Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Kuchenne porady / Jarmuż co z niego mozna zrobic

Forum

Jarmuż co z niego mozna zrobic

Autor: asiulkak
Data: 2005-08-02 21:47:38

Witam dostałam jarmuż i nie mam pojecia co z niego mozna zrobic moze ktoś juz to mial ja mam to po raz pierwszy

Autor: ekkore
Data: 2005-08-03 06:43:50

To bardzo podobne do brokuł, tyle, że brokuły są zbite (jak kalafior), a jarmuż na osobnych łodyżkach. O różnicy dowiedziałam się od siostry - u nas jedno i drugie sprzedawane jest jako brokuły tylko innej odmiany. Dla mnie najlepsze to ugotować na parze i podawać z bułką tartą na masełku. Albo z sosem serowym (ale tego nie robiłam, a jedynie jadłam).

Autor: klio
Data: 2005-08-03 09:32:15

Moja mama dodawała do zup tak jak piertuszke zielona, pore itp

Klio
~(*_*)~

Autor: klarax
Data: 2005-08-03 10:06:59

Na jarmuż (w Niemczech znany jako Gaertnerkohl albo Gruenkohl) jest jeszcze za wcześnie.
Niezwykle popularny w północnych Niemczech Kohl mit Pinkel - jak znajdę trochę czasu napiszę przepis, ale do sezonu jeszcze dużo czasu.
Ja używam jarmużu do portugalskiej Caldo verde, jako zastępstwa galega, portugalskiej odmiany kapusty bezgłownej.

Data: 2005-08-03 11:53:05

1.surówka-25 dag jarmużu,2 marchewki,2 jabłka,1ogórek kiszony,1 por (tylko biala część),sos:3 łyzki oleju,1łyzka musztardy,sok z cytryny,sól,cukier
Jarmuz posiekac,reszte zetrzeć na tarce,wymiszac.
2.Jarmuż-purre-60 dag jarmużu,2 łyżki oleju,2 zabki czosnku,pół szklanki smietany,1 łyżka mąki,sół,cukier,słodka papryka w proszku,3łyzki natki pietruszki,2 łyżki startego żółtego sera.
Jarmuz ugotowacw niewielkiej ilosci wody,odcedzic,zmiksowaćDalej wiadomo.

Autor: bahus
Data: 2005-08-03 12:15:47

Jarmuż o tej porze roku jest jeszcze niedobry. Zbiera się go późną jesienią (najlepiej po pierwszych przymrozkach). W Polsce jest to warzywo mało popularne. Moja mama kiedyś robiła z pęczakiem, spytam o przepis.
Bahus

Autor: krista
Data: 2005-08-03 17:21:26

Po raz pierwszy, z jarmuzem spotkalam sie na cmentarzu, rosl sobie na grobie, jako roslina dekoracyjna, i naprawde prezentowal sie wspaniale. Wiele o jarmuzu mozna znalesc w malej ksiazeczce H.Fajkowskiej i K.Wolfowej "Warzywa malo znane", ja mam dosc stare wydanie, bo z 1978r, i zdjecia sa czarno-biale. Jest tam kilka przepisow na surowke, salatke, zupe oraz z kielbasa, jablkami, marchwia, jest nawet budyn i kotlety. Jak ktos jest zainteresowany, to moge wpisac.

Autor: ulak
Data: 2005-08-03 18:10:38

Jarmuż jest najlepszy, gdy trochę przemarznie.Ale ja używam go już teraz. Mam fajny przepis na przystawkę do drugiego dania:

Liście jarmużu ugotować do miękkości.Wyjąć z wody, posiekać ( gruby środkowy nerw wyciąć ) drobno. Marchew ( 2-3 szt ) zetrzeć na tarce, posiekać cebulkę ( 1 większa) i zmieszać z jarmużem w rondelku. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę i roztopić, wsypać 1 łyżke mąki, wymieszać z jarmużem, podlać kilkoma łyżkami rosołu i razem dusić.

Autor: asiulkak
Data: 2005-08-05 21:57:25

dziekuje wszytkim za podpowiedzi a do Kristy ma prosbe zeby podala te przepisy co ma jeszcze raz dzieki

Autor: krista
Data: 2005-08-06 00:50:02

Przepisy wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Surowka z jarmuzu
============
 
Skladniki:
30 dkg mlodego jarmuzu
15 dkg ogorka swiezego lub kwaszonego
15 dkg kwasnych jablek
10 dkg smietany
sol, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo winny i zielony koper

Sposob wykonania:
Mlode liscie jarmuzu starannie wymyc, odciac i odrzucic ogonki kisciowe i grube nerwy, liscie drobno poszatkowac. Ogorki i jablka umyc, obrac, zetrzec w paski na tarce do warzyw, skropic kwaskiem. Koper oplukac, posiekac. Wszystko polaczyc. Smietane doprawic sola i cukrem, razem wymieszac.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Surowka z jarmuzu mieszana
==================

Skladniki
25 dkg mlodego jarmuzu
15 dkg marchwi
  5 dkg porow
10 dkg ogorka kwaszonego
10 dkg kwasnych jablek
1 lyzeczka musztardy
  3 dkg oleju lub oliwy
sol, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo ocet winny

Sposob wykonania:
Wszystkie warzywa umyc,oczyscic, rozdrobnic, lekko zakwasic. Musztarde rozetrzec, dodajac po trochu oleju, doprawic sola i cukrem, wymieszac z surowka.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Salatka z jarmuzu
===========

składniki:
50 dkg jarmuzu
5 dkg cebuli
10 dkg ogorkow kwaszonych
10 dkg pomidorow
10 dkg jablek
10 dkg smietany
2 jajka
sol, cukier, sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ocet winny

Sposob wykonania
Umyte starannie i obrane z ogonkow i grubych nerwow liscie jarmuzu wrzucic na wrzaca, osolona wode i na pol ugotowac. Odcedzic, grubo poszatkowac. Jaja umyc, ugotowac na twardo, obrac ze skorupki i pokrajac w kostke. Cebule drobno pokrajac. Jablka umyc i zetrzec wraz z ogorkami na grubej tarce. Pomidory pokrajac w czastki. Wszystko polaczyc. lekko zakwasic. Smietane doprawic sola, cukrem, wymieszac z salata. Wylozyc na salaterke, posypac po wierzchu pokrajanymi jajkami.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z jablkami lub pomidorami
==========================

Skladniki:
75 dkg jarmuzu
30 dkg kwasnych jablek lub pomidorow
 5 dkg margaryny
 2  dkg tartej bulki
sol, cukier i zielona pietruszka

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, wlozyc do garnka, podlac niewielka iloscia wrzacej wody, dodac tluszczu i soli, dusic do miekkosci. Pod koniec duszenia dodac umyte jablka starte w paski na tarce jarzynowej. Potrawe odparowac, posypac tarta bulka, doprawic sola i cukrem, zagotowac. Podawac posypujac zielona pietruszka drobno posiekana.
Zamiast jablek mozna dodawac uduszone i przetarte pomidory lub koncentrat pomidorowy, stosujac wtedy do duszenia zamiast margaryny - slonine.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z marchwia
===============

Skladniki:
50 dkg jarmuzu
40 dkg marchwi
 5 dkg wedzonej sloniny
 5 dkg maki
1 szklanka mleka
sol i cukier

Sposob wykonania:
Oczyszczona i umyta marchew zetrzec na tarce jarzynowej, dodac troche tluszczu, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, lekko pocukrzyc i udusic. Jarmuz obgotowac we wrzacej, osolonej wodzie, odcedzic, posiekac. Ze sloniny i maki sporzadzic biala zasmazke,  rozprowadzic mlekiem, mieszajac zagotowac. Do sosu dodac jarmuz i marchew, doprawic sola, cukrem i mieszajac zagotowac.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz mieszany
==============

skladniki
:
50 dkg jarmuzu
20 dkg marchwi
10 dkg selera
 5 dkg pietruszki
 5 dkg porow
 5 dkg wedzonego boczku
 2 dkg maki
 3 dkg tluszczu
sol, cukier, wywar

Sposob wykonania:
Oczyszczony i wymyty jarmuz poszatkowac. Warzywa korzeniowe umyc, oczyscic, oplukac, zetrzec na tarce jarzynowej, por pokrajac w plasterki, polaczyc z jarmuzem, dodac pokrojanego i stopionego boczku wedzonego, podlac wywarem z kosci i dusic pod przykryciem. Z maki i tluszczu sporzadzic zasmazke, polaczyc z potrawa, zagotowac i doprawic.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Budyn z jarmuzu
==============

Skladniki:
75 dkg jarmuzu
sol
10 dkg bulki czzerstwej
mleko do namozenia
 5 dkg margaryny lub masla
 4 jaja
sol, cukier, czosnek
tluszcz i tarta bulka do wysypania formy
 5 dkg boczku wedzonego do polania

Sposob wykonania:
Oczyszczony i umyty jarmuz obgotowac bez przykrycia we wrzacej, osolonej wodzie, az da sie rozetrzec w palcach,odcedzic, odcisnac. Bulke namoczyc w mleku. Forme budyniowa wysmarowac tluszczem, wysypac tarta bulka, nastwic wode do gotowania budyniu. Jarmuz posiekac lub zemlec wraz z odcisnieta bulka.
Tluszcz rozetrzec w misce dodajac po 1 zoltku, polaczyc z bulka i jarmuzem, doprawic sola, cukrem /czosnkiem/. Starannie rozetrzec, ubic piane, wymieszac z masa. Mase budyniowa wylozyc do formy, wstawic do garnka z wrzaca woda, przykryc, gotowac okolo 3/4 godziny. Budyn wyjac na okragly polmisek, polac stopionym boczkiem wraz ze skwarkami. O ile nie ma formy budyniowej, przygotowana mase mozna wlozyc do garnka, wysmarowanego tluszczem i wysypanego tarta bulka, przykryc szczelnie pokrywka, garnek wstawic do wiekszego naczynia z wrzaca woda, tak, aby woda siegala do wysokosci masy budyniowej w mniejszym naczyniu. Przykryc pokrywka i gotowac. Mase budyniowa mozna rowniez zapiekac w piekarniku w ogniotrwalym naczyniu lub w prodizu. Przed zapiekaniem nalezy ja posypac tartym serem i oblozyc kawalkami margaryny lub masla.
Budyn lub zapiekanke mozna rowniez podawac z sosem np. pomidorowym.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Kotlety z jarmuzu
==============

Skladniki:
1,20 kg jarmuzu
   10 dkg czerstwej bulki
1/2 szklanki mleka
    3 dkg tluszczu
    5 dkg cebuli
2 jaja
sol, pieprz
    8 dkg tartej bulki
8-10 dkg tluszczu do smazenia
zielona pietruszka

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, obgotowac bez przykrycia we wrzacej wodzie, odcedzic, ostudzic, mocno odcisnac w woreczku lub sciereczce uprzednio sparzonej. Bulke namoczyc w mleku, odcisnac. Cebule pokrajac w drobna kosteczke i zrumienic na tluszczu. Jarmuz, cebule, bulke zemlec w maszynce, dodac jaja, sol, pieprz i o ile masa jest zbyt wilgotna - 2 lyzki tartej bulki, starannie wyrobic. Formowac nieduze owalne lub okragle kotleciki, obtaczajac je w tartej bulce. Smazyc na rozgrzanym tluszczu rumieniac po obu stronach na jasnozloty kolor. Podawac, dekorujac galazkami pietruszki naciowej, plasterkami pomidorow lub z sosami: pomidorowym, grzybowym, chrzanowym.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Zupa z jarmuzu
==========

składniki:
25 dkg kosci lub miesa z koscia
25 dkg wloszczyzny bez kapusty
50 dkg jarmuzu
35 dkg ziemniakow
10 dkg smietany
2 dkg maki 
sol
1-2 zabki czosnku
1/4 l mleka

Sposob wykonania:
Kosci lub mieso umyc, nastawic do gotowania. Warzywa umyc, oczyscic, oplukac, rozdrobnic, dodac do wywaru, posolic, gotowac do miekkosci. Make wymieszac ze smietana, rozprowadzic wywarem, dodac do zupy, zagotowac. Doprawic czosnkiem roztartym z sola. Przed podaniem polaczyc z mlekiem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Zupa z jarmuzu przecierana
==================

Skladniki:
25 dkg kosci lub miesa z koscia
20 dkg wloszczyzny bez kapusty
50 dkg jarmuzu
50 dkg ziemniakow
4 dkg margaryny lub masla
3 dkg maki
10 dkg smietany
sol, cukier
1/4 l mleka
20 dkg bulki na grzanki
2 dkg margaryny lub masla

Sposob wykonania:
Kosci lub mieso umyc i nastawic do gotowania na wywar wraz z oczyszczona i umyta wloszczyzna. Jarmuz umyc, wyciac grube nerwy, obgotowac na wrzacej, osolonej wodzie (bez przykrycia). Wywar z kosci i wloszczyzny odcedzic. Na wywarze ugotowac umyte, obrane, oplukane i pokrajane w kostke ziemniaki i obgotowany, pokrajany jarmuz. Gdy warzywa beda miekkie przetrzec do wywaru. Dodac mleka, razem zagotowac. Z tluszczu i maki sporzadzic zasmazke, rozprowadzac zupa i amietana, razem zagotowac. Zupe doprawic sola i nieco cukrem. Mozna rowniez zamiast cukru dodac roztarty z sola czosnek.
Zupe te mozna rowniez zaciagnac zoltkiem i podawac z grzankami z bulki lub z zielonym groszkiem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz zasmazany
==============

Skladniki:
1 kg jarnuzu
5 dkg tluszczu
2 dkg cebuli
3 dkg maki
15 dkg smietany
sol i czosnek

Sposob wykonania:
Jarmuz oczyscic, wyciac zgrubialy srodkowy nerw, wymyc starannie,  obgotowac w osolonej wodzie bez przykrycia, odcedzic, posiekac lub zemlec. Cebule drobno pokrajac, podsmazyc na bialo na tluszczu, zasmazyc z maka; rozprowadzic wywarem i smietana, mieszajac zagotowac. Polaczyc z jarmuzem, wymieszac, zagotowac, doprawic czosnkiem roztartym z sola. Podawac jako dodatek warzywny do wielu potraw z miesa, ryb i jaj. Podobnie jak szpinak doskonale smakuje z omletem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z jajami lub kielbasa
============================

Skladniki:
 1 kg jarmuzu
 3 dkg tluszczu
 3 dkg maki
 1 1/2 szklanki mleka
 sol, cukier /czosnek/
 5 jaj lub 30 dkg kielbasy grubej
 5 dkg tluszczu do smazenia
 zielona pietruszka lub szczypior

 Sposob wykonania:
 Jarmuz przyzrzadzic jak w przepisie poprzednim, rozprowadzajac zasmazke zamiast smietana - mlekiem. Kielbase pokrajac w plastry, obsmazyc na tluszczu. Goracy jarmuz wylozyc na polmisek lub salaterke, oblozyc plastrami kielbasy lub sadzonymi jajkami, lub tez kladac na kazdy krazek kielbasy sadzone jajo, posypac drobno siekana zielenina. Podawac z ziemniakami, kasza, ryzem lub panierowanymi i smazonymi grzankami z bulki. Mozna rowniez przyrzadzony jarmuz ulozyc w naczyniu do zapiekania, uformowac otwory i w kazdy wbijac jajo, posolic, posypac tartym zoltym serem i wstawic do piekarnika do zapieczenia.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z kielbasa
=================

Skladniki:
 
1 kg jarmuzu
 6 dkg tluszczu
 8 dkg cebuli
 30 dkg kielbasy zwyczajnej lub serdelowej
 3 dkg maki
 1/2 dkg kminku
 sol, cukier /pieprz/ i kwasek cytrynowy

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, przykryc, zagotowac. Po zagotowaniu pokrywe odkryc i chwile tak gotowac, dodac kminek, sol, cukier /pieprz/. Cebule obrac, umyc, pokrajac w krazki. Z kielbasy sciagnac oslone, pokrajac w plastry, podsmazyc na czesci tluszczu wraz z cebula. Dodac do jarmuzu, razem dusic. Z reszty tluszczu i maki sporzadzic jasnozlota zasmazke, jarmuz lekko zakwasic, podprawic zasmazka i doprawic. Podawac z ziemniakami.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Opiekanki z jarmuzem
====================


zdjęcie autorskie by krista

Skladniki:
 50 dkg zasmazonego jarmuzu
 bulka paryska
 25 dkg maki
 2 jaja
 1 szklanka mleka
 15 dkg oleju

Sposob wykonania:
Z maki, jaj, mleka przygotowac ciasto, posolic. Bulke pokrajac w plastry, skropic mlekiem. Laczyc bulke po dwa plastry, przekladajac je jarmuzem zasmazonym, maczac w ciescie i smazyc na rozgrzanym oleju.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r

Autor: ajołka
Data: 2009-10-11 13:32:31

Zrobiłam przed  momentem kotleciki z jarmużu. Pychota. Przepis stary, ale jary :).

Autor: krista
Data: 2005-11-10 15:38:03



Opiekanka z jarmuzu, uzyto chleba tostowego, a do panierki same jajko.

Wyjec

2015-07-02 09:49:27
Dżanina Fonda
ale może to być tez przeziębiony pęcherz... podobno takie same objawy :>>
2015-07-02 09:49:41
mggi63
jak widac co niektórym przeszkadza i normalna sytuacja na forum....ja nie ogarniam już....:((
2015-07-02 09:58:01
Beata500
dziewczyny , ale poprawiacie mi humor, taki zdrowy smiech .
2015-07-02 09:58:47
Beata500
Dżani ja mam cztery nerki, tzn . dwie podwójne , czysta patalogia. Może coś tez ze mna nie tak .
2015-07-02 09:59:23
mggi63
cooo masz 4 nerki??
2015-07-02 10:00:24
Dżanina Fonda
no tak, równie pazerna jak Bahati
2015-07-02 10:00:34
Dżanina Fonda
mggi - ano przeszkadza
2015-07-02 10:00:59
Dżanina Fonda
ja wyraziłam swoje zdanie o gejach, wiecej się staram nie odzywać, bo po co?
2015-07-02 10:01:11
Dżanina Fonda
ja ostatnio taaaaaka spokojna jestem i nie zaczepna
2015-07-02 10:01:17
Dżanina Fonda
normalnie, jak nie ja :))
2015-07-02 10:01:20
Beata500
no mam , patologiczne
2015-07-02 10:01:41
Dżanina Fonda
ale to dlatego, że postawowiłam byc lepszą żoną, matką i ogólnie lepszym człowiekiem
2015-07-02 10:01:46
Dżanina Fonda
ale nie wiem, jak bedzie
2015-07-02 10:01:51
Beata500
dawcą nie mogę być , one są podwójne i wieksze od normalnych
2015-07-02 10:01:58
Dżanina Fonda
podobno dobrymi chęciami piekło wybrukowane :))
2015-07-02 10:02:36
Dżanina Fonda
a może z tych dwóch cynaderki w sosie? Cooo?
2015-07-02 10:02:58
Dżanina Fonda
podobno zasmaczniste ale nie albo nie wyszły, albo zupełnie nie mój smak
2015-07-02 10:03:00
Beata500
zdarza się najcześciej, że ktos ma trzy , mnie obdarzyło czterema
2015-07-02 10:03:21
Dżanina Fonda
pomijam zapach w całym domu, syn przyjechał i aż go cofnęło z drzwi
2015-07-02 10:03:32
Dżanina Fonda
spytał, czy to koty cały dom zasikały?
2015-07-02 10:04:11
Dżanina Fonda
to ja już bym wolała trzecią rękę, np. na plecach
2015-07-02 10:04:29
Dżanina Fonda
mogłabym się sama drapać zamiast prosić... przechodniów
2015-07-02 10:04:37
mggi63
kurcze ale Ci sie trafiło Beatko :)
2015-07-02 10:04:51
mggi63
Dżani jakaś przemiane przechodzisz:)
2015-07-02 10:05:05
Beata500
e tam, ja bardzo lubię cynaderki
2015-07-02 10:06:57
Beata500
Dżani , mnie tam maz powiedział , że ostatnio sie niedobra zrobiłam
2015-07-02 10:52:56
Dżanina Fonda
o widzisz! to musisz coś postanowić!
2015-07-02 10:54:15
mggi63
oj tam od razu postanowić,chłop raz zajęczał i juz sie będzie zmieniała....:))
2015-07-02 10:55:09
mggi63
a co Ty tak wszystkich nawracasz Dżani tak w ogóle???
2015-07-02 10:55:19
mggi63
cooo????
2015-07-02 10:55:27
mggi63
tłumacz sie tu....:)
2015-07-02 10:55:30
Dżanina Fonda
no nie wiem.... mówię, że jakas dziwnie dobra się robię
2015-07-02 10:55:39
Dżanina Fonda
może to wizja urlopu????
2015-07-02 10:55:45
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-07-02 10:56:28
Dżanina Fonda
jutro ostatni dzień ... lalala..... a jak wyjadę, to mnie nie zobaczycie, bo tak netu nie ma... uwolnię was na trochę od siebie
2015-07-02 11:04:47
Dżanina Fonda
heloł, Gluba :)
2015-07-02 11:36:56
mggi63
ale Ci superrrr Dżani :)
2015-07-02 11:37:28
mggi63
wspaniałego i zdrowego wypoczynku Ci życzę :)
2015-07-02 11:38:00
mggi63
szkoda,że nie bedziesz na łaczach
2015-07-02 12:05:21
Gluba666
właśnie sąsiadka z kwiaciarni obok przyniosła do skserowania wydrukowany przepis i mówi, żebym sobie też skserował bo dobra sałatka z buraczków jest, no to patrzę, a tam źródło "wilekiezarcie.com" :D
2015-07-02 12:28:17
mggi63
hahahaha :D
2015-07-02 12:50:12
Dżanina Fonda
ej, no to zapodaj ten przepis :D
2015-07-02 13:03:01
Gluba666
znalazłem :) http://wielkiezarcie.com/recipes/30007155
2015-07-02 13:03:31
Gluba666
nie wiem czy fajne bo nie robiłem :)
2015-07-02 13:08:54
mggi63
mam w swoich przepisach podobną i polecam jest bardzo smaczna a ja robie zawsze z podwójnej porcji bo u mnie schodzi ta sałatka :)
2015-07-02 13:09:12
mggi63
oczywiście dla tych co lubia buraczki :)
2015-07-02 13:10:14
mggi63
http://wielkiezarcie.com/recipes/30110952
2015-07-02 13:32:20
Gluba666
ja bardzo lubię buraczki, wczoraj miałem do łobiadu zasmażane na maśle podane do ziemniaków i strogonowa :)
2015-07-02 13:40:16
mggi63
ja dzisiaj mam do obiadu do szyneczki w sosie mniammm:)
2015-07-02 13:41:12
mggi63
moje dziecię szczególnie pochłania buraczki :)
2015-07-02 13:42:34
Dżanina Fonda
a ja dzisiaj nie mam! ale na zimę też robię, chyba z tego przepisu co mggi
2015-07-02 13:44:52
Dżanina Fonda
chyba z tej.... ale komentarza dlaczego nie dałam?
2015-07-02 13:45:00
Dżanina Fonda
http://wielkiezarcie.com/recipes/30011365
2015-07-02 13:49:53
mggi63
bo Ciebie trzeba gonic bys dodała :) zapominalska!
2015-07-02 13:50:57
Dżanina Fonda
łojtam, łojtam! :>
2015-07-02 13:51:12
mggi63
ten przepis stary jak świat...
2015-07-02 13:52:56
mggi63
niii ma łoj tam
2015-07-02 13:53:12
mggi63
zbieram sie do domku...narka :)
2015-07-02 13:56:41
Dżanina Fonda
pa pa
2015-07-02 21:00:54
megi65
Witam wieczorem
2015-07-02 21:01:25
megi65
Podróż i pogoda ok
2015-07-02 21:23:01
mggi63
dobranoc... z migrenką ;-)
2015-07-03 05:21:38
megi65
Dzień dobry z pięknym świtem za oknem
2015-07-03 05:22:11
megi65
Na to już dzień na calego
2015-07-03 05:22:30
megi65
Szkoda mieć oczxy zamknięte
2015-07-03 06:11:50
agusia040675
dzień dobry wszystkim
2015-07-03 06:12:25
Dżanina Fonda
Hejka! Jakiż piękny dzień - ostatni przed urlopem. :)))))
2015-07-03 06:15:55
agusia040675
Dżanino udanego urlopu życzę
2015-07-03 07:18:43
mggi63
dzień dobry :))))
2015-07-03 09:02:28
Dżanina Fonda
Dziekuję, Agusiu
2015-07-03 10:19:11
mggi63
mi nie podziękowałaś wczoraj :(
2015-07-03 10:19:41
mggi63
jak mogłaś???
2015-07-03 10:28:40
as
Witam. W niedzielę dzieci wyjeżdżają na tydzień. My wyjeżdżamy w poniedziałek.
2015-07-03 10:33:24
mggi63
as i dokad jedziecie? aleee super ! :)
2015-07-03 10:36:32
as
Krynica zdrój i może Poronin
2015-07-03 10:37:03
mggi63
fajnie :)
2015-07-03 10:42:12
dorotaibasia
dzień dobry:)
2015-07-03 10:43:06
dorotaibasia
ktoś polecał kiedyś stronkę z dokładna prognozą pogody (smakosia?) kojarzycie?
2015-07-03 10:44:46
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-07-03 10:44:57
Gluba666
wetteronline.de
2015-07-03 10:45:25
Gluba666
prognoza pogody przeważnie trafiona :)
2015-07-03 10:48:08
Dżanina Fonda
Mggi, mggi, mggi!!!!! Wybacz mię! Dziękujęęęęęę!!!!!!! :)
2015-07-03 10:49:22
Dżanina Fonda
a ja polecam meteo.pl masz tam wszystkie parametry
2015-07-03 10:54:40
mggi63
wybaczam Tobie tym razem :)
2015-07-03 11:20:28
Beata500
Witam
2015-07-03 11:20:54
Beata500
od bladego światu poirę kołdry , poduszki, jak leci
2015-07-03 11:23:24
mggi63
chyba pralka pierze? :)
2015-07-03 11:24:06
Gluba666
to ja też życzę Tobie Dżanino udanego urlopu :)
2015-07-03 12:19:30
Dżanina Fonda
Mggi - jakbym słyszała swojego męża! :((((
2015-07-03 12:19:53
mggi63
:D
2015-07-03 12:19:59
Dżanina Fonda
Gluba... a ja bardzo serdecznie dziękuję, z całego mojego zepsutego serduszka! :>
2015-07-03 12:24:27
mggi63
oj nie jest takie zepsute :))))
2015-07-03 13:31:31
dorotaibasia
Gluba, dziekuję :)
2015-07-03 18:49:58
Dżanina Fonda
człowieki, jak się gotuje na parze to kiedy się soli? jak się ułoży warzywa w sicie czy można dopiero po? bo ja nie mam zielonego pojęcia
2015-07-03 19:09:00
Bahati
Dopiero po :)
2015-07-03 19:27:37
Dżanina Fonda
dzięki, to kiepsko bo Słońce tego nie zje :((((
2015-07-03 20:47:49
as
ja solę na początku ale trochę soli ucieka otworami
2015-07-03 20:51:46
megi65
Witam wieczorem
2015-07-03 20:52:22
megi65
AS udanego wypoczynku
2015-07-03 20:52:38
Dżanina Fonda
as, czyli poukładane warzywa, surowe?
2015-07-03 20:52:39
megi65
Dobrej nocy
2015-07-03 20:53:44
Dżanina Fonda
bo ja dzisiaj pierwszy raz w życiu gotowalam sobie marchewkę, nie byłam pewna co i jak, mnie smakowała i bez soli
2015-07-03 21:00:56
mggi63
warzywa mają w sobie sole mineralne i podczas pieczenia czy duszenia wydzielają i nie koniecznie trzeba solic chyba,że ktoś nie umie inaczej jeść
2015-07-03 21:04:53
mggi63
ja lubię marchewkę przyprawioną ziołami prowansalskimi,uduszoną mniam :-)
2015-07-03 21:30:24
as
bez soli nie zjemy
2015-07-03 21:31:17
as
owszem jest aromatyczne ale nie słone więc surowe solę bo posolenie po ugotowaniu to nie to samo dla mnie
2015-07-03 21:31:38
as
megi dziękuję
2015-07-03 21:36:37
mggi63
dobranoc :-)
2015-07-03 21:36:43
Dżanina Fonda
as, dzięki, własnie o to mi chodziło!
2015-07-03 21:37:14
Dżanina Fonda
mggi - no właśnie "ktoś" nie potrafi bez soli, z czym od lat walczę... jak z wiatrakami
2015-07-03 21:37:36
Dżanina Fonda
moje dziecko własnie jadło bób ze swoim kotem..
2015-07-03 21:38:06
Dżanina Fonda
przerażające, ile to stworzenie potrafi bobu w siebie władować!! (kot a nie Młoda)
2015-07-03 21:38:24
Dżanina Fonda
tym bardziej przerażające, że śpi u mnie w pokoju....
2015-07-03 21:38:40
Dżanina Fonda
przewiduję niespokojną noc :D
2015-07-03 21:39:25
Dżanina Fonda
dobra, wskakuję do łóżka i czekam na Słońce Moje....
2015-07-03 21:39:38
Dżanina Fonda
może nie odlecę zanim wróci z pracy
2015-07-03 21:40:31
Dżanina Fonda
oczywiście o ile nie zasłabnę od kocich bąków!
2015-07-03 21:40:52
Dżanina Fonda
dobrej nocy wszystkim :)
2015-07-04 02:04:51
Bahati
Dobranoc :)
2015-07-04 02:21:53
ekkore
Hej!
2015-07-04 02:25:09
ekkore
Już śpicie wszyscy pewnie. Ja wazywa na parze solę jak as - przed gotowaniem. Nie cierpię solenia po - bo wyczuwam sól jako osobny składnik i mi przeszkadza, czasami podrażnia gardło (zastanawiam się czy można mieć uczulenie na sól). Posypuję warzywa po wierzchu - albo z łapy, albo z solniczki. One nie są słone jak normalnie - ale dla mnie ta ilość wystarcza dla uwydatnienia smaku, pozbycia się bezpłciowości
2015-07-04 06:45:49
mggi63
dzień dobry :-)
2015-07-04 07:00:47
megi65
Witam w słoneczny poranek
2015-07-04 07:02:26
megi65
I myk dalej ,szkoda dnia na maznie palcem po klawiaturce
2015-07-04 07:02:57
megi65
Przyjemności wszelakiej
2015-07-04 09:27:32
Bahati
Dobry :)
2015-07-04 09:27:55
Bahati
Myjuz o 8 bylismy po godzinnym spacerze :)
2015-07-04 09:35:10
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-07-04 10:57:22
Dżanina Fonda
helol
2015-07-04 10:58:13
Dżanina Fonda
a my o 8 siedzieliśmy w 4 w jeziorze :P
2015-07-04 11:18:53
Gluba666
a my o 8 siedzieliśmy w makdonaldzie, a po śniadaniu zakupy w lidlu z okazji tygodnia francuskiego :P
2015-07-04 11:19:15
Gluba666
kupiłem dużo różnych serów m.in. :)
2015-07-04 11:19:49
Gluba666
będzie jakiś quiche, jeszcze do końca nie wymyśliłem :)
2015-07-04 14:15:06
ekkore
A ja dopiero co wstałam... Córka obudziła telefonem - bo jej się zapomnialo, że dzisiaj sobota. Od wczoraj wolne - dzień Niepodległości. Wieczorem fajerwerki - mieliśmy oglądać z balkonu, ale osy zajęły nasz balkon, całkiem spore gniazdo już wybudowały. A że upał, okna pozasłaniane, to nikt nie wychodził
2015-07-04 14:15:56
ekkore
I nie widział co się święci. To już kolejne gniazdo w tym roku. W poniedziałek pewnie przyjdzie obsługa i usunie, jak i poprzednie
2015-07-04 14:16:34
ekkore
Pora na śniadanie. Dzisiaj pancaksy z owocami, jogurtem i bitą śmietaną
2015-07-04 22:15:37
as
o godz 8 toja spałam
2015-07-04 22:15:44
as
dzieci spakowane
2015-07-04 22:16:01
as
jutro po obiedzie wyjeżdżają na tydzień
2015-07-04 22:37:46
mggi63
no i niech jadą :)
2015-07-04 22:37:55
mggi63
i Wy też :)
2015-07-04 22:38:20
mggi63
wypoczywajcie i wykorzystujcie wolne chwile :)
2015-07-04 22:39:06
mggi63
to miałas roboty z wyprawieniem ich ...poprac...poprasowac...spakować...
2015-07-04 22:39:26
mggi63
kurcze galimatias :))
2015-07-04 22:39:41
mggi63
dobranoc :)
2015-07-04 22:41:27
as
trochę to trwało. Jeszcze jutro buty muszę spakować
2015-07-04 22:42:05
as
3 waliski
2015-07-04 22:42:24
as
walizki
2015-07-04 22:53:22
as
jutro my się pakujemy
2015-07-04 22:56:02
as
dobranoc
    mggi63: dobranoc :)
    as: trochę to trwało. Jeszcze jutro buty muszę spakować
    as: 3 waliski
    as: walizki
    as: jutro my się pakujemy
    as: dobranoc

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63873 przepisów
1213 artykułów
261830 opinii
537569 wypowiedzi na forum
144152 zdjęć
70481 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij