Salatka nie grecka, ale tez dobra:
2 torebki ryzu ugotować, pierś zkurczaka pokroic w kostke usmazyc, ugotowac 4 jaja pokroic w kostke, puszke ananasa tez w kostke, dodac puszke kukurydzy, wszystko wymieszac z majonezem i odrobina soli. Smacznego.
sprobuj moja znajdziesz w moich przepisach
http://wielkiezarcie.com/recipe29894.html
Moze cos takiego na uroczystosc
http://wielkiezarcie.com/recipe46317.html
http://wielkiezarcie.com/recipe43130.html
http://wielkiezarcie.com/recipe45154.html
http://wielkiezarcie.com/recipe47101.html
http://wielkiezarcie.com/recipe48235.html
Salatka grecka ktora zawsze robie
http://wielkiezarcie.com/recipe15777.html
Ja robię bardzo podobną, ale nie daję sałaty, a zamiast mięty- natke pietruszki. Następnym raze zrobię z miętą :)
Ale chodzi Ci o strogonowa z polędwicy wołowej? Czy po prostu o danie jednogarnkowe- jakby strogonow?
Czytałam kiedyś takie artykuły Pani Beaty Tyszkiewicz w jakiejś gazecie z programem. Raz na jakiś czas pisała o kuchni i było to bardzo ciekawe.
O strogonowie pisała, że jego podstawą jest dobra polędwica właśnie. I w tym jest cały sekret- jesli polędwica będzie dobra, to i cała potrawa nie może się nie udać.
Pisała jeszcze, że polędwicy nie myje a tylko wyciera wilgotną szmatką- nie nasiąka wtedy wodą, a liczy, że wszelkie nieporządane organizmy żywe, jak bakterie i wirusy zginą pod wpływem działania wysokiej temperatury. Słowem- mycie miesa "psuje" je, a na higienę przygotwania posiłku nie ma wielkiego wpływu...
Jak wybrać doskonałą polędwicę wołową- nie pomogę, bo na tym się znam, jak kura na pieprzu. Podejrzewam, że w wielkim markecie- raczej nie. Ale moze kto inny pomoże :)
Użytkownik agi23 napisał w wiadomości:
> Czy macie może przepis na dobry strogonof i na sałatke grecką.A przy okazji
> może zaproponujecie coś na imprezkę imieninową...
Witaj:)
Moi goście uwielbiają tą sałatkę:
http://wielkiezarcie.com/recipe37765.html
dobra tez ta:
http://wielkiezarcie.com/recipe54131.html
Pozdrawiam :)
Dzięki serdeczne napewno coś wybiorę z tego. A co do strogonowa to z polędwicy mam zamiar zrobić jak będzie jakiś dobry przepis.
bardzo dobrego strogonowa robię tak:
Polędwicę wołową (1 kg) pokroić w paseczki. Podsmażyć mięso na maśle, dodać cebulę pokrojoną w półtalarki i pokrojone pieczarki, Podlać wodą, tak, aby danie się dusiło. Dodać kostką rosołową, sól, pieprz, chilli, koncentrat pomidorowy i nadal dusić do miękkości mięsa.
Do lekko przestudzonego strogonowa dodać kwaśną śmietanę oraz wkroić ogórka kiszonego pokrojonego w malutkie słupki.
I to tyle. Nie mam tego przepisu w moich przepisach, ponieważ robię wszystko na oko i na smak. Ważne jest, aby mięso smażyć na prawdziwym maśle, nie na miksie ani nie na margarynie.
Jeśli zachęciłam Cię, to smacznego.
Acha, polędwica wołowa surowa powinna być dość jasno czerwona, wtedy jest z młodego zwierza i jest miękka i soczysta. Ale to tez na oko kupuję. sorry.
Ja wlasnie siedze i szukam przepisów na spotkanie i wybralam na razie to, moze skorzystasz
http://wielkiezarcie.com/recipe54327.html
http://wielkiezarcie.com/recipe47866.html
http://wielkiezarcie.com/recipe43137.html
http://wielkiezarcie.com/recipe32113.html
Teraz jeszcze chcialam jakas sałatke z ryzem, ale bez piersi kurczaka i ananasa, trudne zadanie :)