Zwracam się z prośbą bo nie mam za wiele czasu a przeszukuję przepisy i sama nie wiem jeszcze co mam zrobić ...Potrzebuję zrobić przekąski do ręki ,tak na jeden kęs ,będzie to bez talerzyków .
Myślę o zawijańcach z parówką od MIENTY ...
http://wielkiezarcie.com/recipe76038.html
o krakersach z twarożkiem i orzechem ,małych ogórkach konserwowych owiniętych szynką ,koreczkach z serem i oliwką ...
Co jeszcze ???
A chciałoby się Tobie "ukulać" klopsiki jak orzeszki na 1 kęs ? Wbrew pozorom robi się szybko i smaży też - wystarczy kilka minut potrząsać patelnia.
Na 1/3 część mini klopsików połóż kawałeczek papryki - i wbij wykałaczkę. Na drugą część połóz kwadracik żółtego sera i ciutek ogórka koktajlowego - i wbij wykałaczkę. Na trzecią część cebulkę konserwową - i wykałaczkę. Jeśli przygotujesz sobie produkty, to już praca idzie " taśmowo " a taca będzie bardzo apetyczna i kolorowa. Niestety - nie mam przykładowej fotki
Mam też w swoich przepisach " kanapki ogrodowo - imprezowe " - b. proste wykonanie - znikają migiem.
Produkty na kanapki w przepisie.
Dopisano 14-10-13 23:25:31:
Jeszcze przypomniałam sobie o mało popularnej w Polsce przekąsce ( a szkoda ! ) - krążki cebulowe w cieście - pieczone we frytkownicy. Chrupiące i pyszne, a obok 2 - 3 miseczki z zimnymi ostrymi sosami - np. tzatziki.
Ktoś niedawno podawał przepis na fajne muffiny, na słono (czy to nie Iwcia przypadkiem?), chyba byłyby smaczną i poręczną przekąską:
Link za chwilkę, jak znajdę je w ulubionych... i już (mam nadzieję, że z "łapką"):
...hi hi :) też teraz o nich pomyślałam... Pozdrowionka :))
http://wielkiezarcie.com/recipe46317.html roladki od Alicja64
Bardzo dziękuję za propozycje ...na pewno coś z nich wybiorę ,kuszą mnie grzanki ,kuleczki z mięsa mielonego i roladki z tortilli ...:) Niestety specjalistką od muffin nie jestem ...![]()
Jak macie jeszcze jakieś pomysły to bardzo proszę ...w zasadzie do czwartku mam jeszcze czas na listę ...
Propozycji być może byłoby więcej, ale jak piszesz - na 1 kęs bez talerzyka - to coś, co z wykałaczki nie spadnie i "pan sobie krawata nie pobrudzi" np. śledzikiem.... Są też zakąski które powinny być ciepłe - np. nadziewana pieczarka - pychota ! ale na zimno jest b. ciężkostrawna, albo zimna grzanka to już nie grzanka...
Zawsze ładnie wygląda i smakuje taca wędlin "przetykanych" marynowanymi grzybkami, korniszonami, czy czerwoną papryką (porcyjki na sałacie) deska serów ( też porcyjki ) koszyczek z kromeczkami bagietki - i obok 3 miseczki ze smarowidłem jakimś - np. smalec ze skwarkami, pasztet, gęsty sos tzatziki czy pikantna pasta ze szynki i jaj itp... - b. kolorowo.
Dokładnie tak jak piszesz ...nie może spaść i nie może pobrudzić ,odpadają wszelkie sałatki ,o pieczarce faszerowanej czy panierowanej też myślałam :)...
Będzie to wernisaż mojej przyjaciółki (wszystko na stojąco) dlatego staram się jak mogę i bardzo dziękuję za Wasze sugestie ...bo mimo ,że czasami pustka w głowie i czasami tysiące myśli i przepisów lata ...to Wasze propozycje są czasem tą "kropką na i" ..:)
Bardzo dziękuję :)
...jeśli idzie o ,,moje grzanki" to akurat podawane są na zimno.... w nich idzie o pastę i opieczony, chrupki ,,spód" do podania, ale równie dobrze smakuje na krakersach :)
A takie malizny, by Ci odpowiadały? Nieduże, można szamać bez talerzyków, nad dłonią dosłownie. Dobre na ciepło i na zimno :)
Polecam te przekąski:
http://wielkiezarcie.com/recipe59316.html
http://wielkiezarcie.com/recipe38495.html
http://wielkiezarcie.com/recipe38966.html
http://wielkiezarcie.com/recipe58437.html
Dopisano 14-10-15 12:17:44:
http://wielkiezarcie.com/recipe22316.html
http://wielkiezarcie.com/recipe95680.html
a tak naprawde w srodek możesz włożyć co chcesz. Serek i szynkę, paste jajeczną, parówkę itd.