Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / Kuchenne porady / Jarmuż co z niego mozna zrobic

Forum

Jarmuż co z niego mozna zrobic

Autor: asiulkak
Data: 2005-08-02 21:47:38

Witam dostałam jarmuż i nie mam pojecia co z niego mozna zrobic moze ktoś juz to mial ja mam to po raz pierwszy

Autor: ekkore
Data: 2005-08-03 06:43:50

To bardzo podobne do brokuł, tyle, że brokuły są zbite (jak kalafior), a jarmuż na osobnych łodyżkach. O różnicy dowiedziałam się od siostry - u nas jedno i drugie sprzedawane jest jako brokuły tylko innej odmiany. Dla mnie najlepsze to ugotować na parze i podawać z bułką tartą na masełku. Albo z sosem serowym (ale tego nie robiłam, a jedynie jadłam).

Autor: klio
Data: 2005-08-03 09:32:15

Moja mama dodawała do zup tak jak piertuszke zielona, pore itp

Klio
~(*_*)~

Autor: klarax
Data: 2005-08-03 10:06:59

Na jarmuż (w Niemczech znany jako Gaertnerkohl albo Gruenkohl) jest jeszcze za wcześnie.
Niezwykle popularny w północnych Niemczech Kohl mit Pinkel - jak znajdę trochę czasu napiszę przepis, ale do sezonu jeszcze dużo czasu.
Ja używam jarmużu do portugalskiej Caldo verde, jako zastępstwa galega, portugalskiej odmiany kapusty bezgłownej.

Data: 2005-08-03 11:53:05

1.surówka-25 dag jarmużu,2 marchewki,2 jabłka,1ogórek kiszony,1 por (tylko biala część),sos:3 łyzki oleju,1łyzka musztardy,sok z cytryny,sól,cukier
Jarmuz posiekac,reszte zetrzeć na tarce,wymiszac.
2.Jarmuż-purre-60 dag jarmużu,2 łyżki oleju,2 zabki czosnku,pół szklanki smietany,1 łyżka mąki,sół,cukier,słodka papryka w proszku,3łyzki natki pietruszki,2 łyżki startego żółtego sera.
Jarmuz ugotowacw niewielkiej ilosci wody,odcedzic,zmiksowaćDalej wiadomo.

Autor: bahus
Data: 2005-08-03 12:15:47

Jarmuż o tej porze roku jest jeszcze niedobry. Zbiera się go późną jesienią (najlepiej po pierwszych przymrozkach). W Polsce jest to warzywo mało popularne. Moja mama kiedyś robiła z pęczakiem, spytam o przepis.
Bahus

Autor: krista
Data: 2005-08-03 17:21:26

Po raz pierwszy, z jarmuzem spotkalam sie na cmentarzu, rosl sobie na grobie, jako roslina dekoracyjna, i naprawde prezentowal sie wspaniale. Wiele o jarmuzu mozna znalesc w malej ksiazeczce H.Fajkowskiej i K.Wolfowej "Warzywa malo znane", ja mam dosc stare wydanie, bo z 1978r, i zdjecia sa czarno-biale. Jest tam kilka przepisow na surowke, salatke, zupe oraz z kielbasa, jablkami, marchwia, jest nawet budyn i kotlety. Jak ktos jest zainteresowany, to moge wpisac.

Autor: ulak
Data: 2005-08-03 18:10:38

Jarmuż jest najlepszy, gdy trochę przemarznie.Ale ja używam go już teraz. Mam fajny przepis na przystawkę do drugiego dania:

Liście jarmużu ugotować do miękkości.Wyjąć z wody, posiekać ( gruby środkowy nerw wyciąć ) drobno. Marchew ( 2-3 szt ) zetrzeć na tarce, posiekać cebulkę ( 1 większa) i zmieszać z jarmużem w rondelku. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę i roztopić, wsypać 1 łyżke mąki, wymieszać z jarmużem, podlać kilkoma łyżkami rosołu i razem dusić.

Autor: asiulkak
Data: 2005-08-05 21:57:25

dziekuje wszytkim za podpowiedzi a do Kristy ma prosbe zeby podala te przepisy co ma jeszcze raz dzieki

Autor: krista
Data: 2005-08-06 00:50:02

Przepisy wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Surowka z jarmuzu
============
 
Skladniki:
30 dkg mlodego jarmuzu
15 dkg ogorka swiezego lub kwaszonego
15 dkg kwasnych jablek
10 dkg smietany
sol, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo winny i zielony koper

Sposob wykonania:
Mlode liscie jarmuzu starannie wymyc, odciac i odrzucic ogonki kisciowe i grube nerwy, liscie drobno poszatkowac. Ogorki i jablka umyc, obrac, zetrzec w paski na tarce do warzyw, skropic kwaskiem. Koper oplukac, posiekac. Wszystko polaczyc. Smietane doprawic sola i cukrem, razem wymieszac.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Surowka z jarmuzu mieszana
==================

Skladniki
25 dkg mlodego jarmuzu
15 dkg marchwi
  5 dkg porow
10 dkg ogorka kwaszonego
10 dkg kwasnych jablek
1 lyzeczka musztardy
  3 dkg oleju lub oliwy
sol, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy albo ocet winny

Sposob wykonania:
Wszystkie warzywa umyc,oczyscic, rozdrobnic, lekko zakwasic. Musztarde rozetrzec, dodajac po trochu oleju, doprawic sola i cukrem, wymieszac z surowka.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Salatka z jarmuzu
===========

składniki:
50 dkg jarmuzu
5 dkg cebuli
10 dkg ogorkow kwaszonych
10 dkg pomidorow
10 dkg jablek
10 dkg smietany
2 jajka
sol, cukier, sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ocet winny

Sposob wykonania
Umyte starannie i obrane z ogonkow i grubych nerwow liscie jarmuzu wrzucic na wrzaca, osolona wode i na pol ugotowac. Odcedzic, grubo poszatkowac. Jaja umyc, ugotowac na twardo, obrac ze skorupki i pokrajac w kostke. Cebule drobno pokrajac. Jablka umyc i zetrzec wraz z ogorkami na grubej tarce. Pomidory pokrajac w czastki. Wszystko polaczyc. lekko zakwasic. Smietane doprawic sola, cukrem, wymieszac z salata. Wylozyc na salaterke, posypac po wierzchu pokrajanymi jajkami.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z jablkami lub pomidorami
==========================

Skladniki:
75 dkg jarmuzu
30 dkg kwasnych jablek lub pomidorow
 5 dkg margaryny
 2  dkg tartej bulki
sol, cukier i zielona pietruszka

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, wlozyc do garnka, podlac niewielka iloscia wrzacej wody, dodac tluszczu i soli, dusic do miekkosci. Pod koniec duszenia dodac umyte jablka starte w paski na tarce jarzynowej. Potrawe odparowac, posypac tarta bulka, doprawic sola i cukrem, zagotowac. Podawac posypujac zielona pietruszka drobno posiekana.
Zamiast jablek mozna dodawac uduszone i przetarte pomidory lub koncentrat pomidorowy, stosujac wtedy do duszenia zamiast margaryny - slonine.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z marchwia
===============

Skladniki:
50 dkg jarmuzu
40 dkg marchwi
 5 dkg wedzonej sloniny
 5 dkg maki
1 szklanka mleka
sol i cukier

Sposob wykonania:
Oczyszczona i umyta marchew zetrzec na tarce jarzynowej, dodac troche tluszczu, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, lekko pocukrzyc i udusic. Jarmuz obgotowac we wrzacej, osolonej wodzie, odcedzic, posiekac. Ze sloniny i maki sporzadzic biala zasmazke,  rozprowadzic mlekiem, mieszajac zagotowac. Do sosu dodac jarmuz i marchew, doprawic sola, cukrem i mieszajac zagotowac.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz mieszany
==============

skladniki
:
50 dkg jarmuzu
20 dkg marchwi
10 dkg selera
 5 dkg pietruszki
 5 dkg porow
 5 dkg wedzonego boczku
 2 dkg maki
 3 dkg tluszczu
sol, cukier, wywar

Sposob wykonania:
Oczyszczony i wymyty jarmuz poszatkowac. Warzywa korzeniowe umyc, oczyscic, oplukac, zetrzec na tarce jarzynowej, por pokrajac w plasterki, polaczyc z jarmuzem, dodac pokrojanego i stopionego boczku wedzonego, podlac wywarem z kosci i dusic pod przykryciem. Z maki i tluszczu sporzadzic zasmazke, polaczyc z potrawa, zagotowac i doprawic.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Budyn z jarmuzu
==============

Skladniki:
75 dkg jarmuzu
sol
10 dkg bulki czzerstwej
mleko do namozenia
 5 dkg margaryny lub masla
 4 jaja
sol, cukier, czosnek
tluszcz i tarta bulka do wysypania formy
 5 dkg boczku wedzonego do polania

Sposob wykonania:
Oczyszczony i umyty jarmuz obgotowac bez przykrycia we wrzacej, osolonej wodzie, az da sie rozetrzec w palcach,odcedzic, odcisnac. Bulke namoczyc w mleku. Forme budyniowa wysmarowac tluszczem, wysypac tarta bulka, nastwic wode do gotowania budyniu. Jarmuz posiekac lub zemlec wraz z odcisnieta bulka.
Tluszcz rozetrzec w misce dodajac po 1 zoltku, polaczyc z bulka i jarmuzem, doprawic sola, cukrem /czosnkiem/. Starannie rozetrzec, ubic piane, wymieszac z masa. Mase budyniowa wylozyc do formy, wstawic do garnka z wrzaca woda, przykryc, gotowac okolo 3/4 godziny. Budyn wyjac na okragly polmisek, polac stopionym boczkiem wraz ze skwarkami. O ile nie ma formy budyniowej, przygotowana mase mozna wlozyc do garnka, wysmarowanego tluszczem i wysypanego tarta bulka, przykryc szczelnie pokrywka, garnek wstawic do wiekszego naczynia z wrzaca woda, tak, aby woda siegala do wysokosci masy budyniowej w mniejszym naczyniu. Przykryc pokrywka i gotowac. Mase budyniowa mozna rowniez zapiekac w piekarniku w ogniotrwalym naczyniu lub w prodizu. Przed zapiekaniem nalezy ja posypac tartym serem i oblozyc kawalkami margaryny lub masla.
Budyn lub zapiekanke mozna rowniez podawac z sosem np. pomidorowym.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Kotlety z jarmuzu
==============

Skladniki:
1,20 kg jarmuzu
   10 dkg czerstwej bulki
1/2 szklanki mleka
    3 dkg tluszczu
    5 dkg cebuli
2 jaja
sol, pieprz
    8 dkg tartej bulki
8-10 dkg tluszczu do smazenia
zielona pietruszka

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, obgotowac bez przykrycia we wrzacej wodzie, odcedzic, ostudzic, mocno odcisnac w woreczku lub sciereczce uprzednio sparzonej. Bulke namoczyc w mleku, odcisnac. Cebule pokrajac w drobna kosteczke i zrumienic na tluszczu. Jarmuz, cebule, bulke zemlec w maszynce, dodac jaja, sol, pieprz i o ile masa jest zbyt wilgotna - 2 lyzki tartej bulki, starannie wyrobic. Formowac nieduze owalne lub okragle kotleciki, obtaczajac je w tartej bulce. Smazyc na rozgrzanym tluszczu rumieniac po obu stronach na jasnozloty kolor. Podawac, dekorujac galazkami pietruszki naciowej, plasterkami pomidorow lub z sosami: pomidorowym, grzybowym, chrzanowym.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Zupa z jarmuzu
==========

składniki:
25 dkg kosci lub miesa z koscia
25 dkg wloszczyzny bez kapusty
50 dkg jarmuzu
35 dkg ziemniakow
10 dkg smietany
2 dkg maki 
sol
1-2 zabki czosnku
1/4 l mleka

Sposob wykonania:
Kosci lub mieso umyc, nastawic do gotowania. Warzywa umyc, oczyscic, oplukac, rozdrobnic, dodac do wywaru, posolic, gotowac do miekkosci. Make wymieszac ze smietana, rozprowadzic wywarem, dodac do zupy, zagotowac. Doprawic czosnkiem roztartym z sola. Przed podaniem polaczyc z mlekiem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Zupa z jarmuzu przecierana
==================

Skladniki:
25 dkg kosci lub miesa z koscia
20 dkg wloszczyzny bez kapusty
50 dkg jarmuzu
50 dkg ziemniakow
4 dkg margaryny lub masla
3 dkg maki
10 dkg smietany
sol, cukier
1/4 l mleka
20 dkg bulki na grzanki
2 dkg margaryny lub masla

Sposob wykonania:
Kosci lub mieso umyc i nastawic do gotowania na wywar wraz z oczyszczona i umyta wloszczyzna. Jarmuz umyc, wyciac grube nerwy, obgotowac na wrzacej, osolonej wodzie (bez przykrycia). Wywar z kosci i wloszczyzny odcedzic. Na wywarze ugotowac umyte, obrane, oplukane i pokrajane w kostke ziemniaki i obgotowany, pokrajany jarmuz. Gdy warzywa beda miekkie przetrzec do wywaru. Dodac mleka, razem zagotowac. Z tluszczu i maki sporzadzic zasmazke, rozprowadzac zupa i amietana, razem zagotowac. Zupe doprawic sola i nieco cukrem. Mozna rowniez zamiast cukru dodac roztarty z sola czosnek.
Zupe te mozna rowniez zaciagnac zoltkiem i podawac z grzankami z bulki lub z zielonym groszkiem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz zasmazany
==============

Skladniki:
1 kg jarnuzu
5 dkg tluszczu
2 dkg cebuli
3 dkg maki
15 dkg smietany
sol i czosnek

Sposob wykonania:
Jarmuz oczyscic, wyciac zgrubialy srodkowy nerw, wymyc starannie,  obgotowac w osolonej wodzie bez przykrycia, odcedzic, posiekac lub zemlec. Cebule drobno pokrajac, podsmazyc na bialo na tluszczu, zasmazyc z maka; rozprowadzic wywarem i smietana, mieszajac zagotowac. Polaczyc z jarmuzem, wymieszac, zagotowac, doprawic czosnkiem roztartym z sola. Podawac jako dodatek warzywny do wielu potraw z miesa, ryb i jaj. Podobnie jak szpinak doskonale smakuje z omletem.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z jajami lub kielbasa
============================

Skladniki:
 1 kg jarmuzu
 3 dkg tluszczu
 3 dkg maki
 1 1/2 szklanki mleka
 sol, cukier /czosnek/
 5 jaj lub 30 dkg kielbasy grubej
 5 dkg tluszczu do smazenia
 zielona pietruszka lub szczypior

 Sposob wykonania:
 Jarmuz przyzrzadzic jak w przepisie poprzednim, rozprowadzajac zasmazke zamiast smietana - mlekiem. Kielbase pokrajac w plastry, obsmazyc na tluszczu. Goracy jarmuz wylozyc na polmisek lub salaterke, oblozyc plastrami kielbasy lub sadzonymi jajkami, lub tez kladac na kazdy krazek kielbasy sadzone jajo, posypac drobno siekana zielenina. Podawac z ziemniakami, kasza, ryzem lub panierowanymi i smazonymi grzankami z bulki. Mozna rowniez przyrzadzony jarmuz ulozyc w naczyniu do zapiekania, uformowac otwory i w kazdy wbijac jajo, posolic, posypac tartym zoltym serem i wstawic do piekarnika do zapieczenia.


wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Jarmuz z kielbasa
=================

Skladniki:
 
1 kg jarmuzu
 6 dkg tluszczu
 8 dkg cebuli
 30 dkg kielbasy zwyczajnej lub serdelowej
 3 dkg maki
 1/2 dkg kminku
 sol, cukier /pieprz/ i kwasek cytrynowy

Sposob wykonania:
Jarmuz umyc starannie, wyciac grube nerwy, poszatkowac, zalac niewielka iloscia wrzacej wody, przykryc, zagotowac. Po zagotowaniu pokrywe odkryc i chwile tak gotowac, dodac kminek, sol, cukier /pieprz/. Cebule obrac, umyc, pokrajac w krazki. Z kielbasy sciagnac oslone, pokrajac w plastry, podsmazyc na czesci tluszczu wraz z cebula. Dodac do jarmuzu, razem dusic. Z reszty tluszczu i maki sporzadzic jasnozlota zasmazke, jarmuz lekko zakwasic, podprawic zasmazka i doprawic. Podawac z ziemniakami.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r


Opiekanki z jarmuzem
====================


zdjęcie autorskie by krista

Skladniki:
 50 dkg zasmazonego jarmuzu
 bulka paryska
 25 dkg maki
 2 jaja
 1 szklanka mleka
 15 dkg oleju

Sposob wykonania:
Z maki, jaj, mleka przygotowac ciasto, posolic. Bulke pokrajac w plastry, skropic mlekiem. Laczyc bulke po dwa plastry, przekladajac je jarmuzem zasmazonym, maczac w ciescie i smazyc na rozgrzanym oleju.

wg H.Fajkowskiej i K.Wolfowej - "Warzywa malo znane", 1978 r

Autor: ajołka
Data: 2009-10-11 13:32:31

Zrobiłam przed  momentem kotleciki z jarmużu. Pychota. Przepis stary, ale jary :).

Autor: krista
Data: 2005-11-10 15:38:03



Opiekanka z jarmuzu, uzyto chleba tostowego, a do panierki same jajko.

Wyjec

2015-08-22 22:42:27
mggi63
dzięki kobietki :))
2015-08-22 22:42:33
mggi63
dobranoc :)
2015-08-22 22:43:04
mggi63
jutro sie odezwę....:)
2015-08-22 22:43:25
mggi63
musze szybko spać bi rniutko wyjazd :)
2015-08-23 05:33:54
mggi63
dzień dobry :-)
2015-08-23 06:51:02
megi65
Dzień doberek
2015-08-23 06:51:49
megi65
Malgos ...szerokości
2015-08-23 08:03:46
Lea2
Witaski :)
2015-08-23 08:12:37
megi65
Sylka jak się czujesz? Odpoczywają?
2015-08-23 10:39:37
Dżanina Fonda
Hello!
2015-08-23 10:57:40
Lea2
meguś, dziękuję, czuję sië dobrze...
2015-08-23 11:00:46
Lea2
troszeczkę odpoczywam w ogródku, a nawięcej w kuchni, ale mam zamiar dzisiaj pojechać i pomoczyć nóżki brodząc przy morskim brzegu... :)
2015-08-23 11:09:51
Lea2
Hejka Dżaninko :)
2015-08-23 13:44:41
Dżanina Fonda
jedź, jedź, ja właśnie wróciłam z wymoczonymi (ale nie w morzu) i zapodalam rodzinie rosolek, który się sam w tym czasie ugotować :))))
2015-08-23 13:45:01
Dżanina Fonda
*ugotował
2015-08-23 14:28:34
iwciaG
doberek urlopowo:)
2015-08-23 16:31:41
mggi63
macham do Was :-D
2015-08-23 16:32:01
mggi63
pogoda cuuudo ;-)
2015-08-23 19:42:12
megi65
Malgos tak trzymaj
2015-08-24 06:05:51
Dżanina Fonda
Śpioszki, zrobiłam wam na dzień dobry herbatkę. :)
2015-08-24 06:29:13
megi65
A podziękować ....witam jeszcze z łóżka⏰
2015-08-24 06:32:00
megi65
Wybieram wodę z cytryną na początek dnia ...
2015-08-24 06:37:15
Lea2
Witam porannie i zmykam do pracy, do miłego spotkania wieczornego :)
2015-08-24 09:02:34
mggi63
Hejka ! :-D
2015-08-24 10:46:40
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-25 06:18:04
Lea2
Witam wczesnym rankiem :)
2015-08-25 06:27:28
Lea2
Dżaninko, a jakim to sposobem w tak błyskawicznie gotujesz rosołek ? Uchyl rąbka tajemnicy... :)
2015-08-25 06:35:23
Lea2
A czy mogłabyś mi podać namiary na priv do tego sklepu internetowego w którym zakupiłaś sporo fajnych przypraw, bardzo proszę... :)
2015-08-25 06:39:56
Lea2
Jak wrócę z pracy, to odczytam, chyba, że zdąże jeszcze zanim wyjdę do pracy...
2015-08-25 06:56:14
megi65
Dzień dobry w deszczowy poranek
2015-08-25 09:00:36
dorotaibasia
dzień dobry:)
2015-08-25 10:57:36
Wkn
dzień dobry, wcale nie dobry, bo mi lampa fotograficzna padła :( chlip
2015-08-25 11:14:15
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-25 11:15:12
Gluba666
znam ten ból Wkn :( mi body padło jakiś czas temu :(
2015-08-25 11:21:17
Dżanina Fonda
Witam wszystkich :)
2015-08-25 11:21:50
Dżanina Fonda
Lea - nie tak znowu szybko, ja moczyć się z psami jadę na pare godzin a jeszcze dochodzi spacer po lesie
2015-08-25 11:22:42
Dżanina Fonda
generalnie - nastawiam rano, pilnuję, żeby zaczął pykać i wybywam z domu
2015-08-25 11:23:22
Dżanina Fonda
piekę też w taki sposób drugie dania (na jakieś 150 stopni)... wracam i mam obiad prawie gotowy :)
2015-08-25 11:27:14
Wkn
ja się na tym gadziostwie zupełnie nie znam i nawet nie wiem, czy da się naprawić, czy trzeba się rozejrzeć za nową
2015-08-25 11:27:33
Dżanina Fonda
PW poszło, Lea
2015-08-25 21:56:21
Alll
Witam, nadal nie mogę pisać na WŻ, usuwanie plików cookie nie pomogło. Trudno... było mi miło. Trochę się przyzwyczaiłam.
2015-08-25 22:01:50
Basialis
Niestety, "Towarzystwo" sie wykrusza...............smutne ! A taka super stronka byla (osobiscie nie mam problemu) sa jednak osoby ktorym to nie pasi.
2015-08-25 22:04:23
Basialis
Witam, przede wszystkim..................Madzia liczysz juz dni do powrotu?
2015-08-25 22:11:24
mggi63
dobry wieczór :-)
2015-08-25 22:12:57
mggi63
podczytuje Was w locie ale na pisanie nie mam czasu ;-)
2015-08-25 22:14:53
mggi63
Dżani, zostawiasz na kuchence gotującą się potrawę i wybywasz ? Czy ja nie kumam?
2015-08-26 00:25:31
Lea2
Dżaninko, wielkie dzięki... :)
2015-08-26 00:28:29
Lea2
Tak myślałam, że pewnie wstawiasz żeby powoli sie gotowało wtedy kiedy jesteś na spacerze ze swoim zwierzyńcem...:)
2015-08-26 00:30:29
Lea2
Tak trzeba sobie ułatwiać życie, bo wiadomo, że z czasem różnie to bywa...
2015-08-26 00:37:00
Lea2
Dobranoc :)
2015-08-26 05:43:04
megi65
Dzień dobry
2015-08-26 05:44:14
megi65
Basiu ,trafnie ujelas..
2015-08-26 05:45:03
megi65
No cóż reformy nie zawsze wychodzą ....
2015-08-26 05:46:23
megi65
Basiu ...czas tak szybko płynie ,na liczenie nie mam czasu
2015-08-26 05:47:22
megi65
Tylko rano pijąc kawę zerkne na kalendarz i zapamietm dzisiejsza datę
2015-08-26 05:48:14
megi65
A już aż chwilę kolejny,ranek ,data i ....kubek świeżej jako ...
2015-08-26 05:48:50
megi65
Nie znam słowa nuda ani ....tęsknota...
2015-08-26 05:49:34
megi65
Tylko muszę stwierdzić coraz szybciej zmm
2015-08-26 05:50:54
megi65
Zmykam że stronie ,bo tu wakacyjna pustka
2015-08-26 05:51:47
megi65
Prwdaz ,czy tak już zostanie ?
2015-08-26 06:57:32
mggi63
dobry dzień :-)
2015-08-26 06:58:14
mggi63
sądzę,że zostanie... :-/
2015-08-26 06:59:18
mggi63
zaparzyłam świeżynkę herbatkę czy ktoś chętny?
2015-08-26 07:00:02
mggi63
jakby co mam każdy rodzaj ;-)
2015-08-26 07:49:25
Dżanina Fonda
Witam cieplutko i podeszczowo! :)
2015-08-26 07:49:36
Dżanina Fonda
Mggi - ja z miłą chęcią się napiję.
2015-08-26 07:49:59
Dżanina Fonda
Dobrze zrozumiałaś, że zostawiam gar na gazie i wybywam. Wiem, wiem, trochę to mało rozsądnie. :)
2015-08-26 07:50:41
Dżanina Fonda
Ale tylko z rosołem to robię. Gar ma 11 litrów a palnik ten najmniejszy, więc nie ma prawa wykipieć i zalać gaz.
2015-08-26 07:51:12
Dżanina Fonda
Raz zostawiłam powidła dla leniwych, ale mąż został w domu i miał przykane doglądać i nie mieszać. :)
2015-08-26 07:51:17
Dżanina Fonda
*przykazane
2015-08-26 07:51:46
Dżanina Fonda
już powideł nie zostawiam, od kiedy zamiast w 3 godziny, zrobiły sie godzine i zaczęły przypalać
2015-08-26 07:53:04
28stefan28
:)
2015-08-26 08:35:38
Dżanina Fonda
Ooooo! Siadł w kącie i się z nas śmieje. I się nie odzywa. :)
2015-08-26 10:54:19
megi65
Heloo Beacia ...
2015-08-26 10:54:24
megi65
dom czy praca ?
2015-08-26 10:57:51
Beata500
witam
2015-08-26 10:57:55
Beata500
dom
2015-08-26 10:58:10
Beata500
ale w zasadzie między domem , a pracą
2015-08-26 10:59:26
Beata500
koło 16.00 bedę miała luz
2015-08-26 11:02:49
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-26 14:10:35
ekkore
hejka. z upalnego Południa. W temacie pogody nic się nie zmieniło. poproszę herbatę z kopru włoskiego z imbirem i cytryną. Tutaj nie znalazłam kopru, przywiozę zapas z Polski. a najlepiej z Niemiec, bo oni się w tym lubuja.
2015-08-26 18:13:50
iwciaG
doberek urlopowo:))
2015-08-26 18:35:03
ekkore
co dobrego dziś gotowalas?
2015-08-26 19:00:42
iwciaG
Hejka Ekkore, dziś mój M smażył rybki -Bary, a do tego na pierwsze danie z wczorajszego mojego debiutu...Zupa Rybna z Rybką i krewetkami....i jeszcze Tielles z Owocami Morza polane moim Sosem Chili :))
2015-08-26 19:53:28
ekkore
zazdraszczam Ci tego rybnego życia. Choć nie powiem przez ten ostatni rok zjadłam więcej gatunków ryb niż przez całe życie. jeszcze w tym tygodniu będzie mahi, mahi.
2015-08-26 21:24:42
iwciaG
:D
2015-08-26 21:29:53
iwciaG
Misiu!!! Jesteś tu??? Mam biznesik.....:)
2015-08-26 21:32:11
megi65
łoooo ale zycie towarzyskie wrze ... DDD
2015-08-26 21:32:32
megi65
akto widział lub słyszał ostatno as ..... zachorowała czy co ??
2015-08-26 21:32:43
megi65
Jasiu .. pozdrwaim pięknie ..
2015-08-26 21:34:01
megi65
aaa Małgoś .. uzywaj morza ile mozesz i na różne sposoby ...
2015-08-26 21:34:18
megi65
dobrej nocy Wam ..
2015-08-26 21:44:13
janeczka669
dobry wieczór :)
2015-08-26 21:45:08
janeczka669
megi... za mocno wrzało i odparowało :)
2015-08-26 21:50:30
iwciaG
ciekawe czy się ,,nawróci" pourlopowo, czy nadal lidwie bydzie zipać
2015-08-26 22:03:08
janeczka669
czas pokaże :)
2015-08-27 06:00:16
megi65
Witam porannie
2015-08-27 06:18:52
agusia040675
Dzień dobry
2015-08-27 06:51:52
mggi63
dzien dobry :-)
2015-08-27 06:54:59
mggi63
megus pogoda super,żarełko też... full wypas :-D nie przejadamy, do morza 50 m, duzo sie ruszamy, ja czuję się świetnie jak zawsze nad morzem :-)
2015-08-27 06:55:41
mggi63
chyba zmienie miejsce zamieszkania ;-)
2015-08-27 06:56:15
mggi63
po prostu sielanka :-D
2015-08-27 06:58:39
mggi63
iwciu, jeźeli to o moim zipaniu mowa :-D to myślę, źe po powrocie jak bedzie juź chlodniej to i ja bede w miare ;-)
2015-08-27 06:59:13
mggi63
a Ty we Francji jeszcze?
2015-08-27 07:00:42
mggi63
zjadlo mi posta :-/
2015-08-27 07:01:12
mggi63
dzien dobry zatem :-)
2015-08-27 07:03:53
mggi63
megus pogoda super, żarcie tez, full wypas, do morza 50 m, duzo łazimy, jest cudnie, czuje sie swietnie bo to moje klimaty i zawsze tak jest :-)
2015-08-27 07:08:21
mggi63
o widzę, ze mi cos swiruje z tymi postami na wyjcu :-o
2015-08-27 08:21:20
Dżanina Fonda
Dzień dobry, człowieki. Jak miło was widzieć z rana. :)
2015-08-27 08:31:33
matani
Witajcie w kolejny słoneczny dzień :)
2015-08-27 08:32:04
matani
Megi wysyłam Ci coś :)
2015-08-27 08:38:58
Lea2
Witaski :)
2015-08-27 09:16:08
megi65
matani ... jestes Wielka .... Maleńka ...
2015-08-27 09:16:22
megi65
kłaniam sie pas ..... dziękując ... ))
2015-08-27 09:16:36
megi65
aa Basiu ... mojego chłopa nie poznaje .....
2015-08-27 09:17:02
megi65
jak tylko wspomniałam od zaraz bez oprów zgodził się .... hihihihi
2015-08-27 09:17:23
megi65
a tak to zawsze musze go ''namolać '' ...
2015-08-27 09:17:42
megi65
aaa i suuper focia ... :))
2015-08-27 09:18:06
megi65
czyli e-meil .. :))
2015-08-27 09:18:25
megi65
zmykam .. poszwędać się po dochotorach .... ale służbowo ...
2015-08-27 10:34:00
Basialis
Dzien dobry Wszystkim.Madziu to w takim razie do zobaczenia.Juz sie ciesze!!!
2015-08-27 11:11:47
Gluba666
Dzień dobry :)
2015-08-27 12:32:00
bahus
Makusia ma dzisiaj urodziny....biegnijcie składać życzenia :)
2015-08-27 12:36:51
mggi63
a co stawia ? :-P
2015-08-27 13:03:10
makusia
mggi, wszystko co ma :)
2015-08-27 13:30:35
Gluba666
:)
2015-08-27 16:17:41
megi65
mam pytanie durne bo durne ale przeca forum nie bedę zaśmiecać ...
2015-08-27 16:18:21
megi65
jeśli dodam do masacropne ubitą śmietanę kremówke to już chyba nie muszę usztywniać ?
2015-08-27 16:18:51
megi65
czy lepiej trochę '' popiołu'' dosypać ? nadmieniam żelatyny nie mam .. :))
2015-08-27 16:19:36
megi65
dekracja to bedzie czapusia Pavlowej a ciacho na fest .. ma niedzielę ma być 30 C ...
2015-08-27 16:19:54
megi65
więc .... chyba sama sobie odpowiedziałam .. :DDD
2015-08-27 16:23:17
makusia
Madziu, ja dodaję mascarpone do ubitej śmietany i to wystarczy.
2015-08-27 16:23:33
makusia
i troszkę cukru pudru :)
2015-08-27 16:25:15
megi65
witaski ... Madziu ..
2015-08-27 16:25:31
megi65
ale czy nie spłynie czapa ... na stół ?
2015-08-27 16:25:53
megi65
to byłaby moja ''miedzynaarodowa kopmpromitacja'' ...
2015-08-27 16:26:22
megi65
min.Sikorski to nic , ja to moge skuchę zaliczyć .. :)))
2015-08-27 16:26:50
megi65
sorki kompromitacja .. ..
2015-08-27 16:53:03
mggi63
ja bym troszkę sztywności dodała ;-)
2015-08-27 18:49:55
megi65
Malgos na cię to zawsze można liczyć
2015-08-27 18:50:07
megi65
Jak Bałtyk?
2015-08-27 18:50:28
megi65
U mnie ceberkowo....czyli leje
2015-08-27 19:57:20
dorotaibasia
witojcie:)
2015-08-27 19:58:08
dorotaibasia
Megus, z mascarpone nie trza usztywniac dodatkowo....ale skoro upały to ida to bierz sie za bezę bo w skwar nie wyjdzie
2015-08-27 19:58:46
dorotaibasia
a 2-3 dni zawinięta i zostawiona w pokojowej temperaturze spokojnie dotrwa
2015-08-27 20:47:21
mggi63
meguś, Bałtyk mokry :-D
2015-08-27 21:14:15
megi65
Dorcia .... beze zrobie od reki ...
2015-08-27 21:14:34
megi65
małgoś ..a browar i fladra ... smakuje ?
2015-08-27 21:14:47
megi65
dobrej nocy Wam ... ide na pogaduchy ..
2015-08-27 21:15:10
megi65
aaa i mam pytanie .. co zrobiliscie z as ? :DD
    dorotaibasia: a 2-3 dni zawinięta i zostawiona w pokojowej temperaturze spokojnie dotrwa
    mggi63: meguś, Bałtyk mokry :-D
    megi65: Dorcia .... beze zrobie od reki ...
    megi65: małgoś ..a browar i fladra ... smakuje ?
    megi65: dobrej nocy Wam ... ide na pogaduchy ..
    megi65: aaa i mam pytanie .. co zrobiliscie z as ? :DD

Statystyki

Na naszej stronie znajdziesz:

63993 przepisów
1217 artykułów
262473 opinii
539594 wypowiedzi na forum
145527 zdjęć
70645 zarejestrowanych użytkowników
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.
Zamknij