-05-26 07:53:47
Bahati
Czesc :)
2016-05-26 08:02:49
Wkn
tingra dzięki, już lukam, czy robiłam podobnie :)
2016-05-26 08:05:59
Wkn
nie, nie, absolutnie nie :) Ani trochę, to nie to :) Luknęłam też na przepis pyzy na ciasto jogurtowe - zdecydowanie nie ta struktura i puszystość. Mój niedośnigniony ideał jest wilgotny, ale puszysty i wyłącznie proszkowy :) Kiedyś mi się uda odtworzyć, może nie za szybko, bo przecież nie będę co tydzień tego samego ciasta piec :D
2016-05-26 09:17:36
mggi63
dzień dobry :-)
2016-05-26 09:20:49
mggi63
Wkn nie wkleję linka ale to przepis Anny Z "Ciasto maślankowe z porzeczkami i kruszóką ".Ja robię na jogurcie i z różnymi owockami.Szybkie i smaczne.Moze i Tobie przypasuje :-) nie wkleję linka bo telefonu klikam.
2016-05-26 09:21:19
mggi63
łoj literówka :-/
2016-05-26 09:22:37
mggi63
ja nie ciastowa ale akurat to mi smakuje i rodzince i nawet mojej mamie :-D
2016-05-26 09:23:05
mggi63
kruszonke swoją działam
2016-05-26 09:24:45
mggi63
pazurki polakierowałam i git :-)
2016-05-26 09:35:07
megi65
Wkn ... ja też chciałabym takie ciacho odtworzyć .. :))
2016-05-26 09:35:39
megi65
do tej pory wszystkie jogurtowe tak bardzo zachwalane są dla mnie .... gliniaste ...
2016-05-26 09:36:06
megi65
brak lekkkości i tej puszystosci ...
2016-05-26 09:36:47
megi65
i tak tylko sobie myślę to musi odpowienia proporcja maślanki , jogurtu do oleju ...
2016-05-26 09:37:53
megi65
jak tylko uda mi sie cukiernika na spytki wziąć ( a firma piecze pysznaiste jogurtowe z owocami ) ..
2016-05-26 09:38:01
megi65
to się z Tobą podzielę .. :))
2016-05-26 09:43:01
Beata500
Dzień dobry.
2016-05-26 09:46:36
Beata500
ekko, pewnie spisz . Kasia jest od tygodnia w Dubaju i tam niestety ani viber, ani nic innego nie działa. Można pisać ,ale nie zadzwonisz . Rozmawiamy przez skype. Jest to przez rząd ichniejszy zablokowane .
2016-05-26 09:59:01
Beata500
mnie ciasta z jourtem wychodzą zakalcowate , gdzieś popełniam bład
2016-05-26 10:04:06
mggi63
mnie wychodzą super a z tego przepisu co robię non stop to naprawdę idealne a nie gnieciuchowate
2016-05-26 10:05:26
megi65
Beatka .jak mam tak samo ....
2016-05-26 10:05:47
megi65
może nie total zakalec ale ciężkie takie kleiste ....
2016-05-26 10:06:01
mggi63
robiłam wiele ciast i też różnie wychodziły ale to jest juz na stałe w moim repertuarze i nie zamierzam zmieniac :-)
2016-05-26 10:06:34
mggi63
mam na myśli typu jogurtowego
2016-05-26 10:06:52
Beata500
mggi, mówisz o tym maslankowym Anny Z?
2016-05-26 10:07:58
mggi63
Beatko jezeli zakalcowate Ci wychodzą tzn. ze temperatura pieczenia za niska albo za krótki czas
2016-05-26 10:08:25
mggi63
tak o tym mówie
2016-05-26 10:09:18
mggi63
ja go na jogurcie pieke i to Biedronkowym :-D
2016-05-26 10:10:05
mggi63
kiedys na jakimś owocowym robiłam tez
2016-05-26 10:12:15
Beata500
mggi, spróbuję z tego przepisu , bo powiem szczerze , że się już poddałam
2016-05-26 10:13:13
Beata500
megi, to nam wychodzą takie same
2016-05-26 12:30:57
ekkore
Beata, o polskiej dziewiątej to na pewno spłam hehehhe
2016-05-26 12:33:14
ekkore
Pytałam Ślubnego o żonę Tomka. Wiedział. Widocznie tylko ja nie zarejestrowałam faktu. Albo to było w trakcie rozjazdw wycieczkowych - ja jej nie znałam wcale, nigdy nie spotkałam, to i sam fakt przeleciał
2016-05-26 12:37:23
ekkore
A w ogóle to witam wsystkich porannie
2016-05-26 12:38:17
ekkore
ciasta jogurtowego nie robiłam chyba nigdy (co najwyżej masę jogurtową), wystarczył mi eksperyment z maślankowym. Gliniaste, ciężkie i mokre
2016-05-26 12:41:24
Beata500
ekko, porannie mówisz ?
2016-05-26 12:42:11
Beata500
jogurtowe i maslankowe ja sobie dawno darowałam , ale chyba się skuszę na ten przepis od mggi
2016-05-26 12:43:04
Beata500
najwyżej się upewnię , że nia ma co sobie głowy zawracać , chociaż kupne jogurtowe bardzo mi smakują
2016-05-26 12:51:25
iwett
Cześć ! Słonecznie, porannie :)) Nie wiem jak robicie jogurtowe czy maślankowe ale nie wolno takiego ciasta absolutnie mikserem kręcić.
2016-05-26 12:53:02
iwett
Jedynie zamieszać kilka razy drewnianym widelce czy też taka rózgą od sosów. Ot, tyle. Ile mialam zakalców jak mieszałam mikserem bo wtedy to się uciera. To tylko do ciast z mlekiem.
2016-05-26 12:53:23
iwett
Spróbujcie może wyjdzie nooo jak mnie wychodza :))
2016-05-26 12:54:09
iwett
Ja męczę sernika megi ale coś mnie noga drętwieje i musze co rusz siadać .......może do wieczora skończę :))
2016-05-26 12:54:57
iwett
Aaaa już doszłam - mam zerwaną torebkę stawową ale jutro pojade do szpitala może machną jakie zdjęcie .
2016-05-26 12:58:39
megi65
iwett wspólczuje z nóżka .. i sernikiem ..
2016-05-26 12:59:17
megi65
męczysz senik w jedzeniu czy w ucieraniu ?
2016-05-26 13:12:17
iwett
ucieraniu megi właśnie się ziębią bialka bo sparzyłam jajca wrzątkiem żeby nie było "S" bo jajca podobno świeże bez pieczątk :))
2016-05-26 13:13:30
iwett
ale wiesz musiałam dać więcej cukru pudru - serek z wiadra półtłusty więc niesłodki. Najbardziej to mi podchodzi z B delfiko wanilia fajny jest
2016-05-26 13:14:50
iwett
dorzucę trochu rodzynek i brzoskwini. 2 galaretki na to. Jakby nie patrzeć 4 dni swiętowania przed nami. Mój zaopatrzył nas w skrzynkę piwa. Noooo do sernika jak ulał pasa , no nie :))
2016-05-26 13:25:14
Bahati
Tez upieklam sernik. Taki w sumie "na winie" domowa masa toffee, maka migdalowa do ciastek na spod, czekolada na wierzchu i tyle. Do tego upieklam brownie.
2016-05-26 13:25:36
Bahati
Tez dzis swietujemy: powrot M. :)
2016-05-26 13:52:22
iwett
Mąka migdałowa? A to musi być pycha. U nas takich rarytasów chyba nie ma a jeśli to pewno cena - szok!
2016-05-26 13:52:45
iwett
Bahati Ty to zawsze z niczego coś ukręcisz...:)
2016-05-26 13:53:38
iwett
czy sernik na zimno to można mrozić ? Ale ten chyba nie bo ma surowe jajca......jej wielka tortownica wyjszła. Kto to zje?
2016-05-26 13:57:16
Bahati
Kupilam za 0,50e za 250g na wyorzedazy :)
2016-05-26 13:57:37
Bahati
Normalnie kosztuje ok 5 e za 250 g.
2016-05-26 14:01:19
ania_69
Dziewczyny, czy jest możliwość wydrukowania przepisu ze zdjęciem? Pisałam do administratorów ale nie ma żadnego odzewu :(
2016-05-26 14:47:06
megi65
iwett .. ja też lubie Delfiko wanila z Pieska ... :))
2016-05-26 14:47:29
megi65
ale sie wypasik u Was szykuje ..
2016-05-26 14:47:56
megi65
Bahati .. u Ciebie też ... :))
2016-05-26 14:48:19
megi65
aniu nie wiem .. chyba nie ... ostatnio drukowałam i bez fotki wyszło
2016-05-26 14:55:41
mggi63
iwett masz rację z jogurtowym wypiekiem,że tylko zamieszac i zbytnio się nie piescic :-)
2016-05-26 14:56:58
mggi63
a skąd wiesz,ze to torebka stawowa z netu ? to nie posiłkuj się tym ;-)
2016-05-26 14:58:54
mggi63
Beatko wez pod uwagę jeszcze,że kazdy piekarnik piecze inaczej ale to chyba wiesz
2016-05-26 15:00:43
mggi63
ja np. piekę to ciasto w 195* C ale mam piekarnik gazowy
2016-05-26 15:24:36
megi65
mggi .. u mnie przy tej temp . od razu zrobiłabym skorupkę żółwika ..
2016-05-26 15:52:56
mggi63
ale Ty masz zupełnie inny piekarnik :-D
2016-05-26 16:03:09
megi65
ale temp . obojętnie czy na Saharze , Arktyce jest ta sama .. +15 C ....
2016-05-26 16:07:55
megi65
dla przykładu .....
2016-05-26 16:08:23
megi65
przecież tak przepis czytamy .. piecw temp.120 C to musi być 120 C ..
2016-05-26 16:08:50
megi65
bez wzgledu czy pieczemy w gazowym , elekrtycznym czy w ''duchówce ''
2016-05-26 16:09:03
megi65
tak sobie dsama kombinuje .. ((((
2016-05-26 16:09:13
megi65
póki co ... do wieczora .... paaaa ))
2016-05-26 16:09:20
megi65
wieś czeka !!!!!!!!!!!!!!!!
2016-05-26 16:46:45
ekkore
iwett uszkodzenia torebki stawowej tak sobie chyba nie można stwierdzić. bez diagnostyki specjalistycznej
2016-05-26 16:51:47
ekkore
Mój poprzedni tutejszy piekarnik miał zapas, spokojnie mogłam ustawiać powyżej 400 F, czyli ponad 200 C. obecny przy 400 spalił papier do pieczenia, uruchomił alarm przeciwpożarowy, dobrze, że nie mamy spryskiwaczy oraz przypiekl na czarno chleb od spodu. pierwszy raz mi się to zdarzyło, i to zaraz na początku pieczenia. myślę, że dla niego max będzie 375 F . to jest 180, chyba. no chyba, że ja przyjęłam to za 180 w starym piekarniku i większość tak pieklam
2016-05-26 17:01:48
ekkore
sprawdzilam 375 F to 190 C. Dla poprzedniego piekarnika było idealne 180, przy mniejszej temperaturze, słabo piekl
2016-05-26 17:03:13
ekkore
dla chleba używałam ok. 220, nigdy mi się nie spalił. a nowy proszę. nic trzeba się nauczyć
2016-05-26 17:18:29
iwciaG
doberek:))
2016-05-26 17:29:54
Beata500
wróciłam właśnie od rodziców , byłysmy obie z siostrą jak to na dobre córki przystało
2016-05-26 17:31:29
Beata500
ja miałam bialą pavlową , siostra sernik , a mama roladę z bitą smietaną . Nic to, tato pochłonie wszystko .
2016-05-26 17:32:19
Beata500
iwett , rtg sama sobie zrobiłaś ?
2016-05-26 17:34:09
Beata500
a mąkę migałową u nas też kupisz
2016-05-26 17:41:39
Beata500
mggi, to nie dlatego pieczesz w takiej temperaturze , że masz gazowy piekarnik, tylko z Twoim piekarnikiem cos jest nie tak
2016-05-26 17:43:21
Beata500
mój np. natawiony na 200 stopni , grzeje na 22o stopni. Sprawdzilam , bo coś mi się nie podobało i teraz mam w piekarniku na stałe termometr . A trzeba było reklamować piekarnik.
2016-05-26 17:44:06
Beata500
przegapiłam , ale teraz wiem , że musze nastawiać na 20 stopni mniej
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij