Witam.Na allegro znalazłam kilka ciekawych rzeczy które chcę zamówić ale niestety nie umiem!!:) czy ktoś może mi wytłumaczyc jak zamawia sie własnie??? wiem że trzeba załozyć konto ale co dalej???Proszę o pomoc bo może wydawać sie to śmieszne ale trudno mi to wszystko pojąc i jeszcze jedno mam pytanie;,czy mogę płacić za paczkę przy odbiorze( kurierowi?)Proszę o pomoc i dziękuje.Pozdrawiam
Chętnie pomogę , ale jutro. Dzisiaj padam.
Opiszę Ci jak ja to robię: mam swoje konto na allegro (rejestracja trochę trwała, bo pamiętam, że przysyłali mi jakieś dokumenty, więc to nie jest kwestia 5 minut).
Są różne opcje kupowania - niektórzy sprzedający wystawiają produkty z ustaloną ceną (opcja "kup teraz"), a inni wolą licytację - czyli kto da najwięcej ten kupuje. Osobiście wolę pierwszą opcję - jeżeli cena mi odpowiada, po prostu klikam "kup teraz" i wybieram opcję dostawy i płatności. Jeżeli będziesz nowym użytkownikiem, to z dużym prawdopodobieństwem nie będziesz mogła zapłacić przy odbiorze, ale raczej z góry (nie masz żadnych opinii od innych użytkowników, więc sprzedający nie wie czy ma do czynienia z człowiekiem rzetelny,). Nie jest to jednak reguła, wszystko zależy od sprzedającego.
Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania, napisz do mnie prywatną wiadomość
Może po prostu przeczytaj regulamin "allegro"/proste i pouczające.
w obecnej chwili można kupować na alegro bez posiadania konta najlepiej oczywiście je mieć ale i bez tego można spokojnie kupować może nie wszystko ale większość :)pozdrawiam rejstracja jest naprawde bardzo łatwa
Ja też jak zakładalam konto dostawalam koperte z kodem aktywacyjnym , ale teraz jest jeszcze opcja aktywacji przez przelew wlaca im sie 1, 01 zł z własnego konta oni weryfikują dane i oddaja pieniadze trwa to zazwyczaj kilka do kilkunastu godzin ( chodz maja na to czas do 3 dni ) Aktywacja jest bezplatna
Kod aktywacyjny potrzebny jest jeśli chcesz na Allegro również sprzedawać, a nie tylko kupować. Na dzień dzisiejszy można dokonywać szybkich zakupów wiekszości przedmiotów nie zakładając konta.
Jeśli chcesz coś kupić i przy przedmiocie, który Cię interesuje jest opcja "Kup teraz", klikasz na nią, wybierasz ilość sztuk jesli takowa jest i przedmiot prawie nalezy do Ciebie. Prawie, bo na Twojego maila przychodzi potwierdzenie zakupu, ze wszystkimi danymi do przelewu i danymi sprzdawcy. Trzeba zrobic przelew z konta bankowego lub przez Płacę z Allegro
Jesli w opisie aukcji w opcji "Dostawa i płatność" dostepna jest opcja tak jak niżej, płatności przy odbiorze wówczas możesz wybrać płatność przy odbiorze, ale osobiście ją odradzam, bo zazwyczaj jest dużo droższa niż pozostałe opcje wysylki, a jesli zalezy Ci na sprawdzeniu zawartości paczki przy listonoszu wówczas kwota pobrania znacznie wzrasta.
Jesli masz jakieś pytania, dotyczace zakupów na allegro pisz do mnie na maila chętnie na wszystkie pytania odpowiem. Znam allegro prawie od poczatku jego istnienia i jestem kupujacą i sprzedającą.
| Dostawa i płatność | Cennik dostawy | ||||||
|
Tu masz kilka instruktaży
http://www.pcworld.pl/news/361878/Porada.jak.kupowac.na.Allegro.html
ten jest dokładniejszy tylko przełącz na pełen ekran :)
http://www.youtube.com/watch?v=LLA8_pahH7Q
Za przesylke można płacic przy odbiorze tylko w ofercie musi być taka opcja bo nie kazdy taką daje
Ja też wypełniam formularz na necie ,a potem poczekałam aż przyślą mi pocztą kartę członkowską , chyaba tak to się nazywało. Zacznij kupowac od drobnych rzeczy, w razie wątpliwości zawsze mozesz przesłać pytanie do sprzedającego ,żeby mieć pewność ,że wszystko jest w porządku. I powolutku aż do skutku.
Dziękuje Wszystkim za odpowiedz...zabieram sie do lektury:)Pozdrawiam WŻ....:)
Ja do tej pory tylko kupowałam na allegro. Teraz robię porządki w domu i chciałabym część rzeczy sprzedać przez internet. Zastanawiam się tylko nad wysyłką i ceną wysyłki. Jaka opcja według was jest najlepsza? Przed wystawieniem muszę podać koszt wysyłki i tu zaczynają się schody, bo z pocztą polską to różnie ostatnio bywa. Pozdrawiam
Wszystko wysyłam Pocztą Polska i nie mam żadnych zastrzeżeń. czasem cos się przedłuzy, ale nic nie zginęło.
Jeśli Poczta Polska to ja najczęściej kupuję z opcja priorytet. Chociaż polecony priorytet jest dla mnie jeszcze lepszy bo to przesyłka rejestrowana i mogę ją śledzić. Przy cięższych rzeczach opłaca się kurier.
Ja nawet dzisiaj włóczkę dostałam kurierem. I taką opcję najchętniej wybieram. Wtedy mam bardzo szybkę i pewną przesyłkę.
założenie konta jest tam proste jak konstrukcja cepa. ostatnio nie korzystałam jakoś długo i musiałam założyć nowe konto, bo zapomniałam starego i nie było żadnego problemu