Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Gawędy o jedzeniu / Co planujecie przyrządzić na święta Bożego Narodzenia?

Forum

Co planujecie przyrządzić na święta Bożego Narodzenia?

Autor: olusia23
Data: 2011-12-03 21:24:34

Jakie dania i potrawy będą gościć na waszych stołach w tegoroczne święta Bożego Narodzenia? Co przygotowujecie co roku, a co będziecie przyrządzać po raz pierwszy? Jakie ciasta, mięsa i sałatki chcielibyście zrobić na ten szczególny czas? Ja ze względu na fakt, że co roku spędzam święta u rodziny nie przygotowuję zbyt wielu potraw. Jednak w tym roku chciałabym trochę poeksperymentować. 

Na naszym stole na pewno będą pieczone mięsa: karczek i schab, może boczek. Śledziki na słodko z rodzynkami w sosie pomidorowym i drugie z jabłkiem. Sałatki: z selera i ananasa, z kuczaka curry i pewnie z tuńczyka. Na pewno upiekę moje chlebki. Chciałabym też zrobić tiramisu i upiec senik. Mam nadzieję, że ten post mnie zainspiruje ;)

Data: 2011-12-03 21:41:40

Będą dwie sałatki,jedna  z kurczakiem i ananasem, druga jarzynowa, tatar , schab pieczony ze śliwką i morelami, karczek pieczony,polędwica suszona, szynka z szynkowaru,  kurczak z nadzieniem, flaki i barszczyk z uszkami, dwie surówki ( z racji uroczystości rodzinnej )Z nowości pierwszy raz tort Mikado i trzy bit , mój sernik wiedeński, rolada orzechowa Ani, piernik i jeszcze ciasta od mamy. Dań wigilijnych już nie będę wymieniać bo jak zwykle tradycyjne:)

Autor: elamik
Data: 2011-12-04 11:39:49

Ja na święta zawsze piekę keksa w ilości 4 lub 5 ( blaszek ) dodaję tam same smakołyki - znika bardzo szybko.Miodownik, pyszny piernik z herbatą oraz makowiec.

Wigilia jest u mnie więc wszystkie portawy wigilijne : karp w galarecie, karp w śmietanie, kompot, kluski z makiem, pierogi , kapusta z grochem, kwasówka  i.t.p. Ciekawa jestem co u was robi się na wigilię z tradycyjnych potraw rzadko spotykanych - u mnie jest kutia, przyrządza ją siostra.

Autor: olusia23
Data: 2011-12-04 13:08:59

No właśnie zapomniałam, że w planach miałam także keksa :) Na pewno upiekę :)

Autor: Fiddle
Data: 2011-12-04 14:32:29

Tradycyjnie z ciast u nas będzie ciasto Toffi, krajanka piernikowa, oraz ciasto z kokosem i makiem. Dodatkowo pyszne pierniczki.

Wigilijne potrawy to pewnie kazdy zna... Karp, ryba po japońsku, ryba z ananasem, ryba w occie, ryba w galarecie, śledź w śmietanie, pierogi, barszcz czerwony z uszkami...

Będą dwa/trzy rodzaje sałatek: jarzynowa, z kurczakiem wędzonym i ananasem, i może gyros. Z mięska to tradycyjnie wędzone wędliny (boczek, szynka, kiełbasa), i szyneczka z przepisu kola :  http://www.wielkiezarcie.com/recipe22845.html Wszystko wypróbowane :)

A tak z nie wypróbowanych, to chcę zrobić rurki z kremem :)

Święta zawsze przeżywam z rodziną która jest duuża dlatego tego jest dosyc sporo ;).

Autor: marzanna.k5
Data: 2011-12-04 18:25:14

Fidlle co to za ciasto z tym kokosem i makiem?

Autor: Fiddle
Data: 2011-12-05 16:49:50

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Ciasto_z_makiem_i_wiorkami_kokosowymi,,-2836193,9495.html Ja korzystam z tego przepisu. Jest smaczne jeżeli ktoś lubi mak i kokos ;)

Autor: aggusia35
Data: 2011-12-04 22:09:02

Co to jest kwasówka ?

Autor: alisz
Data: 2011-12-20 17:15:37

Też jestem bardzo ciekawa. W mojej rodzinie kwasówka to danie, którego przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. To zabielona i lekko zagęszczona zupa na wodzie z gotowania kapusty kiszonej, którą pałaszujemy z jajkiem sadzonym. Jeszcze nigdy nie poznałam nikogo, kto znałby ten przepis, stąd moja ciekawość :)

Autor: madzia22r
Data: 2011-12-20 17:51:37

U mnie kwasowka to zupa z wody po gotowanej kapuscie, z dodatkiem grzybow suszonych, kaszy jeczmiennej i pokrojonej w slupki marchewki i pietruszki. Czysta i niczym nie zageszczana.

Autor: PATI :)
Data: 2011-12-04 18:43:05

U nas z ciast sernik , miodownik , fale dunaju , tort ( imieniny mamy ) , pierniczki , chlebek na zakwasie

sałatki -  , selerowo ananasowa , porowa, śledziowa

mięsa - pieczony schab , galareta ,

kapusta z grochem , fasola ze śliwkami , pierogi , uszka , barszcz, grzybowa , paszteciki , karp , kompot z suszu , kluski z makiem , łazanki

i zobaczymy może też się zainspiruje :)

Autor: darai
Data: 2011-12-05 19:00:04

fasola ze śliwkami? cóż to? ciekawość mnie zjada :) brzmi ciekawie.

Autor: PATI :)
Data: 2011-12-07 20:14:09

Bardzo smaczna potrawa wigilijna :)

Fasole jaś moczymy na noc.

Śliwki suszone dusimy na masełku ( jeśli są bardzo suche mozna namoczyć ) , a fasole gotujemy do miekkości Potem mieszamy  razem i chwile dusimy na koniec dodajemy powidła śliwkowe , przyprawiamy do smaku .

Dopisano 11-12-08 9:08:53:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe72761.html

Autor: darai
Data: 2011-12-08 13:02:15

Super! Dzięki :)

Autor: kasnik
Data: 2011-12-04 20:19:51

U nas zawsze jest barszcz czerwony z uszkami lub/i pierogami(na wigilię z grzybami, a na pozostałe dni z mięskiem) oraz obowiązkowo  zupa grzybowa na wywarze z ryb z warzywami - pycha:)

Zawsze jest sałatka jarzynowa, a druga sałatka co roku inna-albo taka na jaka mamy ochote.

Biała słodka kapusta-postna, jak mówi moja mama.

Karpik smażony, ryba po żydowsku i płaty śledziowe solone-zrobione w zalewie i podane ze śmietaną.

Kompot z suszu.

Mnóstwo drobniutkich ciasteczek-robionych przez nas, makowiec, sernik-2 rodzaje(drożdżowy i z rosą), ciasto makowo-jabłkowe. Jak jest dużo gości to jesszcze dodatkowo jakies, ale tamte obowiązkowo.

Sama piękę szynkę w rękawie i sami wędzimy mięsko(szynka, schab, boczek, karczek-mamy na dłużej).

W pierwszy dzień Świąt nigdy nie gotujemy obiadu, dopiero w drugi dzień znów ide do garów.

 

To jest zawsze, ale co roku szukam jakiejs inspiracji i kilka dan dochodzi:)

Zawsze coś kombinuje bo ja mam imieniny w wigilię, a mężus urodzinki w drugi dzień Świąt i gości mnóóóóóstwo.

Pod koniec nadchodzącego tygodnia biorę się za pieczenie ciasteczek:) synuś juz nie może sie doczekac:)

 

Pozdrawiam cieplutko:)

 

Autor: asieksza
Data: 2011-12-04 21:55:26

Ponieważ u nas spotyka się cała rodzina w Wigilię łączymy tradycje dwóch rodzin. Moja mama gotuje barszczyk z uszkami albo pieczonymi pierożkami. Teściowa robi moją ukochaną zupę z suszonych owoców ( niestety mojej mamie i dzieciakom niezbyt smakuje ).  Mama robi kapustę z grzybami, mama męża kapustę z grochem, moja mama karpia w pomidorach, mężuś karpia w śmietanie. Kuti już nie robimy chociaż ja uwielbiam ( niestety zawsze jakoś dużo jej wychodziło a chętnych niewielu więc część lądowała w koszu po świętach , a tego nie lubię. Ja przygotuję rybę po grecku, może sałatkę z owoców morza, jarzynową i jakieś śledziki. Piekę sernik - chałwowowy albo londyński, piernik staropolski już dojrzewa, na pewno pobawię się z córkami w pieczenie pierniczków i może jeszcze jakiś ciasteczek. Mama upiecze makowce.W pierwszy dzień świąt idę do pracy więc mąż będzie rządził w kuchni. Na drugi dzień na obiadek jakieś mięsko.

Autor: Wkn
Data: 2011-12-06 20:42:07

Na Wigilię zupę z suszonych borowików z groszkiem ptysiowym, jak zwykle barszcz czerwony i pierogi pieczone z farszem ze świeżej kapusty i grzybów, rybę w sosie pomidorowo-warzywnym (na zimno), chleb na zakwasie, śledzie w oleju, paski dorsza z kapustą kiszoną w cieście francuskim. I tyle - więcej nie damy rady zjeść.

Pierwszy i drugi dzień Świąt: 2 rodzaje mięs pieczonych podawanych na zimno podawanych z pieczywem i sałatką warzywną, sałatka z kurczaka z rożna, kukurydzy, orzechów włoskich, ananasa i majonezu, na obiad ryż jaśminowy z karkówką korzenną i buraczkami pieczonymi.

Ciasta:

piernik staropolski, szarlotka bakaliowa, makowiec drożdżowy

Autor: makusia
Data: 2011-12-06 20:45:56

Dorotko, jak robisz "paski dorsza z kapustą kiszoną w cieście francuskim."?

Autor: Wkn
Data: 2011-12-06 20:51:57
Autor: makusia
Data: 2011-12-07 11:35:10

Dziękuję, zrobię na te święta:)

Autor: stokrotkax86
Data: 2011-12-08 08:31:56

ja pierwszy raz w życiu chce zrobić sama tzn na śląsku makówki :) do tego sama chce zrobić keksa- ale ten będzie zgodny z dieta South Beach :)

moja mama zrobi gotowany sernik :)

jak zwykle będzie śląska moćka, rolmopsy i śledzie po myśliwsku :)

 

Autor: Izuś
Data: 2011-12-08 13:10:11

U mnie nowości niet- z racji wieku uczestników! Wigilia- zupa grzybowa z łazankami,zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach, pierogi z kapustą i grzybami (MOJEJ roboty), karp smażony,kapusta z grochem, grzyby w cieście i kompot z suszu. Z ciast- sernik i makowiec. Na I i II dzień dodatkowo- flaki, bigos, karczek pieczony i pasztet domowej roboty.

Autor: till
Data: 2011-12-10 18:59:51

Zupa śledziowa? Opowiedz o tym coś bliżej!

Kiedyś słyszałam, że to takie pyszne...

Autor: Izuś
Data: 2011-12-10 22:23:20

Till! To po prostu śledzie w zalewie octowo- wodno- śmietanowo- cebulowej, z tym, że zalewy jest b. dużo i jest rzadka- jak zupa. Dobrze osolona i opieprzona (najlepiej zrobić dzień wcześniej, co by się przegryzła). Podaje sie na zimno, a do tego gorące ziemniaki w mundurkach. Najlepsza z Teściowych robiła z prawdziwych solonych, wymoczonych śledzi (koniecznie z mleczem), ja już jestem za bardzo wygodnicka i robię często z marynowanych płatów. Pozdrawiam- Izka

Autor: Laugasel
Data: 2011-12-10 18:45:21

Ja na pewno upiokę http://www.wielkiezarcie.com/recipe28189.html to najlepsze pierniki jakie upiekłam w życiu!!!

Autor: mysha2006
Data: 2011-12-11 13:24:39

Potwierdzam :) nie wiem czy najlepsze jakie Ty upiekłaś :) ale dla mnie to najlepsze pierniki na świecie :):):)

Autor: alicja_bt
Data: 2011-12-10 18:55:16

Mam stały wypróbowany repertuar: duszona peklowana szynka , pieczony kurczak na zimno. sałatka jarzynowa do niej biała kiełbasa , na drugi dzień część rodziny zajada flaki , część schabowe. Z ciast sernik ,makowiec, karpatka i drożdżówka z bakaliami i kakao.

Dopisano 11-12-10 19:08:08:

Bigos już ugotowany dochodzi w słoikach

Autor: olusia23
Data: 2011-12-20 07:13:18

Zaciekawił mnie ten pieczony kurczak na zimno. Możesz podać przepis?

Autor: alicja_bt
Data: 2011-12-20 07:58:36

Chyba żle sie z rozpedu wyraziłam , marynuje się na zimno w lodówce przez noc w oliwie, soku z cytryny z dodatkim soli i sosu chili.Potem piecze sie juz na gorąco w piekarniku , zostawiam kurczaka do wystudzenia . Konsumujemy na zimno najlepiej na drugi dzień .Jest kruchy i świetnie sprawdza sie zamiast wędliny.Marynata musi być dosyć pikantna.

Autor: angeliczka
Data: 2011-12-10 19:16:20

w tym roku wigilia u mnie i tradycyjnie będzie: karp smożony filet zmażony pierogi własnej roboty krokiety barszcz z uszkami ryba po grecku ryba w brzoskwiniach ryba po japońsku i sałatka śledziowa karp w occie

na I i II dzień świąt schab ze śliwką kurczak pieczony de volaille kotlet schabowy z pieczarkami  nóżki w galarecie sałatka pieczarkowa i to co zostało po wigilii

z ciast makowiec śnieżny sernik szachownica orzechowiec i pijana śliwka

Autor: mysha2006
Data: 2011-12-11 13:14:42

U mnie bardzo klasycznie:

-barszcz z uszkami, barszcz robię ja, uszka teściowa,

-kapusta z grzybami-robi teściowa

- z rybek oczywiście karp, sola, panga i karmazyn

-śledzie w zalewie

-suszona polędwica

-ze słodkości standardowo piernik staropolski i pierniczki brukowce a z nowości kruche ciasteczka z marmoladą i masą z orzechów włoskich.

Co do obiadu to nie wiem bo najprawdopodobniej pójdziemy w jeden dzień do teściów a w drugi do mamy.

Autor: Iza468
Data: 2011-12-12 12:56:22

Mozecie podac mi linka na salatke z kurczakiek i ananasem, czesto sie tu pojawiala jako jedna z wielu salatek swiatecznych.

No i jaka salatke mozna podawc jeszcze na swieta ?? Ktora by fajnie smakowala nie tylko z ryba ale i takze z miesem pieczonym z rolada itp

Autor: malina_a
Data: 2011-12-20 08:28:32

Na wigilię idziemy do rodziców za to 1 dzień Świąt u na i będzie 12 dorosłych osób, 4 natolatków  i 4 maluszków - to jest dopiero dla mnie wyzwanie :):) całe szczęście każdy zaoferował , że coś ze sobą przyniesie a ja przygotowuję :

- paszteciki wg przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe44060.html z pieczarkami (robiłam niedawno dla wypróbowania przepisu)

- barszcz (zakwas się robi)

- bigos

- pałeczki z kurczaka i skrzydełka marynowane w sosie słodko ostrym z miodem (nowość u nas a przepis od kolegi)

- śledzie wg przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe54170.html (nowość)

- ryba po grecku

- 3 bit wg przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe12375.html - to nasze ulubione ciacho

- śledzie po wiejsku ( kupione i pyszne)

- pieczone mięsko - właśnie się pekluje, schab , indyk

Resztę doniesie rodzinka :)

To tyle :) Trochę nowości - napisze po świętach jak sprawdziły się nowości :)

Autor: kokarda
Data: 2011-12-20 09:12:55

1. łazanki z kapustą i grzybami (zamiast pierogów)

2. czerwony barszyk

3. smażona ryba 

4. zupa śledziowa z ziemniorami w mundurkach 

5. sałatka warzywna 

6. marzy mi się gotowana kapusta z grochem

7. jakieś ciasto, o ile znajde galaretkę :p

Autor: anqe
Data: 2011-12-20 23:02:05

u mnie tradycyjnie na wigili 6 dorosłych osób i 7 letnia córcia poza tym pierwsze święto spędzamy poza domem więc przygotowuję wyłącznie potrawy wigilijne i bigos, w menu tradycyjnie:

barszcz

kompot z suszu

pierogi z kapustą i grzybami

karp smażony

dorsz po grecku

pstrąg w galarecie

śledź w oleju

sledź w śmietanie

krewetki w cieście

śledź smarzony z kapustą pekińską i zapiekany w cieście francuskim na sposób chiński

sałatka jarzynowa

chleb pełnoziarnisty

sernik

makowiec

pierniczki

Autor: Ines
Data: 2011-12-20 23:17:49

1) zupa z suszonych grzybów na kwasie z kapusty

2) karp smażony

3) karp w galarecie

4) lin pieczony z cebulką

5) lin w śmietanie

6) pierogi z kapustą i grzybami( własne)

7) barszcz ( do popitki z paczki- Knoora ale doprawiam po swojemu:-)))

8) jakiś filet ( najpewniej tilapia - nie wszyscy lubią skubać ości)

9) rybki w sosie brzoskwinoiwo paprykowym

 i to tyle na Wigilię, bo więcej nie damy rady zjeść, zresztą nie będzie to w wielkich ilościach.

Z ciast będzie agrestowe, sernik, makowiec i śmietanowe z brzoskwiniami - wszystko stety-niestety zamówione u znajomej kucharki, z braku czasu.

Na święta będzie karkówka w koli i sosie barbecue, karkówka po francusku, zrazy wieprzowe ( kryzys), kieszonki schabowe z serem i pieczarkami. Pewnie jeszcze sałatka warzywna albo selerowa i potrawka gyros.To wszystko na drugi dzień świąt + rosołek, bo pierwszego mamy goscinkę u rodzinki:-) zresztą dawno temu ujadłam się odgrzewanego żarełka i mam teraz niewielki wstręt do niego dlatego niektóre potrawy tylko przygotuję przed świętami a przyrządzę na bieżąco, nawet kosztem wolnego czasu.

A swoją drogą ten rosół to pierwszy raz na święta, bo zawsze na nastepny dzien po świętach musiałam robić rodzince żurek, kartoflankę, zacierki albo właśnie rosół ;-))

Pozdrawiam świątecznie!

Autor: Ines
Data: 2011-12-20 23:20:00

A i jeszcze  chcę zrobić http://www.wielkiezarcie.com/recipe28794.html od Wkn. Musi być bardzo smaczne a ja lubię takie wynalazki...

Autor: gosiaw70
Data: 2011-12-21 12:11:02

Ciasta(wszystkie przepisy z WŻ+własne modyfikacje)-miodownik z masą grysikową,mleczna kanapka,piernik z marcepanem,piernik z masą zasmażkową,sernik anielski,pierniczki,cisateczka kruche oraz krucho-drożdzowe cisato z kakao,potraw za wiele nie robię(u nas się strasznie mało je,więc przygotuję się na gości -drugi dzień świąt)-karczek w całości,do niego podam sos grzybowy i zestaw surówek,sałatkę śledziową z jabłkiem,jajeczka z majonezem i groszkiem,galaretkę z golonka i kurczaka(samo mięsko,bez skórek)...

Wyjec

2015-05-03 20:32:22
megi65
w połowie konsumpcji z kuchni wyjchały nasze 2 salareczki na co pani za barem z lodówy wyjęła rozrobiony balsamico w słoju po kompocie ..
2015-05-03 20:32:42
megi65
i ... olała aalbo poała nasze sałatki ...
2015-05-03 20:33:21
megi65
zuśmiechem na tawrzy obserwowałam ten '' zabieg kulinarny '' ....
2015-05-03 20:34:30
megi65
pani na tawrzy miała również promienny uśmiech ..
2015-05-03 20:35:29
megi65
nalepsze z tego wszystkiego był .... Leszek Chmielewski .....
2015-05-03 20:37:41
megi65
z uśmiechem na tawrzy podziękowałam i .... nigdy więcej ... :))))
2015-05-03 20:38:16
megi65
chyba ,że nauczą się gotować .. albo dobrze napisać kartę dań ...
2015-05-03 20:42:34
mggi63
megi toz Ty niczym Gesslerowa! :)
2015-05-03 20:47:35
megi65
no masz.... Geslerowa ... rzuca talerzami ..a ja uśmiechem ..
2015-05-03 20:48:22
megi65
Małgoś ... ale adsz wiarę .. wczoraj dzwonię do ''moje knajpki po drodze '' i pytam czy dzisiaj załapiemy sie na jedzonko ...
2015-05-03 20:48:46
megi65
bo zawsze tam .. pysznie , prosto i swieżo .. pani odpowiada..
2015-05-03 20:49:06
megi65
mamy komunie ....ale jeszcze pyta skąd dzwonię tak rozmawiamy ...
2015-05-03 20:50:00
megi65
oczywiscie mówię skad jestem ..a pani rstauratorka .... ''aaa pamiętam Panią i .... męża... rozawioałyśmy .. ''
2015-05-03 20:50:23
megi65
no masz ... ja zawsze gadam .. jak dobrze i jak .... ochyda ..
2015-05-03 20:51:08
megi65
ale za pare tyg ... zamelduję sie tam z przyjaciółmi i .. jeszcze raz ''wiadro pomyj '' wyleję na konkurencję ...
2015-05-03 20:52:27
megi65
tak pysznego tagliatelle z szpinakiem , piersią kuraka i sosem smietankowym z mascaropne ....
2015-05-03 20:52:34
megi65
w domu nie zrobie ... ;))
2015-05-03 20:53:04
megi65
a raz jesienia załapałam sie na sos ... borowikowy .......... no klekajcie narody .. :)))
2015-05-03 20:53:36
megi65
no można ... można ... i cenowo taniej i .... pyszniej ..
2015-05-03 21:03:24
mggi63
Madziu wszystko, zalezy od tego jakiego maja kucharza...
2015-05-03 21:03:44
mggi63
tu tez trzeba miec wyczucie rytmu....
2015-05-03 21:04:13
mggi63
takl jak gospodynie....bedzie trzy gotowało bigos i kazdy inny w smaku :)
2015-05-03 21:06:03
mggi63
dobranoc....:) bo jutro 5,20 wstawanie :)
2015-05-03 21:26:13
megi65
dobranoc .....
2015-05-04 06:07:20
Dżanina Fonda
Witam wszystkich, :)
2015-05-04 06:07:46
Dżanina Fonda
Megi, najbardziej mi się podobał balsamico w słoiku po kompocie. :DDDDD
2015-05-04 07:08:48
mggi63
dzień dobry:)
2015-05-04 07:09:27
mggi63
oj Dżani dobrze,ze do picia w musztardówce nie podali nic :D
2015-05-04 07:11:47
megi65
witam .. porannie ...
2015-05-04 07:12:08
megi65
ja tam nic nie mam przeciwko słoikowi po kompociku ...
2015-05-04 07:12:32
megi65
małgoś a musztardówki też w kuchennym obrocie mam ....
2015-05-04 07:14:06
megi65
generalnie ... dziewczyny tempie niechlujstwo w domu , w lokalach i na ... naszej stronie .. :))
2015-05-04 07:15:19
megi65
moze być stary talerz ... niklowane sztućce ale niech to nam bedzie ładnie podane ...
2015-05-04 07:16:31
megi65
przykłada już mamy na stronie tytułowej ...
2015-05-04 07:17:09
megi65
Dżani wiem kochana ... ,że Ty twierdzisz to nie konkurs fotograficzny ...
2015-05-04 07:17:51
megi65
ale czy widząc taką prezentacje w cukier ... pokusiłabyś sie .. ??
2015-05-04 07:19:28
megi65
swietne tło daje popielniczka ...
2015-05-04 07:19:40
megi65
nie dopisałam .. w cukiernii .... :DD
2015-05-04 07:33:08
Dżanina Fonda
jeśli chodzi o najnowsze przepisy, to nieszczególnie....
2015-05-04 07:33:43
Dżanina Fonda
ale nie każdy umie i nie każdy ma czym - vide -ja
2015-05-04 07:34:25
Dżanina Fonda
a sorka.... ale niektóre zdjęcia mnie smieszą, te własnie na naszym forum
2015-05-04 07:34:50
Dżanina Fonda
bo od razu mi przychodzi do głowy "ciekawe, czy na co dzień tak podaje rodzince?"
2015-05-04 07:34:59
mggi63
wniosek z tego,że kazdy ludx jest inny i inaczej postrzega estetykę,elegancję ....i co tu duzo gadac jakosć wykonywania potraw....
2015-05-04 07:35:24
Dżanina Fonda
ja wolę normalnie sfotografowany talerz z obiadkiem - jak np. (nie podlizując się) u mggi
2015-05-04 07:35:53
mggi63
tu masz racje Dżani...to takie sztuczne....
2015-05-04 07:36:24
Dżanina Fonda
niż wycudowany, ułożony od linijki i przyozdobiony kwiatuszkiem talerz zupy :)))
2015-05-04 07:36:27
mggi63
owszem powinno być ładnie,estetycznie itd. ale wszystko ma granice :D
2015-05-04 07:36:39
Dżanina Fonda
a co do tego, że niektóre zdjęcia są mało apetyczne - zgoda
2015-05-04 07:37:01
Dżanina Fonda
np. mój sos szpinakowy, no żebym się **** to sie nie dało podać ładnie :D
2015-05-04 07:37:46
Dżanina Fonda
tam wyżej "od linijki" to oczywiście nie o zupkę chodziło
2015-05-04 07:38:05
Dżanina Fonda
zmykam do pracy a potem postaram się "pouczestniczyć"
2015-05-04 07:38:13
mggi63
Dzani ja nie mam w zasiegu reki dobrego sprzetu ale foce tak jak podaję a nie tu różyczka tam kawałek umietolonego obrysu tu i tam liść z kwuatka....nie ja nie lubie sztuczności....
2015-05-04 07:38:40
mggi63
woooow dzięki Dżani :)
2015-05-04 07:39:06
Dżanina Fonda
własnie o to mi chodzi! :)
2015-05-04 07:39:10
mggi63
oj literówka ....chodzi o obrus i kwiatka :)
2015-05-04 07:39:38
megi65
Fonadzi ... da się .. :)))
2015-05-04 07:39:59
mggi63
bo tu masz racje to nie konkurs fotograficzny...
2015-05-04 07:40:57
mggi63
ja jestem tak jak Ty kobieta pracujaca i jak miałabym jeszcze stroic stół w pierdoły to by mnie krew zalała :D
2015-05-04 07:41:45
megi65
małgoś ... przecież masz kwiatolki na stole czy parapecie .... ja jak wcinam lubie poatrzeć na zieleninę w doniczce ..
2015-05-04 07:41:55
mggi63
naturalnosć....ot to tajemnica.....:)
2015-05-04 07:42:17
megi65
ale Twoje fotki to czysta estetyka ...
2015-05-04 07:42:43
mggi63
megi kwiatolki mam w pokoju...w kuchni niet....bo tam mam wiecznie okno rozwalone.....
2015-05-04 07:42:57
megi65
małgoś ... racja .. dla innych natura to plamy lub pety na stole ..
2015-05-04 07:43:27
mggi63
kwitnacych nie mam w doniczce bo nie lubię....jedyny kwaiat który darze sympatia z kwitnacych to cięta róza :)
2015-05-04 07:43:48
megi65
a ja tam lubię .. jak makuś talerz zupy nam podaje z tyłu ładny żonkil ..
2015-05-04 07:43:51
mggi63
ale nie bede latała do kwiaciarni by przystroić talerzyk :D
2015-05-04 07:44:29
mggi63
powiedzieliby w domu,zem oszalała :D
2015-05-04 07:45:14
mggi63
Ojjjj megi jestes niemozliwa :D
2015-05-04 07:46:21
megi65
łój tam .. zaraz do kwiaciarnii .. dyć nasz zawsze cus zielonego choćby i nac pietruchy ..
2015-05-04 07:46:42
mggi63
pety czy flaszka po piwie tudziez cukier rozsypany....to niechlujstwo .....
2015-05-04 07:46:56
megi65
wiesz co ... jak robiłam swego czasy fotki likieru to pani w kwiaciarni wiedziała ....
2015-05-04 07:47:01
mggi63
oooo tak nać mam !
2015-05-04 07:47:10
megi65
''a fotki pani robi '' ... :))
2015-05-04 07:47:32
mggi63
ale z racji tego,że dziweczki moje nie tolerują to nie uzywam....sama tylko :D
2015-05-04 07:48:31
mggi63
Taaaa....fotki to już rytuał :D
2015-05-04 07:48:42
megi65
dobra .... zmiana tematu ... dzisiaj u mnie fasolowa ....
2015-05-04 07:49:36
mggi63
u mnie krokiety....ale same sie obsługuja w doma....bno ja na rezonans po robocie.....
2015-05-04 07:49:39
megi65
moja autorska .. nie ma takiej na stronie ... z młodym lubczykiem i włoszczyzną ..
2015-05-04 07:49:43
mggi63
trzymajta kciuki!
2015-05-04 07:50:09
megi65
fasola biała konserwowa .. ostatnio przepyszna mi wyszła ..aż sie sama dziwiłam ..
2015-05-04 07:50:37
mggi63
z konserwowej???
2015-05-04 07:51:07
megi65
wczoraj sobie wykombinowałam wracając do domku ..
2015-05-04 07:51:07
mggi63
eeee tam....ja robiłam ostatnio grochowa z łuskanego....pyszna wyszła.....
2015-05-04 07:51:33
megi65
grochowej to chyba z 2 roki nie gotowałam .. zima tak szybko przeszła ..
2015-05-04 07:51:40
mggi63
dzisiaj machne po powrocie barszczyk ukraiński chyba na jutro....
2015-05-04 07:51:51
megi65
aa pada u Was deszczyk .. bo u mnie tak ..
2015-05-04 07:51:54
mggi63
....i cóś jeszcze trza.....
2015-05-04 07:52:38
mggi63
zmykam do obowiazków....do potem....luknę.....
2015-05-04 08:17:19
megi65
tak małgoś .. nie lubie łusek straczkowych .... a te zapuszkowane mają bardzo mieciutkie .
2015-05-04 08:19:03
janeczka669
dzień dobry:)
2015-05-04 08:23:37
janeczka669
deszczyk kropi ale niebo zachmurzone więc pewnie dłużej tak bedzie
2015-05-04 08:24:02
janeczka669
ziemia wypije wszystko więc niech tam sobie pada
2015-05-04 08:27:48
Dżanina Fonda
megi - co do sosu szpinakowego.... ja nie wątpię, że ktoś by umiał go sfotografować estetycznie, ja nie umiem :D
2015-05-04 08:28:05
Dżanina Fonda
mggi - jak już sie doczekałaś, to trzymam mocno kciuki
2015-05-04 08:28:10
Dżanina Fonda
heloł, Janeczko
2015-05-04 08:28:39
Dżanina Fonda
u nas jeszcze nie pada, ale chyba będzie
2015-05-04 08:30:38
Dżanina Fonda
niech pada, ale mogło by być ciutkę cieplej... u nas ma być całe 11 stopni :(
2015-05-04 08:31:38
janeczka669
co do fotek
2015-05-04 08:32:03
janeczka669
no cóż nie kużdyn ma talent i białą parasolkę pod ręką
2015-05-04 08:33:52
janeczka669
a estetyka, no cóż dla każdego to coś innego:)
2015-05-04 08:35:40
janeczka669
Megi, nie żebym ponagała ale przeczytałaś ostatni post........ ?
2015-05-04 08:39:55
janeczka669
miłego dnia moje panie:)
2015-05-04 08:40:37
janeczka669
idę zostawić ślad, że coś dziś jednak zrobiłamm:):):)
2015-05-04 08:48:16
Wkn
Dżanina, focenie sosów nie jest super łatwe - warto podpatrywać, jak robią to inni, próbować, i nie przejmować się, jeśli jednak nie wyjdzie ładnie. Najważniejsze, że będzie smacznie!
2015-05-04 09:39:04
olaala
Nie chcę pokazywać paluchem...ale pewnej pani foty..są po rostu odstraszające:-(-jeść się nie chce...łoooohydne
2015-05-04 09:54:05
megi65
no widzicie Kochanne .. czy Wam przeszkadza ....taki kawałek szafirka na caichu Wkn ..
2015-05-04 09:54:48
megi65
ja tam wsuwam ... i ciacho i kwiatolek + zielony listek jakby się znalazł ..
2015-05-04 09:55:35
megi65
Jasiu .... ostatni post ... przypomnij mi proszę ... nie mam pojęcia ...
2015-05-04 09:55:58
olaala
Wolę kawałek szafirka..jak to nazwałaś Megi..niż wymiociny...taki misz-masz..szaro-buro...
2015-05-04 09:56:12
Wkn
Dobra, następnym razem zdejmę szafirka i fota będzie mniej odstraszająca i ohydna :D
2015-05-04 09:56:24
megi65
Wkn .. sosy i zupy ... kadruje się bardzo trudno ... ale wystrczy ćwiczyć i paracować nad tym ..
2015-05-04 09:57:36
olaala
a jeszcze te blaszane michy i duralex....fuj!!
2015-05-04 10:03:55
Wkn
o rany, to ja teraz już nie wiem, czy Wam się przyznać, czy lepiej (bo trochę się boję), że to moje ciacho z szafirkiem jest sfocone na szybko przed zapyziałym drewniałym domkiem, na przęsłach pomostu, z blachy zdjęta obejma, papier byle jak się ułożył w tle, na pierwszym planie kawałek wykrojonego ciach i jeden bidny szafirek, haha :P
2015-05-04 10:06:58
Wkn
i bez białej parasolki :P
2015-05-04 10:08:24
olaala
Wkn..ale jesteś skromna..
2015-05-04 10:12:48
Dżanina Fonda
Boziu, w końcu załapałam gdzie ten szafirek! :DD
2015-05-04 10:13:40
Wkn
w sumie to macie rację - czasem wystarczy po prostu odpowiednim kadrem ukryć zbędne elementy tła, usunąć je, gdzie indziej postawić główny obiekt fotografowania i wszystko zaczyna wyglądać lepiej (tak sobie myślę, że raczej nikt by nie zgadł, że ciacho stoi sobie na jeszcze nie zmontowanym pomoście, a z tyłu straszy obdrapana ściana domku i jakieś wiadro ze szczotką :D)
2015-05-04 10:15:33
mggi63
no Dżanii reflex szachisty....:D
2015-05-04 10:16:42
mggi63
Oj szafirek to malutki i prawie nie widać gorzej jak tło jedzonka przysłania wazon z kwiatami albo zastawa większa niz kawałek ciacha :D
2015-05-04 10:17:04
olaala
Wkn..Twje foty...potrawy..są piękne:))
2015-05-04 10:17:18
mggi63
nie wiadomo co wtedy podziwiac:)
2015-05-04 10:33:38
Dżanina Fonda
wiecie... jest tu parę osób, których fotki są cudne i nie łudźmy się, że im dorównamy
2015-05-04 10:34:26
Dżanina Fonda
moje zdjęcia mogą się podobać lub nie, tak samo zdjęcia innych - kwestia gustu (też)
2015-05-04 10:35:20
Dżanina Fonda
ale będe powtarzała do znudzenia - żarcie na stole i na fotach nie jest moim priorytetem, moje życie nie kręci sie wokół WŻ, ten jest tylko bardzo fajnym dodatkiem do niego
2015-05-04 10:35:47
Dżanina Fonda
i nie zamierzam się "uczyć" ślicznie fotografować sos, bo do niczego w życiu nie jest mi to potrzebne :D
2015-05-04 10:36:07
Lea2
Dzień dobry :-)
2015-05-04 10:36:50
Dżanina Fonda
a przez takie krytyki - wystarczy popatrzeć jak mało osób wstawia zdjęcia w wątku obiadowym - no bo po co narażać się na krytykę
2015-05-04 10:37:51
Dżanina Fonda
a mnie sama informacja, bez zdjęcia, nt. co ktoś jadł wczoraj na obiad mało odchodzi (chociaż i mnie się zdarza)
2015-05-04 10:39:16
Dżanina Fonda
mam wrażenie, że łatwiej jest sfotografować "wdzięcznie" ciasto niż talerz z codziennym obiadem i dlatego wątek "ciastowy" jest kolorowszy i ma zdjęcia praktycznie w każdym wpisie
2015-05-04 10:39:34
Dżanina Fonda
heloł, Lea :)
2015-05-04 10:40:29
Lea2
Hej Dżaninka :-)
2015-05-04 10:41:36
Lea2
Mam nadzieję, że moje fotki są w miarę fotogeniczne, bo robione tylko komórą...
2015-05-04 10:41:56
Dżanina Fonda
olaala - dlaczego np. sfotografowałaś swój piękny tort a już pierogów z mięsem nie????
2015-05-04 10:42:15
Lea2
ale nie wszystkim mogą się podobać...
2015-05-04 10:42:28
Dżanina Fonda
spoko, ja też tylko komórką. :))))
2015-05-04 10:42:44
Dżanina Fonda
i chwała ci za to, że je wstawiasz :))))
2015-05-04 10:43:51
Lea2
a ja tam lubię, ja na zdjęciu są kwiateczki, tudzież jakieś gałązeczki czy też listeczki, bo lubię naturę...
2015-05-04 10:47:52
Lea2
a tkich typowyvh zdjęć z np. naleśnikami, które wczoraj robiłam, to nie ma co wstawiać, bo i tak tam ni widać z czego one są, bo ja stale coś modyfikuje w cieście, ale jenak naleśik, to po porostu naleśnik... :-)
2015-05-04 10:50:35
mggi63
Dżani dobrze gadulisz....:)
2015-05-04 10:52:44
Lea2
a w ogōle, to to ciężko jest uchwycić dobre świato żeby zrobić dobre zdjęcie, tym bardziej, że u mnie w kuchni panuje półmrok...
2015-05-04 10:54:36
Lea2
Dżannko, dziękuję, ale zdjęcia są jakie są... :)))
2015-05-04 10:54:36
Dżanina Fonda
a wiecie - jeszcze tak pomyślałam.... ja nigdy w domu nie mam kwiatów ciętych, bo ich nie lubię, nawet jak dostanę to dla mnie kłopot... no to skąd by się miały wziąć na zdjęciu? :)
2015-05-04 10:56:03
Dżanina Fonda
u mnie nie stoją kwiaty, obrus kładę tylko na czas posiłków bo kto mi zagwarantuję, że ja do pracy a któryś kot się nie położy na w/w obrusie???? :D takie życie i taki dom :D
2015-05-04 10:56:11
Dżanina Fonda
tak się mieszka ze zwierzętami
2015-05-04 10:56:48
mggi63
albo mamy obiad na stole albo ogródek :)
2015-05-04 10:57:22
Dżanina Fonda
mam gdzieś w domu na dysku fajnie zdjęcie, jak je dzisiaj znajdę, to wstawię do galerii, żeby wam coś pokazać.... :D trochę dystansu i uśmiejecie się
2015-05-04 10:57:45
Lea2
kwiaty, to też akurat wolę w doniczkach i na zewnątrz, chociaż ładnie wyglądajæ w wazonie, to jednak jest to kłopot i też mi nie za bardzo pasują takie ściéte... :-)
2015-05-04 10:57:51
Dżanina Fonda
jenyyyyy, dziewczyny, gadam zamiast pracować
2015-05-04 10:57:54
Dżanina Fonda
zgroza, znikam
2015-05-04 10:59:10
Lea2
Dżaninko, dziękuję, że doceniasz moje zdjęcia, ale one są jakie ßą... :)))
    mggi63: albo mamy obiad na stole albo ogródek :)
    Dżanina Fonda: mam gdzieś w domu na dysku fajnie zdjęcie, jak je dzisiaj znajdę, to wstawię do galerii, żeby wam coś pokazać.... :D trochę dystansu i uśmiejecie się
    Lea2: kwiaty, to też akurat wolę w doniczkach i na zewnątrz, chociaż ładnie wyglądajæ w wazonie, to jednak jest to kłopot i też mi nie za bardzo pasują takie ściéte... :-)
    Dżanina Fonda: jenyyyyy, dziewczyny, gadam zamiast pracować
    Dżanina Fonda: zgroza, znikam
    Lea2: Dżaninko, dziękuję, że doceniasz moje zdjęcia, ale one są jakie ßą... :)))

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63727 przepisów
1211 artykułów
260967 opinii
534844 wypowiedzi na forum
141945 zdjęć
70321 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij