Jesteś tutaj: / / / Jarmuż co z niego mozna zrobic

Forum

Jarmuż co z niego mozna zrobic

Autor: asiulkak
Data: 2005-08-02 21:47:38

Witam dostałam jarmuż i nie mam pojecia co z niego mozna zrobic moze ktoś juz to mial ja mam to po raz pierwszy

Autor: ekkore
Data: 2005-08-03 06:43:50

To bardzo podobne do brokuł, tyle, że brokuły są zbite (jak kalafior), a jarmuż na osobnych łodyżkach. O różnicy dowiedziałam się od siostry - u nas jedno i drugie sprzedawane jest jako brokuły tylko innej odmiany. Dla mnie najlepsze to ugotować na parze i podawać z bułką tartą na masełku. Albo z sosem serowym (ale tego nie robiłam, a jedynie jadłam).

Autor: klio
Data: 2005-08-03 09:32:15

Moja mama dodawała do zup tak jak piertuszke zielona, pore itp

Klio
~(*_*)~

Autor: klarax
Data: 2005-08-03 10:06:59

Na jarmuż (w Niemczech znany jako Gaertnerkohl albo Gruenkohl) jest jeszcze za wcześnie.
Niezwykle popularny w północnych Niemczech Kohl mit Pinkel - jak znajdę trochę czasu napiszę przepis, ale do sezonu jeszcze dużo czasu.
Ja używam jarmużu do portugalskiej Caldo verde, jako zastępstwa galega, portugalskiej odmiany kapusty bezgłownej.

Data: 2005-08-03 11:53:05

1.surówka-25 dag jarmużu,2 marchewki,2 jabłka,1ogórek kiszony,1 por (tylko biala część),sos:3 łyzki oleju,1łyzka musztardy,sok z cytryny,sól,cukier
Jarmuz posiekac,reszte zetrzeć na tarce,wymiszac.
2.Jarmuż-purre-60 dag jarmużu,2 łyżki oleju,2 zabki czosnku,pół szklanki smietany,1 łyżka mąki,sół,cukier,słodka papryka w proszku,3łyzki natki pietruszki,2 łyżki startego żółtego sera.
Jarmuz ugotowacw niewielkiej ilosci wody,odcedzic,zmiksowaćDalej wiadomo.

Autor: bahus
Data: 2005-08-03 12:15:47

Jarmuż o tej porze roku jest jeszcze niedobry. Zbiera się go późną jesienią (najlepiej po pierwszych przymrozkach). W Polsce jest to warzywo mało popularne. Moja mama kiedyś robiła z pęczakiem, spytam o przepis.
Bahus

Autor: krista
Data: 2005-08-03 17:21:26

Po raz pierwszy, z jarmuzem spotkalam sie na cmentarzu, rosl sobie na grobie, jako roslina dekoracyjna, i naprawde prezentowal sie wspaniale. Wiele o jarmuzu mozna znalesc w malej ksiazeczce H.Fajkowskiej i K.Wolfowej "Warzywa malo znane", ja mam dosc stare wydanie, bo z 1978r, i zdjecia sa czarno-biale. Jest tam kilka przepisow na surowke, salatke, zupe oraz z kielbasa, jablkami, marchwia, jest nawet budyn i kotlety. Jak ktos jest zainteresowany, to moge wpisac.

Autor: ulak
Data: 2005-08-03 18:10:38

Jarmuż jest najlepszy, gdy trochę przemarznie.Ale ja używam go już teraz. Mam fajny przepis na przystawkę do drugiego dania:

Liście jarmużu ugotować do miękkości.Wyjąć z wody, posiekać ( gruby środkowy nerw wyciąć ) drobno. Marchew ( 2-3 szt ) zetrzeć na tarce, posiekać cebulkę ( 1 większa) i zmieszać z jarmużem w rondelku. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę i roztopić, wsypać 1 łyżke mąki, wymieszać z jarmużem, podlać kilkoma łyżkami rosołu i razem dusić.

Autor: asiulkak
Data: 2005-08-05 21:57:25

dziekuje wszytkim za podpowiedzi a do Kristy ma prosbe zeby podala te przepisy co ma jeszcze raz dzieki

Autor: krista
Data: 2005-08-06 00:50:02

Przepisy wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Surowka z jarmuzu
============

Skladniki:
30 dkg mlodego jarmuzu
15 dkg ogorka swiezego lub kwaszonego
15 dkg kwasnych jablek
10 dkg smietany
sol, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo winny i zielony koper

Sposob wykonania:
Mlode liscie jarmuzu starannie wymyc, odciac i odrzucic ogonki kisciowe i grube nerwy, liscie drobno poszatkowac. Ogorki i jablka umyc, obrac, zetrzec w paski na tarce do warzyw, skropic kwaskiem. Koper oplukac, posiekac. Wszystko polaczyc. Smietane doprawic sola i cukrem, razem wymieszac.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Surowka z jarmuzu mieszana
==================

Skladniki
25 dkg mlodego jarmuzu
15 dkg marchwi
5 dkg porow
10 dkg ogorka kwaszonego
10 dkg kwasnych jablek
1 lyzeczka musztardy
3 dkg oleju lub oliwy
sol, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo ocet winny

Sposob wykonania:
Wszystkie warzywa umyc,oczyscic, rozdrobnic, lekko zakwasic. Musztarde rozetrzec, dodajac po trochu oleju, doprawic sola i cukrem, wymieszac z surowka.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Salatka z jarmuzu
===========

składniki:
50 dkg jarmuzu
5 dkg cebuli
10 dkg ogorkow kwaszonych
10 dkg pomidorow
10 dkg jablek
10 dkg smietany
2 jajka
sol, cukier, sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ocet winny

Sposob wykonania
Umyte starannie i obrane z ogonkow i grubych nerwow liscie jarmuzu wrzucic na wrzaca, osolona wode i na pol ugotowac. Odcedzic, grubo poszatkowac. Jaja umyc, ugotowac na twardo, obrac ze skorupki i pokrajac w kostke. Cebule drobno pokrajac. Jablka umyc i zetrzec wraz z ogorkami na grubej tarce. Pomidory pokrajac w czastki. Wszystko polaczyc. lekko zakwasic. Smietane doprawic sola, cukrem, wymieszac z salata. Wylozyc na salaterke, posypac po wierzchu pokrajanymi jajkami.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z jablkami lub pomidorami
==========================

Skladniki:
75 dkg jarmuzu
30 dkg kwasnych jablek lub pomidorow
5 dkg margaryny
2 dkg tartej bulki
sol, cukier i zielona pietruszka

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, wlozyc do garnka, podlac niewielka iloscia wrzacej wody, dodac tluszczu i soli, dusic do miekkosci. Pod koniec duszenia dodac umyte jablka starte w paski na tarce jarzynowej. Potrawe odparowac, posypac tarta bulka, doprawic sola i cukrem, zagotowac. Podawac posypujac zielona pietruszka drobno posiekana.
Zamiast jablek mozna dodawac uduszone i przetarte pomidory lub koncentrat pomidorowy, stosujac wtedy do duszenia zamiast margaryny - slonine.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z marchwia
===============

Skladniki:
50 dkg jarmuzu
40 dkg marchwi
5 dkg wedzonej sloniny
5 dkg maki
1 szklanka mleka
sol i cukier

Sposob wykonania:
Oczyszczona i umyta marchew zetrzec na tarce jarzynowej, dodac troche tluszczu, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, lekko pocukrzyc i udusic. Jarmuz obgotowac we wrzacej, osolonej wodzie, odcedzic, posiekac. Ze sloniny i maki sporzadzic biala zasmazke, rozprowadzic mlekiem, mieszajac zagotowac. Do sosu dodac jarmuz i marchew, doprawic sola, cukrem i mieszajac zagotowac.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz mieszany
==============

skladniki
:
50 dkg jarmuzu
20 dkg marchwi
10 dkg selera
5 dkg pietruszki
5 dkg porow
5 dkg wedzonego boczku
2 dkg maki
3 dkg tluszczu
sol, cukier, wywar

Sposob wykonania:
Oczyszczony i wymyty jarmuz poszatkowac. Warzywa korzeniowe umyc, oczyscic, oplukac, zetrzec na tarce jarzynowej, por pokrajac w plasterki, polaczyc z jarmuzem, dodac pokrojanego i stopionego boczku wedzonego, podlac wywarem z kosci i dusic pod przykryciem. Z maki i tluszczu sporzadzic zasmazke, polaczyc z potrawa, zagotowac i doprawic.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Budyn z jarmuzu
==============

Skladniki:
75 dkg jarmuzu
sol
10 dkg bulki czzerstwej
mleko do namozenia
5 dkg margaryny lub masla
4 jaja
sol, cukier, czosnek
tluszcz i tarta bulka do wysypania formy
5 dkg boczku wedzonego do polania

Sposob wykonania:
Oczyszczony i umyty jarmuz obgotowac bez przykrycia we wrzacej, osolonej wodzie, az da sie rozetrzec w palcach,odcedzic, odcisnac. Bulke namoczyc w mleku. Forme budyniowa wysmarowac tluszczem, wysypac tarta bulka, nastwic wode do gotowania budyniu. Jarmuz posiekac lub zemlec wraz z odcisnieta bulka.
Tluszcz rozetrzec w misce dodajac po 1 zoltku, polaczyc z bulka i jarmuzem, doprawic sola, cukrem /czosnkiem/. Starannie rozetrzec, ubic piane, wymieszac z masa. Mase budyniowa wylozyc do formy, wstawic do garnka z wrzaca woda, przykryc, gotowac okolo 3/4 godziny. Budyn wyjac na okragly polmisek, polac stopionym boczkiem wraz ze skwarkami. O ile nie ma formy budyniowej, przygotowana mase mozna wlozyc do garnka, wysmarowanego tluszczem i wysypanego tarta bulka, przykryc szczelnie pokrywka, garnek wstawic do wiekszego naczynia z wrzaca woda, tak, aby woda siegala do wysokosci masy budyniowej w mniejszym naczyniu. Przykryc pokrywka i gotowac. Mase budyniowa mozna rowniez zapiekac w piekarniku w ogniotrwalym naczyniu lub w prodizu. Przed zapiekaniem nalezy ja posypac tartym serem i oblozyc kawalkami margaryny lub masla.
Budyn lub zapiekanke mozna rowniez podawac z sosem np. pomidorowym.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Kotlety z jarmuzu
==============

Skladniki:
1,20 kg jarmuzu
10 dkg czerstwej bulki
1/2 szklanki mleka
3 dkg tluszczu
5 dkg cebuli
2 jaja
sol, pieprz
8 dkg tartej bulki
8-10 dkg tluszczu do smazenia
zielona pietruszka

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, obgotowac bez przykrycia we wrzacej wodzie, odcedzic, ostudzic, mocno odcisnac w woreczku lub sciereczce uprzednio sparzonej. Bulke namoczyc w mleku, odcisnac. Cebule pokrajac w drobna kosteczke i zrumienic na tluszczu. Jarmuz, cebule, bulke zemlec w maszynce, dodac jaja, sol, pieprz i o ile masa jest zbyt wilgotna - 2 lyzki tartej bulki, starannie wyrobic. Formowac nieduze owalne lub okragle kotleciki, obtaczajac je w tartej bulce. Smazyc na rozgrzanym tluszczu rumieniac po obu stronach na jasnozloty kolor. Podawac, dekorujac galazkami pietruszki naciowej, plasterkami pomidorow lub z sosami: pomidorowym, grzybowym, chrzanowym.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Zupa z jarmuzu
==========

składniki:
25 dkg kosci lub miesa z koscia
25 dkg wloszczyzny bez kapusty
50 dkg jarmuzu
35 dkg ziemniakow
10 dkg smietany
2 dkg maki
sol
1-2 zabki czosnku
1/4 l mleka

Sposob wykonania:
Kosci lub mieso umyc, nastawic do gotowania. Warzywa umyc, oczyscic, oplukac, rozdrobnic, dodac do wywaru, posolic, gotowac do miekkosci. Make wymieszac ze smietana, rozprowadzic wywarem, dodac do zupy, zagotowac. Doprawic czosnkiem roztartym z sola. Przed podaniem polaczyc z mlekiem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Zupa z jarmuzu przecierana
==================

Skladniki:
25 dkg kosci lub miesa z koscia
20 dkg wloszczyzny bez kapusty
50 dkg jarmuzu
50 dkg ziemniakow
4 dkg margaryny lub masla
3 dkg maki
10 dkg smietany
sol, cukier
1/4 l mleka
20 dkg bulki na grzanki
2 dkg margaryny lub masla

Sposob wykonania:
Kosci lub mieso umyc i nastawic do gotowania na wywar wraz z oczyszczona i umyta wloszczyzna. Jarmuz umyc, wyciac grube nerwy, obgotowac na wrzacej, osolonej wodzie (bez przykrycia). Wywar z kosci i wloszczyzny odcedzic. Na wywarze ugotowac umyte, obrane, oplukane i pokrajane w kostke ziemniaki i obgotowany, pokrajany jarmuz. Gdy warzywa beda miekkie przetrzec do wywaru. Dodac mleka, razem zagotowac. Z tluszczu i maki sporzadzic zasmazke, rozprowadzac zupa i amietana, razem zagotowac. Zupe doprawic sola i nieco cukrem. Mozna rowniez zamiast cukru dodac roztarty z sola czosnek.
Zupe te mozna rowniez zaciagnac zoltkiem i podawac z grzankami z bulki lub z zielonym groszkiem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz zasmazany
==============

Skladniki:
1 kg jarnuzu
5 dkg tluszczu
2 dkg cebuli
3 dkg maki
15 dkg smietany
sol i czosnek

Sposob wykonania:
Jarmuz oczyscic, wyciac zgrubialy srodkowy nerw, wymyc starannie, obgotowac w osolonej wodzie bez przykrycia, odcedzic, posiekac lub zemlec. Cebule drobno pokrajac, podsmazyc na bialo na tluszczu, zasmazyc z maka; rozprowadzic wywarem i smietana, mieszajac zagotowac. Polaczyc z jarmuzem, wymieszac, zagotowac, doprawic czosnkiem roztartym z sola. Podawac jako dodatek warzywny do wielu potraw z miesa, ryb i jaj. Podobnie jak szpinak doskonale smakuje z omletem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z jajami lub kielbasa
============================

Skladniki:
1 kg jarmuzu
3 dkg tluszczu
3 dkg maki
1 1/2 szklanki mleka
sol, cukier /czosnek/
5 jaj lub 30 dkg kielbasy grubej
5 dkg tluszczu do smazenia
zielona pietruszka lub szczypior

Sposob wykonania:
Jarmuz przyzrzadzic jak w przepisie poprzednim, rozprowadzajac zasmazke zamiast smietana - mlekiem. Kielbase pokrajac w plastry, obsmazyc na tluszczu. Goracy jarmuz wylozyc na polmisek lub salaterke, oblozyc plastrami kielbasy lub sadzonymi jajkami, lub tez kladac na kazdy krazek kielbasy sadzone jajo, posypac drobno siekana zielenina. Podawac z ziemniakami, kasza, ryzem lub panierowanymi i smazonymi grzankami z bulki. Mozna rowniez przyrzadzony jarmuz ulozyc w naczyniu do zapiekania, uformowac otwory i w kazdy wbijac jajo, posolic, posypac tartym zoltym serem i wstawic do piekarnika do zapieczenia.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z kielbasa
=================

Skladniki:
1 kg jarmuzu
6 dkg tluszczu
8 dkg cebuli
30 dkg kielbasy zwyczajnej lub serdelowej
3 dkg maki
1/2 dkg kminku
sol, cukier /pieprz/ i kwasek cytrynowy

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, przykryc, zagotowac. Po zagotowaniu pokrywe odkryc i chwile tak gotowac, dodac kminek, sol, cukier /pieprz/. Cebule obrac, umyc, pokrajac w krazki. Z kielbasy sciagnac oslone, pokrajac w plastry, podsmazyc na czesci tluszczu wraz z cebula. Dodac do jarmuzu, razem dusic. Z reszty tluszczu i maki sporzadzic jasnozlota zasmazke, jarmuz lekko zakwasic, podprawic zasmazka i doprawic. Podawac z ziemniakami.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Opiekanki z jarmuzem
====================


zdjęcie autorskie by krista

Skladniki:
50 dkg zasmazonego jarmuzu
bulka paryska
25 dkg maki
2 jaja
1 szklanka mleka
15 dkg oleju

Sposob wykonania:
Z maki, jaj, mleka przygotowac ciasto, posolic. Bulke pokrajac w plastry, skropic mlekiem. Laczyc bulke po dwa plastry, przekladajac je jarmuzem zasmazonym, maczac w ciescie i smazyc na rozgrzanym oleju.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r

Autor: ajołka
Data: 2009-10-11 13:32:31

Zrobiłam przed momentem kotleciki z jarmużu. Pychota. Przepis stary, ale jary :).

Autor: krista
Data: 2005-11-10 15:38:03



Opiekanka z jarmuzu, uzyto chleba tostowego, a do panierki same jajko.

Wyjec

2016-05-29 19:36:25
iwciaG
no kochana uważaj, bo zaraz będzie mało poprawne ,,politycznie" tak zdrabniać, jak My to lubimy ;))
2016-05-29 19:50:17
megi65
iwciu a masz kawalątek drodżakowego lub tartaros z truskawkos .. :DD
2016-05-29 19:51:27
megi65
as a moze ty masz olejowe - owocowe ..
2016-05-29 19:58:02
iwciaG
no Cholibka ni mam......nico ;)
2016-05-29 19:58:35
iwciaG
po ostatnim zakalczyku nie chciało mi się piec kolejnego.....:(
2016-05-29 20:00:25
as
nie mam nic
2016-05-29 20:00:53
as
dziś kupiliśmy sobie bardzo duże lody.
2016-05-29 20:01:05
as
i zjedliśmy
2016-05-29 20:02:13
iwett
iwcia a tak a propo ostatnich tematów zdrobnieniowych .........czy Twój syn ma na imię Bubuś ? Bo chyba jakoś nie ma w kalendarzu?
2016-05-29 20:05:12
iwciaG
nie ma w kalendarzu.....hmmm? Ale najważniejsze, że ja mam.....póki co zawsze przy serduchu :DD
2016-05-29 20:06:13
mggi63
:)
2016-05-29 20:07:17
mggi63
as uważam,ze prawidłowo postapiliscie :)
2016-05-29 20:07:22
iwciaG
właśnie moi panowie odpoczywają po intensywnym dniu rowerowym, oglądając kolejną część ,,Włądcy Pierścieni".....
2016-05-29 20:17:10
Bahati
A ja tluke potwory w Diablo z M. Jutro kolejny wyjazd go czeka, na 3 dni tylko na szczescie. Wiec poki mozemy bawimy sie dobrze przy winie, krakersach i xboxie. :)
2016-05-29 20:17:37
mggi63
znaczy energi spozytkowana :)
2016-05-29 20:17:46
mggi63
energia
2016-05-29 20:51:13
iwciaG
ja właśnie ,,wykończyłam" drugą lampkę szampana :DD
2016-05-29 21:02:50
Lea2
a ja też zapodałam sobie czerwone winko... :D
2016-05-29 21:05:51
megi65
as czyli pudełko 1 kg ... tak ?
2016-05-29 21:05:59
megi65
czy 2.5 literka .. ?
2016-05-29 21:06:39
as
5 lodów po 480 gram
2016-05-29 21:07:57
as
a może to ml były? Nie wiem
2016-05-29 21:09:12
ekkore
hej
2016-05-29 21:09:39
ekkore
dupsko wymoczone razem z kosciami
2016-05-29 21:11:33
ekkore
wodny park rozrywki w deszczu ma trochę zalet
2016-05-29 21:12:31
ekkore
przede wszystkim dużo mniej ludzi w kolejce do każdej atrakcji. wyjezdzilismy się za wszystkie czasy
2016-05-29 21:14:55
ekkore
Ale jako, że tropikalna burza, nadeszła wcześniej niż zapowiadano, po 14 wykorzystaliśmy kolejną przerwę między nawalnicami i ewakuowalismy się
2016-05-29 21:17:09
ekkore
ledwie żyję, tyle razy pod górę. ..no ale żeby zjechać trzeba się wdrapac...wczoraj pod tym względem było spokojniej, dużo więcej czasu w kolejkach, przesuwanie się po jednym stopniu.
2016-05-29 21:18:25
megi65
czerwone wino ..... dziękuję migrena murowana ...
2016-05-29 21:18:34
Lea2
to fajne były wrażenia... :)
2016-05-29 21:18:45
megi65
ekkore .. oj wypiczynek męczy , męczy .. :))M
2016-05-29 21:20:17
megi65
hmm .. wypoczynek .. :))
2016-05-29 21:21:39
Lea2
meguś, ale tylko jedna lampeczka, żeby postawić się na nogi albo na głowę.. :))
2016-05-29 21:24:09
Lea2
meguś, ale ja nie wiem, komu się tu język plącze, lepiej przyznaj się, co tam dobrego chowasz w barku i po kryjomu hlustasz... :))
2016-05-29 21:25:50
Lea2
a raczej chlustasz, bo ja jak widać, coś nie coś już chlapnęłam... :))
2016-05-29 21:37:28
ekkore
a ja zakupiłam wino na drogę, w wersji turystycznej, ale zostało w domu
2016-05-29 21:38:14
ekkore
w lokalu się nie napijesz, bo wszędzie samochodem, a sama nie lubię pić
2016-05-29 21:38:51
ekkore
a mnie się by po tych atrakcjach by się napilo...
2016-05-29 21:40:43
ekkore
i co z tego, że nawet teraz mamy lokale w zasięgu buta, nawet plan był na dzisiaj, ale ilość deszczu spadające z nieba nie pozwala na spacer
2016-05-29 21:45:43
Lea2
Niestety, w strugach deszczu nie da się chodzić...
2016-05-29 21:45:55
iwciaG
idę poczytać do poduszki.......dobrej nocki:))
2016-05-29 21:47:25
Lea2
Miłych snów Iwciu :))
2016-05-29 22:54:52
megi65
Lea ...akurat byłam bez % .... bo czekła mnie jeszcze jazda autkiem ...
2016-05-29 22:55:37
megi65
nie ma takiej opcji .... % i auto ...
2016-05-29 22:55:46
megi65
Dobrej nocy Wam .. :))
2016-05-29 23:11:58
megi65
aaa Jasiu .. post .... ))
2016-05-30 00:03:53
Lea2
Dobranoc :)
2016-05-30 01:52:23
ekkore
w stanach promilaz wysoki, bo aż 0.8. Ale alkohol i samochód nie idą w parze
2016-05-30 01:59:47
ekkore
ja w swoim życiu raz prowadziłam po alkoholu. pojechałam do koleżanki, obie przeziebione, leczylysmy się domową cytrynowka. Pijana nie byłam, ale pod wpływem i owszem. wiedziałam, że przyjechałam samochodem, to muszę wrócić nim. przez myśl mi nie przeszło iść na piechotę, a spokojnie mogłam. nic się nie stało, dojechalam bez problemu. Ale na drugi dzień dotarł do mnie brak kontroli nad postępowaniem. To, że nie czułam potrzeby zostawienia samochodu i bezpiecznego powrotu nogami. to był mój
2016-05-30 05:19:43
megi65
Dzień dobry
2016-05-30 06:43:59
agusia040675
Dzień dobry
2016-05-30 07:37:36
mggi63
dzień dobry :)
2016-05-30 09:14:19
iwciaG
doberek:)
2016-05-30 09:46:20
iwett
Cześć Wszystkim! Mąż z rańca znalazł całe "stadko" ślimaków winniczków. Jeszcze takich wielkich nie widziałam. Zmierzył od 4 do 5 cm.
2016-05-30 09:47:09
iwett
Nie wiecie czy takie to skupują? Co z nimi zrobić? Bo ja na pewno nie zjem :)) brrrr.....
2016-05-30 09:54:12
soraja
Hej:)iwett...ugotuj na obiad...
2016-05-30 09:54:55
soraja
mój mąż jadł slimaki z masłem czosnkowym:)mówi że pycha.....................
2016-05-30 10:02:17
iwett
Cześć baja.....! Fuuu w życiu !!! Nie zjem! Ale raz jadłam żabie udka ...całkiem, całkiem smaczne
2016-05-30 10:17:15
soraja
Fuj..ja też nie lubię obślizgłych rzeczy w ustach:))
2016-05-30 10:21:47
iwett
hi, hi na pewno wszyyystkich ???? Jeny nie mogę wygonić swojego haskiego na dwór a śmierdzi jak stary cap..:(
2016-05-30 10:22:30
iwett
rano wykąpał się w jeziorze i zawsze od niego tak wali....a ja jem śniadanie. Przykleił się do podłogi koło mnie.....
2016-05-30 10:44:25
Lea2
Dzień doberek :)
2016-05-30 10:44:50
Lea2
Iwett, to smacznego... :)
2016-05-30 10:45:42
Lea2
A co dobrego wcinasz na śniadanko ?...
2016-05-30 10:53:35
iwett
Cześć Lea ! Już zjadłam........bułka i twarożek wiejski ze szczypiorkiem .
2016-05-30 11:13:54
mggi63
i zagryzasz slimeczkiem ? No przyznaj się :D
2016-05-30 11:36:48
iwett
taaa ......slimeczkiem i popijam mleczkiem, hi, hi. Znalazłam na WŻ przepis na gotowane z masełkiem czosnkowym. Pewnie mają dużo białka :))
2016-05-30 11:59:48
mggi63
bleeeeeee!
2016-05-30 12:47:12
Lea2
iwett, to pyszne śniadanko z takim wijskim twarożkiem, mniam... :)
2016-05-30 12:47:55
Lea2
a ślimaki winniczki, to pewnie skupują, ale chyba tylko whurtowych ilościach...
2016-05-30 12:50:37
Gluba666
Dzień dobry :)
2016-05-30 13:21:45
ekkore
Bonnie szaleje na wybrzeżu. na szczęście tylko bardzo mokry sztorm, a nie huragan
2016-05-30 13:22:02
ekkore
dzisiaj szaro buro i ponuro
2016-05-30 13:22:22
ekkore
witam wszystkich z rana
2016-05-30 13:23:05
ekkore
hotelowe śniadanie zaliczone. były truskawki i melony...oraz wiele innych
2016-05-30 13:23:53
ekkore
dzisiaj w planach poza moczeniem od góry, muzeum morskie. i potem do domu, koniec wolnego
2016-05-30 13:25:50
ekkore
zjadlabym twarogu, ptasiego mleczka i kabanosow. To takie moje polskie tęsknoty, które gdzieś tam są, ale nie koniecznie wymagają zaspokojenia
2016-05-30 13:26:37
megi65
po zakupach .. spocznij ze szklanica Carslberga ...
2016-05-30 13:27:06
megi65
a dzisiaj miałam wielką ochote na bułe szefa .... pychota ..
2016-05-30 13:27:46
megi65
tiaaa zamiast poprosić o surówkę ... tylko powiedziałam kapusta .. jakby było wiadomo jaka ...
2016-05-30 13:28:23
megi65
no i dostałam .. kiszoną z ziołami ....ale pyszna , jasna , chrupiąca i ...gęby nie wykreca ..
2016-05-30 13:29:10
megi65
i truskawki już po 5 złocisza .... takie jak lubie ... ciemno czerwone z pesteczkami ..
2016-05-30 13:29:55
megi65
a i pani z EV ..dzwoniła ..patrzałki do odbioru ...
2016-05-30 13:30:08
megi65
ale to juz wieczorkiem .. za gorąco ..
2016-05-30 13:31:13
ekkore
przymierzam się do zrobienia twarogu. ale boję się, że inaczej jak dostawałam troszkę od koleżanki, a inaczej własna produkcja, którą trzeba zutylizowac
2016-05-30 13:34:37
ekkore
wczoraj byliśmy w sklepie, który jest atrakcją turystyczną
2016-05-30 13:35:38
ekkore
sklep ze sprzętem do zajęć na powietrzu, polowania, wędkarstwo, biwakowanie, sporty wodne.
2016-05-30 13:39:01
ekkore
a pomiędzy towarami przygotowane dioramy, odpowiednie do działu. oglądasz buty, a z półki gapi się szop pracz. w dziale wiatrówek stanowisko do wypróbowania swoich umiejętności, w zależności od tego co trafisz, wykonujace coś : złamane drzewo, odlupany kawałek domu...a dla wytrawnych myśliwych upolowane zwierzaki
2016-05-30 13:39:40
ekkore
motorówki turystyczne, do zasiadniecia, wypoczynku
2016-05-30 13:41:02
megi65
powodzenia w ''gzikowaniu '' ..
2016-05-30 13:41:38
megi65
robisz taki lekki tearożek na sitku czy taeróg ''gomułka '' pod komień jak babcia mawiała .. ?
2016-05-30 13:41:54
ekkore
no i super akwarium. sumy i mnóstwo gatunków okoni. Oraz karpie. Generalnie fajne miejsce do wypoczynku, bo wszędzie miejsca do siedzenia
2016-05-30 13:42:30
megi65
do tego drugiego jest potrezbne duzo mleka .. albo bedziesz miała małą porcyjkę ..
2016-05-30 13:44:39
ekkore
megi jeszcze nie wiem. to byłby mój pierwszy raz. dostawałam taki sypiacy. marzylaby mi się gomolka, taki do krojenia. nie mniej na początek będę zadowolona z każdego
2016-05-30 13:45:50
ekkore
mleko w galonie, więc ilości spore
2016-05-30 13:46:38
ekkore
a i tak muszę zużyć, bo tyle nie wypijemy
2016-05-30 14:24:19
megi65
mleko musi sie zsiąść ... tak naturalnie ...
2016-05-30 14:25:08
megi65
póżniej takie zsiadłe mleko ''ogrząć '' ale nie zagotować aby wytrącić serek ..
2016-05-30 14:26:47
megi65
i taki serek w lniany ..róg poszewki (bezbarwny) i niech podynda niech sobie odcieknie serwetka
2016-05-30 14:27:19
megi65
aaa do takie zsiadłego mleka babcia czesto dodawała swojską zakwaszaną śmietanę ..
2016-05-30 14:28:04
megi65
jak odcieknie to taki serek nie wyjmując z lnainego rogu należy docisnać pod deseczką ..
2016-05-30 14:28:18
megi65
i ze skosu aby serwatka nadal spływała ....
2016-05-30 14:28:46
megi65
po paru godz . masz już zwartą strukture sera .... gomułkę ..jak marzenie !!!!!!!!!!!!!
2016-05-30 14:29:06
megi65
bon apetito ... )) singore .. )))
2016-05-30 14:29:48
megi65
ekkore .. idz na całość .. zrób ser o jakim marzysz ..
2016-05-30 14:30:33
megi65
to jest proste ... weż to jako zabawę .. nie spinaj się wtedy bankowo wyjdzie cacy ..
2016-05-30 14:41:55
ekkore
przeca wiem. ze spinania się to wychodzi wielkie bzzz. dlatego czekam aż będę gotowa, żeby się zmierzyć a nie być rozczarowana np z konieczności zjadania nie wiadomo jak długo. jeszcze jedna impreza, jeden wyjazd i nadejdzie czas
2016-05-30 14:49:53
megi65
ekkore ... bedzie ok ... :))
2016-05-30 14:51:55
iwett
ja już nie biorę mleka od sąsiadki; po 3 nieudanych próbach dałam se na luz jak mam sie faszrować jakimiś antybiotykami...
2016-05-30 14:52:58
iwett
dziewczyny jak robicie bitki z szynki wp. tzn. po obsmażeniu jak długo dusić ? Bo mam wrażenie , że im dłużej duszę tym jest twardsza
2016-05-30 15:04:14
soraja
Ja duszę ok 1 godz...
2016-05-30 15:05:25
iwett
czyli też długo....ja mam wrażenie, że może jak schab tylko króciutko bo zawsze przy dłuższy duszeniu to twrda jak wołowina nieraz
2016-05-30 15:16:45
Lea2
ja też duszę ok. godzinki, jak soraja :)
2016-05-30 15:18:59
iwett
no dobra dusi się.......przeczytałam w wątku o ciepłym daniu komunijnym przepis na karkówkę z cebulka, jabłkiem i marchewką. Zrobię tak szynkę może być dobre
2016-05-30 15:20:36
martacha
godzinka na duszenie wystarczy...
2016-05-30 15:29:35
iwett
dzięki dziewczyny jesteście Wielkie :))
2016-05-30 15:40:32
Beata500
Cześć.
2016-05-30 15:41:38
Beata500
Od dzisiaj zaczynam serię zabiegów na szyję . !7.15 to dla mnie odpowiednia godzina na rehabilitację.
2016-05-30 15:58:13
mggi63
ja tez dusze godzinkę :-) pyszne mięsko z szynki
2016-05-30 15:59:37
mggi63
ja rehabilitąję to tylko z rańca biorę:-) będę miała w czerwcu,sierpniu i pazdzierniku
2016-05-30 16:09:43
Beata500
ja z rańca nie mam czasu i taka pora bardzo mi odpowiada , bez pośpiechu
2016-05-30 16:10:54
megi65
Betka .. no to zdrówka .. jak mawia moja koleżanka ..
2016-05-30 16:11:14
megi65
jak nie powie magicznego słówa .. to tak mi nieswojo ..
2016-05-30 16:15:17
Beata500
dzięki megi, przyda się
2016-05-30 16:24:33
Beata500
mggi, ja mam zabiegi teraz , potem w sierpniu i w październiku
2016-05-30 16:26:02
Beata500
no to lecę
2016-05-30 17:30:26
mggi63
o ja też bez pośpiech :-) a to Ty Beatko tez maratonik masz ;-)
2016-05-30 17:31:14
mggi63
na przyszły rok juz zaczynam ustawic te sprawy
2016-05-30 17:34:24
mggi63
ja niestety tylko mogę masaże :-( żdanych prądów itd. na zadną częsć ciała
2016-05-30 18:00:28
megi65
ohohoooo idzie burza ... moze będzie padac ...... moze .. (((
2016-05-30 18:01:50
iwett
u mni też grzmi..........fajnie!
2016-05-30 18:43:48
mggi63
u mnie tez :-)
2016-05-30 19:03:05
aggusia35
U mnie burza postraszyła i uciekła
2016-05-30 19:04:07
Beata500
u mnie miała być burza , ale mam piękne słonko, chociaż deszcz potrzebny
2016-05-30 19:08:42
Lea2
A u mnie jest 20 C i pochmurno...
2016-05-30 19:09:12
Beata500
mggi , maratonik mam rzeczywiście , ale jakoś bez problemu mnie lekarz kieruje , a ponieważ odwiedzam tzrech specjalistów , to jak każdy daje skierowanie, to tak wychodzi , że mam te maratony. Ale to dobrze.
2016-05-30 19:10:34
Beata500
tak samo u nas nie ma problemu ze skierowaniem na rezonans
2016-05-30 19:11:08
Beata500
tylko nie ma potrzeby się naświetlać , wiadomo lepiej nie będzie
2016-05-30 19:15:25
Beata500
kolega nurochirurg powiedział mi , że rezonans " ważny" jest pół roku , a ja mam zrobić dopiero wtedy, kiedy zdecyduję się żeby mnie zoperował
2016-05-30 19:15:47
mggi63
ze skierowaniem to zaden problem za to trzeba czuwac nad terminami :-)
2016-05-30 19:16:35
mggi63
ja mam juz swoje sprawdzóe miejsca
2016-05-30 19:17:06
mggi63
ale róznie bywa
2016-05-30 19:17:51
Beata500
w razie nagłego bólu korzystam prywatnie , bo nigdy nie jest tak , że jak boli bardzo, to akurat masz termin zabiegów na NFZ
2016-05-30 19:19:03
mggi63
otóż to
2016-05-30 20:48:28
megi65
tiaaa po burzy ... hmm 0 deszczu ..
2016-05-30 20:48:44
megi65
na nosie nowe okularki .... hmm soczewki ...
2016-05-30 20:49:13
megi65
czytadełka ..
2016-05-30 22:23:56
megi65
Dobrej nocy Wam .. :))
2016-05-31 01:00:50
Lea2
Wieczorem.była burza z deszczem..
2016-05-31 01:01:35
Lea2
Dobranoc :)
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij