Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Gawędy o jedzeniu / Nauczcie mnie robić kopytka

Forum

Nauczcie mnie robić kopytka

Data: 2012-12-10 11:17:37

Kochane moje proszę Was nauczcie mnie robić kopytka.W piątek ugotowałam sobie więcej ziemniaczków bo miałam w planach w sobote kopytka zostało mi ich ok 0,5kg,ziemniaki były dobrze odcedzone odparowane i mimo tego w sobote była kompletna klapa,zużyłam prawie 1kg mąki a ciasto nadal kleiło mi się tak bardzo że więcej go miałam na rękach niż na stolnicy.Jakimś cudem udało mi się masę podzielić na małe części i starałam się zrobić z tego kopytka choć kształtem daleko odbiegały od tego co chciałam,od razu wrzucałam je na gotującą sie wode, zaraz po ugotowaniu były dobre do jedzenia ale ja postały chwile zrobiły się oczywiście twarde od tej ilości mąki i bardzo szare!!!Co robie źle że już od jakigoś czasu nie wychodzą mi kopytka???

Autor: alicja_bt
Data: 2012-12-10 11:25:24

Ciasta na kopytka nie wyrabiasz,tylko tyle żeby się składniki połączyły. Potem podsypujesz mąką, i robisz wałeczk - musisz to robić w miarę powoli zeby wałek się nie rozpadł- i kroisz spłaszczony na kopytka.Powodzenia, jeśli potrzebujesz więcej szczegółów to pytaj jestem dostępna.

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 11:25:42

Myślę,że może to wina ziemniaków? Spróbuj tak zrobić:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe22296.html

Autor: alicja_bt
Data: 2012-12-10 11:33:08

Niekoniecznie wina ziemniaków długo wyrabiane ciasto z ziemniakami zawsze będzie się coraz bardziej kleić, mojej koleżance też takie ciasto wychodziło teraz nabrała wprawy i kopytka robi bardzo dobre. 

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 11:46:42

Kasiachodzież nie pisze,że długo wyrabiała  A z doświadczenia wiem,że ziemniaki,które mają za mało skrobi nie nadają się na kopytka,bo również w rękach się kleją i robi sie breja.Nie wypowiadam się nigdy jak nie jestem pewna.Ziemniaki jak są dobre to wystarczy im miewiele mąki by zrobić pyszne kopytka

Autor: alicja_bt
Data: 2012-12-10 11:52:58

Jeżeli wgniotła w ziemniaki kilo mąki to trochę je wyrabiała. Przepraszam jeśli Cię uraziłam. 

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 11:56:06

Nieee nie jestem obraźliwa,ja nie z takich .Ale każdy wyraża swoje zdanie.Jest ok.

Data: 2012-12-10 12:14:48

Mi sie również wydaje że to wina ziemniakówjuż w czasie gotowania bardzo się rozpadały,masy na kopytka nie wyrabiałam starałam się tylko połączyć ziemniaki z mąką ale niestety nie bardzo się to powiodło,ta breja która w sobote udawała kopytka wcale mnie nie zniechęciła wręcz przeciwnie. 

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 12:17:05

No tak to z tymi ziemniakami jest,że czasami trzeba powalczyć Ale nie przejmuj się,następnym razem Ci się uda,tylko nie z tych ziemniaczków zapewne...

Autor: Olusia19
Data: 2012-12-10 12:26:40

Kopytka robę od zawsze tym samym sposobem i zawsze się udają:

Jakieś ziemniaki (albo pozostałe, albo specjalnie ugotowane, najlepiej bazarowe nie ze sklepu) ostudzone, przeciśnięte przez praskę, lub skręcone przez maszynkę. Dajemy do miseczki, lekko uklepujemy, Dzielimy na 4 części - w tym celu robimy na powierzchni ziemniaków krzyż. 1/4 wymujemy a na to miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną.

Czyli razem mamy 5 części - 4 cześci ziemniaków, a 1 część (taką samą jak jedna czwarta) mąki. Można na wagę, ale lepiej "na oko". Jeśli ziemniaki były solone, to wystarczy osolić wodę do gotowania. Jeśli gotowane bez soli to - trochę soli do ziemniaków i do wody. Zawsze dodaję trochę mielonego pieprzu (tak szczyptę).

Zagnieść ziemniaki z mąką i albo formować wałeczki do pocięcia, albo okrągłe kuleczki z dołkiem w środku.Gotować do wypłynięcia i zabierać łyżką cedzakową.Rzucać gorące do miseczki i pokropić np. olejem. Natłuścić żeby sięnie skleiły.Odgrzewać w osolonej wodzie, albo na patelni.

Może się zdarzyć, że ziemniaki sie nie skleją. Nic wówczas nie pomoże. Są gatunki, które się nie kleją, a sklejone na siłę dają, skandaliczny produkt finalny, twardy i nieforemny.

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 12:33:13

Bez jajca żadnego?Mistrzyni!

Data: 2012-12-10 12:55:43

Olusiu z mąką ziemniaczaną to są kluski śląskie przynajmniej ja tak je znam i tak je robie

Autor: dorotaibasia
Data: 2012-12-10 13:51:11

tez tak robię, ale to z są kluski śląskie, nie kopytka:)

Autor: marzena89gb
Data: 2012-12-10 15:24:01

Kopytka robę od zawsze tym samym sposobem i zawsze się udają: Jakieś
ziemniaki (albo pozostałe, albo specjalnie ugotowane, najlepiej bazarowe nie
ze sklepu) ostudzone, przeciśnięte przez praskę, lub skręcone przez
maszynkę. Dajemy do miseczki, lekko uklepujemy, Dzielimy na 4 części - w
tym celu robimy na powierzchni ziemniaków krzyż. 1/4 wymujemy a na to
miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną. Czyli razem mamy 5 części - 4 cześci
ziemniaków, a 1 część (taką samą jak jedna czwarta) mąki. Można
na wagę, ale lepiej "na oko". Jeśli ziemniaki były solone, to wystarczy
osolić wodę do gotowania. Jeśli gotowane bez soli to - trochę soli do
ziemniaków i do wody. Zawsze dodaję trochę mielonego pieprzu (tak
szczyptę). Zagnieść ziemniaki z mąką i albo formować wałeczki do
pocięcia, albo okrągłe kuleczki z dołkiem w środku.Gotować do
wypłynięcia i zabierać łyżką cedzakową.Rzucać gorące do miseczki i
pokropić np. olejem. Natłuścić żeby sięnie skleiły.Odgrzewać w
osolonej wodzie, albo na patelni. Może się zdarzyć, że ziemniaki sie nie
skleją. Nic wówczas nie pomoże. Są gatunki, które się nie
kleją, a sklejone na siłę dają, skandaliczny produkt finalny, twardy i
nieforemny.

to nie są kopytka tylko kluski śląskie kopytka robi się ze zwykłą mąką z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej

Autor: Monia1805
Data: 2012-12-12 12:16:16

z mąką ziemniaczaną to raczej kluski śląskie a nie kopytka. do kopytek daje się mąkę pszenną i trochę ziemniaczanej, a robię zawsze z tego przepisu i zawsze mi wychodzą http://www.wielkiezarcie.com/recipe22296.html

Autor: kokarda
Data: 2012-12-10 13:15:51

poczekaj aż MEGI65 wróci :D zawsze z jej poradami dania wychodzą :P

Autor: Inka_1
Data: 2012-12-10 14:00:13

Ja też mam takie ziemniaki które nadają się do zmielenia dopiero na drugi dzień po porządnym schłodzeniu. Bo pierwszego dnia mimo,że ostudzone to gdy mielę np.do pierogów to jeden wielki klej.

Autor: amlija
Data: 2012-12-10 15:29:19

ZGADZAM SIĘ ! Z INKĄ.

Data: 2012-12-11 15:28:05

Nigdy nie mielę ziemniaków w maszynce, bo robią się rzadkie, wystudzone zimne ziemniaki, przeciskam przez praskę.Zagniatam z mąką i jednym jajkiem, potem chwile szybko zagniatam , formuje wałeczki i lekko podsypuję mąką,kroje ukosnie.Solę wodę i wrzucam na wrzątek, po 2 min od wypłynięcia wyjmuję łyzką cedzakową.

Autor: gosiekb
Data: 2012-12-10 15:02:12

Sprobuj tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe113.html , co prawda nie ma tam ziemniakow ale sa naprawde pyszne. Jesli bedziesz sie trzymala ilosci maki to wyjda mieciusienkie, doslownie rozplywajace sie w ustach, nie musisz dawac rodzynek. Ja maki to czasem daje troszke wiecej ale czym wiecej sie da tym twardsze beda.

Autor: marzena89gb
Data: 2012-12-10 15:20:13

ciasto na kopytka trzeba szybko zagnieść nie wyrabiać za długo i na pół kg ziemniaków użyłaś za dużo mąki

Autor: matani
Data: 2012-12-10 16:35:42

Ziemniaki "nienawidzą" grzebania w nich, zaraz puszczają wodę i żadna ilość mąki tego nie uratuje. Zarabiasz szybciutko i więcej nie grzebiesz tylko od razu formujesz, nie lubią też stania (znów woda!).

Autor: Mika K
Data: 2012-12-10 20:58:53

Pocieszę cię mi też się zawsze kleją do ręki i nie wżne czy mam ziemniaki świeżo gotowane czy nie,bryzę czy pastewne:).Też robię tak jak większość dzielę na cztey do tego jajko i mąka pszenna i szybko wyrabiam.Mimo to zawsze mam znimi problem dlatego podsypuję stolnicę mąką,odrywam nieduży kawałek lekko obtaczam go w mące i robię nieduży wałeczek.Trochę czasu schodzi ale przynajmniej nie zabiję nikogo po ugotowaniu:).Moja mamami doradziła by kopytka robić na zimnych ziemniakach natomiast śląskie na ciepłych i z tymi drugimi nie mam żadnych problemów:)

Autor: iwett
Data: 2012-12-11 09:43:19

Do zimnych przetartych ziemniaków daję najpierw 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 lyżki kaszy manny oraz 1 jajo.

Dopiero potem powoli dosypuję maki pszennej wyrabiając aż nie będzie kleić się do ręki. Zawsze wychodzi  a kluseczki są miękkie, delikatne i pyszne. Czasami robię a la pyzy ze zmielonym mięsem.

Autor: megi65
Data: 2012-12-11 14:59:54

Oj narobilas mi kochana apetyta ... pytanko jeno sie rodzi ... ile ziemniakow ? . Tylko mi nie pisz , ze te co od obiadu zostana  , bo u mnie nie ma takiej opcji .. )))

Szczegolnie ta opcja pyzowa ... a miasko przesmazasz wczesniej ?.

Za wszelkie odopwiedzi - podopwiedzi z gory juz bardzo dziekuje ...

PS ... To nie '' niechlujstwo interpunkcyjne '' .. moja klawiaturka nie posiada polskich '' ogonkow ''

Autor: iwett
Data: 2012-12-11 17:00:48

No właśnie  te co z obiadu. Nigdy specjalnie nie gotuję ziemniaków na kopytka. Ciężko powiedzieć ile ich ma być. Ja zawsze wszystko robię na oko. Kwestia lat. Ale może to być z pół kilo.

Co do mięska to przeważnie te,które zostają z zupy /wolowina, kurczak lub indyk może być mieszane plus cebulka ew.pieczarki/. Mielę i nadziewam. Od czasu jak stosuję ten przepis żadnych innych kopytek nie robię. Są bardzo puszyste:)

Na wigilię chcę do nich dodać zmielonych,suszonych grzybów. Ziemniaki już mi zbrzydły. Nikt nie je.

Autor: beti72
Data: 2012-12-11 23:18:11

Witam może już za późno na rade lecz powiem że ja osobiście dodaję troszkę twarogu ,Pierogi wedle mojej rodziny są smaczniejsze.

Ale nie każdemu mogą takie smakować . POZDRAWIAM

Data: 2012-12-12 15:01:25

Z twarogiem to leniwe kluchy, też bardzo smaczne:)

Autor: gosiekb
Data: 2012-12-12 15:15:00

Moja mama tez robi kopytka troche z ziemniakow troche z bialego sera. Sa bardzo dobre.

Data: 2012-12-12 15:54:05

Musimy umieć odróżniać kopytka od leniwych:) kopytka są tylko z ziemniaków i mąki pszennej, leniwe to domieszka sera bialego i ziemniaków, ja robię  też takie prawdziwe leniwe z samego sera, mąki i jajek, takie są najlepsz. Kluski śląskie, to tylko mąka ziemniaczana i ugotowane ziemniaki, można też je kroić tak jak kopytka.

Autor: bahus
Data: 2012-12-12 01:40:13

A dlaczego "kochane" a nie "kochani"? Czuję się szowinistycznie zdyskryminowany ...

Data: 2012-12-12 15:00:24

Kopytka z wczorajszych ziemniaków obiadowych, szybko zrobione , brzuszki najedzone, dzieci zadowolone:)

Autor: bahus
Data: 2012-12-12 22:52:31

A ja tak lubię

Wyjec

2015-05-06 10:30:07
Dżanina Fonda
Witam, człowieki. :)
2015-05-06 10:30:39
Dżanina Fonda
Dałam ciała rano i przyjechałam do pracy bez ani jednego klucza "służbowego".... gupia jakaś jestem
2015-05-06 10:30:55
Dżanina Fonda
przeprowadzałam się do innej torebki no i nie pomyślałam...
2015-05-06 10:31:36
Dżanina Fonda
a teraz siedzę i "dziubię" dokumentację
2015-05-06 10:32:09
Dżanina Fonda
ale będę zaglądała... w najbliższym czasie mam strasznie napięty harmonogram służbowo-prywatny
2015-05-06 12:58:22
megi65
ale fajna pogoda ..... ciepło - pochmurnie ..
2015-05-06 12:58:40
megi65
Dorocia ... przepraszam byłam w domu ale od ..prysznicem ..
2015-05-06 12:59:01
megi65
czułąm ,ze to Ty .... poprawe się nastepnym razem jak będę ...
2015-05-06 12:59:11
megi65
lece na rower i do city ....
2015-05-06 13:57:56
Bahati
Czesc :)
2015-05-06 13:58:49
Bahati
Upal jak zaraza, zakupy juz zrobilam, wyspacerowalam sie, teraz wyszykuje Mlode na wycieczke do strazakow i smigam na kawe z Ryska i Stefanem.
2015-05-06 13:59:26
Bahati
Na dzien mamy, zeby sie w nd nie przemeczyc beda golabki, kremowki i lazania wiosenna, ktora jest moim mistrzostwem swiata
2015-05-06 14:00:36
Bahati
Czyli wszystko moge przygotowac dzien wczesniej, w niedziele w porze obiadu tylko wrzucic pierwsze i drugie danie do piekarnika delektujac sie przystawka i dobrym winem.
2015-05-06 14:39:40
megi65
lazania wiosenna .... ale smacznie brzmi ..
2015-05-06 15:01:17
Bahati
I jest pyszna. Lekki sos beszamelowy z pecorino, zblanszowane szparagi, zielony groszek i mlody, wyluskany bob, kazda warstwa posypana parmezanem, nacwierzchu swiezutenka mozzarella. Cudo. I swiezy, prosto z malenkiego sklepiku, w ktorym go robia, makaron.
2015-05-06 15:21:04
Gluba666
ojjj mniam :)
2015-05-06 15:28:21
Bahati
Zaraz sie zabieram za ciasto francuskie, taniej zdecydowanie zrobic niz kupic, zwlaszcza, ze najlepsze maslo teraz za pol ceny. :)
2015-05-06 16:44:33
janeczka669
Witam popołudniowo:)
2015-05-06 16:45:12
janeczka669
pochmurno, duszno niemozebnie i jakoś nic się skroplić nie chce:)
2015-05-06 16:47:46
janeczka669
tylko sie z głową nakryć ........
2015-05-06 18:12:24
Bahati
U mnie dwa najmlodsze stwory spia :) jeden na kanapie drugi obok na podlodze
2015-05-06 18:33:35
Beata500
cały dzien było rześko, a teraz robi się duszno. Poszłam na spacer z psami i po drodze musiałam się rozbierać
2015-05-06 18:34:48
Beata500
Rudolf wykąpał się w stawie, a Maxi chyba nie zuważyła rowu i też się zmoczyła
2015-05-06 18:41:40
olaala
Łoj...łoj..beti a ty rów zauważyłaś? Czy tak jak maxi? rów...zaliczyłaś?
2015-05-06 19:05:21
Beata500
wieczór mamy cudny , zobaczymy może i jutzrejszy dzionek będzie taki
2015-05-06 19:22:27
Dżanina Fonda
Wieczorne heloł
2015-05-06 19:22:40
Dżanina Fonda
u nas było rano cudne słoneczko a potem lało
2015-05-06 19:23:37
Dżanina Fonda
ale w przerwach dałam radę posadzić kwiaty, m.in. nowe odmiany moich ukochanych fuksji :)))))
2015-05-06 19:23:59
Beata500
Dżani, cos mi się wydaje, że u nas będzie lało w nocy
2015-05-06 19:25:26
Dżanina Fonda
w sumie niech leje i u nas:))
2015-05-06 19:25:59
Dżanina Fonda
Beatko, co do kąpieli to mam wrażenie, że pierwsze lato, kiedy nie będę musiałam moczyć się jak żaba, żeby Hyrny pływał
2015-05-06 19:26:15
Dżanina Fonda
pcha się do wody na potęgę, nawet temp. mu nie przeszkadza
2015-05-06 19:27:06
Dżanina Fonda
niestety, dzisiaj rozpoczął sezon gubienia kłaków, trudny okres przede mną
2015-05-06 19:27:37
Beata500
wiesz, jak Rudi był młodym psem, to jeszcze jak były kry na stawie to pływał. Raz nawet zachorował wtedy , bo wylazł z cielego domu i prosto do stawu.
2015-05-06 19:29:24
Dżanina Fonda
znaczy - mors!
2015-05-06 19:29:59
Dżanina Fonda
ja sobie pochlebiam, że swojego ja nauczyłam - w sensie, że podhalany to się raczej do wody nie garną
2015-05-06 19:30:28
Dżanina Fonda
jak mieliśmy go wziąć to mąż marudził, że to nie jest pies do domu i do miasta...
2015-05-06 19:30:49
Dżanina Fonda
ja stwierdziłam, że każdy pies jest taki jak się go wychowa i ukształtuje..
2015-05-06 19:30:57
Dżanina Fonda
no i miałam rację, :)))
2015-05-06 19:30:57
Beata500
widzisz, Ty kaczka , to i pies chce się przypodobać
2015-05-06 19:31:38
Dżanina Fonda
Beata - ja kaczka przez niego... bo musi pływać a nie żebym ja taka miłośniczka była porannego moczenia się w wodzie
2015-05-06 19:32:02
Dżanina Fonda
bo twoje to chyba zdecydowanie wodolubne
2015-05-06 19:32:12
Beata500
no to obopulna korzyść
2015-05-06 19:32:38
Dżanina Fonda
kurde, zła jestem... poszła mi dzisiaj w p*** 16-gigowa karta w telefonie, wszystkie zdjęcia Wrrrr
2015-05-06 19:33:22
Dżanina Fonda
a ja, głupia c**** nawet ich sobie nie zgrałam do kompa 2xwrrrr
2015-05-06 19:38:47
Beata500
oj, zdjęć szkoda
2015-05-06 19:38:58
Beata500
Dżani napisałam Ci PW
2015-05-06 19:46:21
Dżanina Fonda
a ja odpisałam
2015-05-06 19:46:38
Dżanina Fonda
kochani, spadnę już bo się byle jako czuję
2015-05-06 19:46:45
Dżanina Fonda
miłych o owocnych snów
2015-05-06 19:47:09
Dżanina Fonda
"smacznego" dymka - ja paląca-nawrócona :)
2015-05-06 19:47:15
Dżanina Fonda
dobrej i spokojnej
2015-05-06 19:53:13
Beata500
a ja jakoś nie mogę się nawrócić .Miłych snów.
2015-05-06 20:38:09
Bahati
Halo :) wrocilismy zecspaceru, towarzystwo g
2015-05-06 20:38:24
Bahati
Glodne jak wilki :)
2015-05-06 20:48:40
Bahati
Francuskie drugi raz zlozone
2015-05-07 05:54:11
Dżanina Fonda
Dzień wszystkim dobry.
2015-05-07 05:54:25
Dżanina Fonda
Gorąca herbatka figowa.
2015-05-07 07:03:56
iwciaG
doberek:))
2015-05-07 07:05:30
iwciaG
sprawdzam pogodę i synusia zestresowanego na autobus odprowadzam.... Dziś jedzie na konkurs o UE.....
2015-05-07 07:07:31
megi65
witam porannie ...
2015-05-07 07:08:03
megi65
iwcia ..... ''nic się nie dzieje ..'' tak powtarzaj synciowi ..
2015-05-07 07:08:23
megi65
Dżani za figę dziekuje ...
2015-05-07 07:09:00
megi65
miło ,że nie marudzisz na prace ....
2015-05-07 07:12:11
megi65
a tutaj podejrzyj ciacho z beza i malinami ....
2015-05-07 07:12:36
megi65
to oczywiscie piekę dwa sztuki za jednym zamachem do piekarniaka ...
2015-05-07 07:13:06
megi65
ale to nie ciasto biszkoptowe tylko kruche lub ucierane jak robi Basia ..
2015-05-07 07:13:10
megi65
http://wielkiezarcie.com/recipes/30079258
2015-05-07 07:13:43
megi65
i chyba jutro machnę .. polecam ..pychota ..
2015-05-07 07:19:26
Beata500
Dzień dobry.
2015-05-07 07:19:55
Beata500
Ranek był chłodny , tak koło 5.00 zmarzłam, a teraz piekne słoneczko
2015-05-07 07:33:17
megi65
hej Beacia .. u mnie też ... słonko ..
2015-05-07 07:35:26
Beata500
megi, mozesz coś napisac w notatce w przeisie, albo sdytowac i od nowa zapisać?
2015-05-07 07:41:30
mggi63
dzień dobry:)
2015-05-07 07:42:15
mggi63
aaa to malinowe też się przymierzałam....ale zrobię kiedys tylko na biszkopciku:)
2015-05-07 07:43:16
Dżanina Fonda
megi, nie przypominam sobie, żebym marudziła na pracę????
2015-05-07 07:52:51
Dżanina Fonda
niby kiedy?
2015-05-07 07:53:21
Dżanina Fonda
u nas o 5 lałoooooo i chyba całą noc też, a teraz sie pieknie zrobiło
2015-05-07 08:01:38
megi65
a wczoraj ... czy przedwczoraj jak biduliłaś ,że musisz do pracy wstawać .. :DDD
2015-05-07 08:02:16
megi65
Beatka jasne ,że mogę .. tylko co mam poprawić ?
2015-05-07 08:02:22
mggi63
nom slicznie jest :)
2015-05-07 08:02:53
megi65
Dżanno .. ja ''zawodowa bezrobotna '' o 5.20 lub wcześniej oczki otwieram ..
2015-05-07 08:03:21
mggi63
tez nie czaje o co Beatce chodzi....;/
2015-05-07 08:03:28
megi65
no i śliczne burze nam się urodzą ....
2015-05-07 08:03:51
megi65
komu kawe .... ? z podgrzanym mleczkiem czy czarna ..
2015-05-07 08:05:01
Dżanina Fonda
Nie, megi, po pierwsze nie biduliłam, tylko zwyczajnie napisałam, a po drugie, że smutno mi bo ja wstałam a wszyscy pozostali śpią, dla mnie to zasadnicza różnica
2015-05-07 08:05:24
Dżanina Fonda
ale każdy odbiera po swojemu, nie mam na to wpływu
2015-05-07 08:05:46
Dżanina Fonda
i ja , tak jak ty, czy do pracy czy wolne - wstaję o 5, tak już mam
2015-05-07 08:06:45
Dżanina Fonda
a co to ma do "marudzenia na pracę" to już zupełnie nie wiem :?
2015-05-07 08:10:22
megi65
no co Ty taka poważna ...
2015-05-07 08:11:14
megi65
szybko .. uśmiechaj sie.... nawet jak wszyscy śpią ..:)))
2015-05-07 08:11:52
megi65
2015-05-07 08:27:58
Dżanina Fonda
ależ ja się zawsze usmiecham, tyle że jak coś piszę, to dokładnie to co mam na mysli
2015-05-07 08:33:47
megi65
i o to chodzi ... uśmiech i dustans do siebie .... :DD
2015-05-07 08:38:23
mggi63
Dzani ja tez jak swoje zwłoki podnoszę to wszyscy spią:)
2015-05-07 08:58:44
Bahati
Hej :)
2015-05-07 08:59:04
Bahati
Druga noc z muzyka relaksacyjna...pomaga
2015-05-07 09:10:45
Beata500
megi, ja sie pytałam czy możesz cokolwiek w notatce napisac lub to co zapisane edytowac i poprawić. Byle jaki przepis, u mnie po prostu nie działa zapisywanie i edycja notatek. Klikam zapisz, a nie zapisuje
2015-05-07 09:12:18
Beata500
no kochane jak ja jem śniadanie, to Wy się przewracacie na drugi bok. 4.30 sniadanie
2015-05-07 09:14:39
Bahati
Dobra...lecimy na targ, chcecie cos?:)
2015-05-07 09:16:40
Beata500
Bahati, ja chce po prostu te włoską atmosferę targu
2015-05-07 09:29:17
janeczka669
Dzień dobry :)
2015-05-07 09:30:45
janeczka669
Beata wprawdzie nie mnie pytałaś ale z ciekawości sprawdziłam. Nie działa.
2015-05-07 09:36:25
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-07 09:41:16
janeczka669
Cześć Michał :)
2015-05-07 09:50:13
megi65
Beatko u mnie swio działa ....
2015-05-07 09:50:33
megi65
mogę .zapisac , poprawić i .. wykasować ..
2015-05-07 09:50:46
megi65
Hello .. Poznań i Przemyśl ..
2015-05-07 09:51:05
megi65
uff ... już burdello w kuchni , ja nadla w nocnej koszulinie ...
2015-05-07 09:51:37
megi65
umodrowałam spody do ekstazy .. rozsmarowanie ciasta to jest Mont Everst .
2015-05-07 09:52:04
megi65
aaa macie pozdrowienia od Kasi ... wisieliśmy troche na drucie TP..
2015-05-07 09:52:35
megi65
tearz trza sie i kuchnie ogranać ..
2015-05-07 09:52:58
megi65
aaa + domofon '' czy może pani otworzyć .. zbierama na słodycze '' ? DDD
2015-05-07 09:55:03
Beata500
janeczko , dziekuje bardzo
2015-05-07 09:56:27
Beata500
janeczko, zaczelo działac
2015-05-07 09:57:05
Beata500
megi, pozdrów Kasie jak bedziesz rozmawiac
2015-05-07 09:59:40
Beata500
ale u mnie żaby rechoczą
2015-05-07 10:02:34
mggi63
u mnie działa:)
2015-05-07 10:03:43
mggi63
wycmokaj kasię ode mnie :)
2015-05-07 10:13:16
Dżanina Fonda
megi, a możesz coś więcej o tym cieście? znaczy jakie? za gęste, lepkie, czemu tak trudno, bo może bym się przymierzyła :)
2015-05-07 10:21:06
megi65
Fonadzia ... jak mnie już .. wkuu.... pienia .. :))
2015-05-07 10:21:29
megi65
myślałam ,że pognam po sąsiadkę ..aby mi papier trzymała ..
2015-05-07 10:22:06
megi65
oczywiście najpierw zdjęłam ''miarę blachy na papier'' a później sam arkusz na stół ..
2015-05-07 10:22:37
megi65
i mazaiałam łychą ... barzdo zirytowana ...
2015-05-07 10:23:22
megi65
ciasto zrobiłam luźniejsze i trochę wiecej .. 250 g mąki 165 g tłuszczu ..
2015-05-07 10:23:58
megi65
i trochę mleka ale i tak ..uważam ,że rozsmarowanie ciasta to najtrudniejszy etap ekstazy ..
2015-05-07 10:24:39
Dżanina Fonda
acha.... czylu sie klei do wszystkiego i podnosi papier? :D uwielbiam
2015-05-07 10:24:49
Dżanina Fonda
*czyli
2015-05-07 10:24:53
megi65
do bezy oczywiscie trochę mąki ziemniaczanej .. bo ma byc chrup - chrup ..
2015-05-07 10:25:02
megi65
a nie ciągotek ..
2015-05-07 10:25:12
megi65
tearz piknie pieką się w pikarniku .. :))
2015-05-07 10:25:43
megi65
pytaj .. o co chcesz ... ja za razra na rowerek po kremóweczke ...
2015-05-07 10:25:53
Dżanina Fonda
to się zastanawiam, czy nie lepiej w tortownicy... mam taką dużą, 30 cm
2015-05-07 10:25:59
megi65
malinowa galaretka już sie studzi ..
2015-05-07 10:26:08
Dżanina Fonda
przynajmniej papier da się "przyszczypnąć" bokami
2015-05-07 10:27:07
Dżanina Fonda
wczoraj posadziliśmy maliny, ponoć będą miały ogrooomne owoce, oki, będą do ciast
2015-05-07 10:27:14
Dżanina Fonda
to leć na rowerek, miłego
2015-05-07 10:27:17
megi65
dodam całe maliny , bo mam tak pieknie zamrożone
2015-05-07 10:32:30
megi65
jsne ,ze można w tortownicy ..ale to jeden gwint .. i tak trudno rozprowadzić ..
2015-05-07 10:32:57
megi65
ale najlepiej blaty piec dzień wcześniej i wysuszyć w piekarniku bezę ..
2015-05-07 10:33:17
megi65
a ja gonię czas ... na 16 godz .. chciałabym podać lubemu ..
2015-05-07 11:12:16
mggi63
megi ja to widzę,że u Ciebie ciacho to tak jak u mnie ziemniaki do obiadu musza byc:D
2015-05-07 11:13:06
mggi63
noooo kochana najpierw trzeba sie natrudzic by doznac ekstazy....
2015-05-07 11:13:33
mggi63
czyli meczarnia przy rozsmarowaniu a potem mniammmm przy konsumowaniu :D
2015-05-07 11:17:45
mggi63
Dzani jak zrobisz na biszkopciku ty tyż bedzie :)
2015-05-07 11:19:37
Dżanina Fonda
eeee, to trzeba by z tą bezą lizaną :D
2015-05-07 11:20:19
Dżanina Fonda
moja rodzinka stwierdziła "Prosimy, ale daj sobie juz spokój z ciastami... chociaż na jakiś czas"
2015-05-07 11:20:52
Dżanina Fonda
no i... daję spokój, ale to malinowe to na pewno, już sobie nawet druknęłam, żeby mieć w łapie przepis
2015-05-07 11:20:56
Dżanina Fonda
ale nie wiem kiedy :)
2015-05-07 11:27:45
mggi63
no ja tez juz dawno mam drukniety....jak się zacznie sezon malinowy to zrobie bo moja młodsza to fanka malin :)
    mggi63: Dzani jak zrobisz na biszkopciku ty tyż bedzie :)
    Dżanina Fonda: eeee, to trzeba by z tą bezą lizaną :D
    Dżanina Fonda: moja rodzinka stwierdziła "Prosimy, ale daj sobie juz spokój z ciastami... chociaż na jakiś czas"
    Dżanina Fonda: no i... daję spokój, ale to malinowe to na pewno, już sobie nawet druknęłam, żeby mieć w łapie przepis
    Dżanina Fonda: ale nie wiem kiedy :)
    mggi63: no ja tez juz dawno mam drukniety....jak się zacznie sezon malinowy to zrobie bo moja młodsza to fanka malin :)

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63735 przepisów
1212 artykułów
261022 opinii
535040 wypowiedzi na forum
142030 zdjęć
70325 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij