Tradycyjnie rosół, a na drugie żeberka w miodzie, ziemniaki, buraki.
a u mnie dzis fasolka po bretonsku,aby miec jutro wolny czas
Kluski śląskie, karkówka w sosie i sałatka z kapusty z słoika.
Karkówkahttp://wielkiezarcie.com/recipe54585.html z tą różnicą ,że ja krakówkę z cebulką umieszczam po środku formy a naokoło układam ziemniaczki surowe pokrojone w centymetrowe krążki. To tak z wygodnictwa.Ale efekt , mniam
Olusia ale smakowite te Twoje placuszki :) zostało nam zupy ogórkowej na jutro, jak wrócę ze szkoły to też usmażę na drugie danie:) Mama wspominała że zrobi na drugie jutro kluski z tartych kartofli przycieraki, ale ja wolę placuszki :)
Niebieska-rózyczko, ja rzadko robię takie smażeńce w postaci placków ziemniaczanych, bo tłuste i kaloryczne, przez co niezdrowe dla mojego chorego woreczka. Jednak naszła mnie taka olbrzymia ochota na nie, że musiałam sobie dogodzić. Były przepyszne i pewnie dlatego mój brzuszek wyrozumiały dla mojej ogromnej ochoty - nie bolał :)
dziś langosze z żółtym serem i sosem czosnkowym i oczywiście moją ulubiona kukurydzą konserwową
Na dwa dni mam kapuśniak z pomidorem i kasza jaglaną, kluski śląskie z duszonymi grzybami-prosto z lasu,sok truskawkowy domowy.Jutro do grzybów zamiast klusek-placki ziemniaczane.
Kapuśniak z kwaśnej kapusty, a dzieci ziemniaki z wczorajszą pieczenią
rosół, kulka z indyka z pomidorem i buraczkami
A jak Ci się udało opakować barszcz ciastem francuskim?
U mnie dzis zadne pysznosci w porownaniu z tym co zobaczylam i przeczytalam :P
Wczorajszy rosol z makaronem, drobiowe kotleciki z zoltym serem i frytki z ketchupem
Wczoraj: gulasz wołowy, kasza gryczana, ogórki kiszone.
Dzisiaj: spaghetti bolognese.
Dziś powtórka ze wczoraj :) Reszta klusek śląskich, pieczeń przerobiona na gulasz i kapusta zasmażana.
Wczoraj i dziś krupnik, szynka nadziewana śliwką w sosie własnym, do tego zasmażane buraczki i sok z winogron.
Zupa ogonowa z zacierkami a na drugie reszta domowej pizzy z sobotniej kolacji.
Dziś ziemniaki z koperkiem, kiełbasa smażona i kalafior z wody. Dla mnie kotlety sojowe z wody zamiast kiełbasy.
zupa ogórkowa z ryżem,od wczoraj gulesz z intyka z boczkiem i pieczarkami do tego ziemniaki z kapustka z marchewką i koperkiem
U mnie dziś kotlety z ryżu z pieczarkami i cebulą, do tego surówka z pekinki.
Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą , dla mnie i Maleństwa zupa brokułowo-kalafiorowa z ziemniakami plus pulpety gotowane.
Dziś była reszta zupy pomidorowej z bazylią z makaronem w kształcie ryżu.
Zurek z jajkiem, ziemniakami i kiełbasą, na drugie makaron z serem i cukrem.
U mnie krokiety z kapusta i grzybami wg przepisu Alll. Pycha:)
Pizza w stylu chicagowskim deep dish z serem oraz resztki zupy pomidorowej z ryzem
Fajna ta pizza! Poszperałam w sieci i planuję niedługo zrobić :) Dzięki za inspirację, nie spotkałam się z taką wcześniej.
Mi najbardziej smakuje ciasto bo jest inne niz w zwyklej pizzy jest takie hmmm.. kruche.
Zupa szczawiowa z ryzem i jajkiem, na drugie ryba w panierce, surowka z kiszonej kapusty i ziemniaki.
A u nas dzisiaj krem brokułowy i ..... kaczka w pomarańczach....., ale zamiast kaczki był kurczak i to tylko same skrzydełka, a zamiast pomarańczy fasolka szparagowa z cebulką i sosem musztardowym , do tego pieczone ziemniaki.
Kotlety mielone, ziemniaki z koperkiem , mizeria lub marchewka zasmażana.
Kotlety z kalafiora http://wielkiezarcie.com/recipe63469.html +pomidory z cebulką +ziemniak, kompot wiśniowy domowy, budyń cappucino z wiśniami (z kompotu).
Ziemniaki, paluszki rybne i znowu surówka z pekinki tym razem w wykonaniu mojej 10 letniej córki, więc znalazło się w niej dosłownie wszystko :D
Flądra z patelni, kalafior i brokuł z bułką na maśle, ryż basmati z kurkumą i masłem.
Dopisano 11-10-12 16:36:49:
Flądra miała być z patelni, ale była z piekarnika :)
Bigos z cukinni z pieczarkami z nowego przepisu. Pycha był:)
Dziś zupa paprykowa z klopsikami i makaronem świderki.
Dziś będzie leczo z cukinią i ziołami, jeśli nie zjemy dziś wszystkiego to jutro będzie to samo :)
Wczoraj zupa pomidorowa z makaronem rurki, dzis resztka zupy i kluski śląskie z mięsem polane skwarkami z kiełbaski
paluszki z piersi kurczaka w panierce (krakersy i curry), do tego sos jogurtowy z serem feta, albo ketchup,
surówka- marchewka z jabłkiem, sok wiśniowy.
Naleśnikowa lazania inspirowana tym przepisem: http://wielkiezarcie.com/recipe71142.html
u mnie gyros z kurczaka z sosem + surówka pekińska+ ziemniaczki i zrobiłam krążki cebuli w cieście. :-)
Lazanki z kiszona kapustka oraz duza iloscia pieczarek, knedle ze sliwkami
Zupa ogórkowa z ryżem , karkowka z ziemniakami i buraczkami
Zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie nalesniki z nutella
Jajka sadzone z boczkiem, ziemniaki, fasolka szparagowa z masłem i bułką.
U nas od wczoraj jest rosół ( którym tak namotałam rodzinie, że już nie wiedzą, jaki jest dzień tygodnia, bo dzisiaj niby było wolne, a przecież nie niedziela ;-)), a na drugie karkówka pieczona, też od wczoraj, ale z dodatkami już zaszalałam i są inne : dzisiaj brokuły w sosie czosnkowym, a wczoraj kalafior z bułką tartą.
A na jutro nie mam weny.... ;-)
A na jutro nie mam weny.... ;-) Wenę biorę często z tego wątku
Dzisiaj była zupa kalafiorowa z ryżem i naleśniki z dżemem.
Ziemniaki ze smażoną rybą i surówką z kiszonej kapusty
Wczoraj pomidorowa z makaronem , lasagne ze szpinakiem
a dziś pulpety w sosie pomidorowym ziemniaki i surówka
Klopsiki na włoską nutę z makaronem wg WKN klik
a ja dziś rosołek a na drugie kurczak w śmietanie ziemniaki i warzywa :-) mniam
barszcz biały z kiełbaską i jajeczkiem....uwielbiam... moge sama cały gar wyjeśc....
Wczorajsza zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie kopytka z maslem i cukrem.
Ulubiony obiad mojej córki czyli ziemniaki ,jajko i mizeria.
Gar fasolki po bretońsku podjedliśmy i zawekowałam kilka słoików, będą zapasy na zaś
zupa ogórkowa z wędzoną rybą
kluchy drożdżowe plus cielęcina w sosie tamaryndowo - pomidorowym, surówka z marchwi z chrzanem,
maślanka
na szczęście jutro to samo
zupa ogórkowa z wędzoną rybą kluchy drożdżowe plus cielęcina w
sosie tamaryndowo - pomidorowym, surówka z marchwi z
chrzanem, maślanka na szczęście jutro to samo
zupa ogórkowa z wędzoną rybą?? możesz coś więcej na temat?
a co to jest sos tamaryndowo- pomidorowy??
zaskoczyłaś mnie.. rzadko sprawdzam wiadomości, gdyż rzadko ktoś pisze..
przepis na cielęcinę tamaryndowo - pomidorową dodałem wczoraj po konsumpcji, powinien być dostępny po wybraniu przepisy / najnowsze.. ciekawa przygoda smakowa, choć użycie sfermentowanych krewetek może kogoś zrazić.. proporcje dobrałem tak, aby smak był stonowany, choć można znacznie ostrzej..
przepis na zupę jest tutaj:
jeśli masz pytania odpowiem na każde..
Wczoraj: Młody- barszcz czerwony z uszkami, my- wątróbka drobiowa z cebulą, ziemniaki i ogórek kiszony.
Dziś i jutro: my- rosół z makaronem i mięsko z rosołu, Młody- spagetti z sosem z mielonego mięska.
Dobrze, że pies i kot nie każą sobie osobno gotować
Wczoraj - smażona ryba z ziemniakami i kalafiorem, a dziś ślimaki drożdżowe a'la pizza.
paszteciki z kapusta kiszona i pieczarkami oraz zupa jarzynowa
Dziś były łódeczki z cuknii (ostatnie z ogródka) z farszem mięsno-pieczarkowo-ryżowym, oraz sajgonki.
U nas dziś dość tradycyjnie rosół z makaronem , kotlet schabowy ze ziemniakami i surówką
U mnie bardzo podobnie :) rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki i marchewka duszona :)
Dziś chińszczyzna w wykonaniu mojego lubego :) mniami!
Dziś u nas udka pieczone z kurczaka w piekarniku, ziemniaki z wody, sałatka z pomidorków z ogródka z cebulką i bazylią, kapusta kiszona zasmażana (od teściowej) :)
Devolay z ziemniakami i surówką lub buraczkami, jak kto woli
Zupa uhjazy, karkówka pieczona w całości z ziemniakami, fasolka szparagowa z tartą bułką, mizeria, do popicia soki i piwo.
Przez dwa dni jedliśmy pysznego zatorskiego karpia, nabytego w drodze do Andrychowa, ale dzisiaj rodzinka już się przejadła rybą, więc dostaną żurek z kiełbasą, jajkiem i ziemniakami, a na drugie - podsmażane pierogi ruskie.
Ja pozostanę wierna ostatnim kawałkom karpia z kapustą kiszoną i ziemniakami....Jadłam go zawsze tylko na Boże Narodzenie, ale w innym czasie jest chyba nawet lepszy....
Wczoraj była pierś kurczaka a'la nugetsy w panierce z kokosem, do tego ziemniaki z koperkiem i kapusta kiszona z dużą ilością skwarek.
Dziś wyjadamy resztki w postaci tzw kartofli po chłopsku, w których wylądowały wszystkie resztki wędlin i warzywne pozostałości po sobotnich pizzerkach, do tego wczorajsza kapusta i chłopaki jeszcze jajko sadzone.
A na jutro już się przygotowują, przez jednych uwielbiane, a przez innych niecierpiane płucka :)
U nas pomidorowa z makaronem , pieczona karkówka ziemniaki tłuczone i ogórek kiszony
Wczoraj : rosół z makaronem.
Dzisiaj : pulpety w sosie pieczarkowym, ziemniaki, ogórki kiszone.
Krupnik, udka pieczone i surówka z marchewki.
U nas barszczyk czerwony zabielany, z ziemniakami i jajkiem.
Zupa pomidorowa z ryzem, na drugie udka z piekarnika, ziemniaki i sałata w smietanie.
Wczorajsza zupa pomidorowa tylko nie z ryzem a makaronem kółka :) Na drugie krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym i surowka "na winie" z lodowki :))))
kapuśniak.... robiony przez przyszłego teścia....:)
Krupnik oraz ziemniaki z pikantną, ziołową piersią kurczaka i kalafiorem z bułką tartą.....z duuużą ilością kalafiora ;-)
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem, barszcz czerwony.
zura warzywna i żeberka z kluskami śląskimi z czerwoną kapustką i cebulą
Fajne te Twoje kluseczki,apetyczne i pewnie się skuszę, szczególnie z taką zasmażaną kapustką,przepis zanotowany
Dzisiaj wg przepisów -zupa szczawiowa (Wkn) i kalafior zapiekany z serem (Kluko),ziemniak,sok z truskawek domowy. Wyszło przepisowo!
Dziś reszta wczorajszych płucek a dla niedojedzonych szare kluski ze skwarkami i przyrumienioną cebulką i pekinka duszona z pomidorami.
Nawea........zdradzisz przepis na taką duszoną pekinkę... ? ślicznie proszę;)
Proszę bardzo, to w sumie nic wielkiego :)
kapusta pekińska
spora cebula
1-2 pomidory, albo 1/2 puszki krojonych
sól, pieprz, vegeta, ewentualnie łyżeczka octu, albo koncentratu pomidorowego
łyżka masła, albo smalcu
Pokrojoną cebulę rumienię na maśle/smalcu. Pekinkę szatkuję nie za drobno - do takiej duszonej często używam dolnej połówki kapusty, tej z grubszymi głąbami, która zostaje ze surówki. Dodaję do cebuli, do tego obrane ze skórki 1-2 pomidory. Doprawiam do smaku. Gdy pomidory są dość słodkie to dodaję łyżeczkę octu jeszcze, albo koncentratu pomidorowego. Całość podlewam max połową szklanki wody, ale to też zależy od pomidorów i dusi się to wszystko ok 15 min.
Wychodzi smaczny i szybki dodatek do obiadu.
Na tej bazie robię też czasami taki ekspresowy "bigos", dodając podsmażone kiełbasę i kurczaka.
Pyszna, będzie częściej, dodałam ciut octu, dziękuję za podzielenie się przepisem:)
I ja sie skusilam na Twoja kapustke, wyszla mi przepyszna. Nastepnym razem zrobie z kielbaska :)
Dziś była zupa kalafiorowa z duuużą ilością koperku. :)
dziś był totalnie eksperymentalny obiad..
zupa krewetkowa z kapustą pekińską, która nie wyszła za dobrze, ale wiem dlaczego..
greckie gołąbki, te w liściach winogronowych, polane sosem pomidorowym z cielęciną i marynowanym imbirem..
jak zwykle maślanka..
Kurczak duszony z szybkowaru, brokuły i ogórki z musztardy.
Dziś mielone faszerowane kiełbasą i żółtym serem, ziemniaki i mizeria :)
Przed wczoraj zupa ogórkowa na żeberkach z chlebem.
Wczoraj reszta zupy ogórkowej, żeberka duszone w sosie z pieczarkami i makaron, buraczki zasmażane.
Dzisiaj krupnik na kiełbasce z włoską kapustą i placki kartoflane z pieprzem i cebulą.
.
Poczęstuję się jednym placuszkiem, tak się uśmiechają do mnie;)
Szkoda że przez net nie można poczęstować, dałabym Ci makusiu nawet sześć bo usmażyłam dużo:)
A ja bym zjadła zupki :) Mamusiu Różyczki co to za krupnik? nie widzę kaszy? i jak to na kiełbasce? konkrety poprosze
Renia zwykły krupnik, nie widać kaszy bo opadła na dno, ale jutro postaram się zrobić zdjęcie ze dna garnka:) bo zostało jeszcze na jutro.
Tarta włoszczyzna zalana wodą, dodana pokrojona kiełbasa w kostkę toruńska i kasza, gotowało się to 20 min, potem dałam pokrojone w kostkę ziemniaki i się pyrtoliło:)Oczywiście przyprawy też dałam , sól, pieprz, ziele i liść laurowy. Na koniec posiekałam natki i kopru i wrzuciłam do garnka.:)
No to teraz wiem i myśle że u mnie chłopcy zjedli by taką zupkę. Muszę spróbować po niedzieli, bo zwykły krupnik im nie pasuje. Dzieki i pozdrówka
Zurek z jajkiem, kielbaska i ziemniakami a na drugie lazanki
Zupa krupnik z kurczakiem oraz nalesniki razowe z nutella lub dzemem, w piekarniuku zapieka sie pasztet drobiowo-jarzynowy
Poniedziałek: zapiekanka makaronowa i surówka z pekinki
Wtorek: ziemniaki, wątróbka drobiowa z cebulą, pikle
Środa: zupa ogórkowa, resztka zapiekanki i wątróbki
Czwartek; kluski śląskie, mięso w sosie, sałatka z kapusty białej
Piątek: ziemniaki i śledź w śmietanie a dla mnie ryba na parze
Znalazłem ciekawy przepis na lazanie gotowanie98.blogspot.com to bedzie własnie muj obiadeke:)
wczoraj mała porcja zupy szczawiowej i placki ziemniaczane z ziołami.
dzisiaj zupa jarzynowa i pierogi ruskie.
Wczoraj zupa kalafiorowa i duszona szynka + brązowy ryż i surówka z czerwonej kapusty i pora.
Dzisiaj reszta zupy kalafiorowej oraz dorsz smażony z pieczonymi cząstkami ziemniaków i kiszoną kapustą.
Dziś pyzy ze śliwkami polane masełkiem dla mnie i dzieciaków, a mąż ziemniaki, jajko sadzone i maślanka.
Zalewajka i kopytka z masłem i cukrem (dzieciaki uwielbiajai sie nimi zajadaja :)
Gulasz z piersi kurczaka w ziołowym sosie, ziemniaki, ogórki kiszone z przepisu "butelkowego".
Wczoraj były mielone, ziemniaczki i surówka z kiszonego ogórka
Dzisiaj frytki i pieczony w mące filet z miruny, sos czosnkowy
U nas dzisiaj ziemniaki pokraszone skwarkami z koperkiem i zasmażana kiszona kapustka z kiełbasą i grzybami. Na deser ciasto łaciate z mojego przepisu, a do picia kompot z czerwonych porzeczek.
Chyba mamy podobne smaki;))) Aż ślinkę przełykam:)
Jarzynowa, na drugie pulpety w sosie, ziemniaki i sałatka z pekinskiej
rosołek z makaronem (młody z ziemniaczkami - kaprys), udka pieczone na ostro, duszona marchewka i ziemniaki
Żurek z białą kiełbasą , roladki schabowe z ziemniakami i kiszonym ogórkiem
Piersi z pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym plus ryż pełnoziarnisty.
Naleśniki z serem i wersła na słono- z parówką
Karkówka duszona w sosie własnym,ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej,papryki,ogórka,pomidora i rzodkiewki w sosie majonezowo-śmietanowo- czosnkowym.
przedwczoraj:
kresowa zupa grzybowa z fasolą i ostatnimi świeżymi gałązkami majeranku, kurczak z warzywami z woka plus ryż podsmażany;
wczoraj:
zupa wegańska z wodorostów, smażona pierś kurczaka z plackami grochowymi, surówka z kapusty pekińskiej i ananasa;
dziś:
zupa krewetkowa z kapustą pekińską (wreszcie udana), pizza z wędzonym łososiem i krewetkami.
Reszta wczorajszej zapiekanki po bawarsku i rosół drobiowo-wołowy z makaronem.
Sznycelki z serem żółtym, ziemniaczki pieczone z ziołami i sałatka pomidorowa.
Dzisiaj do wyboru, zawijaski drobiowe z tymiankiem i serem w sosie wiśniowym i kotlet z piersi z kurczaka, ziemniaki i dodatki.Do picia kompot z jabłek.
U mnie dziś rosół z makaronem, pieczone udka z kurczaka z pęczakiem z warzywami (kolejna moja wariacja przepisu tekluni), do tego buraczki z chrzanem i ogórki kiszone (oba własnej roboty). No i kompot z jabłek i ciemnych winogron.
Zupa neapolitańska. Udziec z indyka po burgundzku, ziemniaki, marchewka, roszponka. Kompot z czereśni.
Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, pekinska duszona i ziemniaczki.
Dzisiaj obiad poza domem... krokiety z barszczem.. pycha:))
Łopatka w sosie własnym, ziemniaki i modra kapusta.
Pierogi z kapustą i grzybami i rosół z kostką z kaszy mannej.
Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem.
Dzisiaj upiekłam ćwiartki kurczaka na dwa dni ;-) Lekkomyślnie zapytałam rodzinkę, co chcą do mięsa....Ślubny, jak osioł uparł się przy frytkach, Duża stanęła całą sobą za tradycyjnymi ziemniakami, ostatecznie za puree, a Małej najlepiej ryż..... , natomiast dla mnie może być sama surówka..... ;-)
Fishburgery z sałatą, pomidorem, ogórkiem , serem żółtym i sosem majonezowym.
Widzę, ze kapustka znalazła amatorów :))
A u mnie dziś barszcz czerwony na rosole, który ugotował się przy okazji gotowania kurczaka ma jutrzejsze krokiety. Barszcz był z drobnym makaronem, a do tego odsmażane ziemniaki i sadzone jajko, bo moje chłopaki stwierdzili, ze taką zupą to mogą się co najwyżej napić ;]
Ziemniaki z pulpetami w sosie pomidorowym i surówka z marchwi i jabłka
Wspomniane wczoraj krokiety z farszem mięsno-pieczarkowo-kapuścianym. Już zrobione, czekają na smażenie aż głodomory wróca ze szkół i pracy :)
makaron z sosem serowym, brokułami i szynką....
Powtórka rosołu tym razem z kluskami, frytki, jajko sadzone i surówka.
Kopytka, polędwiczki w sosie , ogórki kiszone.
Dziś barszczyk czerowny na rosole z ziemniakami (dla męża) z jajkiem i śmietaną (dla mnie i synka).
Zupa jarzynowa z kluskami ( lane) i kurczakiem.
żurek na wędzonym boczku, z kiełbaską, jajkiem i grzankami z czerstwego chleba
Zupa ogórkowa z ziemniakami, na drugie spagetti
Zupa pomidorowa i makaron zapiekany z jablkami oraz kilka buleczek zapiekanych
Dziś kotleciki mięsno-sojowe, ale wkleję zdjęcie potrawki porosołowej ze szpondru, o której pisałam w innym wątku pod koniec ubiegłego tygodnia :) Zdjęcie kotlecików pewnie wskoczy z opóźnieniem, jak to u mnie bywa :/
Zupa jarzynowa , pampuchy z sosem jagodowym ( z mrożonych jagód )
Z wczoraj wątróbka duszona z cebulą i jabłkami,kasza gryczana,ogórek kiszony,
a dla dzieci placki gruszkowe (przepis Wkn) -wyszły pychaśne i kompot z mirabelek.
Ale zachciało mi się wątróbki....., tak żadko ją jadam....., a uwielbiam wątróbkę....., tak bardzo mnie się jej zachciało, że ugotowałam zupę cebulową z grzankami, a na drugie zapiekankę makaronową ;-)
Tortille z kurczakiem, pomidorem, papryką i sałatą lodową plus sos tzatziki.
Dziś na obiad coś co mnie prześladowało już od wczoraj :D W domu nazywamy to po prostu zupką śledziową, czyli pokrojone solone matijasy i cebula. To wszystko zalane mieszanką kwaśnej śmietany i kefiru bądź maslanki i doprawione tylko pieprzem i odrobiną cukru. Do tego obowiązkowo kartofle w mundurkach.
Wczorajsza zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie placki ziemniaczane ze smietana i cukrem
pierogi z mięsem i kapustą, do picia barszczyk czerwony
Zupa pomidorowo-sojowa, a na drugie naleśniki z gruszkami i żurawiną :)
Zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym.
Dziś ryż prazony na maśle z kurkumą, potrawka z piersi kurczaka marynowanej w oliwie, cytrynie, imbirze, sosie sojowym i curry, z pieczarkami, czerwoną cebulą i czerwoną fasolą.
Makaron kokardki z pysznym białym serem, cukrem i cynamonem
Dzis i jutro pomidorowa z makaronem, na drugie karczek z sosem, ziemniaki i buraki
Gulasz wieprzowy z papryka i pieczarkami podany ze swiezo zrobiona cwikla oraz kasza
Kotlety z mielonych ziaren soi i mielonego mięsa indyczego :)
Takie kotlety przyszły mi na myśl,mam dwa woreczki ziaren soi.) Muszę takie zrobić.
A ja dzisiaj natworzyłam zupę z ziarnami-garść ziaren soi,soczewicy,grochu,fasoli,kilka ziemniaków,garść makaronu drobnego,kiełbasa podsuszana,warzywa,przyprawy. Wyszła całkiem fajna sycąca zupka. Na drugie kto chciał-pierogi ruskie z cebulką, sok malinowy domowy.
Też lubię takie zupy - są rozgrzewające i sycące. Jakoś nieszczególnie smakują latem, za to jesienią i zimą sa niezastąpione :)
Oj,tak rozgrzewające,w sam raz po długim spacerze,kiedy w łapki zimno...ta już zjedzona,myślę o następnej, może kapuśniak z pomidorami..albo jakaś z soczewicą lub soją z pomidorami.
Kopytka - ja z cebulką i skwarkami a mąż z sosem
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem (babci produkcja) i barszczyk czerwony (produkcja winiar)
u mnie dziś rybka smażona i warzywa w sosie serowym a dla reszty ziemniaczki jeszcze :-)
Z wczoraj zupa z ziarenkami, a na życzenie dzieci -placki gruszkowe,pyszne!
zupa z wodorostów z lanymi kluskami z tapioki
paprykarz węgierski z ziemniakami i ogórkami kiszonymi
z wodorostów ? ? ? ? ? ?
O żesz w mordeczkę, jak to smakuje?
silny, ale subtelny smak rosołowo - morski bez żadnych negatywnych nutek.. w najbliższym czasie wrzucę przepisy gdyż zakończyłem 3-tygodniowe eksperymenty..
Ja też jestem bardzo ciekawa jak to smakuje:)
Wczoraj skrzydełka z warzywami do tego ryż, a dziś pizza.
Dziś dla mnie i synka rosołek z lanymi kluseczkami, dla męża fasolka po bretońsku.
Zupa pomidorowa z makaronem i udka pieczone z chlebem.
Zupa jarzynowa z duza iloscia brukselek a na drugie frytki
Fajny zestaw:) Najpierw dużo witaminek jak mówi moja 3,5 letnia chrześnica a potem drugie przyjemność z jedzenia.
http://wielkiezarcie.com/recipe25921.html + http://wielkiezarcie.com/recipe61908.html + surówka z kiszonej kapusty, marchwi, jabłka i suszonej żurawiny.
U mnie dziś filet z mintaja z ziemniaczanym puree i surówka colesław http://wielkiezarcie.com/recipe20643.html
Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego cuda, nadróbcie zaległości, bo warto! Surówka jest przepyszna :)
Jakoś przez cały tydzień nazbierało mi się wyjątkowo dużo czerstwego chleba i tak na obiad odgrzebany w mrokach pamięci smak z dzieciństwa - kotlety z chleba, podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty.
Kotlety z chleba?? a co to takiego? podziel sie przepisem bo u mnie bardzo często zostaje chleb i najczęściej wykorzystujemy na kolację na tzw chleb w jajku
To kotlety cos na kształt mielonych, trochę nawet w smaku je przypominają. Moja babcia takie robiła i opowiadała, że w czasie powojennej biedy nieraz zastępowały takie z prawdziwego mięsa...
Czerstwy, kilkudniowy chleb, lekko już obsuszony (u mnie to było dobre pół dużego bochenka takiego zwykłego, białego chlebka ze sklepu) pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć. Najprościej można w wodzie, ale ja ją zastąpiłam rosołkiem z kostki. Kiedy już zmięknie dobrze odcisnąć i wyrobić na jednolitą masę. Gdy jest za rzadka można dołożyć jeszcze kromkę, która wchłonie nadmiar płynu. Do powstałej masy dodać 2 jajka, ok 2 łyżek kaszy manny (bo bałam się że jednak mogą się rozpaść), posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Przyprawić jak kotlety mielone. Tak tez je uformować obtaczając w tartej bułce i usmażyć.
Nic mi się nie rozpadło, wyszły fajnie chrupiące z wierzchu i na prawdę w smaku nie przypominały chleba. Na pewno będzie częstsza powtórka, bo zniknęły do ostatniej sztuki, a dzieciaki były wielce zdziwione że to tylko zwykły chleb z przyprawami:) Tak myślę, że następnym razem dodam jeszcze do masy zmielonych suszonych grzybów.
dziekuje, postaram się zapamietać i wykorzystać
?????????
Rozmrozilam wlasnie zamrazarke i ...nie wiem.Tyle tego bylo.a nowe mieso czeka....na decyzje czlowieka (choc niby ''baba'' to nie czlowiek).
Tradycyjnie w niedziele rosół z makaronem, na drugie kotlety schabowe, kapusta pekinska duszona wg Navea (kocham ta kapuste :) i oczywiscie ziemniaczki z koperkiem oraz kompot jabkowo - truskawkowy.
Hi,hi,u mnie tez ''wyszlo''tradycyjnie-rosol z makaronem.drugiego nie bylo,bo nikt nie chcial.
Reszta miesa podsmazona i zagotowana,jutro musi isc w sloiki.
Jeśli lubisz kapustkę pekińską duszoną może przypadnie ci do gustu mój przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe63218.html
Dziekuje za linka, dodałam do ulubionych i jak bede miec skladniki to wyprobuje :)
Dla męża i najstarszego kurczak w sosie słodko-kwaśnym i ryż, dla reszty kotlety z piersi, ryż , sałatka pomidorowa.
Dziś moja łopatka: http://wielkiezarcie.com/recipe66418.html ziemniaczki i sos pieczarkowy, surówka colesław z wczoraj.
kurczak w cieście wg Paszczakowej, ziemniaczki tłuczone z prażoną cebulką i surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebulki
Polędwiczki wieprzowe po włosku z ziemniakami
Kluski śląskie z pieczenią i buraczkami zasmażanymi ze skwarkami
Wczoraj były pieczone udka z kurczaka, ziemniaki i buraczki. A dziś prawie na pewno placki ziemniaczane o ile któryś z domowników będzie chętny i zetrze kartofle gdy będę na cmentarzu ;]
Lane kluski na rosole i nalesniki http://wielkiezarcie.com/recipe71.html
Pierogi z mięsem plus barszcz czerwony do picia.
Golonka po bawarsku, kapusta kiszona po mojemu...i milion kufli zimnego, dobrze schłodzonego piwa ( mówię Wam orgazm w locie) ;)
Schab po polsku z "kapustą" i ziemniakami,scalone z zimnym i lodowatą :)
Tak już po...
Zurek z jajkiem, kiełbaska i ziemniaczkami z duza iloscia koperku, na drugie kopytka z masłem i cukrem (zapas z zamrazalki :) i kompot z jablek
dziś po powrocie z cmentarza strogonow na wieprzowinie wg niebieskiej różyczki
U mnie tradycyjnie, jak co roku, flaki z angielką.Po wizycie na cmentarzu nic nam lepiej nie smakuje.
rolady, kluski śląskie i modro kapusta, czyli tradycyjny śląski obiad na specjalne urodzinowe życzenie syna.
Placki z piersi kurczaka, ziemniaki, sałatka z lodowej, ogórka i pomiodora z sosem majonezowym.
zupa migdałowa
na drugie improwizacja z białych nerwów liści kapusty pekińskiej, których się zebrała niezła kupka, duszonych krótko z pomidorami, kiełbasą, boczkiem, bazylią, oregano i kuminem.. do tego ziemniaki.. proste a smaczne..
Wczorajszy zurek z jajkiem i kiełbasa, na drugie ziemniaczki i babeczki ala gołąbki z sosem pomidorowym
Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniaczkiem, na kostkach schabu, ale takich porządnych żeby było co obgryzać bo uwielbiam wieprzowinę w zupie
Pierogi z resztkami (czyli tłustym mięsem z żeberek, które nie nadawało się do duszenia zmielonym razem z super duper chudą pachwiną, wymieszanym z majerankiem i zeszkloną cebulą) gotowane w rosole. Tanio i smacznie :) Jutro powtórka z rozrywki plus do wyboru pierogi z jabłkiem, śmietaną, cukrem i cynamonem :)
Jesteś dobrą gospodynią jak mawiała moja babcia. Bo wszystko potrafisz wykorzystać, nic się nie zmarnuje a do tego jest smacznie i apetycznie podane. Lubię takie pomysłowe tanie obiady. Dla mnie sztuką jest wyczarować coś z ,,niczego" a nie mieć pełną lodówkę i szafki i gotować.
Lubię tak kombinować - szkoda wyrzucać dobre jedzenie. Muszę tak jutro przerobić nadmiar ugotowanych ziemniaków, więc będą leniwe albo twarogowo-ziemniaczane pyzy z kiszoną kapustą (chyba bardziej mnie kusi ten drugi wariant).
Ja też nie lubię wyrzucać jedzenia. Jak zostanie mi pół saszetki kaszy robię sobie zupę mleczną itd. Zawsze coś wymyślę a rodzince smakuje. Mój mąż powiedział mi kiedyś, że nie wyobraża sobie kobiety , która nie potrafi gotować i piec. Dla mnie liczą się chęci bo z czasem wszystkiego można się nauczyć.
Troche rosolu oraz pierogi ruskie i knedelki ze sliwkami podane z cukrem,smietana oraz cynamonowa bulka tarta przypieczona na masle
Poniedziałek: naleśniki z szynką, pieczarkami, serem żółtym podane z dipem.
Wtorek: obiad u mamy męża: gołąbki i rosół
Środa: barszcz biały z kiełbasą i chlebem
a u mnie dziś zupka z dyni z zacierkami :-) Pozdrawiam i miłego słonecznego dnia życzę.
Wczoraj dla krupnik ryzowy z mieskiem lub kapusniak do wyboru, na drugie kotlety z mielonego + kapustka, sałata w smietanie, pieczarki duszone w przyprawach i ziemniaki
Dzisiaj pomidorowa z makaronem a nad drugim musze pomyslec :)
Dziś kotlety mielone, ziemniaki i surówka colesław.
U nas dzisiaj mama zrobiła flaki wołowe :)
Wczoraj: spaghetti bolognese.
Dzisiaj: dla męża i najstarszego pstrąg pieczony z ziemniakami, dla reszty rodziny pulpety gotowane w sosie pieczarkowym plus ziemniaki i ogórki kiszone.
Ja wczoraj wyjazdowo więc kubełek w KFC i pyszne lody w auchan......... rany ile kalorii haha
Dziś filet z tilapii ziemniaczki i surówka z kapusty a chrzanem
Lane kluski na rosole, na drugie kopytka z masłem i cukrem (zapas z zamrazalki)
Bogracz- po ilości, jaką udało mi się wyprodukować, sądzę, że mam obiad do poniedziałku włącznie. Ps: Nie wiecie,jak się gotuje w małych porcjach, bo mi zawsze wychodzi wiadro
Bogracz- po ilości, jaką udało mi się wyprodukować, sądzę, że mam
obiad do poniedziałku włącznie. Ps: Nie wiecie,jak się gotuje w małych
porcjach, bo mi zawsze wychodzi wiadro
Może powinnaś wyrzucić wiadra haha a pozostawić tylko mały garnek, wtedy nie ma wyjścia trzeba zrobić troszeczkę. Ale ja bym się nie martwiła, możesz go zamrozić albo gorący wlać do słoików, zakręcić i wystudzić. Mogą postać w lodówce nawet do miesiąca.
Albo jeszcze lepiej - zaproś moją rodzinkę... zjemy w jeden wieczór haha
Czwartek: kopsiki w sosie koperkowym, ziemniaki, brukselka i surówka z marchwi, jabłka z chrzanem.
Piątek: kapuśniak i placki ziemniaczane
Sobota: makaron z sosem mięsno-warzywnym
Niedziela: rosół z makaronem, ziemniaki, kotlety schabowe, surówka z pekinki, buraczki i marchewka z cebulką konserwowa.
Dzisiaj kotlety schabowe, ziemniaczki z cebulką i surówka colesław
Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami i serem żółtym, ziemniaki, mizeria.
Udka z piekarnika, ziemniaki z wody, surówka colesław i któraś z moich sałatek typu "siekantus" z tego co w lodówce :)
Rosół z makaronem domowej roboty a na drugie łopatka w sosie ziemniaczki i kapustka zasmażana:)
Rosół z makaronem, na drugie kotlety schabowe, kapusta biała zasmazana i ziemniaki z koperkiem oraz kompot z jabłek
Nowy wątek obiadowy rozpoczęty, bahus zaprasza http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=438092&post=438092