Mama upiecze sernik wiedeński, babcia makowce, ja upiekę pierniczki, piernik i rudzielca z orzechami. Mam w planach jeszcze jakiś serniczek na zimno z galaretką. Miałam zrobić jeszcze makowiec wg wioli 333, ale będzie za dużo tych ciast, więc makowiec z ptasim mleczkiem zrobię na Nowy Rok:)
Właśnie dzisiaj się zastanawiałam:) Mam w planach upiec, rzeszowiaka, jakiegoś sernika ( poczekam na innych i coś może wybiorę) orzechowca z miodem i oczywiście piernik staropolski.
Na święta,musi być,jak dla nas,coś piernikowego,coś z makiem, coś z miodem i coś z twarogiem.
W tym roku wybrałam i piekę:piernik staropolski (holly),
rolada biszkoptowa z makiem (justine75)
przekładaniec miodowo-serowy(Kluko)
pierniczki (Wkn)
ciasteczka ze smalcem (moje)
oprócz tego różne ozdoby piernikowe.
Myślę jeszcze o cieście z orzechami z miodem i pysznym kremem budyniowym..
Oczywiście piernik staropolski. U nas to już tradycja i bez niego byłoby jakoś "wybrakowanie" Moja Mama piecze świetne kruche ciasto przekładane dżemem jagodowym. Jeśli mi starczy czasu, to upiekę swój "sernik doskonały" http://wielkiezarcie.com/recipe58611.html . Jest wyjatkowo delikatny i kremowy, wszystkim baaaardzo smakuje i znika w mgnieniu oka więc chyba się wysilę
Piernik już upieczony - staropolski, ciasto czekoladowe "zacherowe" i ciasto "bożonarodzeniowe" , może sernik przekładany.
Ja pieke "sernik idealny" który miał swoj debiut w listopadzie,chociaz miałam troszke inny przepis:),do tego strucla makowa ,ciasteczka makowe moj narzeczony uwielbia mak wiec bedzie go duzo, bedzie tez sekacz przygotowywany nad piecem u babci:),i tort piernikowy ktorym wszyscy sie zajadaja:).
Nie wiem czy u was tez tak jest ale dla nas swieta zaczynaja sie od zapachu ciast,wymieszanych z zapachem ubieranej choinki:) ahhh...
Piernik staropolski wg przepisu Holly, sernik biało-czarny z brzoskwiniami i jakieś z bitą śmietaną (moi rodzice są jej zagorzałymi smakoszami więc jedno chociaż musi z nią być). Więcej nie piekę, bo potem nie ma kto tego jeść :)
U mnie na święta będzie obowiązkowo sernik(z rosą i tradycyjny na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami), makowiec i ciasto jabłkowo-makowe(poezja-niestety w tym roku akurat ja nie spróbuje bo karmie maleństwo). Bedzie mnóstwo drobniutkich ciasteczek, zobaczymy ile uda mi sie upiec i ukleic na surowo z tym moim bąblem. Zaprosiłam rodziców na święta i moja mama powiedziała że zrobi tez kilka rodzajów ciachusiów(chce mi pomóc-nigdy bym sie nie zgodziła jak ja zapraszam, ale ze względu na dzidzię-dam sobie pomóc).
Pozdrawiam:)
A cóż jest takiego w cieście jabłkowo-makowym, co mogłoby zaszkodzić dziecku?
Kochane Mamusie nie dajcie się zwariować z tymi chorymi dietami.
a ja piekę seromakowiec sernik jeszcze nie wiem jaki snikers mała blaszka i tort pociąg dla synka na 3 urodziny.Do tego pierniczki i różne słodkości.
Ja będę mało oryginalna bo znowu to samo co i poprzednio na święta:
piernik staropolski
pierniczki zwykłe
pierniczki brukowce
orzeszki
i jedynie pierniczki lebkuchen pierwszy raz.
Teściowa piecze makowiec, mam kilka kawałków zamrożonego sernika i torta truskawkowego ale nie sądzę żebyśmy byli w stanie zjeść to wszystko :)
O właśnie,jeszcze orzeszki chciałabym,ale czy zdążę ze wszystkim
W tym roku piekę dużo różnych ciast,bo oprócz swojego,dzielę się na dwa domy jeszcze...
Napewno pierniczki, dziad czyli ciasto serowo-makowe oraz japoniec moze jeszcze peirnik wszystko na malych blaszkach zeby nie bylo problemu ze zjedzeniem.
U mnie na te święt a będzie:
piernik staropolski - już upieczony
pychotka,
kukułka,
orzeszki juz upiekłam
i jeszcze mam zamiar zrobic rurki i aspirynki
nad sernikiem jeszcze się zastanowię
U mnie w rodzinnym domu, zawsze piekło się obowiązkowo sernik, makowiec i jakies inne trzecie ciasto, ale niekoniecznie. Jakichkolwiek pierników się nie piekło, chyba dlatego, że nie za bardzo za nimi przepadamy (wolimy kupić gotowe pakowane wedel alpejskie w czekoladowej polewie mniam).
A w moim domu pieke zawsze jakieś słodkie ciasta, bo mój mężczyzna nie lubi tych wyżej wspomnianych, a zarazem tradycyjnych. Wyjątkiem jest w tym roku Pięciopak z przepisu Agussia834, który zawiera w sobie makowiec,sernik i jabłecznik, a zrobię go tylko dlatego, że tęsknię za takimi smakami i wychodzimy do przyjaciół, których poczęstuję domowymi polskimi smakami. Oprócz tego ze wzgędu na mojego męzczyznę, córkę i moją ochotę również na coś innego i słodkiego będą też ciasta takie jak: Shrek, Ciasto z masą wiśniową i masą tiramisu oraz Banoffee pie, które zrobi mój mąż. Oczywiście wszystko na małych blaszkach, bo kto to zje.
Ja oczywiście, znów nie mogę się zdecydować. Na pewno będą pierniczki na smalcu oblane czekoladą.
Dziś zdecydowałam, że dołączy do nich chatka baby jagi w postaci sernika ściśniętego w trójkąt herbatnikami be-be i oblanego czekoladą oraz udekorowanego, jak przystało na babojagowy domek żelkowymi miśkami, wiórkami kokosowymi, posypką i innymi kolorowymi cudami na kiju.
W planie też keks, ale nie wiadomo, czy plan nie ulegnie zmianie.
A także Bożonarodzeniowe babeczki - tym razem z powidłami i płatkami migdałów w miodzie.
Na wszelki wypadek kupiłam marmoladę, ponieważ chodzą za mną czasem najzwyklejsze w świecie kruche rogaliki, które mogą długo leżeć i są niezmiennie pyszne :)
Niestety łazi też za mną jakiś rodzaj makowca, pomarańczowca oraz tortu czekoladowego. I tu jestem w kropce, bo trzeba upiec tylko tyle, ile uda się zjeść oraz ile się znajdzie na pieczenie czasu :}
Ha, umnie wtym roku napewno zagości makowiec szybkościowiec Niebieskiej Różyczki,jak dla mnie niebo w gębie,piernik Nutelli,obowiązkowo sernik oraz na życzenie mojego dziecka metrowiec.:))
Ooo, metrowiec jest super, pięknie się prezentuje, jest bardzo smaczny, a jednocześnie jest bardzo tanim ciastem - co często się przydaje, szczególnie, jeśli pieniądze uciekną gdzieś na prezenty :}
hhhmm,
zazdroszczę Wam, czytam i się oblizuje na te wasze serniki, makowce i tu już nawet nie chodzi o ich jedzenie a przygotowywanie. Ja na święta wyjeżdżam i jest to podróż przez cały dzień, więc ciast raczej nie dowiozę. Tradycją jest ze piekę piernik staropolski z dwóch porcji. Jedna to pierniczki a drugiej części piernik. Piernika dzielę na kilka części i rozdaję sąsiadom, w pracy...
Najbardziej lubię jak rodzinka czeka na te moje pierniczki:) Teściowa zwykle przypadkiem zagaduje czy może już je robiłam:) W tym roku chodzą mi jeszcze po głowie jakieś małe rogaliki z wiśniami. Muszę przejrzeć przepisy na wż. A może coś mi polecicie?
U nas tradycyjnie:pierniczki już są,a na same święta sernik,makowiec z tartymi jabłkami i kruszanką,jakaś szalona wersja snikersa i bezowiec z kremem kakaowo-kawowym-mój ulubieniec:-)
coprawdaż już z rodzicami nie mieszkam a w tym roku wigilia u teściów ale ciasta piekłam zawsze ja i w tym roku również wesprę w tym rodziców a więc:
piernik staropolski holly jak co roku
http://wielkiezarcie.com/recipe20411.html
serniczek, jeszce nie wiem który:
http://wielkiezarcie.com/recipe21639.html
http://wielkiezarcie.com/recipe11903.html
I może mało światecznie, ale u mnie na święta nie może jej zabraknąć:
http://wielkiezarcie.com/recipe12250.html
a mamcia pewnie zrobi coś z makiem.
witam ja już częściowo mam upieczone placuszki i są to:
sernik z brzoskwiniami
makowo orzechowe
3 bit
kora orzechowa
kakaowo nugatowe
jest trochę tego ale to dla tego że placuszkami dzielę się z mamą i ciocią
żyszę wszystkim wesołych świąt
Ja piekę oczywiście piernik staropolski, makowiec śnieżny, miodownik z masą grysikową i polewą orzechową i sernik z brzoskwiniami, ananasem i białą czekoladą. Na szczęście nie są to wypieki tylko dla nas, część dostaje mama, część teściowa :)
W tym roku ponieważ święta spędzamy w małym gronie piekę tylko 3 ciasta :
" Piernik staropolski - 4 tygodnie " w/g holly http://wielkiezarcie.com/recipe20411.html
" Ktarzynka " w/g megii013 http://wielkiezarcie.com/recipe53136.html
i " Szybki makowiec - mazurek makowy " który jest w moich zbiorach http://wielkiezarcie.com/recipe57861.html
Już mam wszystko upieczone, tylko jeszcze jutro zajmę się samym wykonaniem, przełożeniem"Katarzynki"
Zatem wesołych, szczęśliwych, błogosławionych Świąt !!!
Ja piekę tylko pijaną śliwkę, mama drożdżowy makowiec a siostra sernik i tiramisu. Jak na 3 rodziny to może niewiele, ale my nie szalejemy za słodkościami więc po co przesadzać
Upieklam:
- piernik na Guinnessie
- sernik krakowski
- strucle makowa
a dla dzieci :
- pierniczki lebkuchen
- ludziki piernikowe
-gwiazdki makowe
-ciasteczka maslane w czekoladzie.
ja juz prawie skonczylam w-zetke besi i kupilam gotowca straciatella bedzie pycha napewno bo to dobra firma a i cena nie mala :D
Melduję, że pierniczki na smalcu już upieczone i posmarowane czekoladą.
Kończy się piec keks.
Masa na makowiec zawijany w kruchym cieście gotowa, wieczorem pieczenie.
Masa makowa i pszenica na kutię już przygotowane.
Składniki na chatkę baby jagi czekają, wieczorem lub jutro wielkie miksowanie :)
Praliny marcepanowe w róznych rodzajach czekolad w toku.