Jak mają być miękkie, to z całą odpowiedzialnością polecam te:
Pierniczki mięciutkie zaraz po upieczeniu
Składniki:
1 kg mąki + 1 szklanka
20 dag tłuszczu (masło lub margaryna)
1 łyżka smalcu (trzyma wilgoć)
0,5 szkl. oleju
6 jajek
1 szkl.miodu
1 szkl.cukru
0,5 szkl. śmietany kwaśnej i raczej gęstej
2 łyżeczki amoniaku lub proszku do pieczenia ( ja daję łyżeczkę amoniaku i łyżeczkę proszku do pieczenia)
2 łyżeczki sody
2 opakowania przyprawy do piernika
Wykonanie:
0.5 szkl. cukru zrumienić na karmel,zdjąć z gazu, wlać 0,5 szkl. gorącej wody (ostrożnie bo może pryskać, trzeba mieć przygotowaną przykrywkę), dodać miód i wymieszać- całość będzie płynna.
3 całe jajka+ 3 żółtka ubić z resztą cukru.
Do mąki dodać sodę,amoniak lub proszek, rozpuszczony, ostudzony tłuszcz, olej i smalec, dodać resztę składników i wymieszać.
Wyrobić ciasto na 1 dzień wcześniej, postawić w chłodnym miejscu i na drugi dzień piec.
Ciasto rozwałkować na 1/2 cm (można podsypywać niewielką ilością mąki ) i wykrawać pierniczki foremkami.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180oC.
Po upieczeniu ozdabiać wedle uznania. Można polukrować, robić esy-floresy czekoladą rozpuszczoną albo piec trochę cieńsze i sklejać po dwa smarując powidłem. W każdej wersji są pyszne..J
Przepis na pierniczki pochodzi od s. Leonilli.
Długo zachowują świeżość (nawet jeśli pominiemy smalec), a po upieczeniu od razu są mięciutkie i już nie twardnieją. Do dłuższego przechowywania należy je ułożyć w szczelnie zamkniętych puszkach lub słojach.
Szczerze polecam…J
Piekłam je w ubiegłym roku, znikały na bieżąco, były mięciutkie i pyszne.
Ponieważ pierniczki piekę w ilościach hurtowych, to korzystam z różnych przepisów.
Ja sporo piekłam pierniczków również z tego przepisu ( trochę zabawy ale mają piękny połysk ):
Pierniczki z połyskiem
40 dag cukru pudru
25 dag masła
50 dag miodu prawdziwego (jak mamy wybór – to najlepszy gryczany ale może być każdy inny)- można dać pół prawdziwego i pół sztucznego)
8 całych jaj
5 przypraw do piernika (najlepsza z firmy „Kotanyi”)
1,5 kg mąki
2-3 łyżki kakao
3 dość pełne łyżeczki sody
Cukier, masło i miód włożyć do wyższego garnka i na wolnym ogniu rozpuścić aż będzie gorące. Nie gotować! Zdjąć z kuchenki, wsypać przyprawy do piernika, jajka – wymieszać mikserem i zostawić do przestudzenia.
Jak będzie jeszcze lekko ciepłe, wsypywać porcjami przesianą mąkę,
sodę i kakao – wyrabiać mikserem na najniższych obrotach.
Na stolnicę wsypać dodatkowo pół szklanki mąki, wyłożyć ciasto z garnka,
zlepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-3 dni. Ciasto w lodówce można przechowywać dłużej i piec małymi partiami – jak kto lubi…J
Ciasto wałkować na grubość ok.0,5 cm, wykrawać foremkami i piec w temp.ok 170 C przez 10-12 min. Następnie wyjąć, włożyć następne do pieczenia a te pierwsze, lekko już przestudzone posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku wymieszanym z mlekiem i jeszcze raz włożyć do piekarnika na 5- 7 min, obniżając temperaturę do ok.100 C.
Po takim zabiegu pierniczki będą miały piękny połysk.
Trochę z tym zabawy ale efekt jest wart zachodu…J
Najbardziej efektowne pierniczki – to pierniczki lukrowane.
Lukier
1 białko
1 szklanka cukru pudru (przesianego) – mniej więcej…J
1 łyżka soku z cytryny
Białko i cukier dać do naczynia i mikserem ucierać aż lukier będzie gęsty
i szklisty, dodać sok z cytryny.
Jak za gęsty dodać więcej soku z cytryny.
Jak za rzadki – dosypać cukru pudru i dalej ucierać.
Zrobić rożek z pergaminu lub papieru do pieczenia (musi być sztywny papier), brzeg skleić taśmą klejącą. Samą końcówkę ociupinkę przyciąć – tak aby zrobił się mały otworek. Do rożka dać 2-3 łyżki lukru i wykonać na talerzyku próbę pisania i ocenić czy lukier ma właściwą gęstość.
Ozdabiać pierniki jak tylko wyobraźnia podpowie – ku uciesze domowników i gości (zwłaszcza tych najmłodszych).
Świątecznego nastroju i domu pachnącego piernikami z życzeniami
Smacznego…J
Nie pamiętam , gdzie znalazłam w sieci ten przepis (nie zanotowałam). W każdym razie to nie ja jestem autorką...:)