http://gotujebo.blogspot.com/2011/11/czekoladowe-fondant-gordona-ramsaya.html to za mną nie tylko chodzi ale wręcz biega:)
...przepis dostałam od koleżanki, są na prawdę mega czekoladowe - to nie słowa bez pokrycia - próbowałam, potwierdzam:-)
Składniki na około 40 ciastek:
ü 125 g miękkiego masła
ü 160 g brązowego cukru (jeśli używacie białego, wtedy mniej)
ü 1 jajko
ü 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ü 185 g mąki pszennej
ü 1 łyżeczka sody oczyszczonej
ü ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
ü 35 g kakao
ü 85 g posiekanych rodzynków
ü 95 g mlecznych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej mlecznej czekolady)
ü 75 g białych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej białej czekolady)
ü 75 g ciemnych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
Wykonanie:
Zmiksować miękkie masło, cukier, jajko i ekstrakt. Wsypać do mikstury suche składniki (mąka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, kakao), na końcu rodzynki i czekoladę, wymieszać. Formować z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego układać na blaszce, lekko spłaszczyć łyżką. Między kulkami zachować 5 cm odstępy, sporo się rozrosną na boki.
dzięki /nie umiem i nie cechę się nauczyć uaktywniania linków/:)
To chyba jedyny smakołyk z czekolady, którego na pewno bym nie zjadła, czułabym jak mi się sukienka zmniejsza przy każdym kęsie. :)
Jak sadszicie da sie je zrobic w silikonowych foremkach?
Ale masz dziewczyno pole do popisu !
Oprocz w/w bardzo ciekawych propozycji, masz na naszych stronach wspaniale pralinki - jesli masz foremki silikonowe - a jesli nie, narysuj na kartce A 4 male serduszka, wloz kartke do foliowej koszulki na dokumenty i na tej filii wyciskaj "po szablonie" czerwone serduszka ( biala rozpuszczona czekolada z kropelka czerwonego barwnika ) Po zastygnieciu serduszka delikatnie zdejmuj.
Opakowaniem do pralinek moga byc koszyczki robione na baloniku - nadmuchanym do potrzebnej wielkosci. Koronkowe, pelne, 1 - 2 - 3 kolorowe ( biala, mleczna, pelna) marmurkowe, - male, duze, bardzo duze ..... Wejdz na youtube i wpisz ozdoby / dekoracje / koszyczki z czekolady - i klikaj - dech zapiera ! i bardzo latwe. To nic ze pokaze sie filmik chinski czy hiszpanski - tu znajomosc jezyka nie jest potrzebna.
A zapakowanie calosci - celofan i czerwona kokarda - jak sa pakowane w sklepach czekoladowe zajaczki na Wielkanoc. Moze byc tez ciasto wybitnie czekoladowe, i na kazdej porcji czerwone serduszko i polowka truskawki... itd...itp... Powodzenia !
Piękny ten koszyk,ja nie mogę takiego znależć,nie wiem chyba mi się na wzrok rzuciło..
Tak jak pisalam, wpisz na youtube - dekoracje / koszyczki z czekolady - i klikaj na filmiki. Ten konkretnie koszyczek zrobiony jest na baloniku - w dobrze cieplej wodzie - w foliowym woreczku - rozpuscic czekolade, uciac naroznik na milimetr, i na balonik wyciskac zygzaki - i postawic. Kiedy czekolada jest twarda, powietrze z balonika powoli wypuscic.
Albo - widzialam piekna marmurowa mise z czekolady - na glebokim talerzu nad para rozpuscic 3 czekolady - biala mleczna i pelna - ale bardzo delikatnie mieszac - by 3 kolory nie polaczyly sie - musi byc taki marmurek. i w tym maczac balon do polowy - dwukrotnie - wtwdy misa jest grubsza. To jest naprawde latwe i nieograniczone kombinacje. Bede robic na Wielkanoc.
Zrobiłabym czekoladki ręcznie robione
Rozpoczęłabym od słownika ortograficznego :)
Poza tym polecam czekoladę mleczną domową http://wielkiezarcie.com/recipe84992.html
oraz ciasto czekoladowo-wiśniowe http://wielkiezarcie.com/recipe57022.html
Przepraszam za ortografie. Staram sie jak moge ale jedyna pisownia polska to Wielkie Zarcie :) Moze wlasnie ten blad ortograficzny sprawil ze pare zarloczkow podalo mi super pomysly. Za Twoje rowniez dziekuje. Baska
Nie przepraszaj :)
Makusia albo as na pewno poprawią :)
Pozdrawiam Cię w dalekim świecie :)
Ja na forum nie mogę nic poprawić. Ja mogę poprawić tylko w opiniach i dyskusji pod przepisami.