Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Kuchenne porady / Jarmuż co z niego mozna zrobic

Forum

Jarmuż co z niego mozna zrobic

Autor: asiulkak
Data: 2005-08-02 21:47:38

Witam dostałam jarmuż i nie mam pojecia co z niego mozna zrobic moze ktoś juz to mial ja mam to po raz pierwszy

Autor: ekkore
Data: 2005-08-03 06:43:50

To bardzo podobne do brokuł, tyle, że brokuły są zbite (jak kalafior), a jarmuż na osobnych łodyżkach. O różnicy dowiedziałam się od siostry - u nas jedno i drugie sprzedawane jest jako brokuły tylko innej odmiany. Dla mnie najlepsze to ugotować na parze i podawać z bułką tartą na masełku. Albo z sosem serowym (ale tego nie robiłam, a jedynie jadłam).

Autor: klio
Data: 2005-08-03 09:32:15

Moja mama dodawała do zup tak jak piertuszke zielona, pore itp

Klio
~(*_*)~

Autor: klarax
Data: 2005-08-03 10:06:59

Na jarmuż (w Niemczech znany jako Gaertnerkohl albo Gruenkohl) jest jeszcze za wcześnie.
Niezwykle popularny w północnych Niemczech Kohl mit Pinkel - jak znajdę trochę czasu napiszę przepis, ale do sezonu jeszcze dużo czasu.
Ja używam jarmużu do portugalskiej Caldo verde, jako zastępstwa galega, portugalskiej odmiany kapusty bezgłownej.

Data: 2005-08-03 11:53:05

1.surówka-25 dag jarmużu,2 marchewki,2 jabłka,1ogórek kiszony,1 por (tylko biala część),sos:3 łyzki oleju,1łyzka musztardy,sok z cytryny,sól,cukier
Jarmuz posiekac,reszte zetrzeć na tarce,wymiszac.
2.Jarmuż-purre-60 dag jarmużu,2 łyżki oleju,2 zabki czosnku,pół szklanki smietany,1 łyżka mąki,sół,cukier,słodka papryka w proszku,3łyzki natki pietruszki,2 łyżki startego żółtego sera.
Jarmuz ugotowacw niewielkiej ilosci wody,odcedzic,zmiksowaćDalej wiadomo.

Autor: bahus
Data: 2005-08-03 12:15:47

Jarmuż o tej porze roku jest jeszcze niedobry. Zbiera się go późną jesienią (najlepiej po pierwszych przymrozkach). W Polsce jest to warzywo mało popularne. Moja mama kiedyś robiła z pęczakiem, spytam o przepis.
Bahus

Autor: krista
Data: 2005-08-03 17:21:26

Po raz pierwszy, z jarmuzem spotkalam sie na cmentarzu, rosl sobie na grobie, jako roslina dekoracyjna, i naprawde prezentowal sie wspaniale. Wiele o jarmuzu mozna znalesc w malej ksiazeczce H.Fajkowskiej i K.Wolfowej "Warzywa malo znane", ja mam dosc stare wydanie, bo z 1978r, i zdjecia sa czarno-biale. Jest tam kilka przepisow na surowke, salatke, zupe oraz z kielbasa, jablkami, marchwia, jest nawet budyn i kotlety. Jak ktos jest zainteresowany, to moge wpisac.

Autor: ulak
Data: 2005-08-03 18:10:38

Jarmuż jest najlepszy, gdy trochę przemarznie.Ale ja używam go już teraz. Mam fajny przepis na przystawkę do drugiego dania:

Liście jarmużu ugotować do miękkości.Wyjąć z wody, posiekać ( gruby środkowy nerw wyciąć ) drobno. Marchew ( 2-3 szt ) zetrzeć na tarce, posiekać cebulkę ( 1 większa) i zmieszać z jarmużem w rondelku. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę i roztopić, wsypać 1 łyżke mąki, wymieszać z jarmużem, podlać kilkoma łyżkami rosołu i razem dusić.

Autor: asiulkak
Data: 2005-08-05 21:57:25

dziekuje wszytkim za podpowiedzi a do Kristy ma prosbe zeby podala te przepisy co ma jeszcze raz dzieki

Autor: krista
Data: 2005-08-06 00:50:02

Przepisy wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Surowka z jarmuzu
============
 
Skladniki:
30 dkg mlodego jarmuzu
15 dkg ogorka swiezego lub kwaszonego
15 dkg kwasnych jablek
10 dkg smietany
sol, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo winny i zielony koper

Sposob wykonania:
Mlode liscie jarmuzu starannie wymyc, odciac i odrzucic ogonki kisciowe i grube nerwy, liscie drobno poszatkowac. Ogorki i jablka umyc, obrac, zetrzec w paski na tarce do warzyw, skropic kwaskiem. Koper oplukac, posiekac. Wszystko polaczyc. Smietane doprawic sola i cukrem, razem wymieszac.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Surowka z jarmuzu mieszana
==================

Skladniki
25 dkg mlodego jarmuzu
15 dkg marchwi
  5 dkg porow
10 dkg ogorka kwaszonego
10 dkg kwasnych jablek
1 lyzeczka musztardy
  3 dkg oleju lub oliwy
sol, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo ocet winny

Sposob wykonania:
Wszystkie warzywa umyc,oczyscic, rozdrobnic, lekko zakwasic. Musztarde rozetrzec, dodajac po trochu oleju, doprawic sola i cukrem, wymieszac z surowka.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Salatka z jarmuzu
===========

składniki:
50 dkg jarmuzu
5 dkg cebuli
10 dkg ogorkow kwaszonych
10 dkg pomidorow
10 dkg jablek
10 dkg smietany
2 jajka
sol, cukier, sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ocet winny

Sposob wykonania
Umyte starannie i obrane z ogonkow i grubych nerwow liscie jarmuzu wrzucic na wrzaca, osolona wode i na pol ugotowac. Odcedzic, grubo poszatkowac. Jaja umyc, ugotowac na twardo, obrac ze skorupki i pokrajac w kostke. Cebule drobno pokrajac. Jablka umyc i zetrzec wraz z ogorkami na grubej tarce. Pomidory pokrajac w czastki. Wszystko polaczyc. lekko zakwasic. Smietane doprawic sola, cukrem, wymieszac z salata. Wylozyc na salaterke, posypac po wierzchu pokrajanymi jajkami.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z jablkami lub pomidorami
==========================

Skladniki:
75 dkg jarmuzu
30 dkg kwasnych jablek lub pomidorow
 5 dkg margaryny
 2  dkg tartej bulki
sol, cukier i zielona pietruszka

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, wlozyc do garnka, podlac niewielka iloscia wrzacej wody, dodac tluszczu i soli, dusic do miekkosci. Pod koniec duszenia dodac umyte jablka starte w paski na tarce jarzynowej. Potrawe odparowac, posypac tarta bulka, doprawic sola i cukrem, zagotowac. Podawac posypujac zielona pietruszka drobno posiekana.
Zamiast jablek mozna dodawac uduszone i przetarte pomidory lub koncentrat pomidorowy, stosujac wtedy do duszenia zamiast margaryny - slonine.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z marchwia
===============

Skladniki:
50 dkg jarmuzu
40 dkg marchwi
 5 dkg wedzonej sloniny
 5 dkg maki
1 szklanka mleka
sol i cukier

Sposob wykonania:
Oczyszczona i umyta marchew zetrzec na tarce jarzynowej, dodac troche tluszczu, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, lekko pocukrzyc i udusic. Jarmuz obgotowac we wrzacej, osolonej wodzie, odcedzic, posiekac. Ze sloniny i maki sporzadzic biala zasmazke,  rozprowadzic mlekiem, mieszajac zagotowac. Do sosu dodac jarmuz i marchew, doprawic sola, cukrem i mieszajac zagotowac.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz mieszany
==============

skladniki
:
50 dkg jarmuzu
20 dkg marchwi
10 dkg selera
 5 dkg pietruszki
 5 dkg porow
 5 dkg wedzonego boczku
 2 dkg maki
 3 dkg tluszczu
sol, cukier, wywar

Sposob wykonania:
Oczyszczony i wymyty jarmuz poszatkowac. Warzywa korzeniowe umyc, oczyscic, oplukac, zetrzec na tarce jarzynowej, por pokrajac w plasterki, polaczyc z jarmuzem, dodac pokrojanego i stopionego boczku wedzonego, podlac wywarem z kosci i dusic pod przykryciem. Z maki i tluszczu sporzadzic zasmazke, polaczyc z potrawa, zagotowac i doprawic.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Budyn z jarmuzu
==============

Skladniki:
75 dkg jarmuzu
sol
10 dkg bulki czzerstwej
mleko do namozenia
 5 dkg margaryny lub masla
 4 jaja
sol, cukier, czosnek
tluszcz i tarta bulka do wysypania formy
 5 dkg boczku wedzonego do polania

Sposob wykonania:
Oczyszczony i umyty jarmuz obgotowac bez przykrycia we wrzacej, osolonej wodzie, az da sie rozetrzec w palcach,odcedzic, odcisnac. Bulke namoczyc w mleku. Forme budyniowa wysmarowac tluszczem, wysypac tarta bulka, nastwic wode do gotowania budyniu. Jarmuz posiekac lub zemlec wraz z odcisnieta bulka.
Tluszcz rozetrzec w misce dodajac po 1 zoltku, polaczyc z bulka i jarmuzem, doprawic sola, cukrem /czosnkiem/. Starannie rozetrzec, ubic piane, wymieszac z masa. Mase budyniowa wylozyc do formy, wstawic do garnka z wrzaca woda, przykryc, gotowac okolo 3/4 godziny. Budyn wyjac na okragly polmisek, polac stopionym boczkiem wraz ze skwarkami. O ile nie ma formy budyniowej, przygotowana mase mozna wlozyc do garnka, wysmarowanego tluszczem i wysypanego tarta bulka, przykryc szczelnie pokrywka, garnek wstawic do wiekszego naczynia z wrzaca woda, tak, aby woda siegala do wysokosci masy budyniowej w mniejszym naczyniu. Przykryc pokrywka i gotowac. Mase budyniowa mozna rowniez zapiekac w piekarniku w ogniotrwalym naczyniu lub w prodizu. Przed zapiekaniem nalezy ja posypac tartym serem i oblozyc kawalkami margaryny lub masla.
Budyn lub zapiekanke mozna rowniez podawac z sosem np. pomidorowym.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Kotlety z jarmuzu
==============

Skladniki:
1,20 kg jarmuzu
   10 dkg czerstwej bulki
1/2 szklanki mleka
    3 dkg tluszczu
    5 dkg cebuli
2 jaja
sol, pieprz
    8 dkg tartej bulki
8-10 dkg tluszczu do smazenia
zielona pietruszka

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, obgotowac bez przykrycia we wrzacej wodzie, odcedzic, ostudzic, mocno odcisnac w woreczku lub sciereczce uprzednio sparzonej. Bulke namoczyc w mleku, odcisnac. Cebule pokrajac w drobna kosteczke i zrumienic na tluszczu. Jarmuz, cebule, bulke zemlec w maszynce, dodac jaja, sol, pieprz i o ile masa jest zbyt wilgotna - 2 lyzki tartej bulki, starannie wyrobic. Formowac nieduze owalne lub okragle kotleciki, obtaczajac je w tartej bulce. Smazyc na rozgrzanym tluszczu rumieniac po obu stronach na jasnozloty kolor. Podawac, dekorujac galazkami pietruszki naciowej, plasterkami pomidorow lub z sosami: pomidorowym, grzybowym, chrzanowym.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Zupa z jarmuzu
==========

składniki:
25 dkg kosci lub miesa z koscia
25 dkg wloszczyzny bez kapusty
50 dkg jarmuzu
35 dkg ziemniakow
10 dkg smietany
2 dkg maki 
sol
1-2 zabki czosnku
1/4 l mleka

Sposob wykonania:
Kosci lub mieso umyc, nastawic do gotowania. Warzywa umyc, oczyscic, oplukac, rozdrobnic, dodac do wywaru, posolic, gotowac do miekkosci. Make wymieszac ze smietana, rozprowadzic wywarem, dodac do zupy, zagotowac. Doprawic czosnkiem roztartym z sola. Przed podaniem polaczyc z mlekiem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Zupa z jarmuzu przecierana
==================

Skladniki:
25 dkg kosci lub miesa z koscia
20 dkg wloszczyzny bez kapusty
50 dkg jarmuzu
50 dkg ziemniakow
4 dkg margaryny lub masla
3 dkg maki
10 dkg smietany
sol, cukier
1/4 l mleka
20 dkg bulki na grzanki
2 dkg margaryny lub masla

Sposob wykonania:
Kosci lub mieso umyc i nastawic do gotowania na wywar wraz z oczyszczona i umyta wloszczyzna. Jarmuz umyc, wyciac grube nerwy, obgotowac na wrzacej, osolonej wodzie (bez przykrycia). Wywar z kosci i wloszczyzny odcedzic. Na wywarze ugotowac umyte, obrane, oplukane i pokrajane w kostke ziemniaki i obgotowany, pokrajany jarmuz. Gdy warzywa beda miekkie przetrzec do wywaru. Dodac mleka, razem zagotowac. Z tluszczu i maki sporzadzic zasmazke, rozprowadzac zupa i amietana, razem zagotowac. Zupe doprawic sola i nieco cukrem. Mozna rowniez zamiast cukru dodac roztarty z sola czosnek.
Zupe te mozna rowniez zaciagnac zoltkiem i podawac z grzankami z bulki lub z zielonym groszkiem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz zasmazany
==============

Skladniki:
1 kg jarnuzu
5 dkg tluszczu
2 dkg cebuli
3 dkg maki
15 dkg smietany
sol i czosnek

Sposob wykonania:
Jarmuz oczyscic, wyciac zgrubialy srodkowy nerw, wymyc starannie,  obgotowac w osolonej wodzie bez przykrycia, odcedzic, posiekac lub zemlec. Cebule drobno pokrajac, podsmazyc na bialo na tluszczu, zasmazyc z maka; rozprowadzic wywarem i smietana, mieszajac zagotowac. Polaczyc z jarmuzem, wymieszac, zagotowac, doprawic czosnkiem roztartym z sola. Podawac jako dodatek warzywny do wielu potraw z miesa, ryb i jaj. Podobnie jak szpinak doskonale smakuje z omletem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z jajami lub kielbasa
============================

Skladniki:
 1 kg jarmuzu
 3 dkg tluszczu
 3 dkg maki
 1 1/2 szklanki mleka
 sol, cukier /czosnek/
 5 jaj lub 30 dkg kielbasy grubej
 5 dkg tluszczu do smazenia
 zielona pietruszka lub szczypior

 Sposob wykonania:
 Jarmuz przyzrzadzic jak w przepisie poprzednim, rozprowadzajac zasmazke zamiast smietana - mlekiem. Kielbase pokrajac w plastry, obsmazyc na tluszczu. Goracy jarmuz wylozyc na polmisek lub salaterke, oblozyc plastrami kielbasy lub sadzonymi jajkami, lub tez kladac na kazdy krazek kielbasy sadzone jajo, posypac drobno siekana zielenina. Podawac z ziemniakami, kasza, ryzem lub panierowanymi i smazonymi grzankami z bulki. Mozna rowniez przyrzadzony jarmuz ulozyc w naczyniu do zapiekania, uformowac otwory i w kazdy wbijac jajo, posolic, posypac tartym zoltym serem i wstawic do piekarnika do zapieczenia.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z kielbasa
=================

Skladniki:
 
1 kg jarmuzu
 6 dkg tluszczu
 8 dkg cebuli
 30 dkg kielbasy zwyczajnej lub serdelowej
 3 dkg maki
 1/2 dkg kminku
 sol, cukier /pieprz/ i kwasek cytrynowy

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, przykryc, zagotowac. Po zagotowaniu pokrywe odkryc i chwile tak gotowac, dodac kminek, sol, cukier /pieprz/. Cebule obrac, umyc, pokrajac w krazki. Z kielbasy sciagnac oslone, pokrajac w plastry, podsmazyc na czesci tluszczu wraz z cebula. Dodac do jarmuzu, razem dusic. Z reszty tluszczu i maki sporzadzic jasnozlota zasmazke, jarmuz lekko zakwasic, podprawic zasmazka i doprawic. Podawac z ziemniakami.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Opiekanki z jarmuzem
====================


zdjęcie autorskie by krista

Skladniki:
 50 dkg zasmazonego jarmuzu
 bulka paryska
 25 dkg maki
 2 jaja
 1 szklanka mleka
 15 dkg oleju

Sposob wykonania:
Z maki, jaj, mleka przygotowac ciasto, posolic. Bulke pokrajac w plastry, skropic mlekiem. Laczyc bulke po dwa plastry, przekladajac je jarmuzem zasmazonym, maczac w ciescie i smazyc na rozgrzanym oleju.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r

Autor: ajołka
Data: 2009-10-11 13:32:31

Zrobiłam przed  momentem kotleciki z jarmużu. Pychota. Przepis stary, ale jary :).

Autor: krista
Data: 2005-11-10 15:38:03



Opiekanka z jarmuzu, uzyto chleba tostowego, a do panierki same jajko.

Wyjec

2015-08-27 06:55:41
mggi63
chyba zmienie miejsce zamieszkania ;-)
2015-08-27 06:56:15
mggi63
po prostu sielanka :-D
2015-08-27 06:58:39
mggi63
iwciu, jeźeli to o moim zipaniu mowa :-D to myślę, źe po powrocie jak bedzie juź chlodniej to i ja bede w miare ;-)
2015-08-27 06:59:13
mggi63
a Ty we Francji jeszcze?
2015-08-27 07:00:42
mggi63
zjadlo mi posta :-/
2015-08-27 07:01:12
mggi63
dzien dobry zatem :-)
2015-08-27 07:03:53
mggi63
megus pogoda super, żarcie tez, full wypas, do morza 50 m, duzo łazimy, jest cudnie, czuje sie swietnie bo to moje klimaty i zawsze tak jest :-)
2015-08-27 07:08:21
mggi63
o widzę, ze mi cos swiruje z tymi postami na wyjcu :-o
2015-08-27 08:21:20
Dżanina Fonda
Dzień dobry, człowieki. Jak miło was widzieć z rana. :)
2015-08-27 08:31:33
matani
Witajcie w kolejny słoneczny dzień :)
2015-08-27 08:32:04
matani
Megi wysyłam Ci coś :)
2015-08-27 08:38:58
Lea2
Witaski :)
2015-08-27 09:16:08
megi65
matani ... jestes Wielka .... Maleńka ...
2015-08-27 09:16:22
megi65
kłaniam sie pas ..... dziękując ... ))
2015-08-27 09:16:36
megi65
aa Basiu ... mojego chłopa nie poznaje .....
2015-08-27 09:17:02
megi65
jak tylko wspomniałam od zaraz bez oprów zgodził się .... hihihihi
2015-08-27 09:17:23
megi65
a tak to zawsze musze go ''namolać '' ...
2015-08-27 09:17:42
megi65
aaa i suuper focia ... :))
2015-08-27 09:18:06
megi65
czyli e-meil .. :))
2015-08-27 09:18:25
megi65
zmykam .. poszwędać się po dochotorach .... ale służbowo ...
2015-08-27 10:34:00
Basialis
Dzien dobry Wszystkim.Madziu to w takim razie do zobaczenia.Juz sie ciesze!!!
2015-08-27 11:11:47
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-27 12:32:00
bahus
Makusia ma dzisiaj urodziny....biegnijcie składać życzenia :)
2015-08-27 12:36:51
mggi63
a co stawia ? :-P
2015-08-27 13:03:10
makusia
mggi, wszystko co ma :)
2015-08-27 13:30:35
Gluba666
:)
2015-08-27 16:17:41
megi65
mam pytanie durne bo durne ale przeca forum nie bedę zaśmiecać ...
2015-08-27 16:18:21
megi65
jeśli dodam do masacropne ubitą śmietanę kremówke to już chyba nie muszę usztywniać ?
2015-08-27 16:18:51
megi65
czy lepiej trochę '' popiołu'' dosypać ? nadmieniam żelatyny nie mam .. :))
2015-08-27 16:19:36
megi65
dekracja to bedzie czapusia Pavlowej a ciacho na fest .. ma niedzielę ma być 30 C ...
2015-08-27 16:19:54
megi65
więc .... chyba sama sobie odpowiedziałam .. :DDD
2015-08-27 16:23:17
makusia
Madziu, ja dodaję mascarpone do ubitej śmietany i to wystarczy.
2015-08-27 16:23:33
makusia
i troszkę cukru pudru :)
2015-08-27 16:25:15
megi65
witaski ... Madziu ..
2015-08-27 16:25:31
megi65
ale czy nie spłynie czapa ... na stół ?
2015-08-27 16:25:53
megi65
to byłaby moja ''miedzynaarodowa kopmpromitacja'' ...
2015-08-27 16:26:22
megi65
min.Sikorski to nic , ja to moge skuchę zaliczyć .. :)))
2015-08-27 16:26:50
megi65
sorki kompromitacja .. ..
2015-08-27 16:53:03
mggi63
ja bym troszkę sztywności dodała ;-)
2015-08-27 18:49:55
megi65
Malgos na cię to zawsze można liczyć
2015-08-27 18:50:07
megi65
Jak Bałtyk?
2015-08-27 18:50:28
megi65
U mnie ceberkowo....czyli leje
2015-08-27 19:57:20
dorotaibasia
witojcie:)
2015-08-27 19:58:08
dorotaibasia
Megus, z mascarpone nie trza usztywniac dodatkowo....ale skoro upały to ida to bierz sie za bezę bo w skwar nie wyjdzie
2015-08-27 19:58:46
dorotaibasia
a 2-3 dni zawinięta i zostawiona w pokojowej temperaturze spokojnie dotrwa
2015-08-27 20:47:21
mggi63
meguś, Bałtyk mokry :-D
2015-08-27 21:14:15
megi65
Dorcia .... beze zrobie od reki ...
2015-08-27 21:14:34
megi65
małgoś ..a browar i fladra ... smakuje ?
2015-08-27 21:14:47
megi65
dobrej nocy Wam ... ide na pogaduchy ..
2015-08-27 21:15:10
megi65
aaa i mam pytanie .. co zrobiliscie z as ? :DD
2015-08-28 05:57:36
Dżanina Fonda
As? Może miała dosyć dokuczania. :(
2015-08-28 05:57:49
Dżanina Fonda
Witam wszystkich z rana.
2015-08-28 08:15:24
megi65
dzień dobry .. po całej deszczowej nocy ...
2015-08-28 08:15:52
megi65
fanasastyczne powietrze ..
2015-08-28 09:46:22
iwciaG
doberek urlopowo:))
2015-08-28 09:52:14
iwciaG
Mggi, jeszcze się byczę i jeszcze na przyzwoicie ciepłe kąpiele liczę.....bo we wtorek po południu wsiadamy w auto i kierunek dom....
2015-08-28 09:53:49
iwciaG
Mggi, a u Ciebie jak czytam udany wybór miejsca i pogodowo-jedzeniowa rozpusta....:))
2015-08-28 09:54:21
iwciaG
...wypoczywaj pełnymi ramionami:))
2015-08-28 10:33:34
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-28 10:43:06
makusia
Dzień dobry :)
2015-08-28 17:30:56
janeczka669
witam popołudniowo :)
2015-08-28 18:35:03
Beata500
witam wieczornie:)
2015-08-28 18:35:48
Beata500
as, co tam u Ciebie?
2015-08-28 18:39:05
as
Witam .U mnie wszystko dobrze
2015-08-28 18:39:35
as
dziś mam upał. Ponad 30 stopni w cieniu
2015-08-28 18:40:06
as
teraz musze nakarmić dzieci bo wróciły do domu. grali w piłkę.
2015-08-28 18:40:12
Beata500
u mnie dopiero w sobote i niedzielę ma być gorąco
2015-08-28 18:40:30
Beata500
jak tam dzieci? Gotowe do szkoły?
2015-08-28 18:57:36
mggi63
dzień dobry :-)
2015-08-28 18:58:22
mggi63
tak iwciu, miejsce super :-D
2015-08-28 18:59:29
mggi63
meguś flądra pyszna a browarka jeszcze nie próbowałam ;-)
2015-08-28 19:00:23
Beata500
mggi, odpoczełaś troszkę? Jak samopoczucie?
2015-08-28 19:00:48
mggi63
dzisiaj zrobiłyśmy sobie wypad do Oliwy i Gdańska ;-)
2015-08-28 19:01:48
mggi63
na Starówce koncertowała Monika Kuszyńska
2015-08-28 19:04:22
Beata500
zazdroszczę tym co na urlopie , ale mam w planie wyjazd nad jeziorko
2015-08-28 19:05:10
Beata500
pewnie wtedy nie będzie pogody, ale za to będę leżeć i czytać
2015-08-28 19:41:13
Beata500
Dobranoc!
2015-08-28 21:01:17
iwciaG
dobrej nocy:))
2015-08-28 22:20:40
as
dobranoc
2015-08-29 06:14:20
Dżanina Fonda
Witam wszystkich. :)
2015-08-29 06:14:33
Dżanina Fonda
Troszkę w nocy popadało. To dobrze.
2015-08-29 06:59:16
megi65
Dzień doberek
2015-08-29 06:59:45
megi65
Dzień doberek
2015-08-29 07:00:40
megi65
Po deszczowej porze zapowiada się bardzo słoneczny weekend
2015-08-29 07:01:24
megi65
I to już chyba ostatni z takimi temperaturmi
2015-08-29 07:02:04
megi65
Malgos wypoczywajcie
2015-08-29 07:03:16
megi65
Beatko i Ty '' dostaniesz'' kiedyś urlop
2015-08-29 07:56:34
Beata500
witam
2015-08-29 07:56:57
mggi63
dzień dobry :-)
2015-08-29 07:57:15
Beata500
megi, ja to mogę niby na zawołanie, ale wiesz jak jest
2015-08-29 07:58:56
mggi63
Beatko, wypoczywam jeszcze i nadal :-) czuję się świetnie
2015-08-29 08:01:01
Beata500
najważniejsze mggi, że dobrze się czujesz
2015-08-29 08:01:48
mggi63
jedzonko podadzą, pogoda super :-)
2015-08-29 08:03:42
mggi63
Beatko, zrób sobie mały urlopik ;-)
2015-08-29 08:04:30
Beata500
robie sobie , ale w drugiej połowie września
2015-08-29 08:04:33
mggi63
zobaczysz jak odżyjesz
2015-08-29 10:12:47
janeczka669
dzień dobry :)
2015-08-29 11:04:18
iwciaG
doberek urlopowo:))
2015-08-29 11:18:04
megi65
A ją witam was '' pracował"" ale nie markotnie
2015-08-29 11:18:58
megi65
Trzynaście kuciuki za mnie .... Pawlova dzisaij ma zatańczyć na naszym stole
2015-08-29 11:20:22
megi65
Bez cienia ironi....mąż przeważył cukier na mojej wadze i podał tel.objętość szklanych
2015-08-29 11:21:10
megi65
Na całe szczęście w domu i w pracy mam taką samą musztardowke...
2015-08-29 11:21:48
megi65
Ale jest inny problem ...cukier jest slodszy .no a no to ma miernika ...
2015-08-29 11:22:10
megi65
Tylko kubki na jezorku
2015-08-29 11:23:31
megi65
Jak wyjdzie skucha to mam inny wariant ciasto sliwkowe pieczone w formie do zapiekanki ..
2015-08-29 11:23:57
megi65
I tutaj już pojade na szklanki
2015-08-29 11:24:57
megi65
No to na tyle ,moje wyjcowe motyle
2015-08-29 12:28:59
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-29 20:34:14
janeczka669
witam wieczornie w ostatnią sobotę wakacji
2015-08-29 20:34:40
janeczka669
tak, tak to już niestety koniec dobrego :(
2015-08-29 21:45:30
mggi63
meguś jak tam Pavlowa?
2015-08-29 22:19:36
megi65
aaa Pavlowa ... powiem tak .. mnie nie zadowala .. :)))
2015-08-29 22:20:03
megi65
robiła lepsze .. ba ''nasze jajca i mój piekarnik i ... moja waga .. :DD
2015-08-29 22:21:05
megi65
ale tutaj nie spoko przejdzie ... zrobie pikny make- up ..
2015-08-29 22:21:48
megi65
czyli czapa bitej smietany z macarpone , malinami i jeżynami jak berety ...
2015-08-29 22:21:56
megi65
i pójdzie................... :DDDD
2015-08-29 22:22:31
megi65
biedna Marga startuje z 2 kg zimnych pyrów jak nazywam kartofeslat ...
2015-08-29 22:23:20
megi65
ja jako autorka kroję egoistycznie pierwszy i klinik i .. tschuss.. ))
2015-08-29 22:24:18
megi65
piekarnik super na wypasie można cuda wiankie piec ... tylko ja nie w tym charakterze tutaj występuję ... :DD
2015-08-29 22:25:04
megi65
no dobra ..koniec marudzenia ... fllm o alpinistach obejrzam i zdania nie zmieniam ...
2015-08-29 22:26:18
megi65
i nie zmienię nigdy .. :DD
2015-08-29 22:26:30
megi65
dobrej nocy Wam ..
2015-08-29 22:27:45
megi65
as .. dobranoc .... dobrze ,ze chociaż wieczore wpadniesz ..
2015-08-30 08:51:11
anrubi
Dzień dobry :) Dziś tłusta nuedziela, pozdrawiam z pracy ;) Od środy bite 2 tygodnie laby, zasłużonej :))
2015-08-30 08:52:57
anrubi
Megusiu, zjadłabym z tymi niedociągnięciami, z Twoich rąk wszystko :)
2015-08-30 08:55:13
anrubi
I tak se patrzę, co wybrać - opiekacz elektryczny do orzeszków czy patelnię???
2015-08-30 09:20:33
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-30 09:38:00
mggi63
dzień dobry :-)
2015-08-30 13:19:35
janeczka669
witam niedzielnie :)
2015-08-30 13:35:38
megi65
witaj Jasiu ...bardzo słonecznie.. +33C
2015-08-30 15:24:42
makusia
u nas 35......pozdrawiam gorąco ;D
2015-08-30 16:55:10
iwciaG
Pozdrowionka jeszcze urlopowe.....ale koniec bliski....czasu jednak stykło, by zrobić się na skwarkę, jak na mnie....więc nie będę płakać, że w Polsce przyszły weekend średnio się zapowiada:)
2015-08-30 20:34:48
as
Witam. u nas dziś też gorąco. Dziś była kąpiel w zalewie. Pewnie ostatnia tego roku.
2015-08-30 22:27:50
as
dobranoc
2015-08-31 08:47:05
Dżanina Fonda
Witam cieplutko. :)
2015-08-31 10:21:14
megi65
Dzień doberek w ostastniy upalny dzień roku
2015-08-31 10:56:15
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-31 12:12:36
as
Witam. u mnie jeszcze jutro ma być tak gorąco. Juz teraz jest ponad 30 stopni w cieniu
2015-08-31 12:13:31
makusia
witam, u nas niemiłosierny upał od rana ..byle do środy
2015-08-31 12:50:16
Dżanina Fonda
As, zawsze podkreślasz, że ty jesteś "moderatorem opinii". Tak trudno ci było zrobić to, o co poprosiłam na PW?? Bo to chyba właśnie moderatora opinii zadanie?
2015-08-31 13:05:19
as
Dżanina nie wiem o czym piszesz. Nie mam od Ciebie żadnej wiadomości na PW
2015-08-31 13:05:35
as
a wróżka nie jestem
2015-08-31 13:10:56
Dżanina Fonda
nie masz? wysłałam ci 18 sierpnia i już po niecałej minucie ją otworzyłaś.... dziwy nad dziwami
2015-08-31 13:11:01
Dżanina Fonda
wysyłam jeszcze raz
2015-08-31 13:17:50
as
Zrobione.
2015-08-31 13:18:05
Dżanina Fonda
dzięki wielkie
2015-08-31 13:18:29
Dżanina Fonda
dobra dziewczyny i chłopaku, zmykam poćwiczyć
2015-08-31 13:18:40
Dżanina Fonda
mam nadzieję, że nie padnę w tym upale :)
2015-08-31 13:18:46
Dżanina Fonda
do potem albo do jutra
2015-08-31 13:19:16
as
:)
    as: Zrobione.
    Dżanina Fonda: dzięki wielkie
    Dżanina Fonda: dobra dziewczyny i chłopaku, zmykam poćwiczyć
    Dżanina Fonda: mam nadzieję, że nie padnę w tym upale :)
    Dżanina Fonda: do potem albo do jutra
    as: :)

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

64003 przepisów
1218 artykułów
262549 opinii
539733 wypowiedzi na forum
145610 zdjęć
70655 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij