Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Gawędy o jedzeniu / Nauczcie mnie robić kopytka

Forum

Nauczcie mnie robić kopytka

Data: 2012-12-10 11:17:37

Kochane moje proszę Was nauczcie mnie robić kopytka.W piątek ugotowałam sobie więcej ziemniaczków bo miałam w planach w sobote kopytka zostało mi ich ok 0,5kg,ziemniaki były dobrze odcedzone odparowane i mimo tego w sobote była kompletna klapa,zużyłam prawie 1kg mąki a ciasto nadal kleiło mi się tak bardzo że więcej go miałam na rękach niż na stolnicy.Jakimś cudem udało mi się masę podzielić na małe części i starałam się zrobić z tego kopytka choć kształtem daleko odbiegały od tego co chciałam,od razu wrzucałam je na gotującą sie wode, zaraz po ugotowaniu były dobre do jedzenia ale ja postały chwile zrobiły się oczywiście twarde od tej ilości mąki i bardzo szare!!!Co robie źle że już od jakigoś czasu nie wychodzą mi kopytka???

Autor: alicja_bt
Data: 2012-12-10 11:25:24

Ciasta na kopytka nie wyrabiasz,tylko tyle żeby się składniki połączyły. Potem podsypujesz mąką, i robisz wałeczk - musisz to robić w miarę powoli zeby wałek się nie rozpadł- i kroisz spłaszczony na kopytka.Powodzenia, jeśli potrzebujesz więcej szczegółów to pytaj jestem dostępna.

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 11:25:42

Myślę,że może to wina ziemniaków? Spróbuj tak zrobić:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe22296.html

Autor: alicja_bt
Data: 2012-12-10 11:33:08

Niekoniecznie wina ziemniaków długo wyrabiane ciasto z ziemniakami zawsze będzie się coraz bardziej kleić, mojej koleżance też takie ciasto wychodziło teraz nabrała wprawy i kopytka robi bardzo dobre. 

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 11:46:42

Kasiachodzież nie pisze,że długo wyrabiała  A z doświadczenia wiem,że ziemniaki,które mają za mało skrobi nie nadają się na kopytka,bo również w rękach się kleją i robi sie breja.Nie wypowiadam się nigdy jak nie jestem pewna.Ziemniaki jak są dobre to wystarczy im miewiele mąki by zrobić pyszne kopytka

Autor: alicja_bt
Data: 2012-12-10 11:52:58

Jeżeli wgniotła w ziemniaki kilo mąki to trochę je wyrabiała. Przepraszam jeśli Cię uraziłam. 

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 11:56:06

Nieee nie jestem obraźliwa,ja nie z takich .Ale każdy wyraża swoje zdanie.Jest ok.

Data: 2012-12-10 12:14:48

Mi sie również wydaje że to wina ziemniakówjuż w czasie gotowania bardzo się rozpadały,masy na kopytka nie wyrabiałam starałam się tylko połączyć ziemniaki z mąką ale niestety nie bardzo się to powiodło,ta breja która w sobote udawała kopytka wcale mnie nie zniechęciła wręcz przeciwnie. 

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 12:17:05

No tak to z tymi ziemniakami jest,że czasami trzeba powalczyć Ale nie przejmuj się,następnym razem Ci się uda,tylko nie z tych ziemniaczków zapewne...

Autor: Olusia19
Data: 2012-12-10 12:26:40

Kopytka robę od zawsze tym samym sposobem i zawsze się udają:

Jakieś ziemniaki (albo pozostałe, albo specjalnie ugotowane, najlepiej bazarowe nie ze sklepu) ostudzone, przeciśnięte przez praskę, lub skręcone przez maszynkę. Dajemy do miseczki, lekko uklepujemy, Dzielimy na 4 części - w tym celu robimy na powierzchni ziemniaków krzyż. 1/4 wymujemy a na to miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną.

Czyli razem mamy 5 części - 4 cześci ziemniaków, a 1 część (taką samą jak jedna czwarta) mąki. Można na wagę, ale lepiej "na oko". Jeśli ziemniaki były solone, to wystarczy osolić wodę do gotowania. Jeśli gotowane bez soli to - trochę soli do ziemniaków i do wody. Zawsze dodaję trochę mielonego pieprzu (tak szczyptę).

Zagnieść ziemniaki z mąką i albo formować wałeczki do pocięcia, albo okrągłe kuleczki z dołkiem w środku.Gotować do wypłynięcia i zabierać łyżką cedzakową.Rzucać gorące do miseczki i pokropić np. olejem. Natłuścić żeby sięnie skleiły.Odgrzewać w osolonej wodzie, albo na patelni.

Może się zdarzyć, że ziemniaki sie nie skleją. Nic wówczas nie pomoże. Są gatunki, które się nie kleją, a sklejone na siłę dają, skandaliczny produkt finalny, twardy i nieforemny.

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 12:33:13

Bez jajca żadnego?Mistrzyni!

Data: 2012-12-10 12:55:43

Olusiu z mąką ziemniaczaną to są kluski śląskie przynajmniej ja tak je znam i tak je robie

Autor: dorotaibasia
Data: 2012-12-10 13:51:11

tez tak robię, ale to z są kluski śląskie, nie kopytka:)

Autor: marzena89gb
Data: 2012-12-10 15:24:01

Kopytka robę od zawsze tym samym sposobem i zawsze się udają: Jakieś
ziemniaki (albo pozostałe, albo specjalnie ugotowane, najlepiej bazarowe nie
ze sklepu) ostudzone, przeciśnięte przez praskę, lub skręcone przez
maszynkę. Dajemy do miseczki, lekko uklepujemy, Dzielimy na 4 części - w
tym celu robimy na powierzchni ziemniaków krzyż. 1/4 wymujemy a na to
miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną. Czyli razem mamy 5 części - 4 cześci
ziemniaków, a 1 część (taką samą jak jedna czwarta) mąki. Można
na wagę, ale lepiej "na oko". Jeśli ziemniaki były solone, to wystarczy
osolić wodę do gotowania. Jeśli gotowane bez soli to - trochę soli do
ziemniaków i do wody. Zawsze dodaję trochę mielonego pieprzu (tak
szczyptę). Zagnieść ziemniaki z mąką i albo formować wałeczki do
pocięcia, albo okrągłe kuleczki z dołkiem w środku.Gotować do
wypłynięcia i zabierać łyżką cedzakową.Rzucać gorące do miseczki i
pokropić np. olejem. Natłuścić żeby sięnie skleiły.Odgrzewać w
osolonej wodzie, albo na patelni. Może się zdarzyć, że ziemniaki sie nie
skleją. Nic wówczas nie pomoże. Są gatunki, które się nie
kleją, a sklejone na siłę dają, skandaliczny produkt finalny, twardy i
nieforemny.

to nie są kopytka tylko kluski śląskie kopytka robi się ze zwykłą mąką z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej

Autor: Monia1805
Data: 2012-12-12 12:16:16

z mąką ziemniaczaną to raczej kluski śląskie a nie kopytka. do kopytek daje się mąkę pszenną i trochę ziemniaczanej, a robię zawsze z tego przepisu i zawsze mi wychodzą http://www.wielkiezarcie.com/recipe22296.html

Autor: kokarda
Data: 2012-12-10 13:15:51

poczekaj aż MEGI65 wróci :D zawsze z jej poradami dania wychodzą :P

Autor: Inka_1
Data: 2012-12-10 14:00:13

Ja też mam takie ziemniaki które nadają się do zmielenia dopiero na drugi dzień po porządnym schłodzeniu. Bo pierwszego dnia mimo,że ostudzone to gdy mielę np.do pierogów to jeden wielki klej.

Autor: amlija
Data: 2012-12-10 15:29:19

ZGADZAM SIĘ ! Z INKĄ.

Data: 2012-12-11 15:28:05

Nigdy nie mielę ziemniaków w maszynce, bo robią się rzadkie, wystudzone zimne ziemniaki, przeciskam przez praskę.Zagniatam z mąką i jednym jajkiem, potem chwile szybko zagniatam , formuje wałeczki i lekko podsypuję mąką,kroje ukosnie.Solę wodę i wrzucam na wrzątek, po 2 min od wypłynięcia wyjmuję łyzką cedzakową.

Autor: gosiekb
Data: 2012-12-10 15:02:12

Sprobuj tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe113.html , co prawda nie ma tam ziemniakow ale sa naprawde pyszne. Jesli bedziesz sie trzymala ilosci maki to wyjda mieciusienkie, doslownie rozplywajace sie w ustach, nie musisz dawac rodzynek. Ja maki to czasem daje troszke wiecej ale czym wiecej sie da tym twardsze beda.

Autor: marzena89gb
Data: 2012-12-10 15:20:13

ciasto na kopytka trzeba szybko zagnieść nie wyrabiać za długo i na pół kg ziemniaków użyłaś za dużo mąki

Autor: matani
Data: 2012-12-10 16:35:42

Ziemniaki "nienawidzą" grzebania w nich, zaraz puszczają wodę i żadna ilość mąki tego nie uratuje. Zarabiasz szybciutko i więcej nie grzebiesz tylko od razu formujesz, nie lubią też stania (znów woda!).

Autor: Mika K
Data: 2012-12-10 20:58:53

Pocieszę cię mi też się zawsze kleją do ręki i nie wżne czy mam ziemniaki świeżo gotowane czy nie,bryzę czy pastewne:).Też robię tak jak większość dzielę na cztey do tego jajko i mąka pszenna i szybko wyrabiam.Mimo to zawsze mam znimi problem dlatego podsypuję stolnicę mąką,odrywam nieduży kawałek lekko obtaczam go w mące i robię nieduży wałeczek.Trochę czasu schodzi ale przynajmniej nie zabiję nikogo po ugotowaniu:).Moja mamami doradziła by kopytka robić na zimnych ziemniakach natomiast śląskie na ciepłych i z tymi drugimi nie mam żadnych problemów:)

Autor: iwett
Data: 2012-12-11 09:43:19

Do zimnych przetartych ziemniaków daję najpierw 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 lyżki kaszy manny oraz 1 jajo.

Dopiero potem powoli dosypuję maki pszennej wyrabiając aż nie będzie kleić się do ręki. Zawsze wychodzi  a kluseczki są miękkie, delikatne i pyszne. Czasami robię a la pyzy ze zmielonym mięsem.

Autor: megi65
Data: 2012-12-11 14:59:54

Oj narobilas mi kochana apetyta ... pytanko jeno sie rodzi ... ile ziemniakow ? . Tylko mi nie pisz , ze te co od obiadu zostana  , bo u mnie nie ma takiej opcji .. )))

Szczegolnie ta opcja pyzowa ... a miasko przesmazasz wczesniej ?.

Za wszelkie odopwiedzi - podopwiedzi z gory juz bardzo dziekuje ...

PS ... To nie '' niechlujstwo interpunkcyjne '' .. moja klawiaturka nie posiada polskich '' ogonkow ''

Autor: iwett
Data: 2012-12-11 17:00:48

No właśnie  te co z obiadu. Nigdy specjalnie nie gotuję ziemniaków na kopytka. Ciężko powiedzieć ile ich ma być. Ja zawsze wszystko robię na oko. Kwestia lat. Ale może to być z pół kilo.

Co do mięska to przeważnie te,które zostają z zupy /wolowina, kurczak lub indyk może być mieszane plus cebulka ew.pieczarki/. Mielę i nadziewam. Od czasu jak stosuję ten przepis żadnych innych kopytek nie robię. Są bardzo puszyste:)

Na wigilię chcę do nich dodać zmielonych,suszonych grzybów. Ziemniaki już mi zbrzydły. Nikt nie je.

Autor: beti72
Data: 2012-12-11 23:18:11

Witam może już za późno na rade lecz powiem że ja osobiście dodaję troszkę twarogu ,Pierogi wedle mojej rodziny są smaczniejsze.

Ale nie każdemu mogą takie smakować . POZDRAWIAM

Data: 2012-12-12 15:01:25

Z twarogiem to leniwe kluchy, też bardzo smaczne:)

Autor: gosiekb
Data: 2012-12-12 15:15:00

Moja mama tez robi kopytka troche z ziemniakow troche z bialego sera. Sa bardzo dobre.

Data: 2012-12-12 15:54:05

Musimy umieć odróżniać kopytka od leniwych:) kopytka są tylko z ziemniaków i mąki pszennej, leniwe to domieszka sera bialego i ziemniaków, ja robię  też takie prawdziwe leniwe z samego sera, mąki i jajek, takie są najlepsz. Kluski śląskie, to tylko mąka ziemniaczana i ugotowane ziemniaki, można też je kroić tak jak kopytka.

Autor: bahus
Data: 2012-12-12 01:40:13

A dlaczego "kochane" a nie "kochani"? Czuję się szowinistycznie zdyskryminowany ...

Data: 2012-12-12 15:00:24

Kopytka z wczorajszych ziemniaków obiadowych, szybko zrobione , brzuszki najedzone, dzieci zadowolone:)

Autor: bahus
Data: 2012-12-12 22:52:31

A ja tak lubię

Wyjec

2015-07-01 21:37:32
megi65
mnie tam nic nie pogrubiało ... bo i tak już jestem gruba.. :DD
2015-07-01 21:38:32
megi65
coraz oporniej idzie mi pakowanie .
2015-07-01 21:39:19
megi65
ale przynajmniej wiem czego mam nie zabiearć .: kaloszy , przeciwdeszczówek ..
2015-07-01 21:40:14
megi65
miłej nocy .... do jutra ..
2015-07-01 21:48:15
mggi63
dobranoc ...
2015-07-01 21:54:24
as
znowu grubo. Dzieje się tak jak wchodzę w wątek gejowski
2015-07-01 22:55:07
makusia
:D
2015-07-01 22:59:14
Basialis
as, u mnie Ci homoseksualni tez sa na grubo............ale to dobrze, lepiej widze.
2015-07-02 07:33:44
mggi63
dzień dobry :)
2015-07-02 07:34:00
mggi63
znaczy,że temat bardzo wazny :D
2015-07-02 07:38:09
Beata500
Dzień dobry.
2015-07-02 07:40:22
Beata500
Od wczoraj szukam kotków. Chyba kotka oburzyła sie takim zainteresowaniem i gdzies je przeniosła. \jest to normalne. Mam nadzieję,że są gdzieś u mnie, a nie w opuszczonych szklarniach sąsiadów.
2015-07-02 07:45:45
mggi63
tak,mamy - kotki takie są....przenoszą się ze swoimi dziećmi w swoje miejsce:)
2015-07-02 07:46:33
mggi63
ale wiesz co zostawiaj jej jedzenie tam dgzie u Ciebie była bo ona może po nie przychodzić
2015-07-02 07:48:15
Dżanina Fonda
Witam, piękna pogoda dzisiaj w Lublinie :)
2015-07-02 07:49:01
Beata500
mggi, tak robię
2015-07-02 07:50:08
Beata500
to nie są moje pierwsze koty . W domu coprawda miałam jednego przez 10 lat, ale podwórkowych przez 33 lata przewineło się sporo.
2015-07-02 07:50:33
Beata500
miało byc co prawda
2015-07-02 07:51:50
megi65
dzień dobry ...
2015-07-02 07:52:19
megi65
zmykam do wieczora ...
2015-07-02 08:10:27
mggi63
tak,piekna pogoda Dżani :)
2015-07-02 09:38:35
Dżanina Fonda
Beatko, mamuśka przyjdzie na papu!
2015-07-02 09:39:02
Dżanina Fonda
mggi - nie możesz być miła dla mnie, weźże mnie obrzuć błotem!
2015-07-02 09:48:33
mggi63
a może ja jestem homo i nawt nie wiem???!!! :D
2015-07-02 09:48:52
Dżanina Fonda
a widzisz!
2015-07-02 09:49:27
Dżanina Fonda
ale może to być tez przeziębiony pęcherz... podobno takie same objawy :>>
2015-07-02 09:49:41
mggi63
jak widac co niektórym przeszkadza i normalna sytuacja na forum....ja nie ogarniam już....:((
2015-07-02 09:58:01
Beata500
dziewczyny , ale poprawiacie mi humor, taki zdrowy smiech .
2015-07-02 09:58:47
Beata500
Dżani ja mam cztery nerki, tzn . dwie podwójne , czysta patalogia. Może coś tez ze mna nie tak .
2015-07-02 09:59:23
mggi63
cooo masz 4 nerki??
2015-07-02 10:00:24
Dżanina Fonda
no tak, równie pazerna jak Bahati
2015-07-02 10:00:34
Dżanina Fonda
mggi - ano przeszkadza
2015-07-02 10:00:59
Dżanina Fonda
ja wyraziłam swoje zdanie o gejach, wiecej się staram nie odzywać, bo po co?
2015-07-02 10:01:11
Dżanina Fonda
ja ostatnio taaaaaka spokojna jestem i nie zaczepna
2015-07-02 10:01:17
Dżanina Fonda
normalnie, jak nie ja :))
2015-07-02 10:01:20
Beata500
no mam , patologiczne
2015-07-02 10:01:41
Dżanina Fonda
ale to dlatego, że postawowiłam byc lepszą żoną, matką i ogólnie lepszym człowiekiem
2015-07-02 10:01:46
Dżanina Fonda
ale nie wiem, jak bedzie
2015-07-02 10:01:51
Beata500
dawcą nie mogę być , one są podwójne i wieksze od normalnych
2015-07-02 10:01:58
Dżanina Fonda
podobno dobrymi chęciami piekło wybrukowane :))
2015-07-02 10:02:36
Dżanina Fonda
a może z tych dwóch cynaderki w sosie? Cooo?
2015-07-02 10:02:58
Dżanina Fonda
podobno zasmaczniste ale nie albo nie wyszły, albo zupełnie nie mój smak
2015-07-02 10:03:00
Beata500
zdarza się najcześciej, że ktos ma trzy , mnie obdarzyło czterema
2015-07-02 10:03:21
Dżanina Fonda
pomijam zapach w całym domu, syn przyjechał i aż go cofnęło z drzwi
2015-07-02 10:03:32
Dżanina Fonda
spytał, czy to koty cały dom zasikały?
2015-07-02 10:04:11
Dżanina Fonda
to ja już bym wolała trzecią rękę, np. na plecach
2015-07-02 10:04:29
Dżanina Fonda
mogłabym się sama drapać zamiast prosić... przechodniów
2015-07-02 10:04:37
mggi63
kurcze ale Ci sie trafiło Beatko :)
2015-07-02 10:04:51
mggi63
Dżani jakaś przemiane przechodzisz:)
2015-07-02 10:05:05
Beata500
e tam, ja bardzo lubię cynaderki
2015-07-02 10:06:57
Beata500
Dżani , mnie tam maz powiedział , że ostatnio sie niedobra zrobiłam
2015-07-02 10:52:56
Dżanina Fonda
o widzisz! to musisz coś postanowić!
2015-07-02 10:54:15
mggi63
oj tam od razu postanowić,chłop raz zajęczał i juz sie będzie zmieniała....:))
2015-07-02 10:55:09
mggi63
a co Ty tak wszystkich nawracasz Dżani tak w ogóle???
2015-07-02 10:55:19
mggi63
cooo????
2015-07-02 10:55:27
mggi63
tłumacz sie tu....:)
2015-07-02 10:55:30
Dżanina Fonda
no nie wiem.... mówię, że jakas dziwnie dobra się robię
2015-07-02 10:55:39
Dżanina Fonda
może to wizja urlopu????
2015-07-02 10:55:45
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-07-02 10:56:28
Dżanina Fonda
jutro ostatni dzień ... lalala..... a jak wyjadę, to mnie nie zobaczycie, bo tak netu nie ma... uwolnię was na trochę od siebie
2015-07-02 11:04:47
Dżanina Fonda
heloł, Gluba :)
2015-07-02 11:36:56
mggi63
ale Ci superrrr Dżani :)
2015-07-02 11:37:28
mggi63
wspaniałego i zdrowego wypoczynku Ci życzę :)
2015-07-02 11:38:00
mggi63
szkoda,że nie bedziesz na łaczach
2015-07-02 12:05:21
Gluba666
właśnie sąsiadka z kwiaciarni obok przyniosła do skserowania wydrukowany przepis i mówi, żebym sobie też skserował bo dobra sałatka z buraczków jest, no to patrzę, a tam źródło "wilekiezarcie.com" :D
2015-07-02 12:28:17
mggi63
hahahaha :D
2015-07-02 12:50:12
Dżanina Fonda
ej, no to zapodaj ten przepis :D
2015-07-02 13:03:01
Gluba666
znalazłem :) http://wielkiezarcie.com/recipes/30007155
2015-07-02 13:03:31
Gluba666
nie wiem czy fajne bo nie robiłem :)
2015-07-02 13:08:54
mggi63
mam w swoich przepisach podobną i polecam jest bardzo smaczna a ja robie zawsze z podwójnej porcji bo u mnie schodzi ta sałatka :)
2015-07-02 13:09:12
mggi63
oczywiście dla tych co lubia buraczki :)
2015-07-02 13:10:14
mggi63
http://wielkiezarcie.com/recipes/30110952
2015-07-02 13:32:20
Gluba666
ja bardzo lubię buraczki, wczoraj miałem do łobiadu zasmażane na maśle podane do ziemniaków i strogonowa :)
2015-07-02 13:40:16
mggi63
ja dzisiaj mam do obiadu do szyneczki w sosie mniammm:)
2015-07-02 13:41:12
mggi63
moje dziecię szczególnie pochłania buraczki :)
2015-07-02 13:42:34
Dżanina Fonda
a ja dzisiaj nie mam! ale na zimę też robię, chyba z tego przepisu co mggi
2015-07-02 13:44:52
Dżanina Fonda
chyba z tej.... ale komentarza dlaczego nie dałam?
2015-07-02 13:45:00
Dżanina Fonda
http://wielkiezarcie.com/recipes/30011365
2015-07-02 13:49:53
mggi63
bo Ciebie trzeba gonic bys dodała :) zapominalska!
2015-07-02 13:50:57
Dżanina Fonda
łojtam, łojtam! :>
2015-07-02 13:51:12
mggi63
ten przepis stary jak świat...
2015-07-02 13:52:56
mggi63
niii ma łoj tam
2015-07-02 13:53:12
mggi63
zbieram sie do domku...narka :)
2015-07-02 13:56:41
Dżanina Fonda
pa pa
2015-07-02 21:00:54
megi65
Witam wieczorem
2015-07-02 21:01:25
megi65
Podróż i pogoda ok
2015-07-02 21:23:01
mggi63
dobranoc... z migrenką ;-)
2015-07-03 05:21:38
megi65
Dzień dobry z pięknym świtem za oknem
2015-07-03 05:22:11
megi65
Na to już dzień na calego
2015-07-03 05:22:30
megi65
Szkoda mieć oczxy zamknięte
2015-07-03 06:11:50
agusia040675
dzień dobry wszystkim
2015-07-03 06:12:25
Dżanina Fonda
Hejka! Jakiż piękny dzień - ostatni przed urlopem. :)))))
2015-07-03 06:15:55
agusia040675
Dżanino udanego urlopu życzę
2015-07-03 07:18:43
mggi63
dzień dobry :))))
2015-07-03 09:02:28
Dżanina Fonda
Dziekuję, Agusiu
2015-07-03 10:19:11
mggi63
mi nie podziękowałaś wczoraj :(
2015-07-03 10:19:41
mggi63
jak mogłaś???
2015-07-03 10:28:40
as
Witam. W niedzielę dzieci wyjeżdżają na tydzień. My wyjeżdżamy w poniedziałek.
2015-07-03 10:33:24
mggi63
as i dokad jedziecie? aleee super ! :)
2015-07-03 10:36:32
as
Krynica zdrój i może Poronin
2015-07-03 10:37:03
mggi63
fajnie :)
2015-07-03 10:42:12
dorotaibasia
dzień dobry:)
2015-07-03 10:43:06
dorotaibasia
ktoś polecał kiedyś stronkę z dokładna prognozą pogody (smakosia?) kojarzycie?
2015-07-03 10:44:46
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-07-03 10:44:57
Gluba666
wetteronline.de
2015-07-03 10:45:25
Gluba666
prognoza pogody przeważnie trafiona :)
2015-07-03 10:48:08
Dżanina Fonda
Mggi, mggi, mggi!!!!! Wybacz mię! Dziękujęęęęęę!!!!!!! :)
2015-07-03 10:49:22
Dżanina Fonda
a ja polecam meteo.pl masz tam wszystkie parametry
2015-07-03 10:54:40
mggi63
wybaczam Tobie tym razem :)
2015-07-03 11:20:28
Beata500
Witam
2015-07-03 11:20:54
Beata500
od bladego światu poirę kołdry , poduszki, jak leci
2015-07-03 11:23:24
mggi63
chyba pralka pierze? :)
2015-07-03 11:24:06
Gluba666
to ja też życzę Tobie Dżanino udanego urlopu :)
2015-07-03 12:19:30
Dżanina Fonda
Mggi - jakbym słyszała swojego męża! :((((
2015-07-03 12:19:53
mggi63
:D
2015-07-03 12:19:59
Dżanina Fonda
Gluba... a ja bardzo serdecznie dziękuję, z całego mojego zepsutego serduszka! :>
2015-07-03 12:24:27
mggi63
oj nie jest takie zepsute :))))
2015-07-03 13:31:31
dorotaibasia
Gluba, dziekuję :)
2015-07-03 18:49:58
Dżanina Fonda
człowieki, jak się gotuje na parze to kiedy się soli? jak się ułoży warzywa w sicie czy można dopiero po? bo ja nie mam zielonego pojęcia
2015-07-03 19:09:00
Bahati
Dopiero po :)
2015-07-03 19:27:37
Dżanina Fonda
dzięki, to kiepsko bo Słońce tego nie zje :((((
2015-07-03 20:47:49
as
ja solę na początku ale trochę soli ucieka otworami
2015-07-03 20:51:46
megi65
Witam wieczorem
2015-07-03 20:52:22
megi65
AS udanego wypoczynku
2015-07-03 20:52:38
Dżanina Fonda
as, czyli poukładane warzywa, surowe?
2015-07-03 20:52:39
megi65
Dobrej nocy
2015-07-03 20:53:44
Dżanina Fonda
bo ja dzisiaj pierwszy raz w życiu gotowalam sobie marchewkę, nie byłam pewna co i jak, mnie smakowała i bez soli
2015-07-03 21:00:56
mggi63
warzywa mają w sobie sole mineralne i podczas pieczenia czy duszenia wydzielają i nie koniecznie trzeba solic chyba,że ktoś nie umie inaczej jeść
2015-07-03 21:04:53
mggi63
ja lubię marchewkę przyprawioną ziołami prowansalskimi,uduszoną mniam :-)
2015-07-03 21:30:24
as
bez soli nie zjemy
2015-07-03 21:31:17
as
owszem jest aromatyczne ale nie słone więc surowe solę bo posolenie po ugotowaniu to nie to samo dla mnie
2015-07-03 21:31:38
as
megi dziękuję
2015-07-03 21:36:37
mggi63
dobranoc :-)
2015-07-03 21:36:43
Dżanina Fonda
as, dzięki, własnie o to mi chodziło!
2015-07-03 21:37:14
Dżanina Fonda
mggi - no właśnie "ktoś" nie potrafi bez soli, z czym od lat walczę... jak z wiatrakami
2015-07-03 21:37:36
Dżanina Fonda
moje dziecko własnie jadło bób ze swoim kotem..
2015-07-03 21:38:06
Dżanina Fonda
przerażające, ile to stworzenie potrafi bobu w siebie władować!! (kot a nie Młoda)
2015-07-03 21:38:24
Dżanina Fonda
tym bardziej przerażające, że śpi u mnie w pokoju....
2015-07-03 21:38:40
Dżanina Fonda
przewiduję niespokojną noc :D
2015-07-03 21:39:25
Dżanina Fonda
dobra, wskakuję do łóżka i czekam na Słońce Moje....
2015-07-03 21:39:38
Dżanina Fonda
może nie odlecę zanim wróci z pracy
2015-07-03 21:40:31
Dżanina Fonda
oczywiście o ile nie zasłabnę od kocich bąków!
2015-07-03 21:40:52
Dżanina Fonda
dobrej nocy wszystkim :)
2015-07-04 02:04:51
Bahati
Dobranoc :)
2015-07-04 02:21:53
ekkore
Hej!
2015-07-04 02:25:09
ekkore
Już śpicie wszyscy pewnie. Ja wazywa na parze solę jak as - przed gotowaniem. Nie cierpię solenia po - bo wyczuwam sól jako osobny składnik i mi przeszkadza, czasami podrażnia gardło (zastanawiam się czy można mieć uczulenie na sól). Posypuję warzywa po wierzchu - albo z łapy, albo z solniczki. One nie są słone jak normalnie - ale dla mnie ta ilość wystarcza dla uwydatnienia smaku, pozbycia się bezpłciowości
2015-07-04 06:45:49
mggi63
dzień dobry :-)
2015-07-04 07:00:47
megi65
Witam w słoneczny poranek
2015-07-04 07:02:26
megi65
I myk dalej ,szkoda dnia na maznie palcem po klawiaturce
2015-07-04 07:02:57
megi65
Przyjemności wszelakiej
    ekkore: Hej!
    ekkore: Już śpicie wszyscy pewnie. Ja wazywa na parze solę jak as - przed gotowaniem. Nie cierpię solenia po - bo wyczuwam sól jako osobny składnik i mi przeszkadza, czasami podrażnia gardło (zastanawiam się czy można mieć uczulenie na sól). Posypuję warzywa po wierzchu - albo z łapy, albo z solniczki. One nie są słone jak normalnie - ale dla mnie ta ilość wystarcza dla uwydatnienia smaku, pozbycia się bezpłciowości
    mggi63: dzień dobry :-)
    megi65: Witam w słoneczny poranek
    megi65: I myk dalej ,szkoda dnia na maznie palcem po klawiaturce
    megi65: Przyjemności wszelakiej

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63872 przepisów
1213 artykułów
261827 opinii
537553 wypowiedzi na forum
144134 zdjęć
70480 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij