Chce zrobic tort chyba troche nietypowy.Moj tort nr 1.chcialabym bialy biszkopt przelozyc galaretka wymieszana owocami np. brzoskwiniami oraz masa czekoladowa ale oblozyc go biala masa. Czy to w ogole bedzie sie trzymalo kupy i nie rozplynie, czy nasaczyc biszkopt czy ktos juz to robil taki tort?
tort nr2. czekoladowe ciasto z czekoladowa masa wymieszana z wisniami oblozony biala masa. Czy jakas inna masa pasuje do czekoladowego biszkoptu?
Prosze o podpowiedzi, jaki tort zrobic zeby wytrzymal wysoka temp., tort dla doroslych i dla dzieci, tort ktorym zaskocze miedzynarodowych gosci :)
dziekuje
1.Ja ostatnio robię dużo takich tortów ze świeżymi truskawkami i galaretką.
nakładasz na biszkopt masę czekoladową-później tężejącą galaretkę z owocami-owijasz tort folią spożywczą-wkładasz na całą noc do lodówki-smarujesz masą maślaną z cukrem pudrem-pokrywasz masą cukrową.
Nie ma potrzeby ponczowania biszkoptów.
Tort będzie owinięty folią a później masą cukrową więc cała wilgoć zostanie w środku.
2.Do czekoladowego biszkoptu pasuje wiele mas.
-śmietankowa (czekoladowa) z owocami (truskawki,brzoskwinie,wiśnie)
-pomarańczowa
-orzechowa
-cappuccino
-kawowa
-toffi
-trufla
-chałwa
praktycznie wszystkie masy pasują do czekoladowego biszkoptu.
Dorotaxx, czy mozesz mi podsunac jakis przepis na czekoladowe biszkopt i mase?
Mysle tez o masie z dodatkiem galaretki czyli drobno pokrojonej galaretce/zmielonej i wymieszanej z masa. Czy robilas taka mase?
dzieki
Kiki, słuchaj Dorotaxxx, Ona jest GURU od tortów :)
Absolutnie nie mam wątpliwości co do umiejetności i wiedzy guru, ale dla mnie tort bez nakropki jest jednak zbyt suchy,a owijanie kilku tortów dziennie folią też jakoś mnie nie przekonuje.
Ja co prawda w temaciew tortów nie mam wiele do powiedzenia, ale moje torty nigdy nie są ponczowane i zawsze są wilgotne :)
Witam! Ja dość często robię czekoladowy torcik. Do biszkoptu dodaję 2 łyżki ciemnego kakao i biszkopt wychodzi super. Co do galaretki, to rozpuszczam ją w połowie wody i tężejącą dodaję do ubitej 36% śmietany. Do tortu czekoladowego polecam masę malinową. Do ubitej 30% śmietany dodaję masę śmietanową o smaku malinowym Dr. Oetkera.Masa jest lekko winna i świetnie pasuje do czekoladowego biszkopta. Pozdrawiam
juz wiem ze chce tort mocno czekoladowy czyli biszkopt i masa czekoladowe ![]()
Tearz tylko szukam przepisu na dobra czekoladowa mase
Ja mam przepis na masę czekoladową zrobioną z jajek ubijanych na parze.
6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utzeć kostkę masła i po lyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego.
6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utrzeć kostkę masła i po łyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego.
6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utrzeć kostkę masła i po łyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego.