Jesteś tutaj: Strona główna/ Forum / Gawędy o jedzeniu / Nauczcie mnie robić kopytka

Forum

Nauczcie mnie robić kopytka

Data: 2012-12-10 11:17:37

Kochane moje proszę Was nauczcie mnie robić kopytka.W piątek ugotowałam sobie więcej ziemniaczków bo miałam w planach w sobote kopytka zostało mi ich ok 0,5kg,ziemniaki były dobrze odcedzone odparowane i mimo tego w sobote była kompletna klapa,zużyłam prawie 1kg mąki a ciasto nadal kleiło mi się tak bardzo że więcej go miałam na rękach niż na stolnicy.Jakimś cudem udało mi się masę podzielić na małe części i starałam się zrobić z tego kopytka choć kształtem daleko odbiegały od tego co chciałam,od razu wrzucałam je na gotującą sie wode, zaraz po ugotowaniu były dobre do jedzenia ale ja postały chwile zrobiły się oczywiście twarde od tej ilości mąki i bardzo szare!!!Co robie źle że już od jakigoś czasu nie wychodzą mi kopytka???

Autor: alicja_bt
Data: 2012-12-10 11:25:24

Ciasta na kopytka nie wyrabiasz,tylko tyle żeby się składniki połączyły. Potem podsypujesz mąką, i robisz wałeczk - musisz to robić w miarę powoli zeby wałek się nie rozpadł- i kroisz spłaszczony na kopytka.Powodzenia, jeśli potrzebujesz więcej szczegółów to pytaj jestem dostępna.

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 11:25:42

Myślę,że może to wina ziemniaków? Spróbuj tak zrobić:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe22296.html

Autor: alicja_bt
Data: 2012-12-10 11:33:08

Niekoniecznie wina ziemniaków długo wyrabiane ciasto z ziemniakami zawsze będzie się coraz bardziej kleić, mojej koleżance też takie ciasto wychodziło teraz nabrała wprawy i kopytka robi bardzo dobre. 

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 11:46:42

Kasiachodzież nie pisze,że długo wyrabiała  A z doświadczenia wiem,że ziemniaki,które mają za mało skrobi nie nadają się na kopytka,bo również w rękach się kleją i robi sie breja.Nie wypowiadam się nigdy jak nie jestem pewna.Ziemniaki jak są dobre to wystarczy im miewiele mąki by zrobić pyszne kopytka

Autor: alicja_bt
Data: 2012-12-10 11:52:58

Jeżeli wgniotła w ziemniaki kilo mąki to trochę je wyrabiała. Przepraszam jeśli Cię uraziłam. 

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 11:56:06

Nieee nie jestem obraźliwa,ja nie z takich .Ale każdy wyraża swoje zdanie.Jest ok.

Data: 2012-12-10 12:14:48

Mi sie również wydaje że to wina ziemniakówjuż w czasie gotowania bardzo się rozpadały,masy na kopytka nie wyrabiałam starałam się tylko połączyć ziemniaki z mąką ale niestety nie bardzo się to powiodło,ta breja która w sobote udawała kopytka wcale mnie nie zniechęciła wręcz przeciwnie. 

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 12:17:05

No tak to z tymi ziemniakami jest,że czasami trzeba powalczyć Ale nie przejmuj się,następnym razem Ci się uda,tylko nie z tych ziemniaczków zapewne...

Autor: Olusia19
Data: 2012-12-10 12:26:40

Kopytka robę od zawsze tym samym sposobem i zawsze się udają:

Jakieś ziemniaki (albo pozostałe, albo specjalnie ugotowane, najlepiej bazarowe nie ze sklepu) ostudzone, przeciśnięte przez praskę, lub skręcone przez maszynkę. Dajemy do miseczki, lekko uklepujemy, Dzielimy na 4 części - w tym celu robimy na powierzchni ziemniaków krzyż. 1/4 wymujemy a na to miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną.

Czyli razem mamy 5 części - 4 cześci ziemniaków, a 1 część (taką samą jak jedna czwarta) mąki. Można na wagę, ale lepiej "na oko". Jeśli ziemniaki były solone, to wystarczy osolić wodę do gotowania. Jeśli gotowane bez soli to - trochę soli do ziemniaków i do wody. Zawsze dodaję trochę mielonego pieprzu (tak szczyptę).

Zagnieść ziemniaki z mąką i albo formować wałeczki do pocięcia, albo okrągłe kuleczki z dołkiem w środku.Gotować do wypłynięcia i zabierać łyżką cedzakową.Rzucać gorące do miseczki i pokropić np. olejem. Natłuścić żeby sięnie skleiły.Odgrzewać w osolonej wodzie, albo na patelni.

Może się zdarzyć, że ziemniaki sie nie skleją. Nic wówczas nie pomoże. Są gatunki, które się nie kleją, a sklejone na siłę dają, skandaliczny produkt finalny, twardy i nieforemny.

Autor: mggi63
Data: 2012-12-10 12:33:13

Bez jajca żadnego?Mistrzyni!

Data: 2012-12-10 12:55:43

Olusiu z mąką ziemniaczaną to są kluski śląskie przynajmniej ja tak je znam i tak je robie

Autor: dorotaibasia
Data: 2012-12-10 13:51:11

tez tak robię, ale to z są kluski śląskie, nie kopytka:)

Autor: marzena89gb
Data: 2012-12-10 15:24:01

Kopytka robę od zawsze tym samym sposobem i zawsze się udają: Jakieś
ziemniaki (albo pozostałe, albo specjalnie ugotowane, najlepiej bazarowe nie
ze sklepu) ostudzone, przeciśnięte przez praskę, lub skręcone przez
maszynkę. Dajemy do miseczki, lekko uklepujemy, Dzielimy na 4 części - w
tym celu robimy na powierzchni ziemniaków krzyż. 1/4 wymujemy a na to
miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną. Czyli razem mamy 5 części - 4 cześci
ziemniaków, a 1 część (taką samą jak jedna czwarta) mąki. Można
na wagę, ale lepiej "na oko". Jeśli ziemniaki były solone, to wystarczy
osolić wodę do gotowania. Jeśli gotowane bez soli to - trochę soli do
ziemniaków i do wody. Zawsze dodaję trochę mielonego pieprzu (tak
szczyptę). Zagnieść ziemniaki z mąką i albo formować wałeczki do
pocięcia, albo okrągłe kuleczki z dołkiem w środku.Gotować do
wypłynięcia i zabierać łyżką cedzakową.Rzucać gorące do miseczki i
pokropić np. olejem. Natłuścić żeby sięnie skleiły.Odgrzewać w
osolonej wodzie, albo na patelni. Może się zdarzyć, że ziemniaki sie nie
skleją. Nic wówczas nie pomoże. Są gatunki, które się nie
kleją, a sklejone na siłę dają, skandaliczny produkt finalny, twardy i
nieforemny.

to nie są kopytka tylko kluski śląskie kopytka robi się ze zwykłą mąką z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej

Autor: Monia1805
Data: 2012-12-12 12:16:16

z mąką ziemniaczaną to raczej kluski śląskie a nie kopytka. do kopytek daje się mąkę pszenną i trochę ziemniaczanej, a robię zawsze z tego przepisu i zawsze mi wychodzą http://www.wielkiezarcie.com/recipe22296.html

Autor: kokarda
Data: 2012-12-10 13:15:51

poczekaj aż MEGI65 wróci :D zawsze z jej poradami dania wychodzą :P

Autor: Inka_1
Data: 2012-12-10 14:00:13

Ja też mam takie ziemniaki które nadają się do zmielenia dopiero na drugi dzień po porządnym schłodzeniu. Bo pierwszego dnia mimo,że ostudzone to gdy mielę np.do pierogów to jeden wielki klej.

Autor: amlija
Data: 2012-12-10 15:29:19

ZGADZAM SIĘ ! Z INKĄ.

Data: 2012-12-11 15:28:05

Nigdy nie mielę ziemniaków w maszynce, bo robią się rzadkie, wystudzone zimne ziemniaki, przeciskam przez praskę.Zagniatam z mąką i jednym jajkiem, potem chwile szybko zagniatam , formuje wałeczki i lekko podsypuję mąką,kroje ukosnie.Solę wodę i wrzucam na wrzątek, po 2 min od wypłynięcia wyjmuję łyzką cedzakową.

Autor: gosiekb
Data: 2012-12-10 15:02:12

Sprobuj tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe113.html , co prawda nie ma tam ziemniakow ale sa naprawde pyszne. Jesli bedziesz sie trzymala ilosci maki to wyjda mieciusienkie, doslownie rozplywajace sie w ustach, nie musisz dawac rodzynek. Ja maki to czasem daje troszke wiecej ale czym wiecej sie da tym twardsze beda.

Autor: marzena89gb
Data: 2012-12-10 15:20:13

ciasto na kopytka trzeba szybko zagnieść nie wyrabiać za długo i na pół kg ziemniaków użyłaś za dużo mąki

Autor: matani
Data: 2012-12-10 16:35:42

Ziemniaki "nienawidzą" grzebania w nich, zaraz puszczają wodę i żadna ilość mąki tego nie uratuje. Zarabiasz szybciutko i więcej nie grzebiesz tylko od razu formujesz, nie lubią też stania (znów woda!).

Autor: Mika K
Data: 2012-12-10 20:58:53

Pocieszę cię mi też się zawsze kleją do ręki i nie wżne czy mam ziemniaki świeżo gotowane czy nie,bryzę czy pastewne:).Też robię tak jak większość dzielę na cztey do tego jajko i mąka pszenna i szybko wyrabiam.Mimo to zawsze mam znimi problem dlatego podsypuję stolnicę mąką,odrywam nieduży kawałek lekko obtaczam go w mące i robię nieduży wałeczek.Trochę czasu schodzi ale przynajmniej nie zabiję nikogo po ugotowaniu:).Moja mamami doradziła by kopytka robić na zimnych ziemniakach natomiast śląskie na ciepłych i z tymi drugimi nie mam żadnych problemów:)

Autor: iwett
Data: 2012-12-11 09:43:19

Do zimnych przetartych ziemniaków daję najpierw 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 lyżki kaszy manny oraz 1 jajo.

Dopiero potem powoli dosypuję maki pszennej wyrabiając aż nie będzie kleić się do ręki. Zawsze wychodzi  a kluseczki są miękkie, delikatne i pyszne. Czasami robię a la pyzy ze zmielonym mięsem.

Autor: megi65
Data: 2012-12-11 14:59:54

Oj narobilas mi kochana apetyta ... pytanko jeno sie rodzi ... ile ziemniakow ? . Tylko mi nie pisz , ze te co od obiadu zostana  , bo u mnie nie ma takiej opcji .. )))

Szczegolnie ta opcja pyzowa ... a miasko przesmazasz wczesniej ?.

Za wszelkie odopwiedzi - podopwiedzi z gory juz bardzo dziekuje ...

PS ... To nie '' niechlujstwo interpunkcyjne '' .. moja klawiaturka nie posiada polskich '' ogonkow ''

Autor: iwett
Data: 2012-12-11 17:00:48

No właśnie  te co z obiadu. Nigdy specjalnie nie gotuję ziemniaków na kopytka. Ciężko powiedzieć ile ich ma być. Ja zawsze wszystko robię na oko. Kwestia lat. Ale może to być z pół kilo.

Co do mięska to przeważnie te,które zostają z zupy /wolowina, kurczak lub indyk może być mieszane plus cebulka ew.pieczarki/. Mielę i nadziewam. Od czasu jak stosuję ten przepis żadnych innych kopytek nie robię. Są bardzo puszyste:)

Na wigilię chcę do nich dodać zmielonych,suszonych grzybów. Ziemniaki już mi zbrzydły. Nikt nie je.

Autor: beti72
Data: 2012-12-11 23:18:11

Witam może już za późno na rade lecz powiem że ja osobiście dodaję troszkę twarogu ,Pierogi wedle mojej rodziny są smaczniejsze.

Ale nie każdemu mogą takie smakować . POZDRAWIAM

Data: 2012-12-12 15:01:25

Z twarogiem to leniwe kluchy, też bardzo smaczne:)

Autor: gosiekb
Data: 2012-12-12 15:15:00

Moja mama tez robi kopytka troche z ziemniakow troche z bialego sera. Sa bardzo dobre.

Data: 2012-12-12 15:54:05

Musimy umieć odróżniać kopytka od leniwych:) kopytka są tylko z ziemniaków i mąki pszennej, leniwe to domieszka sera bialego i ziemniaków, ja robię  też takie prawdziwe leniwe z samego sera, mąki i jajek, takie są najlepsz. Kluski śląskie, to tylko mąka ziemniaczana i ugotowane ziemniaki, można też je kroić tak jak kopytka.

Autor: bahus
Data: 2012-12-12 01:40:13

A dlaczego "kochane" a nie "kochani"? Czuję się szowinistycznie zdyskryminowany ...

Data: 2012-12-12 15:00:24

Kopytka z wczorajszych ziemniaków obiadowych, szybko zrobione , brzuszki najedzone, dzieci zadowolone:)

Autor: bahus
Data: 2012-12-12 22:52:31

A ja tak lubię

Wyjec

2016-02-13 15:52:14
mggi63
czyli ona nie jest podobna do fasoli w smaku? ja jeszcze nie jadlam :-/ ale soczewicę uwielbiam :-)
2016-02-13 15:54:43
ekkore
mggi wcale nie jest tak prosto ze zwolnieniem jak mówisz. A po to właśnie wymyślono wszelkiego rodzaju blokery - żeby ludzie nie smarkali i nie kasłali w miejscach publicznych
2016-02-13 15:57:35
ekkore
soczewica to groch najprościej mówiąc. Wiele lat byłam przekonana, że liensen suppe to nasza grochówka. Jakie było moje zdziwienie
2016-02-13 15:58:44
ekkore
a ciecierzyca to takie coś pomiędzy zielonym groszkiem a fasolą. Lekko mączysta, ale jednocześnie jędrna. Nie wiem jak to opisać
2016-02-13 16:00:47
ekkore
powiem Wam, że pierwszy raz i soczewicę świadomie, i ciecierzycę jadłam w Stanach - zawsze myślałam, że to niedobre
2016-02-13 16:01:12
ekkore
Nie wiem dlaczego spróbowałam - pewnie przepis, który przemówił mi do wyobraźni
2016-02-13 16:01:26
ekkore
i jedno, i drugie uwielbiam
2016-02-13 16:02:05
Bahati
Moi domownicy sie zajadaja ciecierzyca, a ja trzymam sie z daleka. :)
2016-02-13 16:02:24
Bahati
Z wloska kielnasa,mrozmarynem pomidorami...ponoc rewelacja.
2016-02-13 16:02:41
ekkore
skoro niezbyt dobrze działa na Twój układ trawienny - nie ma się co męczyć
2016-02-13 16:06:26
Bahati
nie mecze sie, oj nie. Jadam co mi nie szkodzi, albo co lubie na tyle, ze zniose cierpienie z godnoscia. ;)
2016-02-13 16:14:09
ekkore
ja bym nie zniosła cierpienia z godnością
2016-02-13 16:14:17
ekkore
wolałabym zrezygnować
2016-02-13 16:14:32
ekkore
o przeprszam - wyjątkiem są pierogi z kapustą
2016-02-13 16:14:49
ekkore
ale nie ma mi kto ich zrobić, a kupne to już nie to
2016-02-13 16:27:31
mggi63
Bahati moja młodsza zadnych fasolek,grochow itp nie jada po prostu nie toleruje jak Ty.Niby testy aleqgiczne nie wykazują ale jej nie sluzą
2016-02-13 16:28:52
mggi63
ekko naprawdę nie ma problemu ze zwolnieniem...
2016-02-13 16:30:06
mggi63
w tej chwili to te infekcje są grozniejsze dla organizmu nie tak jak kiedys
2016-02-13 16:30:07
iwett
my baaardzo lubimy wszelkie grochowe, fasolowe ale sama nie wiem czemu tak rzadko gotuję........
2016-02-13 16:30:52
mggi63
lekarze doskonale o tym wiedzą
2016-02-13 16:31:21
iwett
nastepna bedzie soczewica.......ciecierzyca podobno ma dużo białka. Dla wegeterian ponoć samo zdrowie........
2016-02-13 16:31:46
mggi63
ja gotuję tez rzadko takie potrawy
2016-02-13 16:32:42
mggi63
wlasnie gotuję soczewicę na farsz do pierogów :-)
2016-02-13 16:35:26
iwett
oooo.....i co jeszcze..czy sama soczewica ?
2016-02-13 16:40:32
mggi63
soczewica + cebulka podsmazona+ sól,pieprz,ziółka
2016-02-13 16:43:19
iwett
ale gotujesz soczewicę i mielisz czy jak.........zielona jestem w takich sprawach........słyszałam ale nie robiłam....
2016-02-13 16:55:26
Bahati
Eko, kocham sery wiec cierpie z godnoscia :)
2016-02-13 17:03:54
mggi63
gotuję ok.30 min i odsączam i trochę blenduję alebardzo delikatnie by sie nie zrobiło masło :-) mozna tezwiflcem rozgniesc jak chce sifę ktos pobawic i następnie dodaję cebulkę itd. soczewicy zielonej uzywam
2016-02-13 17:04:25
mggi63
pychota dla nas :-)
2016-02-13 17:10:16
mggi63
mozna również farsz uzyc do nalesników czy krokietów... niektórzy dodają ugotowanego ziemniaka do farszu ale ja robię bez
2016-02-13 17:10:37
MajciaB
P
2016-02-13 19:29:56
Bahati
Kurcze, jutro walentynki, pojutrze urodziny Najmlodszej, cos trzeba wymyslic. Dobrze, ze my sernikolubne, bo akurat mam 1 kg ricotty. :)
2016-02-13 19:38:43
as
Witam. Mój mąż nie ma problemu z chorobowym. Lekarz zawsze mu proponuje ale mąż nie chce brać. Raz jak poszedł do lekarza było zastępstwo. Jakaś starsza Pani doktor. chciała dać zwolnienie. Mąż odmówił. Pani doktor dała mu oświadczenie do podpisania, że odmówił zwolnienia.
2016-02-13 19:40:02
as
Jeśli chodzi o stronę główną to na początku nie podobała mi się. Myślałam, że to jakiś błąd. Teraz nie jest fajnie ale już się przyzwyczaiłam i nie przeszkadza mi
2016-02-13 20:02:48
mggi63
Bahati z Twoimi umiejętnościami to poradzisz sobie świetnie z wyjątkowymi dniami :-)
2016-02-13 20:04:33
mggi63
kurcze as... Ty to w ogóle bezproblemowa :-) aż zazdroszczę ;-)
2016-02-13 20:15:08
as
w czym mi to przeszkadza. Przynajmniej nowe przepisy i komentarze widać. Sami kiedyś krytykowaliście Pampasa, że to jest strona kulinarna, że przepisy powinny być bardziej widoczne, a nie małe okienko z boku
2016-02-13 20:25:27
Bahati
Mggi, urodzinki przekladamy do powrotu M. Sernik juz sie piecze, oblejemy czekolada lub na wierzch krem " diplomat"
2016-02-13 23:09:56
Basialis
Ladnie wygladasz w tych okularach.
2016-02-13 23:18:58
Bahati
Dziekuje :)
2016-02-13 23:22:30
Bahati
Wlasnie zamknelam w lodowce ciasto na jutrzejsze sniadanie, niech sobie rosnie. :)
2016-02-14 07:00:44
mggi63
dzień dobry :-)
2016-02-14 07:06:16
mggi63
as poprzednich zmian aż tak bardzo nie przeżywałam i nie tylko ja obecne zmiany dokonały większego rozdźwieku łatwo to zauwazyć... więc jak cos piszesz to proponuję zastanowic się a poza tym to krytyka nigdy nikńu nie zaszkodziła a to nie czasy niewolnictwa więc mozna swobodnie wyrazac swoje zdanie z czego nie omieszkałam skorzystać
2016-02-14 07:44:33
agusia040675
Dzień dobry
2016-02-14 07:56:52
reniutka1
Dzień dobry
2016-02-14 08:20:12
Bahati
Dzien dobry :)
2016-02-14 08:23:52
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-02-14 08:37:39
Bahati
Wiecie co...jedyne co lubilam to to, ze pod wyjcem moglam sobie przejsc do ostatnich komentarzy. No i juz nie moge. Czyli oficjalnie stwierdzam: okropienstwo.
2016-02-14 08:38:26
megi65
witam porannie , piżamkowo i deszczowo ..
2016-02-14 08:39:08
megi65
Wkn .. czy naprawdę nie ''czujecie'' ... ze strona główna to totalny chaos ...
2016-02-14 08:39:44
megi65
Bhati ... ja też perełki wyszukiwałam w ostatnich komentarzach ... teraz to nam odebrano ...
2016-02-14 09:24:55
Bahati
Przez takie zachowanie ze strony wladcow mam wrazenie, ze ci aktywni, wstawiajacy przepisy, starajacy sie dzielic swa wiedza i pomyslami to po prostu dojne krowy.
2016-02-14 09:25:43
Bahati
Dlatego juz od tak dawna nie dodaje przepisow, nie mam checi pisac na forum itp. Poczucie godnosci mi nie pozwala. :)
2016-02-14 10:05:07
megi65
:DDDDDD
2016-02-14 10:05:37
megi65
jakby kto się pytał ... o mnie na wypadek , w razie czego .. :)))
2016-02-14 10:06:09
iwett
Witam porannie! Maja w Ogrodzie obejrzana. Babka miała fajny ogródek warzywny w kształcie koła ogrodzony płotkiem z trzcin.
2016-02-14 10:06:12
megi65
to do czwartku mnie niet ... :))) z tel. nie lubię pisać...
2016-02-14 10:06:20
megi65
do widzenia paaaaaaaaaaaaa))
2016-02-14 10:07:05
iwett
Ogladacie może ten program? Bahati faktycznie dopiero teraz zauważyłam, że na dole nie ma ostatnich komentarz!!!!
2016-02-14 10:08:05
iwett
Kurde....na ich podstawie dodawałam sobie do ulubionych jak mi coś przypasowało. Ta strona to jedna tragedia się zrobiła. Misz masz.......
2016-02-14 10:09:32
Bahati
Z ogrodnictwem mocno mi nie po drodze. :) potrafie zasuszyc kazda rosline. Ogladalam kilka odcinkow i przyznaje, sa fajnie prowadzone.
2016-02-14 10:21:58
iwett
Bahati a cos tam tak pięknego wymodziła na sniadanko ? To chyba na słodko .....taki kwiatek ? Mmmm.:))
2016-02-14 10:23:13
Bahati
Ciasto dtprizdzowe, krotko wyrabiane, nocujace w lodowce, czekolada z kremowka i nieco mielonych migdalow. :)
2016-02-14 10:25:08
iwett
jakie ......drożdżowe? No ale co z ta czekolado-kremówką pieczesz?
2016-02-14 10:25:31
Bahati
Tak, chesz moj przepis?
2016-02-14 10:26:34
iwett
Macie fajne sposoby składania ciast ........ogladałam też misi......Mnie to jakies takie brzydkie koslawce wyłażą. A takie cuda można tworzyć. Muszę nad tym trochę popracować:)
2016-02-14 10:27:06
iwett
Chce...chce........!!!!
2016-02-14 10:27:30
Bahati
Poszlo pw :)
2016-02-14 10:27:44
iwett
Dzieki!
2016-02-14 10:28:01
Bahati
Nie ma sprawy :)
2016-02-14 10:29:49
iwett
Świetne....przeczytałam......Ale na sucho nie da rady. Muszę sobie wydrukować bo jak w koncu stronke zlikwidują to dupa blada.
2016-02-14 10:30:29
iwett
A Twój blog jeszcze działa.....bo ostatnio nie zagladałam.......tez masz tam fajne przepisy........
2016-02-14 10:30:38
Bahati
:D
2016-02-14 10:32:13
Bahati
Nie dziala, nie mam czasu szczerze mowiac
2016-02-14 10:33:11
iwett
A jak sadzisz.........czy ten kwiatek na francuskim albo kruchym też wyjdzie?
2016-02-14 10:34:20
Bahati
Pewnie, z francuskim robilam i na slodko i pizzowo
2016-02-14 10:34:33
Bahati
Teraz tez robie na 15 minutowym francuskim
2016-02-14 10:41:16
iwett
Też znam 15-minutowe.........do sklepu i z powrotem .........hi, hi........A jakie to ?
2016-02-14 10:41:52
iwett
na kruchym to nie bo się nie złoży........
2016-02-14 10:45:11
mggi63
Bahati proszę i ja o przepis jak długo nie trzec wyrciac :-) nie to zem len tylko inksze wzglęďy :-D
2016-02-14 10:45:48
mggi63
co do krów dojnych to się zgadzam ;-)
2016-02-14 10:50:16
Bahati
Do sklepu mam dluzsza droge. Moje francuskie sklada sie z maki, posiekanego masla, soli, lodowatej wody. Walkuje 10 razy, skladam tyle samo i wkladam na noc do lodowki, najmniej 4 h. Pozniej tylko rozwalkowuje, nakladam co mi pasuje i pieke :)
2016-02-14 10:50:36
Bahati
Mggi na drozdzowe czy na francuskie?
2016-02-14 10:53:25
mggi63
proszę oba jak mogę :-)
2016-02-14 10:55:05
Bahati
Sle drozdzowe :)
2016-02-14 10:55:53
Bahati
Drugie musze spisac dopiero, a nie cgphce oomieszac proporcji.
2016-02-14 12:07:07
jolka60
Cześć.Z pewną niechęcią,ale stęskniona za Wami,pozdrawiam niedzielnie.''Niechętka'' dotyczy strony,Was absolutnie nie.
2016-02-14 12:08:30
jolka60
Poczytałam ''wyjec''..faktycznie,zapomniałam,że jednym z plusów p[oprzedniej szaty były też ''ostatnie komentarze''.
2016-02-14 13:35:47
Basialis
Witajcie, na tej "nieszczesnej" glownej stronie na samym dole sa "ostatnie komentarze".Tez mi tego bakowalo i super, ze sie znalazly.
2016-02-14 13:43:57
Bahati
Wiem, sa na glownej, jednak nie chce byc zmuszona nia nia wchodzic.
2016-02-14 13:48:17
jolka60
Basiu,to ja nawet nie zauważyłam..Karolina,jak wchodzisz na wż,..bo ja przez główną stronę,niestety.Wolałąbym przez forum.Przepisów i bezosobowych stron jest od ''zarypania''.
2016-02-14 13:51:14
Bahati
Wchodze przez najnowsze wiadomosci: http://m.wielkiezarcie.com/forum/latest
2016-02-14 13:52:11
Bahati
http://wielkiezarcie.com/forum/latest Z komputera
2016-02-14 14:13:22
Lea2
Witam :)
2016-02-14 14:14:18
Lea2
Bahatek, ja też tak samo wchodzę... :)
2016-02-14 14:20:08
kombajn xx
a gdzie ta niedołężna mggi 63
2016-02-14 14:30:04
ekkore
hejka. Widać mian ciąg dalszy
2016-02-14 14:31:12
ekkore
przed sekundą radzilam Krystynie 911, żeby wchodziła przez stronę z najnowszymi. Dopiero potem zeszłam w dół strony - i nici
2016-02-14 14:36:22
Bahati
Zrobie sobie chyba wolne, poki sie zmiany nie zakoncza :)
2016-02-14 14:42:58
Bahati
Oby tylko tematyka strony za bardzo sie nie zmienila. ;)
2016-02-14 14:49:11
Lea2
O widać, że baja wróciła w postaci kombajnu xx...hehe... :)
2016-02-14 14:49:58
Bahati
Nic nie widze, jie
2016-02-14 14:51:23
Lea2
popatrz wyżej na wyjcu...
2016-02-14 14:52:34
Bahati
Wlasnie skonczylam myc podloge i zlew, bo wszystko zachlapalam krwia, coz kolor czerwony kojarzy sie z dniem zakochanych. Gorzej bylo wyjac szklo z palca. ;)
2016-02-14 14:53:01
Bahati
Nie bede patrzec. :)
2016-02-14 14:53:16
Lea2
a co potukłaś?
2016-02-14 14:54:05
Bahati
Samo sie potluklo, szklanka, z tych ulubionych.... :(
2016-02-14 14:54:42
Lea2
znam ten ból... :(
2016-02-14 14:55:06
Bahati
Juz prawie zatamowalo sie krwawienie, ale powiedzialam Mlodym, ze umieram prawie i musza same ugotowac sobie kolacje. :D
2016-02-14 14:55:23
Bahati
I pozmywac pozniej.
2016-02-14 14:55:52
Lea2
to się nazywa sprytny wybieg... :)
2016-02-14 14:56:29
Bahati
Resztkami sil gram z nimi w words with friends :)
2016-02-14 14:57:37
Lea2
o, to widać, że jeszcze dużo mośesz... :)
2016-02-14 14:58:30
Bahati
No... I to z jedna po wlosku a z druga po angielsku :D
2016-02-14 14:59:09
Lea2
wow, to super extra... :D
2016-02-14 14:59:53
Bahati
Szkoda, ze nie ma polskiej wersji tej gry.
2016-02-14 15:01:10
Lea2
no właśnie, co swój język, to by było fajniej...
2016-02-14 15:01:37
Bahati
Zawsze gram z M. gdy wyjezdza, kto ma wolna chwile uklada slowo. :) juz taka mala tradycja rozstaniowa. Jeszce dwa tygodnie.
2016-02-14 15:02:35
Lea2
piszę bez składu, bo akurat przyniosłam sobie i popijam kawkę gotowaną z cynamonem, imbire, kardamonem i odrobiną cacao... :)
2016-02-14 15:05:27
Bahati
Dzis rano pilam podobna, teraz pije marrochino :) tez z kakao
2016-02-14 15:05:57
Lea2
pyszne te kawki... :)
2016-02-14 15:07:21
Lea2
a i jeszcze do tego mleko bez laktozy...
2016-02-14 15:09:20
Bahati
Mi laktoza niegrozna. Ale i takie mleko mam w lodowce, bo zlapalam w sklepie przypadkiem. Stalo obok mojego, tez w zielonym opakowaniu. :)
2016-02-14 15:11:13
Lea2
ja mam z tym problem i jak tylko wypiję, to oli mnie brzuch...
2016-02-14 15:16:17
Bahati
Dobrze, ze teraz sa jogurty, sery, mleka, smietany i masla bez laktozy
2016-02-14 15:17:48
Bahati
Tak samo jak w sumie juz wszystko jest tez bez glutenu. Jeszcze dwa lata temu musialam wszystko takie wlasnie kupowac Rysce.
2016-02-14 15:18:15
Bahati
Teraz juz jest ok, moze jesc wszystko.
2016-02-14 15:18:40
Lea2
jak na razie kupowałam tylko to mleko, bo wcześniej tego tutaj nie było, a teraz muszę się rozglądnąć...
2016-02-14 15:19:41
Lea2
do tej pory kupuję normalne jogurty, masło i sery i jakoś funkcjonuję...
2016-02-14 15:21:07
Lea2
a używam sporych ilości masła naturalnego i w dużej mierze do wypieków, a klarowanego do smażenia...
2016-02-14 15:21:51
Bahati
Nacszczescie cena jednych i drugich jest taka sama.
2016-02-14 15:23:05
Lea2
u nas jest ciut droższe...
2016-02-14 16:50:03
mggi63
haha a to dobre :-D a co tym razem do mnie się przyspawała ? a moze to ińa duszyczka :-D
2016-02-14 16:50:51
mggi63
Bahaciu wziękuję bardzo :-)
2016-02-14 16:51:55
mggi63
francuza nie slij jak nie napisałaś bo tam trzeba wałkowć duzo
2016-02-14 16:53:01
mggi63
nie uzywam klarownego masła ale chyba czas zacząć :-)
2016-02-14 16:53:28
mggi63
Lea a co smazysz ?
2016-02-14 16:56:32
Bahati
Mggi, ale tylko przez 10 minut, zero chlodzenia godzinam, nic z tych rzeczy :) rozwalkowac, zlozyc, rozwalkowac, zlozyc tak z minimum 6 razy.
2016-02-14 16:56:48
Bahati
I tyle, do lodowki i po schlodzeniu od razu gotowe.
2016-02-14 17:01:00
mggi63
ok to wrzuc jak będziesz czasowa :-)
2016-02-14 17:01:59
mggi63
ooo matko a to drozdzowe to ślinotok murowany :-)
2016-02-14 17:02:39
mggi63
Bahati krwotok zatamowałaś ?
2016-02-14 17:04:04
Bahati
Tak, zatamowany, troche sprzatania bylo ale przynajmniej gotowac nie musze a dzieciarnia ma radoche, ze moze. :)
2016-02-14 17:06:34
agusia040675
Bahati a czy mogłabyś i mnie podesłać przepis na to 15 minutowe ciasto francuskie i to drożdżowe?
2016-02-14 17:07:36
mggi63
aaa tak dzieciaki się cieszą,ze szaleją w kuchni :-)
2016-02-14 17:14:05
Bahati
Na drozdzowe juz w tej chwili :)
2016-02-14 17:18:46
agusia040675
Dziękuję:)
2016-02-14 17:21:14
Bahati
Prosze bardzo. :)
2016-02-14 19:14:04
Lea2
mggi63, wieprzowink smażyłam... :)
2016-02-14 19:15:13
Lea2
mggi63, smaże prawie wszystko...:)
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij