Witam.
Koleżanka z klasy chce abym upiekł jej tort na chrzciny.
Chce aby był czekoladowy z orzechowom wkładką - z tym akurat nie mam problemu.
Ale zastanawiam się jak go udekorować i myślę sobie ,aby zrobić marcepan niebieski i nim obłozyć tort - tylko tego jeszcze nigdy nie robiłem i potrzebne mi są WSZYSTKIE wskazówki aby to wyszło.
Albo nie lepsza biała polewa ? Tylko jak dobrze te boki pokryć ?
A na górę zrobię kilka różowych różyczek i dam na środek.. albo żywe kwiaty ?
Proszę was o wszelkie rady i instrukcje ,linki -wszystko mile widziane. Dzisiaj muszę dać znać czy zrobię go czy nie ,a ma być gotowy na sobote.
Ja bym pokryła białą masą cukrową Dorotaxx. Kiedyś robiłam sztuczny marcepan i po dodaniu niebieskiego barwnika zrobił się nieciekawy kolor zielonkawy. Nie wiem może to moja wina była albo co.Biała masa jest bieluśka i wg mnie idealna na tort na chrzciny. A dekoracje powiedzmy niebieskie , różowe czy też białe. Pooglądaj może na tortowni w galerii np.
http://www.tortownia.pl/galeria.php?str=3&gszukaj=1&gszf=chrzest
Pooglądaj torty Dorotaxx czy Aniuli27 są piękne.
Mozesz zrobic sztuczna mase marcepanowa , ja korzystam z przepisu basi19 :
http://wielkiezarcie.com/przepis5121.html
mase rozwałkowuje, najlepiej na folii aluminiowej, wtedy łatwiej jest mi połozyc mase razem z folia na torcik i delikatnie odciagac folie, przynajmiej mam pewnosc ze masa mi nie peknie w czasie przenoszenia.
Mozesz zrobic tez z masy rózyczki i listki, a to bedzie bardzo ładnie wygladało.
Na stronie z linkiem jest duzo komentarzy i zdjec torcikow z ozdobami z masy, wiec mozesz sobie cos podpatrzec;)
Zdecydowanie polecam białą masę cukrową: http://wielkiezarcie.com/recipe30981.html - ta masa dobrze się wałkuje, jest biała jak śnieg i na chrzciny to bardzo dobra dekoracja. Proponuję aby ta dekoracja była biała, niczym nie farbowana. Do tego mógłbyś zrobić różyczki też z tej masy i zafarbować na różowo/czerwono. Do różyczek listki, pofarbowane na zielono :) Napewno wyszedłby Ci ten torcik świetnie :)
Poradzisz sobie :)
Ja bym pokryła tort na biało i zrobiła dekoracje w kolorze, zdecydowanie najlepsza do tego celu jest masa Dorotaxx, jesli nie masz żadnego tortowego sprzętu to z powodzeniem zrobisz taką dekorację:
Potrzebne będzie tylko kilka kółek różnej średnicy i trochę cierpliwości :)
Kółka to może kuchacik wykręcić ale cierpliwość ... to u niego towar decficytowy ...hihihiihii
Co w tym temacie wiem .. :) Prawda Szymko ? :)
A musi ten tort byc obłożony masą? Nie mozna go obłożyć bitą śmietaną i udekorować? Szybki sposób i też ładnie wygląda.
kuchcik nie pomoge Ci w sprawie masy marcepanowej ale ..
Dekorując tort weż pod uwagę czy chrzciny są dla chłopca czy dziewczynki. Dla dziewczynek ubiera się na różowo dla chłopców na niebiesko. Nautralne sa iale dodatki.
Pozdrawiam
Dziękuje Wszystkim WŻ- towiczom za pomoc. Z pewnościom wykorzystam w przyszłości Wasze rady. Jednak po przemyśleniu i skontaktowaniu się z koleżanką zrezygnowałem z tej "fuchy" z powodu że to zbyt duże wyzwanie jak na moje umiejętności.Wiadomo - Chrzest - tort musi być dopracowany w każdym calu a ja jak na razie tego nie zagwarantuje.
Pozdrawiam.
Z tymi kolorami to zależy od regionu. U nas niebieskie dla dziewczynek, a różowe dla chłopców. Powód: niebieski to kolor Maryjny, a różowy symbolizuje męczeństwo Chrystusa. Ja na wszelki wypadek unikam tych dwóch kolorów by nie popełnić gafy.