Bardzo proszę o pomoc. W środę mam gości na obiedzie. Okazało się że nie mogą jeść smażonych i zbyt tłustych dań. Nie mam kompletnie pomysłu co zrobić. Myślałam o jakiejś tradycyjnej zupie na pierwsze danie ale nie mam pojęcia co zrobić na drugie. Bardzo proszę o pomoc, może będziecie mieli jakieś pomysły, bo nie wiem czy w takim razie może zrobić coś pieczonego czy coś innego. Z góry dziękuję.
Skoro na pierwsze zupa, to może na drugie makaron z duszonymi warzywami i z jakimś dressingiem? np.: z jogurtem?
schab duszony z warzywami we wlasnym sosie,razem z pieczarkami zaprawiony odrobiną mąki ziemniaczanej na styl chiński lub pulpety wg mojego przepisu.
A ja proponuję Ci zapiekankę z "Pomysłu na zapiekankę z szynką". Zawiera makaron, pomidory, cebulę, wędlinę (możesz dać chudą lub pokrojone w kostkę kotlety mielone) i ser żółty. W przepisie ser jest tylko do posypania ale ja kroję go w kostkę i wrzucam do całości. Makaron surowy po upieczeniu jest mięciutki. Zalewasz wszystko sosem z "Pomysłu na.." Jedna balcha starczy nawet dla 6 osób. Bardzo smaczne i bardzo syte. Acha! Na blachę z jednym opakowaniem makaronu rurki potrzeba 2 opakowania Pomysłu. Do zapiekanki możesz równiez podać jakąś lekką sałatkę z kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki i pomidora z olejem. Pozdrawiam!
Ja tez używam rekawa Jana Niezbednego ale zawsze w temp. 180-200c i nic sie nie kruszy
Moze pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym,albo jakas chuda ryba pieczona w folii.
Może taką pieczeń: http://wielkiezarcie.com/przepis16436.html
A może jakieś pierożki np z serem lub owocami albo z serem i szpinakiem lub kaszą gryczną.
http://wielkiezarcie.com/przepis20025.html Szczerze polecam ten przepis, piersi sa soczyste i aromatyczne, majonezu wystarczy dać minimalnie jeżeli nie ma być tłusto.Pycha.
po zupce - mięsko (lub ryba) pieczone na parze albo w rękawie, albo naleśniki z fetą i szpinakiem http://wielkiezarcie.com/przepis18360.html - naleśniki można usmażyć na patelni teflonowej praktycznie bez grama tłuszczu.
Bardzo dziękuję za Wasze podpowiedzi. Miałam zrobić naleśniki ale dla 8 osób troche za dużo czasu by to zajęło, więc upiekę mięsko w rękawie, najpewniej schab albo filet z indyka. Mam tylko małe pytanie odnośnie tego pieczenia. Mięso nacieramy przyprawami i wkładam do tego rękawa. Czy trzeba tam dolać np wody czy po prostu płyn sam się wytworzy i będzie się to wszystko dusiło potem. Jeszcze nic nie piekłam w rękawie, zazwyczaj w naczyniu żaroodpornym. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Pozdrawiam, Monika.
Nic tam nie dolewasz,mięso wytworzy swój sos.
Sprawdź kilka przepisów,znalazłam tylko takie w których dolewa się wodę lub wywar, ja też tak robię.
Mozesz zrobic i z wywarem i bez . Oba sposoby sa dobre.