Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Kuchenne porady / Jarmuż co z niego mozna zrobic

Forum

Jarmuż co z niego mozna zrobic

Autor: asiulkak
Data: 2005-08-02 21:47:38

Witam dostałam jarmuż i nie mam pojecia co z niego mozna zrobic moze ktoś juz to mial ja mam to po raz pierwszy

Autor: ekkore
Data: 2005-08-03 06:43:50

To bardzo podobne do brokuł, tyle, że brokuły są zbite (jak kalafior), a jarmuż na osobnych łodyżkach. O różnicy dowiedziałam się od siostry - u nas jedno i drugie sprzedawane jest jako brokuły tylko innej odmiany. Dla mnie najlepsze to ugotować na parze i podawać z bułką tartą na masełku. Albo z sosem serowym (ale tego nie robiłam, a jedynie jadłam).

Autor: klio
Data: 2005-08-03 09:32:15

Moja mama dodawała do zup tak jak piertuszke zielona, pore itp

Klio
~(*_*)~

Autor: klarax
Data: 2005-08-03 10:06:59

Na jarmuż (w Niemczech znany jako Gaertnerkohl albo Gruenkohl) jest jeszcze za wcześnie.
Niezwykle popularny w północnych Niemczech Kohl mit Pinkel - jak znajdę trochę czasu napiszę przepis, ale do sezonu jeszcze dużo czasu.
Ja używam jarmużu do portugalskiej Caldo verde, jako zastępstwa galega, portugalskiej odmiany kapusty bezgłownej.

Data: 2005-08-03 11:53:05

1.surówka-25 dag jarmużu,2 marchewki,2 jabłka,1ogórek kiszony,1 por (tylko biala część),sos:3 łyzki oleju,1łyzka musztardy,sok z cytryny,sól,cukier
Jarmuz posiekac,reszte zetrzeć na tarce,wymiszac.
2.Jarmuż-purre-60 dag jarmużu,2 łyżki oleju,2 zabki czosnku,pół szklanki smietany,1 łyżka mąki,sół,cukier,słodka papryka w proszku,3łyzki natki pietruszki,2 łyżki startego żółtego sera.
Jarmuz ugotowacw niewielkiej ilosci wody,odcedzic,zmiksowaćDalej wiadomo.

Autor: bahus
Data: 2005-08-03 12:15:47

Jarmuż o tej porze roku jest jeszcze niedobry. Zbiera się go późną jesienią (najlepiej po pierwszych przymrozkach). W Polsce jest to warzywo mało popularne. Moja mama kiedyś robiła z pęczakiem, spytam o przepis.
Bahus

Autor: krista
Data: 2005-08-03 17:21:26

Po raz pierwszy, z jarmuzem spotkalam sie na cmentarzu, rosl sobie na grobie, jako roslina dekoracyjna, i naprawde prezentowal sie wspaniale. Wiele o jarmuzu mozna znalesc w malej ksiazeczce H.Fajkowskiej i K.Wolfowej "Warzywa malo znane", ja mam dosc stare wydanie, bo z 1978r, i zdjecia sa czarno-biale. Jest tam kilka przepisow na surowke, salatke, zupe oraz z kielbasa, jablkami, marchwia, jest nawet budyn i kotlety. Jak ktos jest zainteresowany, to moge wpisac.

Autor: ulak
Data: 2005-08-03 18:10:38

Jarmuż jest najlepszy, gdy trochę przemarznie.Ale ja używam go już teraz. Mam fajny przepis na przystawkę do drugiego dania:

Liście jarmużu ugotować do miękkości.Wyjąć z wody, posiekać ( gruby środkowy nerw wyciąć ) drobno. Marchew ( 2-3 szt ) zetrzeć na tarce, posiekać cebulkę ( 1 większa) i zmieszać z jarmużem w rondelku. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę i roztopić, wsypać 1 łyżke mąki, wymieszać z jarmużem, podlać kilkoma łyżkami rosołu i razem dusić.

Autor: asiulkak
Data: 2005-08-05 21:57:25

dziekuje wszytkim za podpowiedzi a do Kristy ma prosbe zeby podala te przepisy co ma jeszcze raz dzieki

Autor: krista
Data: 2005-08-06 00:50:02

Przepisy wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Surowka z jarmuzu
============
 
Skladniki:
30 dkg mlodego jarmuzu
15 dkg ogorka swiezego lub kwaszonego
15 dkg kwasnych jablek
10 dkg smietany
sol, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo winny i zielony koper

Sposob wykonania:
Mlode liscie jarmuzu starannie wymyc, odciac i odrzucic ogonki kisciowe i grube nerwy, liscie drobno poszatkowac. Ogorki i jablka umyc, obrac, zetrzec w paski na tarce do warzyw, skropic kwaskiem. Koper oplukac, posiekac. Wszystko polaczyc. Smietane doprawic sola i cukrem, razem wymieszac.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Surowka z jarmuzu mieszana
==================

Skladniki
25 dkg mlodego jarmuzu
15 dkg marchwi
  5 dkg porow
10 dkg ogorka kwaszonego
10 dkg kwasnych jablek
1 lyzeczka musztardy
  3 dkg oleju lub oliwy
sol, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo ocet winny

Sposob wykonania:
Wszystkie warzywa umyc,oczyscic, rozdrobnic, lekko zakwasic. Musztarde rozetrzec, dodajac po trochu oleju, doprawic sola i cukrem, wymieszac z surowka.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Salatka z jarmuzu
===========

składniki:
50 dkg jarmuzu
5 dkg cebuli
10 dkg ogorkow kwaszonych
10 dkg pomidorow
10 dkg jablek
10 dkg smietany
2 jajka
sol, cukier, sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ocet winny

Sposob wykonania
Umyte starannie i obrane z ogonkow i grubych nerwow liscie jarmuzu wrzucic na wrzaca, osolona wode i na pol ugotowac. Odcedzic, grubo poszatkowac. Jaja umyc, ugotowac na twardo, obrac ze skorupki i pokrajac w kostke. Cebule drobno pokrajac. Jablka umyc i zetrzec wraz z ogorkami na grubej tarce. Pomidory pokrajac w czastki. Wszystko polaczyc. lekko zakwasic. Smietane doprawic sola, cukrem, wymieszac z salata. Wylozyc na salaterke, posypac po wierzchu pokrajanymi jajkami.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z jablkami lub pomidorami
==========================

Skladniki:
75 dkg jarmuzu
30 dkg kwasnych jablek lub pomidorow
 5 dkg margaryny
 2  dkg tartej bulki
sol, cukier i zielona pietruszka

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, wlozyc do garnka, podlac niewielka iloscia wrzacej wody, dodac tluszczu i soli, dusic do miekkosci. Pod koniec duszenia dodac umyte jablka starte w paski na tarce jarzynowej. Potrawe odparowac, posypac tarta bulka, doprawic sola i cukrem, zagotowac. Podawac posypujac zielona pietruszka drobno posiekana.
Zamiast jablek mozna dodawac uduszone i przetarte pomidory lub koncentrat pomidorowy, stosujac wtedy do duszenia zamiast margaryny - slonine.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z marchwia
===============

Skladniki:
50 dkg jarmuzu
40 dkg marchwi
 5 dkg wedzonej sloniny
 5 dkg maki
1 szklanka mleka
sol i cukier

Sposob wykonania:
Oczyszczona i umyta marchew zetrzec na tarce jarzynowej, dodac troche tluszczu, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, lekko pocukrzyc i udusic. Jarmuz obgotowac we wrzacej, osolonej wodzie, odcedzic, posiekac. Ze sloniny i maki sporzadzic biala zasmazke,  rozprowadzic mlekiem, mieszajac zagotowac. Do sosu dodac jarmuz i marchew, doprawic sola, cukrem i mieszajac zagotowac.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz mieszany
==============

skladniki
:
50 dkg jarmuzu
20 dkg marchwi
10 dkg selera
 5 dkg pietruszki
 5 dkg porow
 5 dkg wedzonego boczku
 2 dkg maki
 3 dkg tluszczu
sol, cukier, wywar

Sposob wykonania:
Oczyszczony i wymyty jarmuz poszatkowac. Warzywa korzeniowe umyc, oczyscic, oplukac, zetrzec na tarce jarzynowej, por pokrajac w plasterki, polaczyc z jarmuzem, dodac pokrojanego i stopionego boczku wedzonego, podlac wywarem z kosci i dusic pod przykryciem. Z maki i tluszczu sporzadzic zasmazke, polaczyc z potrawa, zagotowac i doprawic.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Budyn z jarmuzu
==============

Skladniki:
75 dkg jarmuzu
sol
10 dkg bulki czzerstwej
mleko do namozenia
 5 dkg margaryny lub masla
 4 jaja
sol, cukier, czosnek
tluszcz i tarta bulka do wysypania formy
 5 dkg boczku wedzonego do polania

Sposob wykonania:
Oczyszczony i umyty jarmuz obgotowac bez przykrycia we wrzacej, osolonej wodzie, az da sie rozetrzec w palcach,odcedzic, odcisnac. Bulke namoczyc w mleku. Forme budyniowa wysmarowac tluszczem, wysypac tarta bulka, nastwic wode do gotowania budyniu. Jarmuz posiekac lub zemlec wraz z odcisnieta bulka.
Tluszcz rozetrzec w misce dodajac po 1 zoltku, polaczyc z bulka i jarmuzem, doprawic sola, cukrem /czosnkiem/. Starannie rozetrzec, ubic piane, wymieszac z masa. Mase budyniowa wylozyc do formy, wstawic do garnka z wrzaca woda, przykryc, gotowac okolo 3/4 godziny. Budyn wyjac na okragly polmisek, polac stopionym boczkiem wraz ze skwarkami. O ile nie ma formy budyniowej, przygotowana mase mozna wlozyc do garnka, wysmarowanego tluszczem i wysypanego tarta bulka, przykryc szczelnie pokrywka, garnek wstawic do wiekszego naczynia z wrzaca woda, tak, aby woda siegala do wysokosci masy budyniowej w mniejszym naczyniu. Przykryc pokrywka i gotowac. Mase budyniowa mozna rowniez zapiekac w piekarniku w ogniotrwalym naczyniu lub w prodizu. Przed zapiekaniem nalezy ja posypac tartym serem i oblozyc kawalkami margaryny lub masla.
Budyn lub zapiekanke mozna rowniez podawac z sosem np. pomidorowym.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Kotlety z jarmuzu
==============

Skladniki:
1,20 kg jarmuzu
   10 dkg czerstwej bulki
1/2 szklanki mleka
    3 dkg tluszczu
    5 dkg cebuli
2 jaja
sol, pieprz
    8 dkg tartej bulki
8-10 dkg tluszczu do smazenia
zielona pietruszka

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, obgotowac bez przykrycia we wrzacej wodzie, odcedzic, ostudzic, mocno odcisnac w woreczku lub sciereczce uprzednio sparzonej. Bulke namoczyc w mleku, odcisnac. Cebule pokrajac w drobna kosteczke i zrumienic na tluszczu. Jarmuz, cebule, bulke zemlec w maszynce, dodac jaja, sol, pieprz i o ile masa jest zbyt wilgotna - 2 lyzki tartej bulki, starannie wyrobic. Formowac nieduze owalne lub okragle kotleciki, obtaczajac je w tartej bulce. Smazyc na rozgrzanym tluszczu rumieniac po obu stronach na jasnozloty kolor. Podawac, dekorujac galazkami pietruszki naciowej, plasterkami pomidorow lub z sosami: pomidorowym, grzybowym, chrzanowym.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Zupa z jarmuzu
==========

składniki:
25 dkg kosci lub miesa z koscia
25 dkg wloszczyzny bez kapusty
50 dkg jarmuzu
35 dkg ziemniakow
10 dkg smietany
2 dkg maki 
sol
1-2 zabki czosnku
1/4 l mleka

Sposob wykonania:
Kosci lub mieso umyc, nastawic do gotowania. Warzywa umyc, oczyscic, oplukac, rozdrobnic, dodac do wywaru, posolic, gotowac do miekkosci. Make wymieszac ze smietana, rozprowadzic wywarem, dodac do zupy, zagotowac. Doprawic czosnkiem roztartym z sola. Przed podaniem polaczyc z mlekiem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Zupa z jarmuzu przecierana
==================

Skladniki:
25 dkg kosci lub miesa z koscia
20 dkg wloszczyzny bez kapusty
50 dkg jarmuzu
50 dkg ziemniakow
4 dkg margaryny lub masla
3 dkg maki
10 dkg smietany
sol, cukier
1/4 l mleka
20 dkg bulki na grzanki
2 dkg margaryny lub masla

Sposob wykonania:
Kosci lub mieso umyc i nastawic do gotowania na wywar wraz z oczyszczona i umyta wloszczyzna. Jarmuz umyc, wyciac grube nerwy, obgotowac na wrzacej, osolonej wodzie (bez przykrycia). Wywar z kosci i wloszczyzny odcedzic. Na wywarze ugotowac umyte, obrane, oplukane i pokrajane w kostke ziemniaki i obgotowany, pokrajany jarmuz. Gdy warzywa beda miekkie przetrzec do wywaru. Dodac mleka, razem zagotowac. Z tluszczu i maki sporzadzic zasmazke, rozprowadzac zupa i amietana, razem zagotowac. Zupe doprawic sola i nieco cukrem. Mozna rowniez zamiast cukru dodac roztarty z sola czosnek.
Zupe te mozna rowniez zaciagnac zoltkiem i podawac z grzankami z bulki lub z zielonym groszkiem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz zasmazany
==============

Skladniki:
1 kg jarnuzu
5 dkg tluszczu
2 dkg cebuli
3 dkg maki
15 dkg smietany
sol i czosnek

Sposob wykonania:
Jarmuz oczyscic, wyciac zgrubialy srodkowy nerw, wymyc starannie,  obgotowac w osolonej wodzie bez przykrycia, odcedzic, posiekac lub zemlec. Cebule drobno pokrajac, podsmazyc na bialo na tluszczu, zasmazyc z maka; rozprowadzic wywarem i smietana, mieszajac zagotowac. Polaczyc z jarmuzem, wymieszac, zagotowac, doprawic czosnkiem roztartym z sola. Podawac jako dodatek warzywny do wielu potraw z miesa, ryb i jaj. Podobnie jak szpinak doskonale smakuje z omletem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z jajami lub kielbasa
============================

Skladniki:
 1 kg jarmuzu
 3 dkg tluszczu
 3 dkg maki
 1 1/2 szklanki mleka
 sol, cukier /czosnek/
 5 jaj lub 30 dkg kielbasy grubej
 5 dkg tluszczu do smazenia
 zielona pietruszka lub szczypior

 Sposob wykonania:
 Jarmuz przyzrzadzic jak w przepisie poprzednim, rozprowadzajac zasmazke zamiast smietana - mlekiem. Kielbase pokrajac w plastry, obsmazyc na tluszczu. Goracy jarmuz wylozyc na polmisek lub salaterke, oblozyc plastrami kielbasy lub sadzonymi jajkami, lub tez kladac na kazdy krazek kielbasy sadzone jajo, posypac drobno siekana zielenina. Podawac z ziemniakami, kasza, ryzem lub panierowanymi i smazonymi grzankami z bulki. Mozna rowniez przyrzadzony jarmuz ulozyc w naczyniu do zapiekania, uformowac otwory i w kazdy wbijac jajo, posolic, posypac tartym zoltym serem i wstawic do piekarnika do zapieczenia.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z kielbasa
=================

Skladniki:
 
1 kg jarmuzu
 6 dkg tluszczu
 8 dkg cebuli
 30 dkg kielbasy zwyczajnej lub serdelowej
 3 dkg maki
 1/2 dkg kminku
 sol, cukier /pieprz/ i kwasek cytrynowy

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, przykryc, zagotowac. Po zagotowaniu pokrywe odkryc i chwile tak gotowac, dodac kminek, sol, cukier /pieprz/. Cebule obrac, umyc, pokrajac w krazki. Z kielbasy sciagnac oslone, pokrajac w plastry, podsmazyc na czesci tluszczu wraz z cebula. Dodac do jarmuzu, razem dusic. Z reszty tluszczu i maki sporzadzic jasnozlota zasmazke, jarmuz lekko zakwasic, podprawic zasmazka i doprawic. Podawac z ziemniakami.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Opiekanki z jarmuzem
====================


zdjęcie autorskie by krista

Skladniki:
 50 dkg zasmazonego jarmuzu
 bulka paryska
 25 dkg maki
 2 jaja
 1 szklanka mleka
 15 dkg oleju

Sposob wykonania:
Z maki, jaj, mleka przygotowac ciasto, posolic. Bulke pokrajac w plastry, skropic mlekiem. Laczyc bulke po dwa plastry, przekladajac je jarmuzem zasmazonym, maczac w ciescie i smazyc na rozgrzanym oleju.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r

Autor: ajołka
Data: 2009-10-11 13:32:31

Zrobiłam przed  momentem kotleciki z jarmużu. Pychota. Przepis stary, ale jary :).

Autor: krista
Data: 2005-11-10 15:38:03



Opiekanka z jarmuzu, uzyto chleba tostowego, a do panierki same jajko.

Wyjec

2015-05-19 19:36:56
mggi63
no niestety trzeba włozyc troche wysiłku by trzymac dzieciatka w ryzach bo świat jest zwariowany.....
2015-05-19 19:38:50
dorotaibasia
tylko ze ta Zosia zna na pamiec teksty takich np piosenek od których mi uszy wiedną....a ja święta nie jestem i klnę jak szewc jak mi sie zbierze
2015-05-19 19:40:50
dorotaibasia
a jak juz jesteśmy w temacie wychowania...czy od 7 letniego dziecka nie mozna jeszcze wymagac zeby mówilo zwyczajne "dzien dobry" sasiadce, pani w przedszkolu itp?
2015-05-19 19:42:33
dorotaibasia
Basia odkad zaczeła mówic to kłaniała sie nawet obcym na spacerze mówiac "dobly" o sąsiadach, moich kolezankach i innych mniej czy bardziej znajomych nawet nie wspominając
2015-05-19 19:44:03
dorotaibasia
i dla mnie to było naturalne....az usłyszalam ze "tresuję dziecko"....
2015-05-19 19:44:04
Beata500
Dorota, dziecko siedmio;etnie, to moim zdaniem powinno miec już nawyk mówienia dzień dobry
2015-05-19 19:44:42
dorotaibasia
ręce mi opadły....
2015-05-19 19:46:30
Beata500
Dorota, rób swoje i już . Sama wiesz jak chowasz swoje dziecko i zasady wpajasz
2015-05-19 19:46:49
dorotaibasia
bo papierki nauczyłam wyrzucać do kosza....bo "dzień dobry" kazalam mówić, bo jak Basia słyszy: jak Ty ładnie wygladasz-odpowiada z usmiechem: dizękuję za komplement....
2015-05-19 19:47:51
Beata500
a kiedyś zobaczymy, która mama będzie płakać, Basi , czy Zosi
2015-05-19 19:49:16
dorotaibasia
obawiam sie ze ja...jak usłysze ze ta inna mama jest fajna bo sie nie czepia
2015-05-19 19:50:59
Beata500
pewnie usłysz , bo przyjdzie okres buntu. A po kilku latach słysz od Basi - dziekuję, miałaś racje
2015-05-19 19:51:24
Beata500
usłyszysz miało być
2015-05-19 19:51:45
dorotaibasia
no mam nadzieję:)
2015-05-19 20:02:03
Beata500
Miłej nocy! Idę cos poczytać.
2015-05-19 20:55:32
megi65
Dobranoc
2015-05-19 21:34:50
mggi63
dobranoc :-)dobp
2015-05-19 22:50:51
aggusia35
Besta500 tak do końca nie wiem co miałaś, na myśli pisząc dziwolągi. Dla jednego coś jest dziwactwem dla innego nie. Ja akurat mieszkam blisko szkół i gimnazjum i LO. I wiem jak ubierają się nastolatki. Nie widze jakiś odstęp od normy,. Każdy wiek ma swoje prawa. I w pewnym wieku młodzież lubi na siebie zwracać uwagę. U mojej córki w szkole są zasady co do stroju. I powiem Ci, że do końca nie jestem do tego przekonana.
2015-05-19 22:52:50
aggusia35
Uczenie dzieciaków szarości, kolory córki, biały, szary, różowy. Nic innego nie kupuje bo przeciez większośc czasu w szkole spędza. Szaro nudno i nie chodzi o rewię mody. Tylko taką głupią zasadę, która ciągnie się w Polsce od wieków. Najpierw fartuszki i białe ołnierzyki, później luz, a później znów jakieś uniformy.
2015-05-19 22:54:38
aggusia35
dorotabasia; nie raz od dziecka usłyszysz coś przykrego. Mamy jako rodzice chyba to wpisane. Kiedy czegoś niepozwalam, respektuje zsady jakie ustalam w domu to tak właśnie jest. Ale wiem, że to im się w zyciu zwróci.
2015-05-20 06:14:25
Dżanina Fonda
Hejka wszystkim. Ale leje... :))
2015-05-20 06:14:58
Dżanina Fonda
a najlepsze, że zaktualizowana pogoda w komórce pokazuje, że mam za oknem piękne słoneczko :D
2015-05-20 06:15:07
Dżanina Fonda
nie ma to, jak ufać technice
2015-05-20 06:15:45
Dżanina Fonda
Aggusiu, ty chyba tak niezbyt dokładnie poczytałaś o czym była mowa na wyjcu!
2015-05-20 06:58:55
megi65
dzien dobry ... w rześki poranek ... lubie takie ..
2015-05-20 06:59:29
megi65
yerba mate z miętą na dobry dzień ...
2015-05-20 07:53:02
Dżanina Fonda
dzieki, ja już strzeliłam sobie garnuch czystej (znaczy... zielonej) i teraz przechodzę na wodę :))
2015-05-20 09:16:05
Bahati
Czesc :) czytam komentarze i ...powaznie ktos soli jeszcze baklazany? Przeciez juz dawno zostaly zmodyfikowane i nie sa gorzkie. Jablka w wiekszosci tez juz nie ciemnieja bez skrapiania sokiem z cytryny. Postep moi panstwo, postep. :)
2015-05-20 09:25:59
Dżanina Fonda
Bahati, młodziutka jesteś ale może pamietasz nasze polskie ogórki, które trafiały się gorzkie jak cholera? A teraz? Mooooże jeden na 10000
2015-05-20 09:35:02
megi65
Bahati .. postęp postępem ... zerknij na ciasto ...
2015-05-20 09:35:11
megi65
http://wielkiezarcie.com/recipes/952128658310516013
2015-05-20 09:35:34
megi65
daleko im od złotawego koloru ...
2015-05-20 10:19:21
Bahati
Zalezy od odmiany, te niemodyfikowane jablka chyba jednak zdrowsze
2015-05-20 10:19:26
Bahati
Ale trudno juz takie kupic
2015-05-20 11:10:13
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-20 11:34:23
mggi63
dzień dobry :)
2015-05-20 11:35:05
mggi63
ja to juz nie wiem co modyfikowane a co nie....oszukują wszędzie :/
2015-05-20 11:55:18
Dżanina Fonda
więc najlepiej się tym nie przejmować :)
2015-05-20 11:57:34
Gluba666
dokładnie tak jak piszesz Dżanino :)
2015-05-20 12:20:58
Beata500
Witam.
2015-05-20 12:21:26
Beata500
Tak ładnie u mnie pada deszczyk majowy.
2015-05-20 12:22:40
Beata500
megi, powiem Ci ,że ja chyba bym się nie przejmowała kolorem tych jabłek w szarlotce.
2015-05-20 12:24:37
Beata500
A teraz , o tej porze roku, to nawet jak jabłko wygląda ppieknie, to nie wiadomo jaki jest środek. Psują sie od środka. Tak już bedzie dopóki nie będzie tegorocznych.
2015-05-20 12:30:01
mggi63
masz rację Beatko :)
2015-05-20 12:30:29
mggi63
teraz jabłka nie maja żadnej wartosci....stare są już....
2015-05-20 12:33:12
Beata500
mggi, a niektóre takie piekne z wyglądu
2015-05-20 12:40:54
mggi63
fakt....
2015-05-21 05:40:41
Dżanina Fonda
Witajcie deszczowo :)
2015-05-21 06:29:04
megi65
a ja śłonecznie mówię dzień dobry ..
2015-05-21 07:37:03
aggusia35
Dzień dobry Megi :)
2015-05-21 08:50:18
mggi63
dzień dobry :)
2015-05-21 08:51:10
mggi63
pogoda sie popsuła....tylko 15 stopni i popaduje....migrenka mnie obusziła o 4 godzinie wrrrrr......
2015-05-21 09:36:59
iwciaG
doberek:))
2015-05-21 10:55:13
megi65
a ja lekko spocona wróciłam rowerkiem z targu ..
2015-05-21 10:55:37
megi65
miłam tylko po rabarbar ...a zrobił sie pełen kosz ...
2015-05-21 11:26:51
Bahati
Ziiimno... Biedni turysci. :)
2015-05-21 11:28:05
Bahati
Targ zaliczony. Brzoskwinie, morele, czeresnie...mrrr uwielbiam. Wszystko lokalne. Przeplacilam za pomidory, ale do najlepszej na swiecie mozzarellli warto bylo.
2015-05-21 11:30:41
Lea2
Dzień dobry :)
2015-05-21 11:32:04
Lea2
Bahatek, tak pozytywnie zazdraszczam Ci tamtejszego targu z wszelakimi owockami i warzywkami... :)
2015-05-21 11:41:29
Dżanina Fonda
eeeee.... na pewno z robakami te owoce... :D
2015-05-21 11:42:40
Bahati
Uwielbiam czwartki :) prezbcaly tydzien sa tylko dwa stoiska a w czwartek cale mnistwo. Swieze warzywa, owoce, ryby, sery...
2015-05-21 11:47:14
Lea2
Dżaninko, robaczki też pożywne, to dodatkowy atut... :))
2015-05-21 11:56:39
mggi63
bleeee.....
2015-05-21 11:57:45
mggi63
megi oj niedobrze,że spocona wróciłas....znaczy kondycja szwankuje
2015-05-21 11:59:58
Bahati
Czyste bialko :) ryska juz wszamala pol kilo czeresni, uwielbia. Pierwsze w tym roku. Truskawki ciagle w szalonej cenie i bylejakie
2015-05-21 12:01:03
Bahati
Bede miala meza w domu przez cale dwa dni, swieto po prostu. Awansowal na szefa grupy i od razu lepiej.
2015-05-21 12:04:17
mggi63
wooow ! :)
2015-05-21 12:04:31
mggi63
to musisz sie przestawić:)
2015-05-21 12:05:21
Bahati
I jak tu nie byc frutarianka... ;)
2015-05-21 12:05:46
Bahati
Najbardziej mi sie podoba, ze marchewki, selery, natka, bazylia itp sa za darmo
2015-05-21 12:06:21
Bahati
Wiec co stoisko to wiazka i tym sposobem nie kupilam juz takich dodatkow od 2 lat :)
2015-05-21 12:06:21
Lea2
Bahatek, to super, gratuluję..., to teraz trochę więcej czasu będziecie spędzać razem... :)
2015-05-21 12:07:31
Bahati
Niewiadomo, zaraz konczy sie praca w Neapolu, zobaczymy, czy dalej na miejscu czy Mediolan
2015-05-21 12:10:04
Bahati
Wraca jutro wieczorem i jedzie w poniedzialek o 4 rano. To najdluzszy czas spedzony w domu od kilku miesiecy. Kupilam mu w nagrode dwie pary spodni, tshirt, gacie i skarpety, bo wczoraj adwokat mnie zmusil i posprzatalam mezowska czesc szafy. Adwokat sie wykonczyl, dzis robie nowy.
2015-05-21 12:19:16
Lea2
Mniam, uwielbiam adwokata...
2015-05-21 12:24:34
Lea2
zakupiłam 700 ml wódki i teraz zastanawiam się do czego jej użyć, bo mam kilka opcji, czy do materiału zielarskiego, czy nalewki lub likieru, ot i jest zagwostka... :)
2015-05-21 12:39:18
Bahati
Na fb wrzucilam latwy przepis :) zaraz zrobie podwojna porcje, pol z kawa, pol normalnie
2015-05-21 12:40:01
Bahati
U nas wlasnie tez stala bez sensu wodka, to juz nie stoi. :)
2015-05-21 12:43:15
Lea2
Fajnie, to trzeba będzie wykorzystać...:)
2015-05-21 12:43:43
Dżanina Fonda
Bahati! One nie są za darmo! Tak tylko usprawiedliwiasz to, co robisz! :((((
2015-05-21 12:44:31
megi65
:) u mnie zawsze % ma sens :DD
2015-05-21 12:44:44
megi65
ale nie o tym ... po drzemce juz ok ..
2015-05-21 12:45:10
megi65
Lea .. nasza koleżanka robi świetny adwokacik .. zawsze flaszeczke podrzuci dla mnie...
2015-05-21 12:46:36
megi65
Basiu .. zerknęłam na Soopt .. a tam słonko na molo .. nie tak żle ..
2015-05-21 12:46:49
megi65
zmykam .. pazur robić i ''się'' :DD
2015-05-21 12:53:01
Bahati
U mnie wodka tylko kulinarnie wykorzystywana, za duzo ciekawych trunkow innego rodzaju do testowania :) no i glownie do obiadu/ kolacji ewentualnie wspolnych wieczorow z M na kanapie i relaksacji ;)
2015-05-21 12:53:33
Bahati
Adwokata zrobilam do ciasta, ale wychlalam i musze znow zrobic :)
2015-05-21 12:54:38
Bahati
Obiad dzis za darmo droga Dzani. Odori w sosie z passata co zalegala i woda zrodlana co to z fontany dzieci przyniosly. :) makaron w sumie tez prawie darmowy, Barilla 1 kg za 60 centow :)
2015-05-21 12:55:09
Bahati
I sie na buty zaoszczedzi. Zwlaszcza, ze kupilam dwie pary ostatnio i sukienke przez przypadek.
2015-05-21 12:56:15
Lea2
meguś, to masz świeżą dostawę adwokaciku...:)
2015-05-21 13:01:27
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-21 13:04:22
Dżanina Fonda
B - :)))))
2015-05-21 13:16:55
Bahati
Uznalam, ze moja rodzina ubiera sie jak lumpy i postanowilam nie pytac ich o zdanie
2015-05-21 13:17:11
Bahati
Kupuje co mi sie dla nich podoba, im jest itak wszystko jedno
2015-05-21 13:17:49
Bahati
Co jest dosc dziwne, bo mlode powinny sie juz interesowac moda, a one tylko ksiazki, ksiazki...
2015-05-21 13:29:42
Lea2
Miłego dzionka, idę coś w domu i ogrodzie ogarnąć... :)
2015-05-21 13:31:59
Dżanina Fonda
B - bo są zepsute do szpiku kości! Nie bój żaby, moja też tak miała... przeszło.
2015-05-21 13:33:37
Bahati
Tez mysle, ze sa zepsute... :)
2015-05-21 20:46:24
anrubi
Ta, do śpiku kości ;)
2015-05-21 20:49:12
anrubi
Megi, odwapniłam ekspres i te kawowe krążki zlatują jakieś rozlazłe, nasączone wodą, czemu to?
2015-05-21 20:50:29
anrubi
Rodzaj kawy czy co? Młynek?
2015-05-21 20:51:32
anrubi
Jak często odwapniasz?
2015-05-21 21:11:24
megi65
an .. ja nigdy taka nie mam..
2015-05-21 21:11:53
megi65
an ..... mąz pyta czt=ym odwapniłaś ?
2015-05-21 21:13:16
megi65
jestem z doskoku .... teraz ja odwapniam się ...
2015-05-21 21:15:03
anrubi
ecodecalk, typowy do delonghi
2015-05-21 21:15:14
janeczka669
dobry wieczór:)
2015-05-21 21:18:44
anrubi
Do pojemnika z wodą to wlać ten odkamieniacz i włączyć ekspres czy nie?
2015-05-21 21:42:34
anrubi
Napiszę PW
2015-05-21 21:52:18
megi65
an ... jutro mąż odpisze . :)))
2015-05-21 21:52:24
megi65
Jasiu post ...
2015-05-21 21:52:33
megi65
dobranoc .....
2015-05-21 22:31:23
Basialis
Wszystkich serdecznie pozdrawiam.Madziu, informuje ze Sopocie jest zimno,leje i pizdzi.Dobrze ze wzielam kozaki i zimowe kurtki. Smugglerek nas ogrzewa, buziaczki
2015-05-22 06:45:40
megi65
dzien dobry ....
2015-05-22 06:46:03
megi65
ooo ja dzisiaj pierwsza zaczynam dzień ?
2015-05-22 06:46:36
megi65
Dżani, mggi ... macie urlopy ?
2015-05-22 07:15:51
megi65
Basiu ... widzę molo spockie ...a tam pięknie słoniecznie ....
2015-05-22 07:16:03
megi65
no to masz dobrą pogodę .. :DD
2015-05-22 07:54:28
mggi63
dzień dobry:)
2015-05-22 07:54:34
mggi63
pada bleeeee
2015-05-22 07:56:10
mggi63
ja na urlop ide na przełomie maja i czerwca bo mam rehabilitacje a potem sierpień-wrzesień wyjezdzamy na wywczasy :D (czyt.turnus rehabilitacyjny )
2015-05-22 07:56:35
mggi63
oj bede na molo....bede a jakże....nie ominę :)
2015-05-22 07:56:43
mggi63
aby nie padało .....
2015-05-22 07:57:16
mggi63
grzej miejsce Basiu bo tam bede :)
2015-05-22 08:10:29
Dżanina Fonda
Posłusznie melduję, że jestem. I chciałabym sie napić gorącej herbatki. Ma ktoś zrobioną?
2015-05-22 08:34:48
mggi63
proszę bardzo częstuj się :)
2015-05-22 10:25:01
megi65
gorącej .. ?? ja poprosze czerwoną lub zieloną ..
2015-05-22 10:29:25
iwciaG
doberek:))
2015-05-22 11:08:51
mggi63
oj o tej porze to juz zimna....zaraz zrobię drugą :)
2015-05-22 11:18:02
iwciaG
rabarbaros kupiony, ciasto na ślimaczki Megusiowe rośnie....
2015-05-22 11:18:48
iwciaG
...syna ze szkoły dziś kolega przywozi, po drożdzówkach koszenie trawiszcza jeszcze i można ,,łikendować"
2015-05-22 11:20:42
Beata500
witam
2015-05-22 11:22:53
iwciaG
:D
2015-05-22 11:24:53
Beata500
anrubi, przeczytaj dokładnie instrukcję obsługi . Oprócz odwapniania , przynajmniej w moim Saeco trzeba czyścić raz na jakiś czas blok zaparzający.
2015-05-22 11:26:27
Beata500
w moim poprzednim Saeco nic mi się nie działo, wysiadł po 8 lub 9 latach i to był jego koniec. W obecnym mam ten sam problem co Ty.
2015-05-22 12:10:12
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-05-22 13:14:47
anrubi
Witam majowo z Polski :)
2015-05-22 13:19:20
kaki1020
witam,
2015-05-22 13:19:54
kaki1020
mam pytanie, po zmianach - nie widzę opcji do wydrukowania przepisu - pomoze ktoś?
2015-05-22 13:20:51
anrubi
Beata, bardzo dbam o sprzęt, raz w miesiącu obowiazkowe czyszczenie. Wszystko było OK, po odwapnieniu te kawowe krązki zaczęły się roazpadać...
2015-05-22 13:22:37
anrubi
Znalazłam stonkę elektroda.pl i tam jest mnóstwo porad DELONGHI...
2015-05-22 14:07:34
Dżanina Fonda
Kaki, musisz pstryknąć Ctrl+P i wydrukować stronę
2015-05-22 15:23:53
megi65
zapiekanka w ekspresowym tempie w piekarniku .....
2015-05-22 15:24:11
megi65
to wina pana notariusza ... ze tyle zabrała mi czasu ..
2015-05-22 15:24:41
megi65
ale z przyjemnym kultruralnym człowiekiem to można ... czas mitrężyć .. :DD
2015-05-22 15:27:07
megi65
liczę na to ,ze korki na miescie męża zatrzymają i .. zapiekanka załapie fason ..
2015-05-22 15:56:04
Beata500
an, ja też dbam o sprzet . Mimo to , krążki też mi się rozpadają. W poprzednim nic takiego nie miało miejsca. Gdzieś woda się dostaje. Dawałam do serwisu i niby wszystko jest ok. Jak umyje ten blok zaparzający jest lepiej, ale na krótko.
2015-05-22 18:41:20
megi65
a ja sprawdziłam ... krążki jak z betonu ... wyciśnięte ..
2015-05-22 18:41:46
megi65
łyk kawy i spadam .... ciacho z truskawkami pora spłodzić ..
2015-05-22 18:46:58
Beata500
megi, w moim poprzednim też tak miałam, do samego konca jego żywotności. Teraz trafiłam na moim zdaniem bubel . Kawa jest ok, ale wymaga mojej wiekszej uwagi, a i tak według mnie poprzedni był lepszy.
    megi65: ale z przyjemnym kultruralnym człowiekiem to można ... czas mitrężyć .. :DD
    megi65: liczę na to ,ze korki na miescie męża zatrzymają i .. zapiekanka załapie fason ..
    Beata500: an, ja też dbam o sprzet . Mimo to , krążki też mi się rozpadają. W poprzednim nic takiego nie miało miejsca. Gdzieś woda się dostaje. Dawałam do serwisu i niby wszystko jest ok. Jak umyje ten blok zaparzający jest lepiej, ale na krótko.
    megi65: a ja sprawdziłam ... krążki jak z betonu ... wyciśnięte ..
    megi65: łyk kawy i spadam .... ciacho z truskawkami pora spłodzić ..
    Beata500: megi, w moim poprzednim też tak miałam, do samego konca jego żywotności. Teraz trafiłam na moim zdaniem bubel . Kawa jest ok, ale wymaga mojej wiekszej uwagi, a i tak według mnie poprzedni był lepszy.

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63792 przepisów
1212 artykułów
261278 opinii
535672 wypowiedzi na forum
142611 zdjęć
70355 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij