Jakie dania i potrawy będą gościć na waszych stołach w tegoroczne święta Bożego Narodzenia? Co przygotowujecie co roku, a co będziecie przyrządzać po raz pierwszy? Jakie ciasta, mięsa i sałatki chcielibyście zrobić na ten szczególny czas? Ja ze względu na fakt, że co roku spędzam święta u rodziny nie przygotowuję zbyt wielu potraw. Jednak w tym roku chciałabym trochę poeksperymentować.
Na naszym stole na pewno będą pieczone mięsa: karczek i schab, może boczek. Śledziki na słodko z rodzynkami w sosie pomidorowym i drugie z jabłkiem. Sałatki: z selera i ananasa, z kuczaka curry i pewnie z tuńczyka. Na pewno upiekę moje chlebki. Chciałabym też zrobić tiramisu i upiec senik. Mam nadzieję, że ten post mnie zainspiruje ;)
Będą dwie sałatki,jedna z kurczakiem i ananasem, druga jarzynowa, tatar , schab pieczony ze śliwką i morelami, karczek pieczony,polędwica suszona, szynka z szynkowaru, kurczak z nadzieniem, flaki i barszczyk z uszkami, dwie surówki ( z racji uroczystości rodzinnej )Z nowości pierwszy raz tort Mikado i trzy bit , mój sernik wiedeński, rolada orzechowa Ani, piernik i jeszcze ciasta od mamy. Dań wigilijnych już nie będę wymieniać bo jak zwykle tradycyjne:)
Ja na święta zawsze piekę keksa w ilości 4 lub 5 ( blaszek ) dodaję tam same smakołyki - znika bardzo szybko.Miodownik, pyszny piernik z herbatą oraz makowiec.
Wigilia jest u mnie więc wszystkie portawy wigilijne : karp w galarecie, karp w śmietanie, kompot, kluski z makiem, pierogi , kapusta z grochem, kwasówka i.t.p. Ciekawa jestem co u was robi się na wigilię z tradycyjnych potraw rzadko spotykanych - u mnie jest kutia, przyrządza ją siostra.
No właśnie zapomniałam, że w planach miałam także keksa :) Na pewno upiekę :)
Tradycyjnie z ciast u nas będzie ciasto Toffi, krajanka piernikowa, oraz ciasto z kokosem i makiem. Dodatkowo pyszne pierniczki.
Wigilijne potrawy to pewnie kazdy zna... Karp, ryba po japońsku, ryba z ananasem, ryba w occie, ryba w galarecie, śledź w śmietanie, pierogi, barszcz czerwony z uszkami...
Będą dwa/trzy rodzaje sałatek: jarzynowa, z kurczakiem wędzonym i ananasem, i może gyros. Z mięska to tradycyjnie wędzone wędliny (boczek, szynka, kiełbasa), i szyneczka z przepisu kola : http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html Wszystko wypróbowane :)
A tak z nie wypróbowanych, to chcę zrobić rurki z kremem :)
Święta zawsze przeżywam z rodziną która jest duuża dlatego tego jest dosyc sporo ;).
Fidlle co to za ciasto z tym kokosem i makiem?
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Ciasto_z_makiem_i_wiorkami_kokosowymi,,-2836193,9495.html Ja korzystam z tego przepisu. Jest smaczne jeżeli ktoś lubi mak i kokos ;)
Też jestem bardzo ciekawa. W mojej rodzinie kwasówka to danie, którego przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. To zabielona i lekko zagęszczona zupa na wodzie z gotowania kapusty kiszonej, którą pałaszujemy z jajkiem sadzonym. Jeszcze nigdy nie poznałam nikogo, kto znałby ten przepis, stąd moja ciekawość :)
U mnie kwasowka to zupa z wody po gotowanej kapuscie, z dodatkiem grzybow suszonych, kaszy jeczmiennej i pokrojonej w slupki marchewki i pietruszki. Czysta i niczym nie zageszczana.
U nas z ciast sernik , miodownik , fale dunaju , tort ( imieniny mamy ) , pierniczki , chlebek na zakwasie
sałatki - , selerowo ananasowa , porowa, śledziowa
mięsa - pieczony schab , galareta ,
kapusta z grochem , fasola ze śliwkami , pierogi , uszka , barszcz, grzybowa , paszteciki , karp , kompot z suszu , kluski z makiem , łazanki
i zobaczymy może też się zainspiruje :)
fasola ze śliwkami? cóż to? ciekawość mnie zjada :) brzmi ciekawie.
Bardzo smaczna potrawa wigilijna :)
Fasole jaś moczymy na noc.
Śliwki suszone dusimy na masełku ( jeśli są bardzo suche mozna namoczyć ) , a fasole gotujemy do miekkości Potem mieszamy razem i chwile dusimy na koniec dodajemy powidła śliwkowe , przyprawiamy do smaku .
Dopisano 11-12-08 9:08:53:
http://wielkiezarcie.com/recipe72761.html
U nas zawsze jest barszcz czerwony z uszkami lub/i pierogami(na wigilię z grzybami, a na pozostałe dni z mięskiem) oraz obowiązkowo zupa grzybowa na wywarze z ryb z warzywami - pycha:)
Zawsze jest sałatka jarzynowa, a druga sałatka co roku inna-albo taka na jaka mamy ochote.
Biała słodka kapusta-postna, jak mówi moja mama.
Karpik smażony, ryba po żydowsku i płaty śledziowe solone-zrobione w zalewie i podane ze śmietaną.
Kompot z suszu.
Mnóstwo drobniutkich ciasteczek-robionych przez nas, makowiec, sernik-2 rodzaje(drożdżowy i z rosą), ciasto makowo-jabłkowe. Jak jest dużo gości to jesszcze dodatkowo jakies, ale tamte obowiązkowo.
Sama piękę szynkę w rękawie i sami wędzimy mięsko(szynka, schab, boczek, karczek-mamy na dłużej).
W pierwszy dzień Świąt nigdy nie gotujemy obiadu, dopiero w drugi dzień znów ide do garów.
To jest zawsze, ale co roku szukam jakiejs inspiracji i kilka dan dochodzi:)
Zawsze coś kombinuje bo ja mam imieniny w wigilię, a mężus urodzinki w drugi dzień Świąt i gości mnóóóóóstwo.
Pod koniec nadchodzącego tygodnia biorę się za pieczenie ciasteczek:) synuś juz nie może sie doczekac:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Ponieważ u nas spotyka się cała rodzina w Wigilię łączymy tradycje dwóch rodzin. Moja mama gotuje barszczyk z uszkami albo pieczonymi pierożkami. Teściowa robi moją ukochaną zupę z suszonych owoców ( niestety mojej mamie i dzieciakom niezbyt smakuje ). Mama robi kapustę z grzybami, mama męża kapustę z grochem, moja mama karpia w pomidorach, mężuś karpia w śmietanie. Kuti już nie robimy chociaż ja uwielbiam ( niestety zawsze jakoś dużo jej wychodziło a chętnych niewielu więc część lądowała w koszu po świętach , a tego nie lubię. Ja przygotuję rybę po grecku, może sałatkę z owoców morza, jarzynową i jakieś śledziki. Piekę sernik - chałwowowy albo londyński, piernik staropolski już dojrzewa, na pewno pobawię się z córkami w pieczenie pierniczków i może jeszcze jakiś ciasteczek. Mama upiecze makowce.W pierwszy dzień świąt idę do pracy więc mąż będzie rządził w kuchni. Na drugi dzień na obiadek jakieś mięsko.
Na Wigilię zupę z suszonych borowików z groszkiem ptysiowym, jak zwykle barszcz czerwony i pierogi pieczone z farszem ze świeżej kapusty i grzybów, rybę w sosie pomidorowo-warzywnym (na zimno), chleb na zakwasie, śledzie w oleju, paski dorsza z kapustą kiszoną w cieście francuskim. I tyle - więcej nie damy rady zjeść.
Pierwszy i drugi dzień Świąt: 2 rodzaje mięs pieczonych podawanych na zimno podawanych z pieczywem i sałatką warzywną, sałatka z kurczaka z rożna, kukurydzy, orzechów włoskich, ananasa i majonezu, na obiad ryż jaśminowy z karkówką korzenną i buraczkami pieczonymi.
Ciasta:
piernik staropolski, szarlotka bakaliowa, makowiec drożdżowy
Dorotko, jak robisz "paski dorsza z kapustą kiszoną w cieście francuskim."?
tak robię: http://wielkiezarcie.com/recipe28794.html
ja pierwszy raz w życiu chce zrobić sama tzn na śląsku makówki :) do tego sama chce zrobić keksa- ale ten będzie zgodny z dieta South Beach :)
moja mama zrobi gotowany sernik :)
jak zwykle będzie śląska moćka, rolmopsy i śledzie po myśliwsku :)
U mnie nowości niet- z racji wieku uczestników! Wigilia- zupa grzybowa z łazankami,zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach, pierogi z kapustą i grzybami (MOJEJ roboty), karp smażony,kapusta z grochem, grzyby w cieście i kompot z suszu. Z ciast- sernik i makowiec. Na I i II dzień dodatkowo- flaki, bigos, karczek pieczony i pasztet domowej roboty.
Zupa śledziowa? Opowiedz o tym coś bliżej!
Kiedyś słyszałam, że to takie pyszne...
Till! To po prostu śledzie w zalewie octowo- wodno- śmietanowo- cebulowej, z tym, że zalewy jest b. dużo i jest rzadka- jak zupa. Dobrze osolona i opieprzona (najlepiej zrobić dzień wcześniej, co by się przegryzła). Podaje sie na zimno, a do tego gorące ziemniaki w mundurkach. Najlepsza z Teściowych robiła z prawdziwych solonych, wymoczonych śledzi (koniecznie z mleczem), ja już jestem za bardzo wygodnicka i robię często z marynowanych płatów. Pozdrawiam- Izka
Ja na pewno upiokę http://wielkiezarcie.com/recipe28189.html to najlepsze pierniki jakie upiekłam w życiu!!!
Potwierdzam :) nie wiem czy najlepsze jakie Ty upiekłaś :) ale dla mnie to najlepsze pierniki na świecie :):):)
Mam stały wypróbowany repertuar: duszona peklowana szynka , pieczony kurczak na zimno. sałatka jarzynowa do niej biała kiełbasa , na drugi dzień część rodziny zajada flaki , część schabowe. Z ciast sernik ,makowiec, karpatka i drożdżówka z bakaliami i kakao.
Dopisano 11-12-10 19:08:08:
Bigos już ugotowany dochodzi w słoikachZaciekawił mnie ten pieczony kurczak na zimno. Możesz podać przepis?
Chyba żle sie z rozpedu wyraziłam , marynuje się na zimno w lodówce przez noc w oliwie, soku z cytryny z dodatkim soli i sosu chili.Potem piecze sie juz na gorąco w piekarniku , zostawiam kurczaka do wystudzenia . Konsumujemy na zimno najlepiej na drugi dzień .Jest kruchy i świetnie sprawdza sie zamiast wędliny.Marynata musi być dosyć pikantna.
w tym roku wigilia u mnie i tradycyjnie będzie: karp smożony filet zmażony pierogi własnej roboty krokiety barszcz z uszkami ryba po grecku ryba w brzoskwiniach ryba po japońsku i sałatka śledziowa karp w occie
na I i II dzień świąt schab ze śliwką kurczak pieczony de volaille kotlet schabowy z pieczarkami nóżki w galarecie sałatka pieczarkowa i to co zostało po wigilii
z ciast makowiec śnieżny sernik szachownica orzechowiec i pijana śliwka
U mnie bardzo klasycznie:
-barszcz z uszkami, barszcz robię ja, uszka teściowa,
-kapusta z grzybami-robi teściowa
- z rybek oczywiście karp, sola, panga i karmazyn
-śledzie w zalewie
-suszona polędwica
-ze słodkości standardowo piernik staropolski i pierniczki brukowce a z nowości kruche ciasteczka z marmoladą i masą z orzechów włoskich.
Co do obiadu to nie wiem bo najprawdopodobniej pójdziemy w jeden dzień do teściów a w drugi do mamy.
Mozecie podac mi linka na salatke z kurczakiek i ananasem, czesto sie tu pojawiala jako jedna z wielu salatek swiatecznych.
No i jaka salatke mozna podawc jeszcze na swieta ?? Ktora by fajnie smakowala nie tylko z ryba ale i takze z miesem pieczonym z rolada itp
Na wigilię idziemy do rodziców za to 1 dzień Świąt u na i będzie 12 dorosłych osób, 4 natolatków i 4 maluszków - to jest dopiero dla mnie wyzwanie :):) całe szczęście każdy zaoferował , że coś ze sobą przyniesie a ja przygotowuję :
- paszteciki wg przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe44060.html z pieczarkami (robiłam niedawno dla wypróbowania przepisu)
- barszcz (zakwas się robi)
- bigos
- pałeczki z kurczaka i skrzydełka marynowane w sosie słodko ostrym z miodem (nowość u nas a przepis od kolegi)
- śledzie wg przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe54170.html (nowość)
- ryba po grecku
- 3 bit wg przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe12375.html - to nasze ulubione ciacho
- śledzie po wiejsku ( kupione i pyszne)
- pieczone mięsko - właśnie się pekluje, schab , indyk
Resztę doniesie rodzinka :)
To tyle :) Trochę nowości - napisze po świętach jak sprawdziły się nowości :)
1. łazanki z kapustą i grzybami (zamiast pierogów)
2. czerwony barszyk
3. smażona ryba
4. zupa śledziowa z ziemniorami w mundurkach
5. sałatka warzywna
6. marzy mi się gotowana kapusta z grochem
7. jakieś ciasto, o ile znajde galaretkę :p
u mnie tradycyjnie na wigili 6 dorosłych osób i 7 letnia córcia poza tym pierwsze święto spędzamy poza domem więc przygotowuję wyłącznie potrawy wigilijne i bigos, w menu tradycyjnie:
barszcz
kompot z suszu
pierogi z kapustą i grzybami
karp smażony
dorsz po grecku
pstrąg w galarecie
śledź w oleju
sledź w śmietanie
krewetki w cieście
śledź smarzony z kapustą pekińską i zapiekany w cieście francuskim na sposób chiński
sałatka jarzynowa
chleb pełnoziarnisty
sernik
makowiec
pierniczki
1) zupa z suszonych grzybów na kwasie z kapusty
2) karp smażony
3) karp w galarecie
4) lin pieczony z cebulką
5) lin w śmietanie
6) pierogi z kapustą i grzybami( własne)
7) barszcz ( do popitki z paczki- Knoora ale doprawiam po swojemu:-)))
8) jakiś filet ( najpewniej tilapia - nie wszyscy lubią skubać ości)
9) rybki w sosie brzoskwinoiwo paprykowym
i to tyle na Wigilię, bo więcej nie damy rady zjeść, zresztą nie będzie to w wielkich ilościach.
Z ciast będzie agrestowe, sernik, makowiec i śmietanowe z brzoskwiniami - wszystko stety-niestety zamówione u znajomej kucharki, z braku czasu.
Na święta będzie karkówka w koli i sosie barbecue, karkówka po francusku, zrazy wieprzowe ( kryzys), kieszonki schabowe z serem i pieczarkami. Pewnie jeszcze sałatka warzywna albo selerowa i potrawka gyros.To wszystko na drugi dzień świąt + rosołek, bo pierwszego mamy goscinkę u rodzinki:-) zresztą dawno temu ujadłam się odgrzewanego żarełka i mam teraz niewielki wstręt do niego dlatego niektóre potrawy tylko przygotuję przed świętami a przyrządzę na bieżąco, nawet kosztem wolnego czasu.
A swoją drogą ten rosół to pierwszy raz na święta, bo zawsze na nastepny dzien po świętach musiałam robić rodzince żurek, kartoflankę, zacierki albo właśnie rosół ;-))
Pozdrawiam świątecznie!
A i jeszcze chcę zrobić http://wielkiezarcie.com/recipe28794.html od Wkn. Musi być bardzo smaczne a ja lubię takie wynalazki...
Ciasta(wszystkie przepisy z WŻ+własne modyfikacje)-miodownik z masą grysikową,mleczna kanapka,piernik z marcepanem,piernik z masą zasmażkową,sernik anielski,pierniczki,cisateczka kruche oraz krucho-drożdzowe cisato z kakao,potraw za wiele nie robię(u nas się strasznie mało je,więc przygotuję się na gości -drugi dzień świąt)-karczek w całości,do niego podam sos grzybowy i zestaw surówek,sałatkę śledziową z jabłkiem,jajeczka z majonezem i groszkiem,galaretkę z golonka i kurczaka(samo mięsko,bez skórek)...